SITNI KOLAČI

Ja sam imala recept za praline od marcipana koji, u stvari, služi samo kao osnova za ono što pravim (obično ne bude ni svaki put isto... ali uvek se se sviđa svakom ko proba ;))
na 300g marcipana (praviš ga sama, sa bademom ili orasima... ako treba daću i recept) ide još 150g oraha (ja ih sameljem malo krupnije), 100g šećera, rum, višnjevača, liker od čokolade ili već ko šta voli. To se sve lepo izmeša, formiraju se praline (interesantno izgleda, a lako se pravi trapez - razvučeš masu na debljinu od 0,8-1cm, isečeš trake od recimo 2,5cm i onda seckaš trapeze), obložiš rastopljenom čokoladom (ja svaku ubacim u čokoladu pa vadim na foliju da se stegne) i na svaku se stavi polovina jezgra oraha (ili iseckaš badem, ili ceo badem, ili "štapući" ... ili kako ti padne na pamet ;)
Imam sigurno negde i sliku kako izgledaju kad su gotove... sad ću da pokušam da nađem.

Evo ga i marcipan:

Za 1,5 kg marcipana potrebno je:
- 1 kg šećera
- 3 dl vode
- 500 gr. mlevenih oraha ili badema

Kuvati sirup od šećera i vode dok ne uvri toliko da postane gust. Preliti ga brzo u drugu posudu preko samlevenih oraha ili badema, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Ohlađen dolazi u najvažniju fazu rada, pogotovo ako se od njega prave ukrasi i dekoracije. U poslastičarnicama ovu masu provlače kroz valjke da bi postala glatka i sitne strukture, a u kućnim uslovima može da posluži valjanje (snažno) oklagijom ili tučenje u avanu. Ovako spremljen marcipan može dugo da se održi u frižideru, može da se dodatno boji, a još bolji ukus ima ako se u masu doda malo ruma.

.Urmice je najbolje napraviti dan-dva ranije, i kad se malo prosuse, pazljivo uhvatiti sa dva prsta i polukruznim pokretom provuci kroz karamelisani secer. Zahvatiti samo gornju trecinu kolacica karamelom i paziti da se ne ispecete…!!!
Za ovaj postupak je potrebno u vise puta (moze u istom sudu), otopiti manju kolicinu secera (5-6 kasika), da bi istopljeni karamel bio u tankom sloju, i da se ne biste opekli.Mozete i nabosti kolacic na cackalicu i provlaci ga kroz karamelisani secer, staviti na resetku i polako izvuci cackalicu.
Jos jednostavniji i najsigurniji nacin je da se gotovi kolacici, preliju otopljenim secerom uz pomoc kasicice!

Ovo sa karamelo me je učila komšinica. Samo po njenim rečima to se mora raditi na dan služenja inače glazura počne da ''plače''. Zato nisam nikada sama to radila, jer kolače pravim samo za slavu a tada ima previše drugog posla.
Zato me baš zanima da li je bila u pravu i kako i gde držati te kolče da se glazura održi koji dan???:hvala:

u pravu je..:D ja sam napisala da se samo urimce prave ranije jer ih je lakse glazirati kada se osuse. najbolje ih je glazirati na dan sluzenja. a mozes ih drzati na suvom mestu, dakle van firizidera. koji dan (dan-dva bi trebalo da se odrzi). posto ja radim kolace za prodaju urmice uvek glaziram taj dan kada isporucujem kolace, tako da budem sigurna da ce se odrzati.

Unshi super kao i uvek.A sto se tice urmica ja urmice uvaljam u cistu cokoladu (koju topim na pari) pa u cokoladne mrvice, izgleda super i nema sanse da se rastopi.
Unchi za sve savete, recepte i slicice koje dajes ne mogu opet da ti dam reputaciju, takva su pravila ali od mene u mom pravilniku imas desetku.

hvala Vera puno, lep provod u Bgd.
..da, u cokoladi nece da se rastopi..inace karamel se tj. glazura kod njih topi posle par dana, a same urmice ne, one se fino osuse na vazduhu. ja inace prave urme punim marcipanom i nugatom pa njih umacem u cokoladu... a ove urmice od smokava su jako lepe, jesu malo jace ali su odlicne :D

Posle male pauze evo nesto i za prodaju. Ako zelite recepte za neke samo recite a sada stvarno nemam vremena jer posle svega brdo sudova. Pozdrav.

Prilozi

• sitni kolaci 004.jpg
    sitni kolaci 004.jpg
    41,4 KB · Pregleda: 213
Obecani recepti, napisacu za one koje mislim da ih ovde nema.
SNIKERS BOMBICE
1dcl vode, 300gr.kristal secera i 1 vanilin secer skuvati kao sirup, skloniti sa vatre i umesajte
150gr. mlevenog kikirikija, 150gr. mlevenog keksa i 125gr.margarina, Kada se masa ohladi praviti male kuglice, umakati u cokoladu koja je otopljena sa malo ulja(ne treba detaljno i savrseno kao za glazuru)
a zatim uvaljati u izdrobljen kikiriki.

BELE TOBLERONE SA ROLERIMA
1/2dcl vode, 150gr.kristal secera, 100gr.margarina i 1 vanilin secer prokuvati, malo prohladiti a zatim dodati 200gr. mleka u prahu neprekidno mesajuci mikserom.
Pre svega torga trouglasti kalup oblozite oblandom zatim naliti malo mase pa staviti jedan red rolera, prekriti masom, staviti 2 reda rolera pa prekriti masom i 3 reda rolera pa prelijete ostatak mase i zalepiti oblandu odozgo.Ostaviti da se ohladi pa izvaditi iz kalupa.

Ovaj moj trougao na slici je sa dva reda rolera jer sam napravila11/2 meru mase pa nije bilo mesta za jos rolera tako da vam je ova mera dovoljna.

BOMBONJERE
250gr.kristal secera otopiti sa malo vode pa dodati 150gr.mlevenih lesnika, 150gr.mlevenih oraha i
100gr.eurokrema, ako je potrebno dodati jos malo oraha. Kada se masa potpuno ohladi praviti male loptice.
U papirne korpice staviti po kasicicu otopljene cokolade i jos dok je vruca spustiti lopticu tako da ce se ta otopljena cokolada "podici" do pola korpice a zatim jos dolijete cokoladu(ovaj princip je mnogo laksi nego premazivanje korpica cetkicom a sve lepo prekrije i zidovi korpice ne budu tanki)
Od ove mere dobijete preko 80 korpica, ja sam sada pravila1/2 mere i dobila preko 40 i sam upotrebila
oko 1/2kg cokolade. Na 100gr. cokolade 2 kasike ulja. Ukrasiti po zelji.

KARAMEL KOCKE
600gr. brasna, meko T-400, 3 cela jaja, 3 kasike kisele pavlake, 200gr.kristal secera, 50gr.margarina, i 1 prasak za pecivo. Od ovih sastojaka umesiti testo i ispeci 4 korice na prevrnutom plehu, na pek papiru.
fil: od 400gr. kristal secera napraviti karamel lepe braon boje pa preliti 6dcl mleka, kada se karamel otopi dodati 1 puding od cokolade(rastvoren sa mlekom koje ste uzeli od 6dcl), kada je fil skuvan skloniti sa vate pa dodati 100gr. cokolade na kockice i 200gr. margarina i mesati dok se sve lepo ne otopi. Mlakim filom premazivati korice, poslednju ne, pritisnuti necim tezim i kada se fil ohladi preliti glazurom od cokolade, iseci, na svaku kockicu staviti po malo otopljene karamele i odozgo lesnik.

Prilozi

• sitni kolaci 022.jpg
    sitni kolaci 022.jpg
    35,4 KB · Pregleda: 67
  • sitni kolaci 026.jpg
    sitni kolaci 026.jpg
    18,9 KB · Pregleda: 81
  • sitni kolaci 029.jpg
    sitni kolaci 029.jpg
    29,6 KB · Pregleda: 82
  • sitni kolaci 034.jpg
    sitni kolaci 034.jpg
    27,7 KB · Pregleda: 84
Mamamajo, svaka cast za kolace, cekamo receptice:manikir:
Kako saras ove choco nut korpice, ako ti nije tesko pojasni nam malo i ukrasavanje:bye:

Unchi, sta da ti kazem , osim da sam ove tvoje recepte, sve copy/paste, a cim nadjem vremena, krecem da ih isprobam:bye:

Kada je mleko u prahu u pitanju, ovo Imlekovo je dobro, ali sam dodala 50g vise nego sto treba, jer sam videla da je retko.

Radujem se sto krece sezona slava, novih recepata i novih uzitaka, kako za culo vida, tako i culo ukusa:manikir::manikir::manikir:

Ja se izvinjavam što ovoliko kasnim sa odgovorom. Ipak, slaave su krenule ali klici nikako to da shvate pa se družimo i radimo paralelno LOOOOOL

Korpice su šarane belom čokoladom- istopim je u kesi, otkinem vrh i šaram nepravilne krugove. Posle ide sedefom i tako...

Interesuje li vas nešto od recepata jer su to sve manje-više uobičajeni kvalitetni kolači.

Inače. moje se slike ne vide i neće do daljnjeg. :rtfm:

Ali registrovaću ja drugi nalog da vam pokažem slavske kolače :)

Back