SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jao bravo Feelgood :super:
Ja se jako dobro sećam tog događaja kada se prvi put desio :D
Super je to kada počnu da komuniciraju i odgovaraju na pitanja...
Sada ćeš sve češće biti zaprepašćena. Počelo je počelooo :D
Ti misliš dete nema pojma, a onda sedneš na dupe kad čuješ odgovor :heart:

a imam i jedno pitanje za vas mame,za sve koje imaju bebirone starije od godinu dana..jel se i vi mučite da dete neće da sedi u hranilici i normalno jede,nego ih vijate sa kašikicom,jer im je bitnije da se igraju nego da jedu?...moje je neverovatno kakav haos napravi kada želim da ga stavim u hranilicu,histerija prava,a kada se igra i ja mu dajem zlogaje vijajući ga sve pojede..ručak jede iz 2 dela,jedino to jede u hranilici...pojede supicu pa pauza od sat vremena,i onda jede ostalo...

PA ovako - hranilicu smo spakovali i odneli je u ostavu pre vise od dva meseca jer joj je jedina svrha bila da se o nju saplicemo. Prvi polovinu obroka jedemo dok sedimo mami ili baki u krilu a drugu - u spajzu, kupatilu, na kanti za smece (:evil:), ispred frizidera :dash:

само једно мало питањце: да ли Pentaxim има неке реакције, пошто је моја мала јуче после вакцине преспавала цело поподне и целу ноћ, има мали оток око убода и сад опет спава?
Поздрав...

Ne bi bilo lose da joj stavis hladan oblog na ubod....I moguce da nije od vakcine, nego se poklopilo sa ovom promenom vremena - ni je ne mogu da se razbudim ko covek

Drage moje, ja opet došla da se hvalim :lol:

Jutros ustane moje dete, obavimo jutarnju rutinu i ja pitam "hoće bubica da ručka?"
a ona će meni "da" :lol: mislila sam da ne zna šta to znači, napravim ja klopicu i ona pojede
sve do poslednje mrvice :lol:

Tako sam se oduševila da skakućem celo jutro po kući... Inače do sada je mrmljala tata, mama, baba
i omiljenu reč za sve prilike NE, NE, NE :lol:

:aha: sto ja volim kad sve lepo pojede i bez otezanja! A tek kad vidim da me je razumela! :D

Moj Luka najviše voli da jede sam i tada najviše pojede.
Stavim ga u hranilicu, plastičnu portiklu i krkaj! Supe mlati kao lud!
A kada jede suvo, pravim mu male "pijace" i onda stavi tanjir u krilo i trpa sam u usta.
Sav je bitan kada jede sam. Ja sam mu već sa godinu dana davala da sam jede jer je tražio. U početku je naravno bilo najviše za vratom, ali dete presrećno! :D
Ja sam Luku stavljala i u hranilicu i na nošu čim je počeo čvrsto da sedi. Da se na vreme dete navikne...

I mi smo je stvljali u hranilicu cim je pocela stabilno da sedi, ali od kad je prohodala nema nikakve sanse vise, cak ni kolica vise ne koristimo - ne podnosi "prisilu" da sedi na jednom mestu i tacka. Da jede sama - naravno da hoce i zelja joj je uglavnom ispunjena a onda mama ide po kuci i trazi zalogaje ispod tepiha...tako da jedino kad je ja hranim znam da je pojela

Mi sve sto pojedemo konkretno pojedeno je iz hranilice....sedi poslusno i jede dok se ne najede...kad se najede pocinje da se krlja iz hranilice i da pljuje hranu, a ima i neki fazon da lize rukave od majice...koji mu je to, nemam pojma, ali znam da su nam svi rukavi flekavi, jer mama najcesce zaboravi da ih zavrne pre hranjenja....:)

I mi smo je stvljali u hranilicu cim je pocela stabilno da sedi, ali od kad je prohodala nema nikakve sanse vise, cak ni kolica vise ne koristimo - ne podnosi "prisilu" da sedi na jednom mestu i tacka. Da jede sama - naravno da hoce i zelja joj je uglavnom ispunjena a onda mama ide po kuci i trazi zalogaje ispod tepiha...tako da jedino kad je ja hranim znam da je pojela
:D Pa kod vas je baš veselo, uvek žurka!

evo mene drage moje...dakle ovako,kod nas crtaći i takve stvari ne pale,no chance...jednostavno ga ne drži mesto,i dok gleda crtani 1o puta pretrči celu kuću,pa se vrati,pa malo gleda i sve tako u krug,a ja za njim sa zdelicom i kašičicom pa kad ga uhvatim zalogaj u uste i trči dalje...nema šanse bilo šta da mu odvuče toliko pažnju,da sedi i jede...jedino ponekad ,meni sedne u krilo,kada se jako umorio,e onda sednemo pred TV,pa gleda crtani i uspem jedno 15 zalogaja da mu stavim u usta,a onda sve počinje iz početka..to je njemu dovoljan odmor...inače ne jede on loše,količinski lepo ručka,ali odmah i odradi...

само једно мало питањце: да ли Pentaxim има неке реакције, пошто је моја мала јуче после вакцине преспавала цело поподне и целу ноћ, има мали оток око убода и сад опет спава?
Поздрав...

posle Pentaxima je normalno da više spavaju,nemoj da brineš,ali nisam čula da je bilo koje dete imalo otok oko uboda...moguće da to nije reakcija na vakcinu,nego možda neki virusčić...pa zbog toga ima tu reakciju,u svakom slučaju stavljajte obloge i trebalo bi brzo da prođe...

Drage mame,
da li nekad poredite svoju decu sa drugom? Pitam ovo iz razloga što ja to radim. Pre neki dan sam bila kod rođaka i došao im je jedan mali dečkić iz komšiluka koji ima godinu i mesec dana. Stariji je od Valentine samo 20 dana. Bila sam šokirana šta sve ume. Samostalno hoda, maše, šalje poljupce, pokazuje kako čika seče drva, kako deda brani nešto, kaki na noši od 7 meseca, sam uzima flašicu sa vodom i pije kad je žedan,... Možda to i vaša deca rade u tom uzrastu. Shvatila sam da je moja Valentina jako razmažena. Ona stoji sama i hoda dok se pridržava uz nešto ali još uvek ne ide sama. U poslednje vreme je nepodnošljiva, samo se ljuti ako joj uzmeš nešto što ona hoće, ako joj nešto braniš, kad je presvlačiš dreči jer neće da leži pa nas treba bar dvoje da je savladamo. Inače je ovako jako veselo dete, stalno se smeje ukoliko ne plače. Počela je da daje predmete jer ih je do sada samo bacala. Pomislila sam možda sam i ja pogrešila kao majka, možda sam trebala više da je učim. Uvek sam govorila da ne želim da bude razmažena ali protiv baka i deka se ne možeš boriti. Pa me zanima kakva su vaša deca, koliko radite sa njima, koliko ih učite? Da napomenem samo da ja iako provodim ceo dan sa njom nekako nemam vremena za igru i učenje.

@Tamara1
Draga, dete ti je suviše malo da bi je forsirala i poredila sa drugom decom. U tom uzrastu su u pitanju nijanse, jer neko dete pre, a neko kasnije se aktivira i u pitanju je razlika od mesec-dva, nekad i nedelju-dve.
Videćete kada vam deca još malo porastu, da uopšte nije bitno ako vaše dete još ne hoda stabilno sa 13-14 meseci ili ne ide na nošu, ili ovo ili ono.
Ja uvek lepo kažem: svi oni budu na istom nivou kad krenu u školu, a da li će prohodati sa 9 meseci ili sa 16, da li će skinuti pelene sa 18 meseci ili 3 godine... to sve nije bitno. Nije bitno kada nauče, bitno je da nauče i ne treba ih ništa forsirati...

evo EliNS ti je sve lepo rekla Tamara..uopšte se ne jedi...moj Gabriel ima 13 meseci,i dok neki njegovi vršnjaci već naveliko pričaju,odnosno koriste neke jednostavne reči,on ni reč još zucnuo nije,čak ni mama ili tata....znači ništa...pokazuje šta želi,i na bebećem jeziku kaže on sve,i ispriča i objasni,ali ništa od toga razgovetno...čak neće ni životinje da imitira,što većino njegovih vršnjaka već uveliko radi...i sad ja kao profesor dikcije na Akademiji trebala bi da se ubedačim...kao učim drugu decu da govore a moje neće....sve ima svoje vreme...on je jako rano počeo da puzi,hoda,jede sam,pleše,i peva(da i to absolutno čisto glasovno),ali eto,ne priča...kada bude hteo,ili imao težnju za pričom,počeće...tako je i sa tvojom Valentinom,kada ona bude spremna radiće sve što i njeni vršnjaci,budi bez brige....nisi ti zbog toga nemarna majka...neko svako dete ima svoj ritam,i mi taj ritam treba da ispoštujemo...

Jaoj zene gotova sam da dozivim nervni slom! Sin ima 2 godine i proslog septembra je krenuo u vrtic. U pocetku je plakao mozda samo par dana i onda je sve to super prihvatio, samo sto tamo i dalje odbija da jede! Ne odbija bas sve, ne odbija keks, voce, uzinice, neke supice, ali rucak uglavnom odbija. I kuci on ne jede nesto bog zna koliko mada pojede, nije mrsavko onako solidno izgleda, doktor mi kaze da je OK. Zadnjih mesec dana se redovno probudi ujutru cim oseti da sam ja ustala za posao, kao da ima ugradjen senzor, i onda krece pakao, place, vristi, juri za mnom po kupatilu, tako da sam prinudjena da ga zajedno s muzem odvedem u vrtic i naravno gotovo uvek zakasnim na posao (inace ga muz vodi u vrtic). Onda scene u vrticu, opet place, tako tuzno, nece da se odvoji.... vaspitacica kaze da je inace mnogo dobar, da se brzo smiri, veseo.... I kako uvece dodjem s posla odmah kaze "Ne mama poso". Znam da mu nedostajem i da mu treba paznja.... sve znam, ali moram da radim. Muz kaze da se sa njim nikada tako ne ponasa i da najnormalnije ujutru odu u vrtic bez plakanja, cak mu i mase kad ulazi u sobu. Samo samnom tako reaguje. Imate li neki savet sta mi je ciniti?

:D....

@7sins
Mogu samo da zamislim kako ti je tesko...nemam takvo iskustvo, pa ne mogu nesto "pametno" da kazem. pokusaj navece da se sto vise mazis sa njim, a ujutro pokusaj sa nekom igricom (izmisli nesto zanimljivo) u vezi vrtica, da on shvati da ces ti UVEK doci kuci...cini mi se da se plasi da ces ga ostaviti i da neces doci po njega...deca tog uzrasta obicno imaju taj "problem"...u svakom slucaju ti zelim srecu, i nadam se da ce ta faza brzo proci....ja bih odlazila placuci na posao da mi se tako nesto desava... ;)

ja se bojim vrtica, iskreno.
ali osecam da MORAM da radim i da bi me ovaj "domacica" zzivot ubio u pojam - em shto u njemu stvarno nisam dobra, ma koliko se trudila, em shto je dosadno do jaja...
a ostavljanje klinca babama ne dolazi u obzir, s obzirom da je unuk i da ima povlashceno mesto zbog toga (a ja sam pomalo feministkinja - brate, ima sam neke stvari da radish) pa ce ga neminovno MNOGO razmaziti...
i onda smo doshli do vrtica.
i ja bih proplakala, a verovatno i cu, kada me bude molio da ne ide vishe u vrtic.
a ja sam vrtic mrzela. bash bash.

Drage mame,
da li nekad poredite svoju decu sa drugom? Pitam ovo iz razloga što ja to radim. Pre neki dan sam bila kod rođaka i došao im je jedan mali dečkić iz komšiluka koji ima godinu i mesec dana. Stariji je od Valentine samo 20 dana. Bila sam šokirana šta sve ume. Samostalno hoda, maše, šalje poljupce, pokazuje kako čika seče drva, kako deda brani nešto, kaki na noši od 7 meseca, sam uzima flašicu sa vodom i pije kad je žedan,... Možda to i vaša deca rade u tom uzrastu. Shvatila sam da je moja Valentina jako razmažena. Ona stoji sama i hoda dok se pridržava uz nešto ali još uvek ne ide sama. U poslednje vreme je nepodnošljiva, samo se ljuti ako joj uzmeš nešto što ona hoće, ako joj nešto braniš, kad je presvlačiš dreči jer neće da leži pa nas treba bar dvoje da je savladamo. Inače je ovako jako veselo dete, stalno se smeje ukoliko ne plače. Počela je da daje predmete jer ih je do sada samo bacala. Pomislila sam možda sam i ja pogrešila kao majka, možda sam trebala više da je učim. Uvek sam govorila da ne želim da bude razmažena ali protiv baka i deka se ne možeš boriti. Pa me zanima kakva su vaša deca, koliko radite sa njima, koliko ih učite? Da napomenem samo da ja iako provodim ceo dan sa njom nekako nemam vremena za igru i učenje.

Nikada ali nikada ne usporedjuj dete sa drugom decom,ni po pitanju kilaze,ni po pitanju sta zna ili ne zna,kada je prohodalo ma nista....tako se samo mozemo isprepadati misleci da nasa deca nisu u redu ili da smo mi fuj mame..

Evo ja ih imam dvoje svojih i dve razlicite price....sina sam nasla da stoji u kreveticu kada je imao 5 meseci:eek:.....ja zvala pedijatra od straha:lol: on mi se smejao do suza kaze nisu me jos zvali iz takvog razloga u mojoj karijeri!!!A ja ga nisam htela staviti da sedi do 6 meseci radi kicmice i sve ostalo!!
Prohodao je samostalno ,znaci naglasavam bez moga forsiranja,sa 9 meseci....ma nije prohodao vec protrcao i dan danas ne zna da hoda:lol:
Pricalica velika bio,da se bas ne secam sa koliko je poceo da prica ali se secam da je sa 2 godine prevodio sa talijanskog na srpski i obrnuto jednoj poznanici koja je tek bila dosla i nije znala jezik.
I dan danas melje po celi dan:lol:ja ga cesto pitam gde se gasi.

A ovo drugo bebce je jos ali vec vidim razliku veliku,sa 5 meseci samo je se okretala sa ledja na stomak i obrnuto,sada ima skoro 9 meseci i tek sada polako ustaje u svom
kreveticu.
Da ne davim sada ali totalna suprotnost od brata.
Znaci mirna i bez uporedjivanja!!!:bye:

Jaoj zene gotova sam da dozivim nervni slom! Sin ima 2 godine i proslog septembra je krenuo u vrtic. U pocetku je plakao mozda samo par dana i onda je sve to super prihvatio, samo sto tamo i dalje odbija da jede! Ne odbija bas sve, ne odbija keks, voce, uzinice, neke supice, ali rucak uglavnom odbija. I kuci on ne jede nesto bog zna koliko mada pojede, nije mrsavko onako solidno izgleda, doktor mi kaze da je OK. Zadnjih mesec dana se redovno probudi ujutru cim oseti da sam ja ustala za posao, kao da ima ugradjen senzor, i onda krece pakao, place, vristi, juri za mnom po kupatilu, tako da sam prinudjena da ga zajedno s muzem odvedem u vrtic i naravno gotovo uvek zakasnim na posao (inace ga muz vodi u vrtic). Onda scene u vrticu, opet place, tako tuzno, nece da se odvoji.... vaspitacica kaze da je inace mnogo dobar, da se brzo smiri, veseo.... I kako uvece dodjem s posla odmah kaze "Ne mama poso". Znam da mu nedostajem i da mu treba paznja.... sve znam, ali moram da radim. Muz kaze da se sa njim nikada tako ne ponasa i da najnormalnije ujutru odu u vrtic bez plakanja, cak mu i mase kad ulazi u sobu. Samo samnom tako reaguje. Imate li neki savet sta mi je ciniti?

Ako tebe manje vidja onda je zbog toga ta reakcija!
Moj je manje vidjao tatu i onih par puta sto ga je on vodio ispovracao bi se od placa kada bi ga predavao vaspitacici.
Jednostavno smo izbegavali da ga on vodi,i mm je vecito kradom izlazio iz kuce.
Kasnije je to proslo.....sada ja placem sto ode i ne da mi ni da ga poljubim:sad2:
Izdrzi i procice to!

Tako se i ja iskradam ko lopov i sunjam po kuci ujutru da me ne cuje, ali kazem vam zadnjih dana kao da ima ugradjen senzor. I stvarno je ocigledno koliko mu nedostajem, i nocu kad se probudi i sanja ruzno samo mene zove, i onda me grli po citavu noc, otvori one oke i kad vidi da sam tu zagrli me i zaspi. Jao, raspascu se od tuge majke mi! Cim dodjem s posla ja se odmah posvetim njemu najvise, cak sam i cerku zanemarila, mada i ona trazi paznju. Nista... jedino da nastavim da se iskradam... i nadam da ce sto pre proci.
I jutros kad sam ga odvela otvara vrata vaspitacica, i kaze "jao mama nemamo prilike da se vidjamo cesto" a on zacenjen od placa. Ja joj odgovorih "pa evo zbog ovoga se i ne vidjamo cesto".

Poslednja izmena:
Tamara, oni se razvijaju toliko razlicitim tempom da je svako poredjenje besmisleno. Ne verujem da si ti igde pogresila - najbolje sto mozes da uradis je da je pustis da napreduje svojim tempom. I sto rece Zia, druga dec avec uveliko izgovaraju smislene reci, moja cerka prica na japanskom. Ima 4 i po zuba (izbio nam peti pre neki dan!!!), dok druga deca imaju po osam. Na nosu jos nismo ni pomislili. I tako u nedogled....

mame ja opet moram nešto da ispričam...evo došlo lepo vreme,Gabriela nema šanse zadržati unutra,mislim to nije problem,ceo dan je bio napolju i juče i prekjuče,baš mu je prijalo...elem,sada imamo još veći problem sa doručkom...kako otvori oči,odmah želi da se oblači,i nema šanse da doručkuje nego pokazuje na vrata,i hoće napolje,vrišti ako se to ne desi....onda nekako par zalogaja uspem da mu prokrijumčarim,odemo napolje...ali,tada više neće da se vrati unutra,pa opet vrištanje,kada želim da ga unesem da pojede drugu polovinu doručka...a napolju ipak ne bih da ga hranim,igra se sa psom,čupa travu i tako...uh,šta će biti kada opet počne da pada kiša,ja stvarno ne znam...

mame ja opet moram nešto da ispričam...evo došlo lepo vreme,Gabriela nema šanse zadržati unutra,mislim to nije problem,ceo dan je bio napolju i juče i prekjuče,baš mu je prijalo...elem,sada imamo još veći problem sa doručkom...kako otvori oči,odmah želi da se oblači,i nema šanse da doručkuje nego pokazuje na vrata,i hoće napolje,vrišti ako se to ne desi....onda nekako par zalogaja uspem da mu prokrijumčarim,odemo napolje...ali,tada više neće da se vrati unutra,pa opet vrištanje,kada želim da ga unesem da pojede drugu polovinu doručka...a napolju ipak ne bih da ga hranim,igra se sa psom,čupa travu i tako...uh,šta će biti kada opet počne da pada kiša,ja stvarno ne znam...

Hehehe, Gabrijel je moj čovek, voli dete vazduh :D
Nego, valjda neće tražiti da ide napolje po kiši....:think:
Biće to ok, ne brigaj...

Back