SITNI KOLAČI

ahaaaa...a ja rekoh da nije neka druga zbog tamnog fila...nego tamo ima 2 varijante :)
mmm med pametno...orasi i med :D

mogla bih za vikend da isprobam

Ima još jedna varijanta fila... Mrzelo me da za to malo eksperimentišem... i to još u tri ujutro.
E sad... kontrast bude veći kad ne zaboraviš da staviš kakao u testo :zcepanje:.
A i ja obično malo prepečem orahe... pa su tamniji (ali bi svejedno bilo tamno od pekmeza)

Poslednja izmena:
Pa to je "onaj" (sa drugog sajta :whistling:)

Ima i varijanta da se ne peče, onda vam treba samo jedan kalupić koji završava posao:whistling:

ORASI

picture.php

Sastojci
300 gr oraha
200 gr keksa
250 gr secera
malo vode da prekrije secer
200 gr margarina ili maslaca
FIl:
1/3 gornje mase
50 gr cokolade
Priprema
1. Secer potopiti sa malo vode, samo da prekrije secer. Pustiti da provri 2-3 min ne vise, kao secerni sirup.
2. Dodati puter ili margarin da se otopi.
3. Preliti orahe i keks, izmijesiti u cvrscu masu i ostaviti da se ohladi.Ako je previse retko dodati jos oraha i keksa.
4. Na kalupcic staviti komadic plasticne folije i malo mase i utisnuti da se lepo oblikuje.
Tako napraviti sve i spajati ih filom.
fil:
Odvojiti trecinu gornje mase dok je jos topla i u nju dodati 50 gr otopljene cokolade. Spajati orahe.

I ja imam jedan divan recept za orascice,fil je od bele cokolade....Ovih dana cu napisati(kao i one obecane,mrzi me da kuckam:roll:)
Pre sam imala pojedinacne kalupice a sada imam ih kao slepljene na tabli,i super mi je,tj brze ide...Okacicu sliku na alatu
Nego u nedelju sam pravila jedan brz divan i socan rolat ,nisam uspela ni da ga slikam;)pojelo se za tren:)
Evo recepta
6zumanaca
7kasika secera
1 vanil secer
120gr mlevenih oraha ili lesnika
i sneg od 6 belanaca
Pece se na 180 oko 15 min(zavisi od rerne)
Fil je jedna kisela pavlaka,ja nisam stavila nista secera (mislim da nije ni potrebno),mada neko stavi ili malo secera u prahu ili vanil secer...
Sve se topi u ustimaaaaaaaaa:D

Evo nekih kolačića od vikenda..malo sam se posvetila slikanju (konačno se setih da ostavim po jedan kolačić za slikanje pa posle isporuke natenane da slikam :hahaha: )

Svi recepti su ili sa foruma ili sa coolinarike svi po prvi put isprobani - obožavam kad mi kažu samo koliko im treba a da pravim šta hoću :zper:

Pomorandža kuglice (mislim da je unchi ostavila recept, ako sam pogrešila ispravite me)

picture.php

Kajsija kuglice (coolinarika)

picture.php

Grilijaž-kesten (coolinarika)

picture.php

Po receptu za crno-žute kuglice (unchi) ali mi je žuta bila mnogo mekana i nisam imala vremena da se zezam pa sam smotala u rolatić :mrgreen:

picture.php

After eight (sa foruma recept - uz male izmene - pepermint bombone su "Mentos" a pošto nisam našla aromu stavila sam par kesica čaja od nane. I malo sam varala, naletela sam Bambijevu crnu čokoladu sa nanom i od nje napravila glazuru, tako da je ukus bio savršen - bio bi i da sam samo glazuru stavila :zcepanje: )

picture.php

I moj najčuveniji kolač - "Kolač od ostataka" :mrgreen:

picture.php

U ovom slučaju - 3 jaja umućena sa šećerom i skuvana na pari, od oka putera, pola bele čokolade, šaka seckanih pečenih badema i mleveni grilijaž - time sam punila korpice a odozgo je grilijaž i malo badema.
Ovo je bilo na brzinu, jer sam dva sata pred isporuku shvatila da nisam dobro izračunala i da mi fali oko 300 g kolača :dash:

bas lepi kolaci:D..samo moram da pitam koji je to moj receptic crno zute kuglice? :D

Ovo je recept

2 tvrdo kuvana zumanceta
80 g sitnog secera
80 g putera
1 velika kasika ruma.
Podeliti na 35 loptica koje se suse na hladnom..

150g obarenih, oljustenih, samlevenih badema
150g sitnog secera
3 stangle strugane cokolade

to zamesiti sa

1 belancetom
1 kasikom ruma

Ovo je recept, sad nadjoh ostavio je član ? tamo negde na početku teme...
A meni se čini da sam kod tebe videla sliku takvih bombica, ali to je moglo da bude bilo šta, pošto sam izgubljena skroz :zcepanje:

ma nema veze,nego sam mislila koje li su to sad posto se ne secam da sam pisala,:think: a naglasila bih sigurno kako radim taj zuti deo.:Delem..ono sto ja imam su rum kuglice i zuta masa je isto mekana ali je stavis u zamrzivac malo pa oblikujes kuglice pa ih opet ostavis u zamrzivac da se stegnu i onda okolo obmotas tamnu masu i onda taj zuti krug unutra bude lepo okrugao :D
evo, prilazem recept po kome sam pravila one sa fotografije :D

Rum kuglice

Tamna smesa:
150 g cokolade za kuvanje
150 g prah secera
150 g oraha
1 dl ruma
sok od manje pomorandze
Nadev:
1 tvrdo kuvano zumance
100 g prah secera
100 g maslaca

Priprema:Rastopite cokoladu s rumom, dodajte prah secer, orahe i toliko soka od pomorandze da dobijete glatku i povezanu smesu.
Za fil ispasirajte zumance pa ga dodajte umucenom maslacu sa prah secerom.
Zuti deo staviti malo u zamrzivac da se stegne pa oblikovati male kuglice. Potom kuglice ponovo vratiti u zamrzivac kako bi se stegle. Na kraju obmotati smesu od ruma oko kuglica i uvaljati u secer.

Napomena: ja sam stavila ipak nesto manje ruma...dosta je jako sa domacim rumom - probajte prvo manje malo...

odusevila sam se kad sam nasla recept na netu, jer kad sam ih napravila videla sam da su identicne onima koje je nama ranije baka pravila za slavu :D

Poslednja izmena:
Evo kopirala sam recept za after eight

350 ml slatkog vrhnja
150 g maslaca
75 g šećera
vanilin šećer
žličica arome vanilije
3 pakiranja Cedevitinih pepermint bombona (3 x 22g)
5-6 listića svježe mente
50 g bijele čokolade
10 listića želatine

Glazura:
200 g čokolade
6 žlica ulja

Slatko vrhnje stavite u posudu i dodajte mu sve ostale sastojke odim bijele čokolade i želatine. Stavite na vatru i uz stalno miješanje kuhajte dok se svi sastojci ne rastope. Dodajte zatim bijelu čokoladu i kuhajte dok ona sasvim ne rastopi. Smjesu procijedite i ponovo vratite na vatru.

Želatinu namočite u hladnoj vodi, ocijedite i otopite u smjesi od vrhnja uz stalno miješanje.Potom je izlijte u kalup veličine 20x25 cm obložen papirom za pečenje ili prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 2-3 sata dok se dobro ne stisne. Zatim smjesu izvadite iz kalupa i narežite na kockice ili pravokutnike željene veličine.

Svaku kockicu umočite u čokoladu otopljenu sa dodatkom ulja i stavite u hladnjak da se dobro stegne. Po želji ukrasite sa malo tamne i bijele čokolade.

A kajsija kuglice su OVDE

Pre nekoliko dana probala sam na prezentaciji Bambija prva dva od ukupno tri recepta i svidelo mi se. Posebno bombice. Uz prezentaciju dobila sam i recepte pa vam ih dajem. Nije baš ništa posebno novo, al neče biti od viška. Možda nekome i posluži

Zlatni Pek –bombice
2.5 dl biljne slatke pavlake
200 gr Bambi čokolade za kuvanje
200 gr. Zlatni pek kako keks
400 gr. Višnji

Skuvati pavlaku i čokoladu do vrenja. Dok je vruće dodati mleveni kako keks i višnje. Kada se masa ohladi praviti bombice i preliti otopljenom Bambi čokoladom za kuvanje. Umesto višanja mogu se koristiti bademi, lešnici ili nešto drugo po želji

Zlatni Pek- kocke

200 gr. Šećera,
200 gr margarina
200 gr vode
100 gr Bambi čokolade za kuvanje,
200 gr Zlatni pek keksa
200 gr mlevenog Zlatni Pek kako keksa
100 gr. oraha
Rum
Sjediniti šećer, margarin, vodu i bambi čokoladu za kuvanje. Sve dobro skuvati i još u toplu masu dodati lomljeni Zlatni Pek keks i mleveni kako keks, orahe, malo ruma( može se dodati i suvo groždje po želji). Masu izliti u kalup ili tepsiju. Kada se dobro ohladi iseći na kocke i preliti čokoladom za kuvanje. Prijatno

Zlatni Pek trouglići

300 gr. Zlatni Pek mleveni keks
300 gr. Žele bombona
100 gr. Prah šećera
2.5 dl soka od narandže
Istrugana kora jedne narandže
50 gr. Kokosa
100 gr Bambi čokolade za kuvanje
Sve sastojke zamesiti, oblikovati u trouglice u kalupu( kao za toblerone) i ostaviti da se dobro stegne pa poprskati istopljenom čokoladom za kuvanje

Kako da lepo upakujem kolačiće sa čokoladnom glazurom u korpice a da ne ostavljam svuda otiske prstiju i ne umrljam glazuru? To me uvek namuči :( Ove lepe kesten grilijaž su same po sebi mekane pa kad krenem da ih pakujem skroz se deformišu, koliko god ih lepo isečem.
Imate li neko rešenje za to?

ma znam:neutral:...ja imam malu, onu sto ide uz aparat za topljenje cokolade. idealna mi je jer ima male rupice i onda kolaci nikako ne mogu da upadnu kao recimo na resetki od rerne - presiroki su razmaci.ali je ta mrezica malaa.
vidi eventualno da ih nabodes na cackalicu pa na stiropor - videces ovde je @mamamaja postavila i sliku, mozda si primetila, samo su rukavice u tom slucaju obavezne kad ih skidas..mada kad je ovako toplo tesko je i sa njima. :D ne znam kako cu da izglaziram kolace sad za djurdjevdan.nije nooormalno koliko kuglica i ostalog imam sa pojedinacnim glaziranjem, a toplo je :D

Recept za srca

400 gr. ratluka, 250 gr. margarina, 150 gr. mlevenih lesnika, 150 gr. seckanih lesnika, 2 belanca (posebno umucena sa 2 kasike secera).Sve se dobro izmesi i dodaje se oko 400 gr. mlevenog keksa.Keks nemojte dodavati odjedanput jer nije uvek i svaki keks iste strukture, vec dodavati postepeno dok masa ne bude kompaktna.Srca sam sekla modlicom.Oblozena su sa masom od ratluka i secera u prahu koja se dobro izmesi, razvije oklagijom i seku se oblici kojima se prekrivaju srca.Postupak je isti kao za torte.

Back