SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
naravno da zna on koliko može da pojede,nemoj preterano da je nutkaš,možeš postići kontraefekat...ja sam pre 1o dana počela da dajem mom ne kapi,nego prašak Imunokid,koji ojačava imuni sistem i otvara apetit,a pre toga jedino Vigantol davala,koji je bio propisan,sada već jedno mesec dana ne dajem...prvo zbog proliva koji je imao,a posle jednostavno izostavila..
a ovo sa spavanjem ja ne razumem...preksinoć bila žurka od 2-pola 6 nije spavao,juče ceo dan ni na minut nije oka sklopio,ukomirao se u pola 9 uveče,spavao do 6 ujutro,i od tada žurka,evo već sat vremena on zuji po kući,njemu lepo

Draga, tu oko godinu dana sve im se menja. I ishrana i spavanje.
Moj Luka je dve nedelje pre prvog rođendana izbacio drugo spavanje preko dana, odjednom. Jednostavno je presekao i od tog dana više nije spavao popodne.
Tako je isto i sa klopom, samo odjednom promene način ishrane. Do godinu dana jedu kao mećave (uglavnom), a onda počnu da izvoljevaju i mrljeckaju. Ti misliš dete ti gladno, a ono ustvari počinje sporije da raste i napreduje i ne treba mu više toliko hrane i sna :)
Meni je Luka sa godinu dana jeo dve viršle za doručak. Sada ako pojede jednu celu ja budem presrećna....
I spavanje sam ponovo sa dve godine morala redukovati. Spavao je po 3 sata dnevno, pa onda noću vileni. Sada ga pustim sat-satipo maksimalno, da bi spavao noću od 22h do 6h.
To nam se trenutno savršeno uklapa. Ali koliko mi je trebalo vremena da shvatim....

Eli znaš da Gabriel već neko vreme ne spava danju,ili max.20-30 min....ali je spavao noću,ali sada ni noću ne spava...ja ne razumem kako može beba tako malo da spava...

Znam draga, zato sam ono i napisala. I to što je do sada spavao će još više da se smanji. Pa i spavanje i jelo je individualno. Ja imam drugaricu čiji klinac od 2 godine i 5 meseci (Lukin vršnjak) i dan danas spava dva puta dnevno i po 10 sati noću. A ni malo nije aktivan, jedva da potrči u toku dana. Dete samo sedi, kao cveće. A višlji je od Luke za pola glave (već!). Samo što on ne može ni na tobogan sam da se popne, a moj Luka pretrči tobogan i već odavno se naglavačke spušta.
Takav je Gabrielov metabolizam. Dete je agilno i to je sve. Ne brini, sve je u redu i počni da se navikavaš na promene.

jaoj ne znam dal da se smejem ili plačem...misiiiiiiiiiiiim veoma sam srećna što je on ovako živahno dete,sve to stoji,ali zar ne bi bilo normalno baš zbog toga da više spava??????????...uh,znači biće još manje sna...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Potpuno isto razmišljam kao ti. Više volim da mi je dete agilno, a sa druge strane, hronično sam neispavana. I stalno pokušavam da ukapiram šta je uzrok detetovom ne spavanju...
Na kraju sam shvatila: i deci kao i nama su različite potrebe. Ja ako ne spavam 8 sati, mrtva sam. Znači mrtva sam već 2,5 godine :D
A imam drugaricu koja je oduvek spavala max 6 sati i bila uvek čila i vesela...

To Lukino ne spavanje mi jedino teško pada. Sve drugo je super :heart:

ma ja sam navikla da spavam malo,5-6 sati je dovoljno,ako uspem u jednom cugu da odspavam,ali problem je što ne uspevam...kad se on okrene ja se probudim...on se stalno komeša u krevetu,prevrće,pa legne na pokrivač,onda moraš da ga podigneš toliko da izvučeš pa ga ponovo pokriješ,i tako...ja se probudim na svaki,ma na najmanji šum,to je moj problem,inače bih ja odspavala koliko je meni potrebno...ali ovako...

Eli znaš da Gabriel već neko vreme ne spava danju,ili max.20-30 min....ali je spavao noću,ali sada ni noću ne spava...ja ne razumem kako može beba tako malo da spava...

претпостављам да је он већ велика беба. а шта ја да кажем за моју шмизлу са 3 месеца и који дан која зна да не спава ни 2 сата по дану? А јутрос на контроли - докторка се одушевила: како је чврста беба, како лепо напредује (сад имам 60цм и 6200) - а ја се стално секирам да не једе довољно (ко ми је крив кад моје сисе немају мензуру па да видим колико заиста поједе:), али ми тета докторка рекла да она брже поједе и да једе таман колико њој треба (чак и мало више:) ) Сама покушава да се подигне у седећи положај, нон-стоп млати рукама и ногама, углавном је насмејана и прича ли прича:) (мада је јуче поподне била нервозна, цело поподне је прекмечала и превриштала, али је зато спавала целу ноћ!!!)
Бебе... Све знају колико и како им одговара, а ми маме убисмо се од секирације:)
Поздрав за све маме и бебе од Ане и маме:):cmok2:

Evo malo da vas oraspolozim u vezi spavanja, odn. nespavanja, da vidite da ima i "gore dece" :mrgreen:
Moja Dina od kako se rodila je bila pekrka, a i mi sa njom...
Do pre pola godine smo bili presrecni ukoliko spava do 6, posto je umela i u 5 da se probudi cila, vesela, naspavana... Pokusavali smo da pomeramo spavanje i sve sta ne, nije davalo efekta, to je bilo prosto tako.
Njen ritam je takav da ona zaspi u 20h, tako mora, rano mora ustati, a i inace imam stav da deca do nekih godina nemaju zasto da ostaju budni posle 21h. Ustajemo u 6, posao, jaslice i te stvari. Ona spava jednom preko dana, kad ide u jaslice oko 1.5h, kad je kod babe bude i 2h. Sada ume da "odvali" vikendom i do 7h, sto nas bas raduje....
Inace, vrlo je aktivno i zivahno dete uvek bila.
Doci se to na svoje, a ja je cekam na zicer kad pocne da izlazi, pa dodje u sitne sate, a ja se ujutru setim da mi treba nesto pa je probudim u 7h...:mrgreen:
Salim se!
Pozdrav svim nespavalicama!

oh moj bogo....
poludecu.
mozzda bi i spavala, ali shto reche micimacko, i ja se budim na svaki zvuk.... on se okrene ja se probudim... a jasno mi je da dete ne mozze spavati nepomichno. :D
izdrzzacu josh malo, onda, tako mi svega ima da ga ostavim jednu celu noc da proplache.

претпостављам да је он већ велика беба. а шта ја да кажем за моју шмизлу са 3 месеца и који дан која зна да не спава ни 2 сата по дану? А јутрос на контроли - докторка се одушевила: како је чврста беба, како лепо напредује (сад имам 60цм и 6200) - а ја се стално секирам да не једе довољно (ко ми је крив кад моје сисе немају мензуру па да видим колико заиста поједе:), али ми тета докторка рекла да она брже поједе и да једе таман колико њој треба (чак и мало више:) ) Сама покушава да се подигне у седећи положај, нон-стоп млати рукама и ногама, углавном је насмејана и прича ли прича:) (мада је јуче поподне била нервозна, цело поподне је прекмечала и превриштала, али је зато спавала целу ноћ!!!)
Бебе... Све знају колико и како им одговара, а ми маме убисмо се од секирације:)
Поздрав за све маме и бебе од Ане и маме:):cmok2:

E ovakva je bila moja - ceo dan oka ne sklopi, ja igram, sve se oko mene rusi, pocevsi od mog psihickog stanja...

Onda je malo porasla, pa je pocela da hoda i istrazuje, pa se umarala, pa onda tako umorna i puna utisaka nece da spava, onda jedan period dva puta po sat vremena u toku dana ali je uvek bez problema spavala celu noc i to ne do 6 nego lepo i pristojno do 10.

Sad su stvari malo drugacije - eventualno preko dana odspava sat vremena ali nocu..:besna:

oh moj bogo....
poludecu.
mozzda bi i spavala, ali shto reche micimacko, i ja se budim na svaki zvuk.... on se okrene ja se probudim... a jasno mi je da dete ne mozze spavati nepomichno. :D
izdrzzacu josh malo, onda, tako mi svega ima da ga ostavim jednu celu noc da proplache.

O, nema sanse, ja sam jednom izdrzala 45 minuta i pokrivala se po glavi i onda ustala i ljuljala je do besvesti. I pravo da ti kazem, samo sam je razdrazila i bilo je jos gore. Od tad, kao sto vec rehoh - zlato mamino, sta god hoces evo ti, samo me pustiiiiiiii

oh moj bogo....
poludecu.

Ja sam ovo probala nekoliko puta i svaki put se toliko derao da se ispovraćao.
A i kažu da dečaci mogu da dobiju bruh ako puno plaču....
Neću da te plašim, čisto da budeš spremna na sve...

Nego, da vas pitam ja nesto! Vestica ima 14 i po meseci i do sada je vecinu vremena provodila sa nama odraslima, kojima je, normalno, ona centar sveta. Zakljucih pre nekog vremena da joj je neophodna socijalizacija sa drugom decom njenog ili slicnog uzrasta, sto je nama trenutno veoma komplikovano - ja sam matora prvorotka :D pa je vecina dece nasih prijatelja mnogo starija i pokusaji igre sa njima su relativno neuspesni - ona je njima dosadna a oni su njoj valjda cudni, pa bude mirna, popustljiva.

Elem, neki dan smo je odveli u posetu kod prijatelja cija cerka ima 18 meseci. Na stranu sto je ta devojcica duplo veca od nje, ona je jedan smiren i povucen karakter a nase dete....STRASNO! OSvajala je teritoriju prce po parce u veoma kratkom vremenu, napustala je kad bi shvatila da daljih pretendenata nema i vracala se sa osvetom cim bi uocila da se ova druga vratila. Kolicina igracaka koja im je na raspolaganju je bila povelika, ali nasa cerka je htela bas tu knjigu, bas tu lutku, bas taj klavir kojim se igrala druga devojcica. Dakle, morala sam da se zamislim - moje dete je bandit, i to na gostujucem terenu.

Recite vi sad meni: da pocnem ja da se brinem? Takav njen stav mi se ne svidja, a proizilazi iz njenog karaktera - kad joj se zabrani nesto, od tvrdoglavosti nastavlja da ide glavom kroz zid bez obzira na posledice.

Recite mi vasa iskustva - ta "agresija" je normalna za njihov uzrast ili je znak vec dobrane razmazenosti? KAko da se postavim?

Nego, da vas pitam ja nesto! Vestica ima 14 i po meseci i do sada je vecinu vremena provodila sa nama odraslima, kojima je, normalno, ona centar sveta. Zakljucih pre nekog vremena da joj je neophodna socijalizacija sa drugom decom njenog ili slicnog uzrasta, sto je nama trenutno veoma komplikovano - ja sam matora prvorotka :D pa je vecina dece nasih prijatelja mnogo starija i pokusaji igre sa njima su relativno neuspesni - ona je njima dosadna a oni su njoj valjda cudni, pa bude mirna, popustljiva.

Elem, neki dan smo je odveli u posetu kod prijatelja cija cerka ima 18 meseci. Na stranu sto je ta devojcica duplo veca od nje, ona je jedan smiren i povucen karakter a nase dete....STRASNO! OSvajala je teritoriju prce po parce u veoma kratkom vremenu, napustala je kad bi shvatila da daljih pretendenata nema i vracala se sa osvetom cim bi uocila da se ova druga vratila. Kolicina igracaka koja im je na raspolaganju je bila povelika, ali nasa cerka je htela bas tu knjigu, bas tu lutku, bas taj klavir kojim se igrala druga devojcica. Dakle, morala sam da se zamislim - moje dete je bandit, i to na gostujucem terenu.

Recite vi sad meni: da pocnem ja da se brinem? Takav njen stav mi se ne svidja, a proizilazi iz njenog karaktera - kad joj se zabrani nesto, od tvrdoglavosti nastavlja da ide glavom kroz zid bez obzira na posledice.

Recite mi vasa iskustva - ta "agresija" je normalna za njihov uzrast ili je znak vec dobrane razmazenosti? KAko da se postavim?
To je normlano za taj uzrast.
Ona je prosto "jaca" od svoje "domacice",pa je to tako izgledalo.
I mi imamo drugara kod kog kad odemo ranije se sve svodilo na otimanje igracaka, do pre par dana. Oni sad oboje imaju preko 26 meseci i bilo je milina gledati ih kako pokazuju jedno drugom igracke.
I moje dete jos malo da se igra sa drugom decom, ali joj prija blizina druge dece i voli da ih posmatra i razmeni koju sa njima....
Polako, tvoja curica je jos mala.
Ti joj samo pricaj i videces sve ce biti ok...

@Mirabel

Normalno je, ništa ne brini!
Ja sam iz istog razloga mog klinca poslala u obdanište sa 2 godine, umesto sa 3 kako sam prvobitno planirala. Shvatila sam da dete treba da se socijalizuje i da je prirodno da bude sa svojim uzrastom, a ne sa babom i roditeljima po ceo dan.
A otimanje igračaka, tuča, svađa i ostalo je znak da sve teče po planu :D
Tek sa nekih 3-4 godine će početi da se lepo igraju i da shvate da treba sve deliti, a ne otimati...

mirabel družite se što više sa decom njenog uzrasta...ja na Gabrielu vidim koliko je to važno...mi od vrlo ranih dana smo već počeli da se družimo sa njegovim vršnjacima,nekoliko nas mama iz školice za trudnice smo se skupljale na kaficu,i bebe stavili jednog pored drugog na velikom krevetu i tako je počelo...oni sada sa 13 meseci su jako dobri drugari,i vole da se igraju zajedno,dele igračke,hranu,sve,i jako se lepo slažu...ali potrebno je da bude među decom...Gabriel se i sa većom decom lepo slaže,ali verujem upravo zbog toga što smo na vreme počeli da ga vodimu u društvo(mislim na decu) da se socializujem....ne kažem da je tvoja ćera asocijalna,i jeste to u neku ruku faza,ali je došlo vreme da što više vremena provodi sa svojim vršnjacima...

Ja sam ovo probala nekoliko puta i svaki put se toliko derao da se ispovraćao.
A i kažu da dečaci mogu da dobiju bruh ako puno plaču....
Neću da te plašim, čisto da budeš spremna na sve...

Da i moj, ako ga ostavim da place, dernja se ko sumanut, i jednom je bio na granici da se ispovraca...
A to za bruh i decake je zabluda...dok dete place bruh je najuocljiviji, pa otuda verovanje da nastaje plakanjem, uvek se primeti u takvom trenutku...;)

@Mirabel

Normalno je, ništa ne brini!
Ja sam iz istog razloga mog klinca poslala u obdanište sa 2 godine, umesto sa 3 kako sam prvobitno planirala. Shvatila sam da dete treba da se socijalizuje i da je prirodno da bude sa svojim uzrastom, a ne sa babom i roditeljima po ceo dan.
A otimanje igračaka, tuča, svađa i ostalo je znak da sve teče po planu :D
Tek sa nekih 3-4 godine će početi da se lepo igraju i da shvate da treba sve deliti, a ne otimati...

Istina,bas tako negde do 3-4 godine kada bi bio u drustvu vrsnjaka je dolazilo samo do svadje ,tuce, 'ocu bas tu igracku itd.Kasnije je to prestalo!

inače ni ja nisam mlada prvorotka...a vidim na njegovim vršnjacima koji se malo druže kako se drugačije ponašaju,odmah plaču ako neko uzme njihovu igračku,otimaju iste iz ruku,lepo se igraju sami i sa roditeljima ali ne i sa drugom decom...znači jeste to faza,ali je potrebno dete voditi da se druži sa decom...

Da i moj, ako ga ostavim da place, dernja se ko sumanut, i jednom je bio na granici da se ispovraca...
A to za bruh i decake je zabluda...dok dete place bruh je najuocljiviji, pa otuda verovanje da nastaje plakanjem, uvek se primeti u takvom trenutku...;)

Hehehe, sad ću da zezam sveki :D To mi je ona rekla. Mm je kao mali dobio bruh, a sveki kaže da je to zato što ga je puštala da se puno dere, pa sad mog Luku pušta da joj se na glavu popne, sve mu dozvoljava :evil: Džaba ja trubim da mu ne popušta toliko, ništa ne vredi. Ona je delimično razlog što sam ga poslala u obdanište pre vremena. Postao je pravi mali razmaženi đavolak, ljubi ga majka :heart:

Back