Ko sam JA ? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Ko sam JA ?

Oceni ovaj blog
Posmatram albume na ovom forumu i skoro uvek naidjem na opis albuma " Ovo sam ja" pri cemu taj misli na svoje telo. Da li se neko ikada zapitao sta je zapravo to "JA" ?
Ovde se susrecemo sa velikim filozofskim ucenjem o nemogucnosti saznanja subjekta .

1)Subjekat je jedno kada tu rec uzimamo u logici gde imamo subjekat suda sa svojim predikatima.

2)Subjekat je drugo kada ga uzimamo kao vrsioca radnje u recenici

3)On je trece kada se u uobicajenoj upotrebi za subjekat uzima neka osoba ,tj njeno telo.

"SUBJEKAT"nije nista od ovoga kada ga uzmemo u smislu korelacije sa objektom .Kada ga uzmemo kao ono sto opaza opazaje u svesti a sto je najblize znacenju reci "JA".
Pa sta je to "Ja" ?

Njega niko nikada nije video ,niti ce ga videti, jer bi sam taj dogadjaj bio protivurecnost.. Telo je takodje objekat u svesti subjekta, dok on sam nikada nije bio opazen, bas kao sto oko ne moze samo sebe da vidi.

Da si rodjen u pustinji i da nikada nisi izasao iz nje, da li bi znao koje su boje tvoje oci ?

Ne bi, jer oko ne moze samo sebe da vidi !

Isto tako ako bi neko opazio svoj subjekat ,ono sto bi tako opazio, ne bi bio subjekat vec objekat nekog drugog subjekta koji bi i dalje ostao izvan mogucnosti opazanja.

U jednoj recenici:
Ono sto sve saznaje a ni od koga nije saznato jeste subjekat.
Dakle ja ne znam ko sam. To ne znate ni vi. To ne zna niko jer je "Ja" nedostupno ljudskom saznanju.Do njega moramo doci drugim putevima nego sto je opazanje i misljenje.

ČOVEK I ORAO
Šiva rece: O, ti sa lotosovim ocima budi svestan da jesi. kad pevas , kad gledas, kad probas i otkri vecno zivoga"
Radi se o tome da zamislite neku scenu u svojoj predstavi na svom "unutrasnjem platnu". Najpogodnije je da scena bude dinamicna. Recimo zamislite orla kako napada coveka.

Ovde imamo:
1) Unutrasnje "platno" ispred nas (ne naseg tela) ...nesto kao u bioskopu
2) Imamo scenu coveka koji mase rukama dok ga orao napada.

Dakle imamo i prostor i vreme, i objekte, stvari , coveka , orla, kretanje. I nista od toga nije spolja vec "unutar nase svesti.

Ali sada sledi prosto pitanje. Ko tu scenu posmatra?
Ko sedi u "bioskopu" ? I kojim "ocima" on posmatra ovog coveka i ovog orla? Nikakvih ociju tu nema. Oci su spolja i gledaju u monitor. Pa ko je taj onda sto posmatra tog orla i coveka, ako to nisam ja telo, sa svojim ocima?
Odgovor je subjekat. Ono sto saznaje a sto nikada nije saznato a sto nalazimo u sebi kao samosvest i kao svedoka , kao gledaoca ... a to nije telo, vec ono sto sve saznaje a nikada nije saznato. To je subjekat kao korelat objekta!

Kantovo "sinteticko jedinstvo apercepcije" moze pojasniti sta je subjekat:
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=11470

Pošalji "Ko sam JA ?" na Facebook Pošalji "Ko sam JA ?" na Google Pošalji "Ko sam JA ?" na My Yahoo! Pošalji "Ko sam JA ?" na Live Pošalji "Ko sam JA ?" na MySpace Pošalji "Ko sam JA ?" na Twitter Pošalji "Ko sam JA ?" na Digg Pošalji "Ko sam JA ?" na del.icio.us

Ažurirano 19.06.2010. u 21:37, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. REVELIN (avatar)
  ....cista silogistika
  Svi dijamanti su kamenje:
  Svi dijamanti su sagorljivi:
  Dakle,neko kamenje je sagorljivo.

  "Kako je nesto lako,zna onaj ko je to pronasao i postigao."

  nije lako pronaci sebe,spoznati sustinsko JA,
  jer mozda nije ni uputno ...ko zna sta bi svakom
  to JA moglo doneti...i koliko nauditi.


  Odlican izbor...kao i uvek.
 2. lanavi (avatar)
  Najpre nesto...umesto slika iz albuma koja je naslovljena "Ovo sam ja" stoji "Iz teretane" ...da li je to Ja objekat iz ugla nekog drugog subjekta, iz ugla sebe kao subjekta sa predikatima uz, iz ugla treceg lica koje bi trebalo ovu formu da istretira kao objekat ??
  Da li si iako ne znas ko si, uspeo da svojom intuicijom bar okrznes deo sopstva i opredelis se u svojstvu nekom? Ko si ti Ozimane osim sto si subjekat s Voljom i putnik ka transcedentnom? Da li je moguce dati odgovor a da se ne obavijes filozofijom tudjeg misljenja? Ako ne moze recima, objasni se muzikom!
 3. oziman (avatar)
  U pravu si. Ako nesto moze dodirnuti a zatim opisati mene ili mnogo tacnije receno.. NAS ..onda je to muzika. Ali takvo delo jos nije napisano. Mogu ti samo preneti ono sto je za mene licno vrhunac muzike.

  A to je opera La Cenerentola ..Rosini.. i Frederica von Stade;

  http://www.youtube.com/watch?v=J67vh5DRURY

  Ali o ukusima se ne raspravlja. Nadam se da ovaj blog nece biti zapljusnut negativnim ocenama zbog mog vrhnunca muzike.
  Ažurirano 27.05.2009. u 13:50, autor: oziman
 4. lanavi (avatar)
  Lepo ...negativne ocene date u cilju kritike ukusa pak govore o tome Ko je Ko.
 5. louiskrstic (avatar)
  Muzika koju volimo govori o nama samima, o našem unutarnjem stanju uma i duha ili drugačije rečeno o našem stanju svesti.
  Medjutim, govoriti o najvišoj i najboljoj muzici možemo samo ako pratimo njen uticaj na ljude. Tj. ako pratimo njihovu inspirativnost, kreativnost, požrtvovanost i mnoge druge pozitivnosti koje će se početi radjati u osobi ili će se podizati na viši stepen.
  Dobar primer je eksperiment kojeg je izvodio profesor Nikola Rackov na skupu Letnje škole slikanja, pre izvesnog broja godina.
  Škola je trajala nekih desetak dana a oni su svakog dana pustali moziku različitih autora. Desetog dana su pustali muziku (ako se dobro sećam) Betovena ili možda Mozarta. Pokazalo se da su upravo tog dana slikari pokazali najbolju kreativnost, efikasnost i dali najbolje rezultate.
 6. louiskrstic (avatar)
  Istovremeno, pomalo mi je čudno da se danas neko još uvek drži nagadjanja u odgovoru na pitanje, Ko sam Ja? (Osim ako se boji da shvati i prihvati stvaran i jedini odgovor na to pitanje - što je opet OK.)
  Onaj ko u tvom pretpostavljenom gledanju scene stoji i vidi tu scenu nije niko drugi do li realno biće, večito i besmrtno - Duša.
  Nije nemoguće videti Dušu niti svet njenog obitavanja budući da mi trenutno jesmo u ovom svetu ali nismo od njega. Mi kao Duša egzistiramo na više nivoa realnosti gde je svaki viši nivo bliži pravom i jedino realnom svetu.
 7. oziman (avatar)
  Ako gledas u svoje telo videces objekte , opazaje ne i subjekat. Na sta god da pokazes prstom to ce biti objekat a ne subjekat.
  Naravno, sada ce neko reci tacno je da ne mozemo opaziti JA ali to nije vazno. To JA je "epifenomen" obicna nuspojava objektivnog sveta koja izvire kao posledica delovanja objekata izmedju sebe. Kao posledica nervnih celija koje salju impulse itd.itd. ili vracamo se na taj nacin na stanoviste REALIZMA.
  To bi bilo tako za glediste "zdravog razuma"da ne postoje znanja idealizma koja kazu da je to apsurd i da izvan svesti nema nikakvih objekata vec tkz.Stvar po sebi" i da je to neosporiva cinjenica a ne neka hipoteza.. I da svest pa i JA nije epifenomen objektivne realnosti vec obrnuto. Objektivna realnost je epifenomen toga sto intuicijom nalazimo u sebi a sto zovemo JA.

  Ili neko ce reci. Opet to JA nije vazno. Jer JA nestaje a ostaje objektivan svet. Opet netacno. Suprotno je istina. Ja ostaje a nestaje objektivan svet. Izvan svesti znamo da sigurno nisu objekti , takodje znamo da sigurno nije ono sto zovete "NISTA" a sto je pseudopojam bez znacenja, vec nesto...izvan mogucnsoti saznanja ali NESTO i ma sta to bilo, to je blisko onom sto u samosvesti zovemo JA.
 8. oziman (avatar)
  Субјекат није објекат и зато не може бити опажен нити од мене нити од других. Други могу опазити моје тело...које је објекат међу објектима а не субјекат који објекте опажа

  Рецимо, опажај јабуке је објекат испред субјекта који тај опажај опажа. Опажај тела је такође објекат испред......али испред чега? Немој рећи испред тела.

  Tо испред чега су опажаји, јесте субјекат који опажа опажаје у свести али сам не може бити опажен. Шта је субјекат наслућујемо не опажањем него непосредним искуством.

  MOzdai ova слика може помоћи у разумевању... стим да овог човечуљка у глави уземео за симбол онога у свести што опажа опажаје а само не може бити опажено:
 9. oziman (avatar)
  Citat Original postavio coco bill Pogledaj poruku
  ti tražiš mesto u telu čoveka u kome je smešteno njegovo Ja.
  ako shvatimo da je glavni pokretač u čoveku energija i da bez energije nema života, onda verovatno tražimo mesto gde se ta energija skuplja i odakle se dalje daje za upotrebu organima za njihovo funkcionisanje.

  na istoku to mesto zovu "hara", nalazi se u stomaku, a japanci kada vrše sepuko (ritualno samoubistvo) oni vrše hara kiri, to jest presecaju haru - energetsko čvorište.
  indijci pevaju hare krišna, hare hare, dodeljujući tom energetskom centru božansku vrednost.
  u trudnoj ženi se na tom mestu dete oživljava, to jest, embrio prima neophodnu energiju za svoj razvoj.
  dakle, tvoje pravo Ja je u tvom stomaku.
  Кажеш ЈА је у стомаку. Jeл ти није пало на памет да је стомак заједно са свим осталим сликама које зовеш "реалност" наспрам ЈА као његова представа. Да ЈА није предмет који би негде био. Да се ЈА не сазнаје већ све што се сазнаје јесте наспрам ЈА.

  Ono sto sve saznaje a ni od koga nije saznato jeste subjekt. On je po tome nosilac sveta, opsti, uvek pretpostaavljeni uslov svih
  pojava, svakog objekta, jer samo za subjekat jeste sve sto uopste jeste.

  Шопенхауер
  Ништа , јел тако? У ово гледате бело. Зато, хајде да нађемо место где је ЈА.

  Као лик који тражи наочаре несвестан да су му на носу. Тако ви тражите ЈА свуда око себе несвесни да је ЈА управо оно што опажа те слике које зовете реалност и међу којима га тражите.