SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znaci, mogu vec sada breskvu, kajsiju, nektarinu? Sa cim da pocnem od povrca? Mislila sam prvo krompir, pa da ga zamutim sa mlijekom da bude tecniji. I jos nesto, kad pocnem sa povrcem, smijem li tog dana da dajem i voce? Ako ne, koliko vremena mora da prodje prije nego pocnem da mu dajem dva razlicita obroka, vocni i povrcni, u isti dan?

@Majo_r, Ognjenu je pet mjeseci i 10 dana. Mozda je trebalo da sacekam da napuni 6 mjeseci, ali ja sam se nekako ipak odlucila da krenem malo ranije. On takooooo zeljno gleda kad mi jedemo i pijemo. Pripazicu sa bananom, a on je tako voli, samo grakce i otvara usta siroko kad mu se kasicica priblizava, a kad proguta, smije se :heart:

Mozes, samo pocni jako pazljivo, po malo pa prati da li ima alergiju. Sto se povrca tice, ja sam prvo uvela krompir sa sargarepom, pa onda karfiol, blitvu, tikvicu. Kad napuni 6 meseci ozes polako da pocnes sa mesom, a u medjuvremenu sa mesnom supom. Kad se bude navikao na meso, pocni sa zumancetom, (nedelju dana po 1/4, nedelju 1/2, nedelju 3/4 pa onda svaki drugi dan celo umesto mesa), u medjuvremenu dodas i celer, persun, itd. Ne brini nisi poranila, vecina nas je pocela vec u 4-om mesecu

Ljudi ja imam jedan problem sa Stefanom. Naime ima proliv vec 3 dana. Jos ga nismo vodili kod lekara, ali danas cu morati. Prosle nedelje je isto imao proliv 2-3 dana, i prestalo mu je. I sad od nedelje muku mucim. Kaki po 4-5 puta dnevno i to bas onako vodenasto. Malo slabije jede preko dana, ali zato lepo vecera. Inace je sve super, raspolozen je, igra se , nema temperaturu... Da li je moguce da je od zubica? Juce sam mu pocela davati liobif.

Super je Liobif. Mozes mu davati Orosal 65 ako je izgubio puno tecnosti. Moguce da je od zubica ako je sve ostalo u redu - ako e raspolozen i nema temperaturu

@baki
Moja beba je ista takva, sad ima 13 meseci, i od kad je prohodala, malo je bolje, seta, malo se igra sama, ali ne dugo. Poludi kad joj nisam u vidnom polju, vrata od wc-a moram da ostavljam otvorena jer ona svuda mora samnom. Kada kuvam, stavim je u stolicu za hranjenje da gleda sta se desava, dam joj neke posudice, varjacu, neko voce da mulja, pavlaku..napravi haos od sebe, ali posle je okupam, pa je k'o nova :)
Mogu i da cistim, dam joj neke krpe, ona mi kao "pomaze", samo me imitira, sve kao velika...I tako, valjda, samo jos par godina da izdrzimo :)

Super je Liobif. Mozes mu davati Orosal 65 ako je izgubio puno tecnosti. Moguce da je od zubica ako je sve ostalo u redu - ako e raspolozen i nema temperaturu
Hvala na savetu. Nadam se da su samo zubici u pitanju.

@baki
Moja beba je ista takva, sad ima 13 meseci, i od kad je prohodala, malo je bolje, seta, malo se igra sama, ali ne dugo. Poludi kad joj nisam u vidnom polju, vrata od wc-a moram da ostavljam otvorena jer ona svuda mora samnom. Kada kuvam, stavim je u stolicu za hranjenje da gleda sta se desava, dam joj neke posudice, varjacu, neko voce da mulja, pavlaku..napravi haos od sebe, ali posle je okupam, pa je k'o nova :)
Mogu i da cistim, dam joj neke krpe, ona mi kao "pomaze", samo me imitira, sve kao velika...I tako, valjda, samo jos par godina da izdrzimo :)
Nesto mi to poznato. Isto je tako bilo i sa Stefanom. Sad je vec velik pa su se ti problemi malo smanjili. Sad hoce sam da se zaigra. Uzme autice pa pravi kolonu. Jutros je poredjao autice na dedu koji je jos spavao..
A kuvamo zajedno obavezno. Cim me vidi u kuhinji, eto ga. Dam mu varjacu i srpicu, onda on kao kuva, pa mi daje da probam... Slatki su!

retko kad hoce u stolicu za hranjenje
iz nosiljke hoce da izadje i za sekund se nadje na podu pa se plasim da ne padne na glavu na onom laminatu

neko mi pomenuo dubak
pa nismo ga jos kupili nemam pojma ssta cekamo, u stvari kad smo bili u radnji prodavacica posavetovala da je bolje da beba isproba dubak tu u radnji a nasa beba je spavala ( zaspi cim ode u grad :D)
gledali po radnjama ovi neki obicni su od 1500 do 3500 a chicov je6500
onda sam mislila posto je pitanje kako ce beba uopste prihvatiti dubak mozda bolje kupiti ovaj jeftiniji jer zapravo kod dubka je vazno samo da je stabilan zar ne

i mi imamo laminat svugde,ali ja prostrem pokrivač stavim igračke i on se valja i lepo zaigra,a kad kuvam kao što je neko već napomenuo u hranilicu,igračkice u ruke,pa pevamo,smejemo se,pravim mu neke face,i tako sve postignem,čak što više kupatilo sam ribala tako što sam unela kolica i stavila ga u njega nasred vrata da me vidi,pa isto tako pričali,zezali se,malo ga popriskala vodom,pa je on vrištao od sreće,pa jeo svoju patkicu,pa sam ga malo izvadila i igrali se vodom u lavabou...

Evo da se pohvalimo, dodjosmo sa kontrole...Sa dva meseca imamo 6900 g i 61.5 cm :eek::eek::eek:
Doktorka nije imala nikakvu primedbu na to (kad smo kod gojenja dobio je 2100 za ovih mesec dana?!) ali nije zadovoljna sto planiramo da ga vodimo na more avionom- zbog usiju :otkacio: a lepo sam je prosli put pitala da li mozemo da idemo i dobila saglasnost. Ko je ono bese putovao avionom sa malom bebom, kakva su bila iskustva :confused::dash:

Evo da se pohvalimo, dodjosmo sa kontrole...Sa dva meseca imamo 6900 g i 61.5 cm :eek::eek::eek:
Doktorka nije imala nikakvu primedbu na to (kad smo kod gojenja dobio je 2100 za ovih mesec dana?!) ali nije zadovoljna sto planiramo da ga vodimo na more avionom- zbog usiju :otkacio: a lepo sam je prosli put pitala da li mozemo da idemo i dobila saglasnost. Ko je ono bese putovao avionom sa malom bebom, kakva su bila iskustva :confused::dash:

mi smo išli za Kairo kad je imao 4 meseca...i nismo imali nikakvih problema,prespavao je skoro ceo put....a i moje iskustvo je da je lakše putovati sa malom bebom,nego kad je već stariji,jer onda već i njegovi zahtevi postaju veći...ne brini se zbog aviona,lepo će podneti put...i čestitke za lep napredak...

Meni je neko savetovao, ili sam vec negde citala, da treba tokom poletanja i sletanja da im se da da sisaju, zbog one razlike u pritisku koji se oseca u usima. Jel tvoj sin plakao tada?

pa pošto moj tada već nije sisao,ja sam mu dala čaj da pije...uopšte nije plakao bio je začuđen šta se dešava,a malo kasnije je spavao...posle sat i po se probudio,pojeo mlekce,razgledao malo,gugutao sa nama i opet zaspao,probudio se kada smo prelazili granicu na aerodromu...kažem ti,super je podneo,i mnogo je lakše putovati s njima dok su manji..

E, slazem se u potpunosti sa tobom. Mi smo isli prosle i ove godine u Grcku, doduse autobusom. Prosle godine je bilo milina. Ja se rasirim preko 2 sedista, njega stavim na sebe i spavali smo citav put. A ove... jadnicak se sav izlomio. A i ja sa njim. On nikako nije mogao da se namesti budio se cesto, a ja sam spavala...pa koliko sam mogla. Ali sve se to zaboravi.Ne znam sta cemo sledece godine. Zia ,ako nije tajna, koliko te je izasla avionska karta i te takse prosle godine?

Evo ja sam bas pogledala u baby book mog sina i na kontroli sa dva meseca je imao
6.5kg i 63.5cm
a sa 3 i po meseca je imao 8.4kg i 69cm :D

secam se kako sam bila prestravljena i pitala doktora dokle ce on tako da raste... ali posle je stalo tj.nije stalo, nego usporilo... pa sada ima 12kg i 81 cm sa svojih 14 meseci

To je prilicno normalno za bebe koje se doje... da budu tako buckaste :D posle to nekako ode, kada postanu pokretniji

Neka su vam zdravi i veseli bebci :kiss: Vodili smo beku na kontrolu prvog meseca, tada je imala 4600... rodila se sa 3900 a iz porodilišta smo izašli sa 3680.. doktorka nam je rekla da je zadovoljavajuće napredovala, jer je računala porođajnu težinu koju je beba dostigla, kaže da je mogla i više :cry:
Ne znam da li je ona baš u pravu, treba li da se zabrinem ili da potražim drugo mišljenje?
Uskoro za petnaestak dana je kontrola za dva meseca.

Neka su vam zdravi i veseli bebci :kiss: Vodili smo beku na kontrolu prvog meseca, tada je imala 4600... rodila se sa 3900 a iz porodilišta smo izašli sa 3680.. doktorka nam je rekla da je zadovoljavajuće napredovala, jer je računala porođajnu težinu koju je beba dostigla, kaže da je mogla i više :cry:
Ne znam da li je ona baš u pravu, treba li da se zabrinem ili da potražim drugo mišljenje?
stvarno nisam strucnjak, ali po mojoj logici, bitno je i koliko je u centrimetrima beba porasla jer mozda je prosto prirotno vitka :D
ne znam kakve ste gradje ti i tvoj muz...

Nema veze,ja sam dojila do 2,5 god. obojicu,dobijali su od 800gr.-do 2.100gr mesecno.Nema tu pravila,samo znam da posle 6-og meseca dobijaju sve manje,onda ide u visinu.Mozda je malo manje napredovala od proseka za 1 mesec,ali mislim da je zadovoljavajuce.:bye:

Bez brige. Meni je sin napredovao skolski kao beba. A onda je dosla ova mala smizla. Rodila se sa 4050g i 52cm, iz bolnice izasla sa 3960g. Verovala ili ne, sa 6 meseci je imala 7220g i 69cm. Svakog meseca je dodavala po oko 520g. Prvog meseca sam bila jako zabrinuta, ali posto je sve ostalo bilo potpuno u redu, polako sam se opustila. Ako lepo siska, ako nema problema sa stolicom, onda se i ti opusti. Devojcice su to. Mi ovu nasu zovemo Lenka manekenka.

Поздрав за маму и бебу! :D

Sad se setih i ovog. Navodno je donja granica za mesecno napredovanje kod malih beba 580g. Po nekima, nije malo ni ako beba doda 300g ako iskljucivo doji. Tvoja beba je dodala oko 700g, nema potrebe da se brines.

Znaci, mogu vec sada breskvu, kajsiju, nektarinu? Sa cim da pocnem od povrca? Mislila sam prvo krompir, pa da ga zamutim sa mlijekom da bude tecniji. I jos nesto, kad pocnem sa povrcem, smijem li tog dana da dajem i voce? Ako ne, koliko vremena mora da prodje prije nego pocnem da mu dajem dva razlicita obroka, vocni i povrcni, u isti dan?

@Majo_r, Ognjenu je pet mjeseci i 10 dana. Mozda je trebalo da sacekam da napuni 6 mjeseci, ali ja sam se nekako ipak odlucila da krenem malo ranije. On takooooo zeljno gleda kad mi jedemo i pijemo. Pripazicu sa bananom, a on je tako voli, samo grakce i otvara usta siroko kad mu se kasicica priblizava, a kad proguta, smije se :heart:

Nisi poranila ja sam pocela sa tri ipo meseca. Samo pripazi kad mu uvodis novu vocku neka pije sokic 2-3 dana pa tekpredji na drugu vrstu. Slano mozes vec da krenes, ja sam pocela sa krompirom, pa sargarepa, karfiol tikvica..Ispasiraj krompir, i dodaj malo mleka, onog koje on pije pa mu daj.Taj obrok das za rucak a kasnije mozes vocnu kasu.Posle ide teletina, pa ostale vrste mesa, ja sam prvo dodavala kao nokat pa tek sam oko 7.meseca malo vise.Kreces i sa zumancetom ja sam pocela sa 1/8 pa povecavala do celog. Dajem mu 2 puta nedeljno. Kad dajem zumance ne ide meso.Kreni tako

Hvala svima, stvarno mi je laknulo... Malo je bez veze stav naših pedijatara, kažu ti nešto što je njima onako usput a nama (pogotovo prvorotkama) zvuči bombastično.. I umesto da se opustimo i uživamo, brinemo bespotrebno ...

moj sin tek od pre 20 ak dana ima dva zubica...(10 meseci) al mene strah da mu dam krupnije zalogaje vec sve miksam i dalje pravim kasice. Mama me kritikuje kaze da mi dete posle nece hteti da zvace i vidim jos primera gde i mladjoj deci daju plazmu ili koru hleba u ruke i da beba sama to gricka. Ne znam kako toga da se oslobodim ...

zdravo svima!
ja sam svog sinčića,nažalost,dojila samo tri mjeseca.poslije toga smo krenuli sa milumilom i bili smo jako zadovoljni.sasvim fino je napredovao i dobijao je između 1.500-1.800 mjesečno.naša pedijatrica je bila oduševljena njegovim napretkom,tako da nerazumijem kakva je to priča o "gojaznosti"beba1:confused:

zdravo svima!
ja sam svog sinčića,nažalost,dojila samo tri mjeseca.poslije toga smo krenuli sa milumilom i bili smo jako zadovoljni.sasvim fino je napredovao i dobijao je između 1.500-1.800 mjesečno.naša pedijatrica je bila oduševljena njegovim napretkom,tako da nerazumijem kakva je to priča o "gojaznosti"beba1:confused:

To mi imamo nekog pedijatra izgleda sa nekim problemom.Nama i nije neki prevelik problem oko kilaze vec sto je na toj humani stalno gladan,mogao bi na svakih sat i po da pojede 100/120 ml. A kao ne bi da mu dajemo vecu kolicinu,vec cemo probati sa nekom drugom formulom pa da vidimo,mozda bude sitija.

E, slazem se u potpunosti sa tobom. Mi smo isli prosle i ove godine u Grcku, doduse autobusom. Prosle godine je bilo milina. Ja se rasirim preko 2 sedista, njega stavim na sebe i spavali smo citav put. A ove... jadnicak se sav izlomio. A i ja sa njim. On nikako nije mogao da se namesti budio se cesto, a ja sam spavala...pa koliko sam mogla. Ali sve se to zaboravi.Ne znam sta cemo sledece godine. Zia ,ako nije tajna, koliko te je izasla avionska karta i te takse prosle godine?

mico nije to bilo prošle godine nego ovog aprila,tad je Gabriel imao 4 meseca,i sveukupno za 3 karte na 1.klasi smo platili 12oo eura sa sve taksama...pošto smo mi i za Gabriela kupili kartu,inače bi ceo pet bio u našem krilu,a ovako je spavao z sedištu za kola.to nismo nosili,nego prijavili da putujemo sa bebom,i oni su dužni da obezbede,a u suštini možeš i ti da nosiš svoj...

Koliko ja znam to je sasvim dobro :ok:

Back