Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Počeh da gledam Succession her ga mnogi hvale a bome i jaku ocenu ima ali nešto posle samo 2 epizode se pitam da li ovo postaje bolje ili je to što sam video "to"?
Treba da je dobra..osvojila je grdne nagrade..vrv je ono cista i spora drama u stilu Mad Men ili Sopranovi, Deadwood itd..
Ja nikako da krenem da je gledam..vidim da je oznacena i kao "comedy"..a ja komedije i ne gotivim bas nesto..
U svakom slucaju napisi tvoke utiske kad malo zadjes dublje.

Treba da je dobra..osvojila je grdne nagrade..vrv je ono cista i spora drama u stilu Mad Men ili Sopranovi, Deadwood itd..
Ja nikako da krenem da je gledam..vidim da je oznacena i kao "comedy"..a ja komedije i ne gotivim bas nesto..
U svakom slucaju napisi tvoke utiske kad malo zadjes dublje.
I ja sam se nadao barem nekoj komediji, pominju se.duhovite opaske a do sad sam primetio samo jednu u drugoj epizodi parafraziracu: on njoj "uvek sam mislio da.si matora kučka..." ona njemu na to "ko je tebi reko da ne umeša da flertuješ?"

A inače, viđeno me najviše asocira na "Dinastiju".

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Fantazija
Glumci: Morfydd Clark,Ismael Cruz Cordova,Charlie Vickers

Epska drama smeštena hiljadu godina godinama u drugo doba Tolkinovog univerzuma pre dogadjanja koja smo gledali u Hobitima i Gospodar prstenova
i prati nama poznate i nove likove ,koji se suocavaju sa strahom od pojavljivanja zla u Srednjoj zemlji.

Barbarians season 2
Друга сезона Нетфликсове високобуџетске историјске серије такође има 6 епизода, води нас на сам почетак првог миленијума, 10 година н.е. и обрађује догађаје након чувеног масакра у Тевтобуршкој шуми.
Као и у првој серији доста тога добро одрађено, дочаран је амбијент тог времена, начин живота, вјеровања и вриједности систем који је владао. Глума беспријекорна, дијалози добри, нема "празних ходова", драматуршки више него добро одрађено. Испоштован је и језик, Римљани зборе латинским, не модерним него класичним какав се зборио почетком принципата, Германи њемачким.
За разлику од прве сезоне гдје се више тежило вјеродостојности, па и неким детаљима (рецимо камени нож или сјекира код Германа) који би због реалистичности били више наглашени и гдје се више испоштовала ријеч историчара у другој сезони имамо нешто више фикције, као и произвољнијег приказа па и код обраде историјских личности, више се робовало гледаности и драматургији на рачун вјеродостојности, но то је и тако неки задати образац који ваља слиједити.
Мана серије јесте што се код тог подвлађивања циљној групи и драматургији повремено прелазило у баланији приказ догађаја прилагодљив западној публици која на филмске садржаје гледа као на разбибригу и додатак ријалити садржајима, такође имамо и подвлађивање неким модерним трендовима у филмској умјетности, прије свега изгледа све обавезније убачену хомосексуализацију, па и Маробод, моћни краљ Маркомана постаде пе.дер, шта да се ради, ел-ге-те-бе лоби је овладао токовима новца, пошаст модерног времена.
И поред неких мана, веома добро одрађена и гледљива серија која може помоћи у бољем сагледавању и разумијевању тог времена.
Лична оцјена друге сезоне 7/10.

The Serpent Queen (2022)
Серија нас води у XVI вијек, вијек бурних догађаја, вијек великих турбуленција и свјетских промјена, вијек религијског лудила и вијек кроз који су судбину историје кројиле три жене чије се судбине и у историји и кроз ову серију испреплићу.
Серија управо обрађује живот једне од тих жена, Катарине де Медичи, у историји доста озлоглашене иако савремени историчари оспоравају нека непочинштва која јој се приписују.
И јако добро одрађена серија, на занимљив, саркастично уврнут начин са подоста фикције описује те бурне догађаје и личности, иако неуобичајеним и таквим приступом помаже у бољем сагледавању и разумијевању тог времена, код тог духовитијег приказа догађаја и личности има се мјере и не прелази се у скрнављење историје што је иначе често присутно кроз америчке филмове и серије који обрађују историјске теме.
Глума и дијалози прилагођени таквом приступу који доста одудара од задатих клишеа, истинским филмофилима ће се допасти, радња добро разрађена и дорађена, уопште много тога је добро одрађена, за резултат имамо гледљиву и занимљиву серију.
Оцјена 8/10

Barbarians season 2
Друга сезона Нетфликсове високобуџетске историјске серије такође има 6 епизода, води нас на сам почетак првог миленијума, 10 година н.е. и обрађује догађаје након чувеног масакра у Тевтобуршкој шуми.
Као и у првој серији доста тога добро одрађено, дочаран је амбијент тог времена, начин живота, вјеровања и вриједности систем који је владао. Глума беспријекорна, дијалози добри, нема "празних ходова", драматуршки више него добро одрађено. Испоштован је и језик, Римљани зборе латинским, не модерним него класичним какав се зборио почетком принципата, Германи њемачким.
За разлику од прве сезоне гдје се више тежило вјеродостојности, па и неким детаљима (рецимо камени нож или сјекира код Германа) који би због реалистичности били више наглашени и гдје се више испоштовала ријеч историчара у другој сезони имамо нешто више фикције, као и произвољнијег приказа па и код обраде историјских личности, више се робовало гледаности и драматургији на рачун вјеродостојности, но то је и тако неки задати образац који ваља слиједити.
Мана серије јесте што се код тог подвлађивања циљној групи и драматургији повремено прелазило у баланији приказ догађаја прилагодљив западној публици која на филмске садржаје гледа као на разбибригу и додатак ријалити садржајима, такође имамо и подвлађивање неким модерним трендовима у филмској умјетности, прије свега изгледа све обавезније убачену хомосексуализацију, па и Маробод, моћни краљ Маркомана постаде пе.дер, шта да се ради, ел-ге-те-бе лоби је овладао токовима новца, пошаст модерног времена.
И поред неких мана, веома добро одрађена и гледљива серија која може помоћи у бољем сагледавању и разумијевању тог времена.
Лична оцјена друге сезоне 7/10.
Vidim i crnkinju ubaciše među Germane :fdlan: ... znači moraju da isprate svaki američki trend, kao verni psi

Sluskinjina prica.

Bliska buducnost, svet je pred izumirenjem, natalitet je drasticno opao zbog ratova i ekoloskih katastrofa.
Amerika je podeljena, zapravo deo zemlje je okupiran.Hriscanska fanaticna elita se infiltrirara na politicku scenu SAD, izvrsila napad na Kongres u kojem su ubili predsednika,a za napad optuzili islamisticke fanatike. Suspendovali su Ustav, proglasili svoju drzavu Gilead, uveli totalitarno tiranski rezim.

Svako ima svoju ulogu u ocuvanju tog rezima, a sve u cilju da se natalitet vrati na nivo pre ekoloskih katastrofa.
Zenama su prvo oduzeta prava na rad, na posedovanje imovine, abortus. Bilo je protesta, ali su nasilno uguseni...
Dok im nisu oduzeli sva prava.
Plodne zene sluze u kucama bogatih bracnih parova za radjanje. Neplodne koje se slazu sa rezimom imaju svoju ulogu....
Zivot u Gileadu, patrijarhalanom, teokratskom totalitarnom rezimu je moguc samo odricanjem od sopstvenog identiteta. Ako pokusaju da pruze i najmanji otpor, kazne ih tako sto ih posalju u kolonije, radioaktivne delove zemlje gde ciste radiokativni otpad dok ubrzo ne umru, ili vesanjem.
Najhrabriji ipak nadju nacin da pobegnu u Kanadu.

Zasto mi se svidja?
Jer dok smo svi ziveli kao i obicno, uveli su lockdown, koji smo skoro svi prihvatili bez pogovora...
Nista me vise nece zacuditi.
Dok mi zivimo svoje zivote, svet se menja. Ko zna, mogu nam oduzeti jos poneka prava pritom...

Citat iz serije

Is that how we lived, then? But we lived as usual. Everyone does, most of the time. Whatever is going on is as usual. Even this is as usual, now. We lived, as usual, by ignoring. Ignoring isn’t the same as ignorance, you have to work at it. Nothing changes instantly: in a gradually heating bathtub you’d be boiled to death before you knew it.

Good Omens је фантастична хумористичка серија од шест једночасовних епизода, адаптација романа Терија Прачета и Нила Гејмана из 1990. по имену Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch. Радња серијала је смештена у 2018, серијал прати демона Кроулија (Дејвид Тенант) и анђела Азирафела (Мајкл Шин). Обојица живе на Земљи од Стварања. Азирафел је стражарио на источној капији Еденског врта и дао пламени мач Адаму и Еви приликом њиховог протеривања из врта, из бриге за њихово добро. Заволео је финије ствари људског живота, ужива у високој кухињи и поседује антикварску књижару у Лондону. Кроули је био змија која је кушала Еву јабуком са Дрвета познања добра и зла. Дугогодишњи су познаници који, пошто су навикли на живот на Земљи као представници раја и пакла, настоје да спрече долазак Антихриста и са њим Армагедон, последњу битку између раја и пакла.

Иако је прва сезона замишљена и рекламирана као ограничена серија (или мини-серија), обновљена је за другу сезону у јуну 2021. Серију одликују симпатични ликови, интригантна радња, дивна динамика, одлична глума и пристојни специјални ефекти.

Gangs of London

Krimi drama ocena 8

Glumci: Michelle Fairley,Sope Dirisu,Brian Vernel

Prva sezona pratila je porodicu Valas dok su se nosili sa posledicama smrti svog oca i muža Fina , koji je bio šef najmoćnije londonske kriminalne bande,
čije je misteriozno ubistvo izazvalo šok u podzemlju Londona, kada je njegov sin Šon preuzeo vlast.

Kurdski borci za slobodu, pakistanski narkokarteli, nigerijska i albanska mafija, velški Romi i drugi kriminalci britanskog podzemlja počinju rat koji Šon treba zaustaviti, ne sluteći da se policajac na tajnom zadatku Eliot uspeo ubaciti u porodicu kao telohranitelj.i koji ce pucati u njega na kraju porve sezone

U drugoj sezoni,godinu nakon smrti Šona Volasa i nasilnih obračuna iz prve sezone serije, kriminalna karta Londona je ponovo nacrtana. Preživeli Valasi su raštrkani u egzilu, Dumaniji slomljeni i posvađani a Eliot je sada primoran da radi za tajanstvene investitore.
Medjutim Šon je prezioveo upucavanje i posle gvodinu dana vratio se u London spreman da ponovo preuzme podzemlje i trgovinu narkoticima

Echoes (3+/5)​

https://www.imdb.com/title/tt14954498/

Ово уопште није лоше, солидна серија препуна мрачних твистова и заплета које покрену мождане вијуге.
Требало ми је овако нешто, има причу вредну пажње.
0480b3b0-24fe-11ed-a759-699aab1e667a_800_420.png

Back