SITNI KOLAČI

Kakva lepota!!! Nemam reci za vasa umetnicka dela! Svaki put kada pogledam ovaj podforum sve vise i i vise prelepih kolaca u obliku umetnickih dela vidjam. Za sada samo gledam, ali kako inspiracija nailazi nije iskljuceno da Vam se pridruzim kao amater u kuhinji.

Naravno da cu da pisem recept

Oni trouglici imaju jos jedan deo,koji se na slici nevidi(za ovu tacnicu sam nekako skupila kolacice koji su ostali,jer nisam stigla prave tacne da slikam:(),uskoro cete videti kako bi ustvari trebalo da izgleda....
Trouglici su ustvari domaca panacota;),ispod kojih je isao keksic,ja sam jedan deo sipala u trouglasti pleh koji je oblozen samolepljivom folijom,i kada se je ohladilo oko 3h u frizideru sam ga stavila u zamrzivac na nekih 1h,moras dubogo da ga ohladis da bi lepo moglo da se reze,ili ispada iz kalupa...Povrhu ukrasis po zelji,ja sam prelila sa karamel kremom i krokantom
Recept za panacotu je Stanar pisala na nekoj temi,cini mi se kod deserta
Cokoladne tortice su saher tortice
A rolatici su jednostavni al divni i socni,BRZI
6 zumanaca 7kasika secera,120gr mlevenih oraha(ili lesnika) ,1 vanil secer i sneg od 6 belenaca.Staviti na peko papir i peci na 180 oko 15 min zavisi od rerne
Kada se ohladi namazati sa kiselom pavlakom,to je po zelji stavite koliko god hocete,pavlaku mozete i osladiti sa secerom u prahu,ja nesladim)

da se i ova tema podigne - malo sitnih kolaca...
a zahvlajujuci nasoj Daci po cijim sam receptima radila - napravih svoju prvu madjaricu i medenu pitu - Dacika :cmok2:

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

ja sam samo videla pitanje ispod slike za madjaricu ne za ove...
to ti je neka mesavina malo oraha i/ili badema sa cokoladom i bananom, dodas malo margarina ili putera da poveze smesu...nemam mere nego sam prosto odokativno napravila posto sam htela da napravim nesto sa bananom i cokoladom

Evo za jelenaanu recept koji je tražila za vanila keksiće

picture.php

Vanila keks

Sastojci
125gr putera
50gr secera u prahu
2 kesice vanil secera
50gr vanila pudinga
125gr brasna
Priprema
1. Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo,zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider.
2. Testo ponovo malo premesiti i oblikovati tanji valjak.Seci snitice i formirati male kuglice,malo vece od lesnika.Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti.
3. Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.Keksici treba da ostanu beli.
ako se vanilin puding zameni cokoladnim,dobiju se cokoladni keksici

Streliste, ovoje dupla mera ali veruj mi na reč i to je malo. Izađe pristojna količina ( oko 40-45 kom.)ali kod mene u kući to ne opstaje dugo. Javi se kad ih napraviš. Da, i strogo se drži (recepta bar prvi put) bez improvizacije:rtfm:

Raspukli čokoladni kolači

Sastojci:
280g tamne čokolade
120 g mlečne čokolade
60 g putera
100 g brašna
1. kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
60 g kakaa
2 kašičice izmrvljene instant kafe (Nesscaffe i sl.)
1/2 kašičice cimeta
4 jaja
300 g šećera
2 kašičice burbon vanila šećer ( može malo i čiste tečne vanile )

Postupak:
1. Puter i obe vrste čokolade istopiti u mikrotalasnoj, 10 minuta na 180 W, pa dobro izmešati da se masa ujednači, ili otopiti čokoladu i puter klasično na pari. Masa mora biti glatka.
2. U manjoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, so, kakao, instant kafu koja je prethodno dobro izmrvljena u prah i cimet.
3. U većoj posudi mikserom dobro umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, oko 10 minuta. Dodati suve sastojke i lagano promešati da se masa ujednači. Dodati čokoladnu masu, promešati.
4. Zagrejati rernu na 180°C. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa zahvatati po punu kašiku mase i spuštati na papir, ostavljajući priličan razmak izmedju. Npr. na veliki pleh od rerne sipati testa za 12 kolačića.
5. Peći 10 minuta. Kolačići će dobiti pukotine, zatim će se naduvati, a onda splasnuti . Tada su gotovi. Ohladiti na rešetki.

P.S. lepši oblik imaju kad se istisnu špricem, imaju lep okrugli oblik. Unutra su softi i mekni. Ni slučajno ih netreba prepeći. Znači obavezno na 180 stepeni 8-10 minuta i ni minut više da bi ostali sočni unutra:rtfm:

Evo i ja da kazem da sam pravila nekoliko puta madjarice po dacinom receptu,super su,svi koji su ih probali,bili su odusevljeni,a jednom me mrzelo da pecem kore,pa sam kupila korice za rozen tortu i nafilovala njih onim filom,prelepi su,a u Nisu u jednoj pekari ih kupujemo bas sa tim koricama,ali ovi sto sam ja pravila,bili su bolji.Hvala Daco na divnom receptu!!!

da da, slažem se ima posla :) al su stvarno lepe i lepo krase poslužaonik sa ostalim kolačima :)
tvoje su odlične za 1. put, moje nisu bile ni slične :) a koštice su isto malo problem, al polako, pa ide

Back