oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.960
Pa šta opaža ako nije u pitanju živo biće ? Uslove za subjekta koje si ovde postavio ništa ne ispunjava sem ako ne misliš na samog boga . Prema tome subjekt ne postoji a to znači da ni materija ne postoji (bar prema ovoj postavci).
Као што рекох субјекат је метафизичко биће које је корелативни услов сваке представе тј сваког објекта. слике, које ти зовеш "реалан свет".
Људско тело је такође објекат испред сазнајућег а никада сазнатог субјекта.
Ово је за тебе очито сасвим ново знање тако да је разумљиво што си збуњен. Ево нешто што сам већ писао пренећу зато овде и теби у пар реченица.
1)Subjekat je jedno kada tu rec uzimamo u logici gde imamo subjekat suda sa svojim predikatima.
2)Subjekat je drugo kada ga uzimamo kao vrsioca radnje u recenici
3)On je trece kada se u uobicajenoj upotrebi za subjekat uzima neka osoba ,tj njeno telo.
"SUBJEKAT"nije nista od ovoga kada ga uzmemo u smislu korelacije sa objektom .Kada ga uzmemo kao ono sto opaza opazaje u svesti a sto je najblize znacenju reci "JA".
Pa sta je to "Ja" ?
Njega niko nikada nije video ,niti ce ga videti, jer bi sam taj dogadjaj bio protivurecnost.. Telo je takodje objekat u svesti subjekta, dok on sam nikada nije bio opazen, bas kao sto oko ne moze samo sebe da vidi.
Da si rodjen u pustinji i da nikada nisi izasao iz nje, da li bi znao koje su boje tvoje oci ?
Ne bi, jer oko ne moze samo sebe da vidi !
Isto tako ako bi neko opazio svoj subjekat ,ono sto bi tako opazio, ne bi bio subjekat vec objekat nekog drugog subjekta koji bi i dalje ostao izvan mogucnosti opazanja.
U jednoj recenici:
Ono sto sve saznaje a ni od koga nije saznato jeste subjekat.
Кринка
Da nije tog motiva taj događaj se ne bi desio, prema tome on je početna karika događaja . Znam sad ćeš da tvrdiš kako bi se taj događaj desio i bez tog motiva jer bi došli vanzemaljci itd., (ili tako nešto nebulozno) .
Почетна карика тог догађаја ако следимо каузални низ је први узрок на почетку времена. На том каузланом низу нема воље нити мотива.
Мотивација и деловање су сасвим суштински другачији низ на другачијем нивоу од узрочно последичних деловања ствари спољашњег света.
Тај низ је можемо метафорично рећи паралелан са овим другим.
Или још боља аналогија. У мелодији имамо низове ритма у позадини и низове слободније харомније у вишим гласовима. Сви заједно чине мелодију.
Исто тако, каузални низ је нешто попут ритма а мотив и деловање нешто попут хармоније виших гласова.
Pa nemaju svest - znači nemaju volju . To opet znači da samo živa bića imaju volju, što pretpostavlja da biohemijski materijalni procesi uslovljavaju volju , ono što sam od početka tvrdio.
Рекао сам хипотетички ..када би имали свест силе које делују у њима спознали би као вољу. Јер шта је објективно сила субјективно је воља.
Ради се о истом спознатом на два различита начина.
Ako je neki sled mehaničkih događaja nemoguć bez delovanja na višem nivou onda su takvi sledovi događaja i uzročno posledični i namerni , gde je prva karika sama volja.
Није. Као што рекох то су два суштински различита низа начела разлога. Воља никада није карика каузалног низа.