SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Eli baš si me slatko nasmejala...evo ja stigla kući sa probe,i šta moj dasa radi...teroriše psa na dvorištu...kaže baka spavao je u kolicima dok su se šetali,pa onda ručali,i odmah napolje,da ga je vezala,ne bi ostao unutra...a ako bude kiše,ja stvarno ne znam,ako ne bude padala jako,onda ću mu staviti na kolica onaj pokrivaš za kišu i u šetnju,a ako bude jako padalo,izvešću ga samo malo na terasu,pa ćemo ispod krova gledati kako pada kiša...nema mi druge...

Ma sve ja to znam da svoje dete ne treba porediti sa drugom decom i uvek sam govorila da će ona sve naučiti kad joj dođe vreme ali tog dana sam se baš šokirala koliko je taj mali bio napredniji od nje i šta je sve znao.

kao što sam već pisala,i ja sam skoro identično mislila neko vreme o svom sinu,ali oni imaju svoj sat kad šta i kako...i ne treba ih forsirati...evo moj je počeo nešto više razgovetno da priča,ali ja još uvek nisam sigurna u te reči,da li stvarno znače ono što ja mislim...ali zato perfektno peva,naravno bez reči,samo melodiju...ja još nisam čula da tako mala deca mogu imati absolutni sluh...znači treba ih pustiti da po svom tempu otkrivaju svoja nova umeća...a mi ćemo uvek biti srećni kada nas iznenade na taj način...

I ja sam tuzna sto moj Petar nece na noge a drugarica nam istog dana rodjena samo sto nije prohodala al sta da se radi,nahodace se(al mi zato imamo 7 zuba a ona nema) ha_ha
Nego kada ste mame uvele zumance i kako ste ga odnosno uz sta su ga bebe jele? I jos nesto sta radite sa pisicama,ja ocu da poludim sve je bilo dobro do pre neki dan od kad imam utisak da je rupica sve manja i manja i ako samo malo vise povucem,kozica pukne i eto belaja!!! Moram da ga vodim lekaru a imam osecaj da ce da me tako izgrdi da nisam ni svesna...nas pedijatar sa izricitim stavom TO SE NE DIRA...KOZICA SE NE POVLACI!!!! POMAGAJTE!!!!

I ja sam tuzna sto moj Petar nece na noge a drugarica nam istog dana rodjena samo sto nije prohodala al sta da se radi,nahodace se(al mi zato imamo 7 zuba a ona nema) ha_ha
Nego kada ste mame uvele zumance i kako ste ga odnosno uz sta su ga bebe jele? I jos nesto sta radite sa pisicama,ja ocu da poludim sve je bilo dobro do pre neki dan od kad imam utisak da je rupica sve manja i manja i ako samo malo vise povucem,kozica pukne i eto belaja!!! Moram da ga vodim lekaru a imam osecaj da ce da me tako izgrdi da nisam ni svesna...nas pedijatar sa izricitim stavom TO SE NE DIRA...KOZICA SE NE POVLACI!!!! POMAGAJTE!!!!

Za žumance se ne sećam, to će ti reći druge mame.
A što se tiče piše i kod nas posle nekog vremena nije nikako išlo pa smo to ostavili i nismo dirali. Onda smo Luku pre par dana vodili kod doktora (zbog prehlade) i usput ga pitali da mu pogleda pišu. Čovek zasukao rukave, povukao mu kožicu do kraja, Luka dreknuo i malo plakao i to je to. Doktor nam rekao da mu ispiramo pišu par dana sa kamilicom i to je sve. I tako je i bilo. Dva-tri dana je flisovalo i prestalo. Sad mu se normalno navlači kožica, bez problema.
Tako da je najbolje da mu ne forsirate, doktor će to rešiti.

Dve godine i 4 meseca. Mogli smo to i ranije, ali smo se nadali da će ići samo. Nije išlo, pa smo odustali i prepustili stvar doktoru. To mi je bilo sigurnije, ali posle doktorove intervencije sam shvatila da to i nije neka mudrost. Mi smo se bojali nečega što je prirodno. A možda ga ništa ne bi bolelo da smo to ranije uradili. Nemam pojma. U svako slučaju sam ti htela reći da ne treba da brineš. Rešiće se na ovaj ili onaj način...

Dve godine i 4 meseca. Mogli smo to i ranije, ali smo se nadali da će ići samo. Nije išlo, pa smo odustali i prepustili stvar doktoru. To mi je bilo sigurnije, ali posle doktorove intervencije sam shvatila da to i nije neka mudrost. Mi smo se bojali nečega što je prirodno. A možda ga ništa ne bi bolelo da smo to ranije uradili. Nemam pojma. U svako slučaju sam ti htela reći da ne treba da brineš. Rešiće se na ovaj ili onaj način...

O.K. Hvala puno!!

Pedijatri se razilaze u misljenjima da li treba pisu dirati ili ne.....ja sam mome prilikom svakog kupanja svlacila kozicu koliko je moglo,bez forsiranja i posle bi natopila vatu kamilicom i opet malo presla po "rubu"....moze navuci infekciju ako se ne cisti lepo ta zona.
Jaje smo davali polse godine dana(to je bilo pre 5 god a sada su mozda i promenili kao i ovo za vodu).

Nama je pedijatrica savetovala da svaki put, tokom kupanja, navlacimo kozicu, onoliko koliko sama ide...tako da smo mi to radili, i hvala Bogu, nismo imali nikakvih problema...sto se zumanca tice, mi smo ga uveli sa sest meseci (par dana cetvrt, pa onda povecavas kolicinu, na svakih par dana), jer je andrija imao malo zeljeza u krvi...mesas ga sa ostalom hranom, samo ne sa mlekom (sprecava apsorpciju gvozdja)...

što se piše tiče ja radim slično kao elleonora po preporuci pedijatra,znači samo toliko povlačim kožicu da mogu očistiti taj sekret koji se tamo skuplja,jer bi inače lako mogao da se inficira....doktorka je rekla ako ta kožica neće sama da se povuče gore onda će ona sa napunjenih 2 godine pogledati i povući gore...kaže da ne brinem do tada može ta kožica sama da se povuče...
a za jaje,pa žumance sam prvu put dala sa 1o meseci,i malo pre napunjenih godinu dana i belance,zato što pre MMR vakcine obavezno mora da se da belance,jer ako ne,nakon primanja vakcine može da postane alergičan na isti...

Žumance sam joj dala sa 8 ili 9 meseci, ne sećam se tačno, a belance sa punih 11.

Kada početi sa kravljim mlekom i da li treba da bude razblaženo ili ne? Ja sam joj već davala prilikom spremanja nekih jela ali sam prestala jer sam čitala da je bolje adaptirano mleko, samo dokle? Imamo punih godinu dana.

mislim da već možeš Valentini davati kravlje mleko,u kašice svakako...a evo kako ja dajem svom...pošto smatram da je adaptirano mleko ipak jače mleko,odnosno ima više vitamina nego kravlje,u kašice mu stavljam kravlje mleko,u toku dana ako traži,pije kravlje,ali uveče pred spavanje kada i najviše mleka popije dajem mu adaptirano,a u zoru ponovo kravlje...i tako ću raditi dok ne bude imao godinu i po dana,pa ću onda preći totalno na kravlje...samo da još primi onu revakcinaciju Pentaxima,a do tada na gore naveden način...

uvela sam kromprir, shargarepu, brokoli, dulek, jabuku, breskvu, kajsiju, kukuruz....

i nemam predstavu shta bih mogla sledece... posebno od povrca. imate neki predlog? karfiol mozzda?

možeš karfiol svakako,patlidžan,pa kad krenu te sveže tikvice...a nisam sigurna koliko je sad beba,polako možeš krenuti i sa graškom,boranijom,ječmom...jako su zdravi i potrebni bebama...

ma mali smo.
5 i 25 dana.
11 ulazimo u 7 mesec.
rekli su mi da ne uzimam prve tikvice nikako, da su prepune hormona.

joj izvini,ja nešto stalno brkam po starosti tvog bebana i Ninu od Feeelgood...sorry...pa da malo je prerano..mada te mlade tikvice ja sam već davala kada je Gabriel imao 6 meseci i baš ih je jaaaaaaaaaaaako voleo,pomešala sam sa krompirom i puterom i to mu je bio jedan od najomiljenijih obroka u to vreme...a tikvice su jako hranljive...a onda za sada može karfiol,patlidžan isto,bundeva,a sa 7 meseci grašak,boranija,tikvice,ječam...u suštini tada već možeš polako sve....paradajz,papriku pomešanu sa krompirom,šargarepom,nešto kao đuveča ali bez zaprške...to je sve jako zdravo,i lako za varenje...

Zumance smo mi uveli od 6-og meseca ili nesto malo ranije - ali postepeno - nedlju dana cetvrtinu, pa nedelju dana polovinu, pa nedelju dana 3/4, pa kad smo stigli do celog - svaki drugi dan. Ako se dobro secam, uvodi se posle voca, povrca i mesa, bar smo mi tako. Mozes mu ga umutiti u povrce

Zumance smo mi uveli od 6-og meseca ili nesto malo ranije - ali postepeno - nedlju dana cetvrtinu, pa nedelju dana polovinu, pa nedelju dana 3/4, pa kad smo stigli do celog - svaki drugi dan. Ako se dobro secam, uvodi se posle voca, povrca i mesa, bar smo mi tako. Mozes mu ga umutiti u povrce

Jel beba svaki dan te nedelje jela tu osminu(cetvrtinu) ili ste pravili pauzu ,to me buni:dontunderstand: htela bi danas da pocnem pa ne znam da li ove nedelje svaki dan da mu dajem tu osminu pa sledece nedelje vise itd..

Poslednja izmena:

Back