- Poruka
- 8.892
Kljukao si ga jabukama umesto da si mu uvalio autobus crveni sive boje...Ode da se besi.Ako bude sreće ima da pukne grana ili konopac ili bruka.Otkrio si točak. Svaka čast. Kad oduzmeš čoveku percepciju (čula) i apercepciju koja mu više ničemu i ne služi on ne saznaje ništa. Ne vidi i ne oseća ništa. To je zaista veliko otkriće. Dokle više to ponavljaš. Pa to više i vrapci znaju. Međutim, ostaje nešto živo u tmini neperceptivnosti. Možda to živo sanja. Možda ima kapacitet da nosi više života. Možda doživljava svet svoga uma i možda smo to mi.
Volja pa volja. Al evo dalje.
Da i volja je forma opažanja razuma.
To ti kažeš. Znači stvar po sebi je nekauzalna. Dakle, pozadina našeg bivstvovanja je nekauzalna a mi smo kauzalni? Baš logično.
E ovo je već nešto drugo. Kao što bilo šta van našeg saznanja ne postoji (za nas) tako ni kauzalnost van našeg saznanja ne može da postoji jer kauzalitetu ne može da podleže ono što ne postoji. Ali sve što postoji podleže kauzalitetu. Mi stvar po sebi saznajemo na onaj način kako nam je dato da je saznamo (kao predstavu - proces u našem umu, koji je ko zna koliko udaljen od nečega što ta stvar zapravo jeste). I pošto stvar po sebi ne možemo da saznamo objektivno mi je saznajemo subjektivno. Analogno onome da što ne percipiramo to i ne postoji ni stvar po sebi objektivno ne postoji. Jedino snamo da postoji nešto što gradi strukture i procese iz kojih proizilaze naše misli, osećanja, volja...
To sam upravo i ja napisao.
Znaš šta. Malo, malo pa se vratim jabuci. Naduh se od jabuka. Aman više sa jabukama.
Elem, kad priđemo drugim putem nego što je saznanje. Dakle, nesaznanjem? Kako saznati nesaznanjem pitanje je sad? Šta sem saznanja (uma) još imamo? Za šta da se uhvatimo?
Auuu, a gde ćeš za to da se hvatamo. Pa kakve to veze ima sa filozofijom? Znam da su Grci filozofirali i svašta upražnjavali, ali tek sad vidim koliko sam zastranio. A mene si našao da navlačiš na tanak led. Pa sram te bilo. Tako fini čovek a takav perverznjak. Pa jel ti za to filozofija služi? Sramota.
He, nije dovoljno da nešto nije u prostoru pa da ne može da nastaje i nestaje. Ali u pravu si, samo loše objašnjavaš. Mnogo ti loša analogija. Volja ne nestaje kao što ne možeš da doživiš smrt. A dok je života dotle je i volje. To je razlog zašto ne nestaje. Ona objektivno pretpostavljamo da nestaje, ali mi o objektivnom ne možemo da kažemo ništa, sem da se izlupavamo.
Dobro, dobro... smiri se. Samo mi smo od stvari po sebi daleko u pisdu materinu. Mi ni ne znamo kad smo bliži a kada dalji. Mi nismo ni kiseonik ni vodonik. Mi čak nismo ni voda. Mi smo žubor. A gde taj žubor nastao, u kojoj tački? Nema je, to su vibracije u vazduhu koje nastaju padanjem vode na mnogo tačaka i stvara se žubor. I sad žubor hoće da otkrije svoje poreklo. a za njega su potrebni i kiseonik i vodonik i gravitacija i vazduh (sto pištolja), mi smo žubor. Totalno novi kvalitet. E ta naša vibracija, misao, svest, samosvest (ebeš volju) je novi kvalitet "nečega" (stvari po sebi - materije - energije - birokratije - šizofrenije...) Nisi ti bliži toj stvari po sebi ni za milimetar. Čak ne možeš da znaš kad si joj bliži a kada dalji. U stvari, tu nema bliže i dalje jer se radi o sasvim različitim nivoima, sferama, svetovima, šta god. Veliko je saznanje to koliko pojma nemamo o nečemu toliko bliskom iz čega potičemo i što je naš izvor. Ali imamo priliku da živimo životom stvari po sebi. Jer mi smo ta stvar po sebi koja je oživela u nama. To smo mi, stvar po sebi.
Ozi, ne lupaj. Ja lepo pitam, šta je materijalni svet. Šta ti znaš o materijalnom svetu. Šta je uopšte materija i kakva je razlika između nje i stvari po sebi?
Pa nećeš da odgovoriš jer je to jedno isto. Materija ili stvar po sebi je nešto, nama nesaznatljivo, ali znamo da postoji u pozadini našega uma jer je za um potreban proces, za proces struktura, a za strukturu elementi (građa) i ta građa je materija iliti stvar po sebi.
A sad odoh do jabuke da se obesim o nju.
Još jedan samoobešen zbog Seneke i Šopenhauera...
A tako je malo trebalo da apsolvirate da su stvari po sebi ustvari stvari...

Prvi put sam se sreo s tom nesrećnom građenicom stvar po kao klipan i odmah mi
je bilo jasno da je to izmišljotina za da se filozofi kočopere nečim što niko ne razume.Nema veze što to ne može da razume ni jedan filozof-praviće se da to kao
filozofi znaju jer su mudri,a ostali su pavijani

Tako su smislili da je stvar po sebi nesaznatljiva.
Slično je s BITKOM. Prvo je samo postojao Platonov bitak,a svi ostali su bili senke
na zidu.Kasnije su i predmeti dobili svoj bitak...No to nije bio glavni dobitak.
Trebalo je da se pojavi Lajbnic da vam zavrne MONADE sve s vrhovnom koja je bog
i batina...A ja vam nudim FIJURGE...To vam osnovno pokretačko svake pojedine
stvari koje se slaže ili sudara ili prožima ili NE FERMA ostale,ali je to i osnova postojanja ukupnog do pojedinačnog...Umesto bitka.Jer mana bitka je bi -not tu bi...Biti i ne piti...

Fijurge nemaju mane.Ne moš reči:fijurga-ne fijurga...Vidi...može...Idem i ja da se besim-da izjednačim...

Poslednja izmena: