SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To mi imamo nekog pedijatra izgleda sa nekim problemom.Nama i nije neki prevelik problem oko kilaze vec sto je na toj humani stalno gladan,mogao bi na svakih sat i po da pojede 100/120 ml. A kao ne bi da mu dajemo vecu kolicinu,vec cemo probati sa nekom drugom formulom pa da vidimo,mozda bude sitija.

Pele, moguće da je to samo faza, i moja beka je imala sličnu pa sam pomislila da će imati 10 kg do kraja meseca :lol: sada je ok, jede 100/120 ml i to je to...
Pošto je vaš bebac malkice stariji od moje beke, jeste li mu već menjali cucle? Čini mi se da je ova koju imamo već postala teška za upotrebu, kao da joj treba druga sa više rupica...
U stvari, kada se menjaju cucle? :rumenko:

Pele, moguće da je to samo faza, i moja beka je imala sličnu pa sam pomislila da će imati 10 kg do kraja meseca :lol: sada je ok, jede 100/120 ml i to je to...
Pošto je vaš bebac malkice stariji od moje beke, jeste li mu već menjali cucle? Čini mi se da je ova koju imamo već postala teška za upotrebu, kao da joj treba druga sa više rupica...
U stvari, kada se menjaju cucle? :rumenko:

Evo da se i ja umesam. Kakve flasice koristis? Ja koristim avent i menjam na tri meseca s tim kada kupis u pakovanju ima dve, znaci na mesec ipo. Posto su plasticne flasice menjam na 2 mesecaa. Isto je tako i sa varalicom.Avent ima takav program od 0-3,3-6 i onda ide od 6-18.

Evo da se i ja umesam. Kakve flasice koristis? Ja koristim avent i menjam na tri meseca s tim kada kupis u pakovanju ima dve, znaci na mesec ipo. Posto su plasticne flasice menjam na 2 mesecaa. Isto je tako i sa varalicom.Avent ima takav program od 0-3,3-6 i onda ide od 6-18.

Takođe aventove, samo što smo uz bočicu dobili jednu i to je to.. Videla sam da piše to 0-3, i još uvek se mi starosno uklapamo, međutim izgleda da u praksi više ne odgovara takva... Videćemo, možda se samo ulenjila pa neće da vuče, ali mi se stvarno čini da se muči dok jede.

Danas sam pokušala da dam Valentini pirinač. Kupila sam gotovu kašicu Baby king ali joj nisam to spremala jer pirinač tek probamo nego sam ga sama skuvala, ispasirala i pomešala malo sa svojim mlekom i nije htela da ga jede. Do sada je jela šargarepu i jabuku i to je lepo prihvatila. Ne znam šta da radim jer su sve kašice skoro zasnovane na pirinču pa kako da ih dajem ako ne probamo prvo sam pirinač? E da, probala sam da joj pomešam i sa jabukom i šargarepom i opet nije htela.

Danas sam pokušala da dam Valentini pirinač. Kupila sam gotovu kašicu Baby king ali joj nisam to spremala jer pirinač tek probamo nego sam ga sama skuvala, ispasirala i pomešala malo sa svojim mlekom i nije htela da ga jede. Do sada je jela šargarepu i jabuku i to je lepo prihvatila. Ne znam šta da radim jer su sve kašice skoro zasnovane na pirinču pa kako da ih dajem ako ne probamo prvo sam pirinač? E da, probala sam da joj pomešam i sa jabukom i šargarepom i opet nije htela.

baby king je najgora kasica(ni moj sin je nije hteo), pokusaj milupine, imas i sa adaptiranim mlekom(zute kutije) i bez mleka(olave kutije)...moj sin nije hteo ni jednu sa adaptiranim mlekom valjda zato sto je sisao tako da sam te milupine zitarice bez mleka mesala saa vocem(kako i pise na kutiji) a bogami i sa mesom i povrcem...i super je klopao, cak postoji i milupin griz(isto plava kutija samo je mozda za malo stariji uzrast) i to je jeo za veceru sa plazma keksom...

Takođe aventove, samo što smo uz bočicu dobili jednu i to je to.. Videla sam da piše to 0-3, i još uvek se mi starosno uklapamo, međutim izgleda da u praksi više ne odgovara takva... Videćemo, možda se samo ulenjila pa neće da vuče, ali mi se stvarno čini da se muči dok jede.

probaj sa onim od 3-6 i ja sam mom stavila ranije i odmah je prihvatio

Evo da vam malo pripomognem oko biranja cucli za Aventove flasice.
Ja vam toplo preporucujem variabilnu cuclu koja na sebi ima sa 3 srtane rimske brojeve I,II,III - sto znaci 3 razlicita protoka mleka.Mozete je koristiti od rodjenja.Kad okrenete deo cucle sa rednim brojem I koji treba da se postavi tacno u pravcu nosica.Tada beba pije mlekce sa jednom rupicom. Isto vazi i za ostale crtice.Kad okrenes II pije sa 2 rupice,III sa 3 rupice.Jako je prakticna i dugo ce posluziti.
Nadam se da sam nekoj od vas olaksala izbor;)

Ja vam toplo preporucujem variabilnu cuclu koja na sebi ima sa 3 srtane rimske brojeve I,II,III - sto znaci 3 razlicita protoka mleka.Mozete je koristiti od rodjenja.Kad okrenete deo cucle sa rednim brojem I koji treba da se postavi tacno u pravcu nosica.Tada beba pije mlekce sa jednom rupicom. Isto vazi i za ostale crtice.Kad okrenes II pije sa 2 rupice,III sa 3 rupice.Jako je prakticna i dugo ce posluziti.

Pa gde si Espi, treba češće da dolaziš ;) Hvala ti, nisam ni znala da postoje takve :rumenko:

Hvalapuno a jel imaju neku specijalnu oznaku kad se kupujeili ne?

Ma ja imam takve nukove, koje imaju i masazere za desni(inace pasu i na aventove flasice), samo nisam znala cemu sluze ti brojevi:rumenko:

Pazi, ako rodim još jedno dete, ima da magistriram roditeljstvo :lol:
sad, gomilu stvari ne znam ali dobro je da makar i ovako mogu da čujem i
saznam iskustva drugih majki ...
Vidim da je neko podigao temu "Kutak za mame" tamo ima dosta korisnih stvari,
videla sam da pišu o vakcinama, nama se upravo približava to vreme, tako da može da se nauči štošta...

Samo trazite varijabilne cucle. Mislim da ih imaju i drugi proizvodjaci.Meni su one najprakticnije jer kasnije mozete s njima da dajete i vodicu tj okrenete cuclu na oznaku i ili II dok bebci ne nauce da piju vodicu kako treba.Vodite racuna kad ih pojite sa flasicom jer je mleko gusce od vode pa ce vam se u pocetku cesto daviti dok ne nauce da piju vodu na cuclu.Moj nece,pije iskljucivo vodu na kasicicu - nema sanse da srkne ne cuclu.

Joj majko,danas je hteo da padne iz kolica.Poceo je da se spusta nozicama kroz obruc i zaglavio glavu-sva sreca o obesene lutkice.I tako ja perem blender i cujem da cvili. Okrenem se :eek::eek: a moj sin visi na kolicima ukljestene glave i čuči:dash:.Jedva sam mu glavicu izvukla odatle:sad2::dash:
zato drage mame,vezujte svoje malisane ko kuce da ne prodju gore nego Nikola.

Vidim da ste se malo ulenjile.Nije valjda da dajete bebama samo teglice i pahuljice iz kutije?
Evo ostavicu par recepata kao predlog za predstojece dane.Ja licno nisam za przenje na ulju,ali imam mama koje to rade pa cu napisati za svakoga po nesto.

Beba od 5 do 6 meseci

Supa od šargarepe
Očistite dve šargarepe, operite ih i narežite na kolutiće. U šerpu stavite šargarepu i nalijte vodom da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri. Kad šargarepa omekša, sklonite je sa vatre i propasirajte ili je izmiksajte zajedno s vodom u kojoj se šargarepa kuvala, a zatim tome dodajte malo mleka (majčinog ili adaptiranog).

Kašica od šargarepe i krompira
Povrće dobro očistite i narežite na kockice. Naseckano povrće stavite da se kuva na pari. Ako nemate adekvatan lonac, možete se poslužiti ovim trikom: u običan lonac stavite cetku a u cetku naseckajte povrće. Lonac napunite vodom do ivice cetke. Poklopite i stavite da se kuva na laganoj vatri. Kad povrće omekša, iscedite ga od vode, ali ga ostavite poklopljenog još desetak minuta. Izmiksajte kuvano povrće a zatim dodajte kašiku - dve izdojenog ili adaptiranog mleka.

Kašica od jabuka i pirinčanih pahuljica
Uzmite dve jabuke, očistite ih, oljuštite i iseckajte na kockice. Stavite ih da se kuvaju u malo vode. Kad omekšaju, propasirajte ih, ali tako da smesa bude malo ređa. Tome dodajte i malo mleka. Kašu zgusnite s kašikom ili dve pirinčanih pahuljica.

Beba od 6 do 8 meseci

Griz sa krompirom
Krompir ogulite, operite i stavite da se kuva. Kad je već skoro kuvan, izgnječite ga viljuškom, a u vodu u kojoj se kuvao krompir dodajte dve - tri kašike kukuruznog griza. Mešajte griz na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pomešajte ga sa krompirom, a ako vam se učini da je kaša isuviše gusta, razredite je mlekom, izdojenim ili adaptiranim.

Šargarepa sa jabukom
Sirovu šargarepu, dobro očišćenu i opranu, kao i oljuštenu i opranu jabuku narežite na sitne komade. Šargarepu, ukoliko želite, možete i izrendati. Sve zajedno stavite da se kuva na pari, ne duže od 5 minuta, a potom mikserom usitnite - sameljite. Po želji dodajte adaptirano ili izdojeno mleko. Ako želite da kalorijski obogatite obrok, dodajte kašiku - dve pirinčanih pahuljica, ali samo ako ste prethodno dodali mleko, jer u suprotnom smesa će biti pregusta.

Mešano voće
Očišćeno od koštica, oljušteno i oprano, voće narežite na sitne komade a zatim ga sameljite u blenderu. Pri tom upotrebite samo voće koje je vaše dete već probalo. Izbegavajte citrusno voće koje se savetuje tek posle bebinog prvog rođendana
Beba od 8 do 10 meseci

Gusta supa od pilećeg mesa
Dobro očišćeno i oprano povrće stavite u lonac, zajedno s belim pilećim mesom. Dodajte vodu i kuvajte dok meso sasvim ne omekša. Izvadite povrće iz lonca i usitnite ga pomoću miksera. Isto uradite i s mesom. U drugi lonac stavite malo margarina, kada porumeni dodajte mu usitnjeno povrće i meso, pa prelijte supom. Pustite da prokuva još desetak minuta a ukoliko želite možete dodati pirinčane pahuljice ili kukuruzni griz. Ohladite supu i dajte je bebi da jede.

Palacinke od jabuka
Pomešajte brašno, žumance, vodu i kašičicu ulja – otprilike u onoj razmeri kao kad pravite klasične palačinke. Dobro umutite mikserom tako da testo bude glatko i bez grudvica. U smesu dodajte naribane jabuke. Promešajte i ostavite desetak minuta da odstoji. Pecite na ulju, kao i obične palačinke. Ostavite da se ohladi, pa ponudite detetu iscepkano na komadiće.

Puding od kravljeg sira
U vodi skuvajte jabuke ili kruške koje ste prethodno iseckali na kockice. Kad voće omekša, izvadite ga iz vode i izgnječite viljuškom. Pomešajte ga s posnim kravljim sirom.

Beba od 8 do 10 meseci

Knedlice od mlevenog mesa
Sameljite kuvano pileće ili ćureće meso. Dodajte mu žumance i kašiku-dve pšeničnog brašna, pa od ove smese napravite knedlice. Ispecite ih na ulju.
Stavite u šerpicu kašiku ulja i kašičicu brašna. Kada požuti, dodajte sok od paradajza i malo vode. Kada provri, dodajte knedlice od mesa. Kuvajte još desetak minuta. Uz tako pripremljene knedlice, detetu možete ponuditi i kačamak od kukuruznog griza ili pire od krompira, pomešan sa kuvanom šargarepom.

Kuvani oslić
Filete oslića stavite da se kuvaju u vreloj vodi. Nakon desetak minuta, kad meso omekša, sklonite s vatre i izvadite meso. U drugom loncu skuvajte krompir i blitvu zajedno, pa kada je kuvano procedite. Sve zajedno, dakle i oslića i krompir i blitvu, na kraju usitnite pomoću miksera, kako biste dobili krupnije mlevenu smesu.

Lazanje od povrća i mesa
Izdinstajte povrće (šargarepu, grašak, kukuruz šećerac, brokoli...) u jednoj, a mleveno meso (od govedine ili nekog drugog mladog mesa) u drugoj posudi. Kore za lazanje (bez jaja!) kratko prokuvajte. Potom u vatrostalnu posudu naizmenično slažite koru, pa red povrća, zatim mleveno meso, pa opet koru i tako dok ne utrošite sav materijal. Svaki red možete da natopite i umakom od paradajza, kako ne bi bilo suvo. Zapecite u rerni oko pola sata na srednjoj temperaturi. Detetu poslužite isitnjeno na komadiće.

KASICA S POVRCEM I KROMPIROM (za bebe starije od 6 meseci)
U 2 dcl vode staviti da se kuvaju 1 šargarepa, malo karfiola i malo brokolija i 1 krompir. Kuvati oko 20 minuta. Odliti visak vode (ako ga ima), dodati 2 kašičice adaptiranog mleka i usitniti.
U zavisnosti od uzrasta deteta, možete dodati i komadic belog pileceg mesa...

KASICA S BUNDEVOM (za bebe starije od 6 meseci)
Skuvati komadic bundeve (narendan na rezance) i jedan krompir. Kuvati oko pola sata. Odliti visak vode, dodati malo adaptiranog mleka i usitniti.

BANANA S KORNFLEKSOM (za bebe starije od 6 meseci)
3 kasicice kornfleksa preliti vrelom vodom (koliko da upije) dodati adaptiranog mleka i 1 zgnjecenu bananu.

BABY MUESSLI (za bebe starije od 6 meseci)
U 1,5 dcl kljucale vode dodati 3-4 kasicice pahuljica (integralnih pirincanih, zobenih, jecmenih, psenicnih, ..., mesanih) i kuvati 3-5 minuta. Ohladiti do pola, izmiksati stapnim mikserom i dodati adaptirano mleko u prahu (majcino mleko, vocni sok) i ohladiti.
Ako je beba starija moze se dodati i suvo voce a vise nije ni potrebno miksati jer sve ispadne fino kasasto.

TIKVICE S KROMPIROM (za bebe starije od 7 meseci)
U vrelu vodu staviti jedan krompir srednje velicine (naseckan na kockice) i jedna (ili pola vece) tikvice. Kuvati dvadesetak minuta, ocediti, zaciniti s malo maslinovog ulja. Manjim bebama usitniti (jako je mekano pa moze i viljuskom)

KREM SPANAC (za bebe starije od 9 meseci)
Spanac prokuvati u malo vode pa ga iseckati što sitnije. U serpici napraviti blagu zapršku (puter i brasno) u to ubaciti spanac, malo posoliti i zaliti mlekom do željene gustoce.
NAPOMENE: Sve vreme mešati kako zaprška ne bi zagorela.

SPANAC S KROMPIROM I ŽUMANCETOM (za bebe starije od 9 meseci)
Sve skuvati. Jaje treba biti tvrdo kuvano. Spanac isitniti i u njega viljuskom zgnjeciti krompir i zumance. Belance ne davati bebi! Staviti malo soli i maslinovo ulje ili puter.

Joj majko,danas je hteo da padne iz kolica.Poceo je da se spusta nozicama kroz obruc i zaglavio glavu-sva sreca o obesene lutkice.I tako ja perem blender i cujem da cvili. Okrenem se :eek::eek: a moj sin visi na kolicima ukljestene glave i čuči:dash:.Jedva sam mu glavicu izvukla odatle:sad2::dash:

Ne razumem, da li ima pored obruca i onaj platneni deo izmedju nogu koji je zakacen za taj obruc...

maćeho jedna tako ti čuvaš našeg drugara:rtfm::dash::nono:

@feelgood
Najtoplije preporucujem Pentaxim. Jeste da kosta skoro 3000din, da treba dati 3 vakcine u prilicno kratkom roku, ali vredi svaku paru. Em primi 5 vakcina u jednoj, em nema skoro nikakvih nuspojava. Lenka cak nije ni plakala dok je primala. A kad se setim kako je Dimitrije plakao od DTP i koliko je posle bio nervozan...

Mene samo zanima otkud to da se bebama ne daje svinjsko meso? Jel to kod nas pravilo neko? Pitam najdobronamernije, jer ovde na zapadu kazu da svinjetina i riba mogu od 6. meseca slobodno da se daju.

[

Poslednja izmena od moderatora:
Ne razumem, da li ima pored obruca i onaj platneni deo izmedju nogu koji je zakacen za taj obruc...
E pa ova kolica nemaju.To su Cam-ova koja smo pozajmili i taj deo su bili kaisevi koje su neki pre nas pokidali.Imamo samo one oko struka.Kupili smo mi nova kolica - kisobran koja su upola laksa,nego dete iskrivi kicmu jer sedalni deo nije dobro napravljen,nekako je ulegnut pa ga tera da krivi kicmu:roll: - stavljala sam ga da sedi pre mesec dana u tim kolicima pa je vise leskario i iskrivio kicmu:sad2:

Mene samo zanima otkud to da se bebama ne daje svinjsko meso? Jel to kod nas pravilo neko? Pitam najdobronamernije, jer ovde na zapadu kazu da svinjetina i riba mogu od 6. meseca slobodno da se daju.[
Stvarno ne znam.Mogu da se raspitam.Pretpostavljam da je masno i da ima puno hormona.Ako budem saznala napisacu ti.;)

Evo sta sam nasla na jednom sajtu o mesu i jajima

Opšte je poznato da o upotrebi mesa u ishrani ima najviše predrasuda. Dok jedni tvrde da je čoveku neophodno da jede meso, drugi, naprimer vegeterijanci, potpuno ga isključuju iz ishrane. Meso se sastoji iz mišićnih vlakana, vode u njemu je od 52 do 77 odsto, ima belančevina, masti, mineralnih materija (kalijumfosfata, kalcijuma, natrijum hlorida - kuhinjske soli), kao i vitamina (B1, D i C). Od manje ili veće količine belančevina, a naročito masti zavisi njegova hranljiva vrednost. Prilikom grejanja, meso gubi u težini usled oslobađanja tečnosti, ali mu raste sadržaj u belančevinama i masti.
Meso se lako i brzo kvari ako se ne čuva u frižideru ili hladnjaku. Po svom sastavu ima idealne uslove za razmnožavnje bakterija, glavnog uzročnika njegove kratke održivosti. Da bi se sprečilo razmnožavanje bakterija, odnosno produžila trajnost mesa, čuvanju treba posvetiti naročitu pažnju, te se meso odmah posle klanja mora ohladiti do određene temperature i po površini osušiti. Na taj način su bakterijama oduzeta dva osnovna uslova za razmnožavanje, toplota i vlaga.
Nije preporučljivo meso koristiti odmah posle klanja životinje, jer zrenjem u trajanju od 24 do 48 sati, ono dobija svoje prave osobine, sočnost, mekoću i ukus. Kvalitet mesa zavisi od ishrane stoke i pri kupovini treba voditi računa o tome da bude kvalitetno, da potiče od plemenitih, dobro uhranjenih tovljenika, mladih. Naime, to meso je uvek kvalitetnije od onog koje se dobija od starijih životinja.
Svarljivost mesa zavisi od vrste, količine masti i načina spravljanja. Ukoliko stoji, meso postaje mekše, jer iz ugljenih hidrata (glikogena iz mišićnih vlakana) nastaju mlečna i fosforna kiselina, koje razmeškavaju vezivno tkivo. Kuvano meso, u manjim komadima, lakše vari od većih parčadi, stoga što ga želudačni sok lakše rastapa. Presno meso nije podesno za ishranu, jer se teže vari zbog vezivnog tkiva. Izaziva povećano truljenje u crevima, a postoji opasnost i od unošenja crevnih parazita, pantljičare ili gliste.
Jaje je visoko vredna namirnica. Zahvaljujući svom ukusu i hranljivosti, jaja imaju veliku primenu u ishrani, naročito u ishrani dece. Sadrži sledeće sastojke: belančevine, masti, azotne supstance, mineralne soli (fosfor i gvožđe) i sve važnije vitamine. Gvožđe može da podmiri velik deo dnevnih potreba deteta. Isto tako, žumance je bogato i liposolubilnim (u mastima topivim) vitaminima A i D. Ustvari, jaje sadrži sve neophodno potrebne supstance za ljudski organizam, osim vitamina C. Po hranljivoj vrednosti, nalazi se između mleka i mesa i organizam deteta dobro iskorištava hranljive sastojke koji se nalaze u njemu.
Da bi se upotrebilo za ishranu dece, važno je da jaje bude sveže i da je dobijeno od zdrave kokoške. Način pripremanja jaja je isto važan. Najbolje je tvrdo kuvano, koje se pasira i dodaje supi, čorbi ili spremljenom povrću i čini kompletan obrok.
Žumance se daje deci počev od šestog meseca, a belance tek od 11-12. meseca. Deci se ne sme davati živo ili rovito jaje do godinu dana, zbog rizika od infekcije i alergije.

Back