Sfinga,Atlantida i 2012.

inace postoji i slika gde dva lava sa dugackim vratovima preplicu vratove to je iz perioda kada je carstvo ujedinjeno i simbolizuje ujedinjenje zemlje u vreme faraona narmera.kao i preplitanje lotosa ipapirusa sto pretsavlja ujedinjenje kao i dva bozanstva koja stoje jedan naspram drugog,bog set i bog horus,jedan je bog donjeg,a drugi je bog gornjeg egipta.

Citaj boldovano. . .. .

ZA NARMERAja sam se pogresno izrazio.imali su crte koje su karakteristicne za ljude bele pute.to sam hteo da kazem.inace ne moras da mi navodis imena faraona iz razlicitih dinastija posto otrilike znam jer sam student istorije - Imena i slike sam ti postavio (Faraoni od 0 - 19) kako bih ti pokazao da su Egipcani iako heterogeno stanovnistvo delili zajednicke karakteristike i da nikada nisu bili beli kao Arijevci niti su bili crni kao Nubijci(sem u periodu koji sam pomenuo u proslom postu tebi)...to su jednostavno Egipcani, postavio sam sliku Mohameda Zidana 25-ogodisnjeg fudbalera iz Egipta. Pogledaj statue, skloni bradu i krunu i dobijes slicnu konstituciju lica. Istoricar...lepo. A sta ces sa predinastickim Egiptom kada tamo nema pisanih izvora, kako ces to tumaciti gospodin Istoricar? Paaaa ja mislim da su oni tada bili nazadni...i.i..i.dosli su vanzemaljci... i dali im tehnologiju....i...eto oni preko noci postali napredni.

.one slike koje si poslao su lepe - slike nisu postavljene da bi bile lepe

.inace sunce se radja - Kako se to sunce radja? Koliko ja znam ovo Sunce je isto Sunce koje je bilo od pamtiveka. u sazvezdju koje traje po nekoliko hiljada godina.znaci radja se u tom sazvezdju koje se ne menja nekoliko hiljada godina.da bi se promenila sva sazvezda potrebno je milsim 25 ooo godina.tako je po teoriji sagradjena sfinga sa glavom lava koja gleda u pravcu gde se sunce radja u sazvezdju lava.

u zavisnosti koje se glavno bozanstvo slavilo kao vrhovno,tj zavisi koji grad je odneo prevagu u drzavi i cija je kosmogonija u tom trenutku preovladala - Striktno je zavisilo od toga koja Noma/Grad je raspolagala najvecim uticajem, silom i autoritetom

slavilo se bozanstva pod ralicitim oblicima.bog i gospodar magije tot je prikazivan nekad kao pavijan,a nekad kao covek sa glavom svete ptice ibis.ili boginja ljubavi,hator je prikazivana kao sveta krava sa sakralnim rogovima i suncevim diskom izmedju njih,a prikazivana je i kao zena sa ljudskom glavom.sve to zavisi od perioda i kad je koji grada,a zna se da je svaki ima razlicite teorije po pitanju bozanstava i stvaranja sveta,imao veliku ulogu u carstvu. - [B]Ovo su sve poznate stvari, sta si time hteo da kazes?
[/B]
nace postoji i slika gde dva lava sa dugackim vratovima preplicu vratove to je iz perioda kada je carstvo ujedinjeno i simbolizuje ujedinjenje zemlje u vreme faraona narmera. Mislis na Narmerovu paletu sa dva Serpoparda, na ovu sliku:

http://forum.krstarica.com/attachment.php?attachmentid=34158&stc=1&d=1205451656
beasts1.jpg

To nije lav, izvini.

Pitanje je da li je to uticaj iz Mesopotamije, konkretno ovo :

http://forum.krstarica.com/attachment.php?attachmentid=34159&stc=1&d=1205451703
Image15.jpg

Ili pak "ujedinjenje" G i D Egipta....tesko da cemo ikada saznati...

kao i preplitanje lotosa ipapirusa sto pretsavlja ujedinjenje kao i dva bozanstva koja stoje jedan naspram drugog,bog set i bog horus,jedan je bog donjeg,a drugi je bog gornjeg egipta. - I jedan i drugi bog su bogovi Gornjeg Egipta. Set u Nomi NUBT a Horus je zastitnik Hierakonpolisa, Narmerovog grada/Nome

Prilozi

• beasts1.jpg
    beasts1.jpg
    22,2 KB · Pregleda: 6
  • Image15.jpg
    Image15.jpg
    15,4 KB · Pregleda: 8
mislim da je cilj ovog posta bio izneti svojem isljenje ,a ne omalovazavati,bar ja imam takav osecaj.nemas razloga da me napadas ja sam prenosim ono sto sam citao.posto vidim naziv pa da kazem sta sam procitao.ako nekom semtaju moji odgovori molio bih da mi kaze necu vise nista pisati.pozdrav od studenta istorije.

Nisam zeleo da te omalovazavam samo da ti ukazem na greske...nemoj da shvatas moje postove na tom nivou, na nivou omalovazavanja vec na nivou kritickog misljenja...meni ne smetaju tvoji postovi ali moras malo da se edukujes. Imao si par katastrofalnih gresaka ali nije mi problem da ti ukazem. Primecujem da nisi lupetao vec da si iznosio stvari koje si saznao...e pa, saznao si dosta pogresnog, nazalost. Mozda sam i ja, ko zna ali u tom slucaju je ovo tvoje jos vise pogresno posto su neke stvari koje si ti navodio opovrgnute vec poodavno samo nema nikog da updatuje istorijsku literaturu.
Arheologija ti je najbolji teren ako zelis da saznas nesto vise o drevnom Egiptu. Mozes tu da dodas i alternativne i masonske izvore, nije nikakav problem ali probaj da se ne odrices zvanicne nauke u potpunosti.

Sta mislis o onim etiketama i lavu ? Procitaj moje postove gde sam pisao o ideologijioeriodu IV dinastije...procitaj zasto ja smatram da je cudno sto je sfinga lav...i probaj da se nadovezes na nesto i da izneses sopstveno/kriticko misljenje.

pozdrav za studenta istorije

nikada se ne odricem zvanicne nauke samo povezujem priznato i nepriznato.i tako zelim sam da dodjem do zakljucka.mozda gresim ja mozda ti....u istoriji je danas ovako sutra onako.procitacu,hvala.inace nemam pristupa masonskim izvorima.jedva nalazim i ovo sto mi treba za ispite.

to za literaturu ti verujem i ja imam iste probleme. Dao ti je sveta na ovom pdf-u neke ljude koji vrede nesto u masoneriji.
Kreni sa predinastickim egiptom imam ja neke dobre textove, daj mail na pp i poslacu ti, nije frka. Iako nisam ovlascen da to distribuiram :)

ZA NARMERAja sam se pogresno izrazio.imali su crte koje su karakteristicne za ljude bele pute.to sam hteo da kazem.inace ne moras da mi navodis imena faraona iz razlicitih dinastija posto otrilike znam jer sam student istorije.one slike koje si poslao su lepe.inace sunce se radja u sazvezdju koje traje po nekoliko hiljada godina.znaci radja se u tom sazvezdju koje se ne menja nekoliko hiljada godina.da bi se promenila sva sazvezda potrebno je milsim 25 ooo godina.tako je po teoriji sagradjena sfinga sa glavom lava koja gleda u pravcu gde se sunce radja u sazvezdju lava.

Brkas precesiju i kretanje sunca po nebeskoj sferi. To o cemu ti pricas ima veze sa pomeranjem sazvezdja na nebu, zbog toga sto se menja zemljina osa. Tako severni nebeski pol nije bio u severnjaci, kao danas, vec se menjao i ponovo vracao.

Kako se zemlja okrece oko sunca, nama sa nje se cini da se sunce krece. Ne samo od jutra do veceri (sto je, naravno, posledica zemljine rotacije) vec i tokom godine, buduci da zemlja menja svoj polozaj u prostoru. Nama se zato cini da Sunce polako putuje iz sazvezdja u sazvezdje zodijaka, kretajuci se po ekliptici. Po tradicionalnom tumacenju, zodijak ima 12 znakova, u svakom od njih "zadrzi" se oko mesec dana (tj, toliko mu treba da predje taj odsecak nebeske sfere). U alvu, kao i bilo kom sazdvezdju, sunce "boravi" oko mesec dana. U njemu se radja, "plovi po nebu" i zalazi, polako se premestajuci ka sledecem sazvezdju.

PS- Ne volim astrologiju, ali na tom principu su zasnovani horoskopski znaci. Ti si onaj znak (blizanac, rak, lav, strelac itd) u kome je sunce bilo na dan tvog rodjenja (ljudi rodjeni u razmaku od oko mesec dana su u istom znaku). Zbog gorepomenute precesije i jos nekih procesa ovo se znatno izmenilo od kako je horoskop nastao (a pojma nemam kada je to bilo), tako da su danas datumi za znakove pogresni, odnosno, za vecinu datuma sunce NIJE u onom sazvezdju u kome ti pise po tabeli, vec u prethodnom (vecini blizanaca sunce je u trenutku rodjenja bilo u znaku bika, devicama u lavu i sl.) Ne kod svakog, ali kod mnogih. Izvinjavam se zbog off topica, ali cisto da ovo rascistimo.

The Earth goes through one complete precession cycle in a period of approximately 25,800 years, during which the positions of stars as measured in the equatorial coordinate system will slowly change; the change is actually due to the change of the coordinates. Over this cycle the Earth's north axial pole moves from where it is now, within 1° of Polaris, in a circle around the ecliptic pole, with an angular radius of about 23.5 degrees (or approximately 23 degrees 27 arcminutes [1]). The shift is 1 degree in 180 years, where the angle is taken from the observer, not from the center of the circle.

Nemojte mi samo reci da se zmija nasla u simbolu za medicinu zbog svog otrova.

Takodje obratite paznju na ukupan broj pera u krilima,ukljucujuci i stap (23) sto kada se pomnozi sa 2 (dve zmije) daje cifru 46.

Da ali je taj štap (kaducej) ili ti eskulap, vodi poreklo još iz mitova i legendi antičkog sveta.Inače na slici Hermesa Trismegistusa, on drži taj isti kaducej.

Pogledaj za dalje.....http://www.svetusliciireci.com/index.php?ctrl=content&actn=show_article&id=206

Pozz...

@ Arion

ovaj kadusej koji si postovao ne moze posluziti ni za sta. J.bt pa slika je kompjuterski radjena, ja sam mislio da se ovde bavimo drevnim kulturama a ne kompjuterskim programima za obradu slika.
Pricamo o Egiptu, dakle nadji mi sliku(original ne animaciju) gde Tot (ili neki drugi bog, uglavnom Tota povezuju sa Hermesom) drzi isti takav kadusej sa 22 pera i tada mozemo da pricamo. Ta spirala je veoma star simbol, datira iz drevnog Sumera najverovatnije a mozda je i jedan od arhetipova o kojima je pisao Jung - kod nekih indijanaca iz Jute se moze uociti nesto slicno na pecinskim crtezima tako da ovo nije iskljuceno, ali ta spirala ne verujem da je DNK. To sto neko uradi crtez da kad mi saberemo to i to dobijemo isti broj DNK hromozoma je besmisleno.

Evo nekih slicica iz Sumera, Asirije i J. Amerike koje mogu potvrditi da se mozda radi o arhetipovima...

Prilozi

• Image16.jpg
    Image16.jpg
    36,6 KB · Pregleda: 2
  • Image17.jpg
    Image17.jpg
    29 KB · Pregleda: 2
PS Niko da mi otkomentarise etikete Hor- Ahe i "kult lava" u Egiptu, Sfingu. . . izgleda svi samo znaju da voze svoju trku, da deklamuju ono procitano. kritickog misljenja nigde...

Ja samo posmatram i pitam se. Gledam na ovaj svet kao na celinu,ukljucujuci proslost,sadasnjost i buducnost.Ono sto poznaje skolovani istoricar,arheolog ili antropolog bezznacajno se razlikuje od onoga sto poznaje laik, u odnosu na sveobuhvatnost istine.

Hocu i da ti se zahvalim na obilju informacija koje si postavio,veoma su mi pomogle.

Zasto se branite sa tim : ja gledam na svet kao celinu/ja gledam veliku sliku ne zalazim u sitna creva/ja gledam siroku sliku sveta... na ovoj temi sam vec relativno dugo a ne dobijam nikakve odgovore . Samo to da ja nemam pojma zato sto eto ja poznajem grncariju, funkciju verskih objekata i grobnih priloga i da ja ne gledam malo sire...
Eto pricali smo o sfingi. Ja sam opisao kult kralja u Kefrenovo doba, sfingin hram, izbacio sam neke nalaze iz predinastickog perioda koji bi mogli da znace nesto... a nije se nasao niti jedan diskutant koji bi o tome rekao nesto. Arion, ti si rekao nesto o eroziji, znas li nesto vise o tome?
Reci mi, kad slazes puzzle, kako ces sagledati veliku sliku koju daje puzzle ako ne skupis sve sitne delove i pravilno ih slozis u celinu. Naravno, mozes i da delove puzzle-a sam seckas makazicama, i da ih oblikujes kako hoces kako bi se uklopili jedan sa drugim ali tada je slika pogresna. To rade ljudi koji izdaju "senzacionalne" knjige.
Zato molim te, probaj da necim konkretnim ucestvujes u temi i da ta znanja koja si stekao pokusas da interpretiras kako bi smo mogli da procesljamo ovu pricu.

Ne odgovori mi za kadusej? Eto vidis, tu naprimer, postavio si animiranu slicicu.
-zamisli da ja postavim ovu sliku

concept_1.jpg

i kazem: ova slika je pronadjena u grobnici faraona Iry-Hora u Abidosu, datira iz 3200 godine pre nove ere i na ovoj slici se mozemo uveriti da su stari Egipcani poseceni od strane inteligentnih oblika zivota iz svemira i pokazuje da su im ta bica pomogla svojom tehnologijom....bla, bla
Ti, a verujem i svi ovde bi me drzali za budalu. Ali si se ti navukao na isto takvu animiranu slicicu koja ima dobru pricu...kazem ti, nadji takvu sliku u originalu i onda to mozemo pricati o tome ozbiljno.
Ja sam se i u pricu oko kaduseja ukljucio, postavio sam nalaze iz Sumera, Asirije i Mezoamerike koji mozda odgovaraju ovoj formi a pomenuo sam da se ta forma javlja i kod severnoamerickih indijanaca iz Jutea a sliku nazalost nisam nasao.

Ja bih samo zamolio da se neko od vas ukljuci u razgovor i da predstavi alternativna ili sopstvena vidjenja o stvarima koje se ticu teme.

Nema na cemu, drago mi je da sam ti pomogao, samo probaj da neko misljenje podelis sa nama. Ne budi tako ciljav :)
Pozzdrav

Back