Evo opet teme o bebama,ali ovog puta nisu saveti nego
recepti
Nadam se da ce drage mame i tate podeliti sa nama svoje recepte - omiljenu papica njihovih bebana
Znaci,
samo recepti i diskutovanje o pripremanju hrane, a svi ostali saveti o bebama gore na lepljivoj,da bi mame mogle da imaju recepte pregledno i da nebi morale da listaju po 100 strana dok ne nadju sta im treba.
I jos nesto.Molim vas da napomenete za koji je uzrast kasica da se mame koje imaju manju decu nebi zbunjivale i davale bebama hranu koja je neprikladna uzrastu njihovih malisana
Evo kako ja kuvam svom malisi koji ima 8,5 meseci

Moj sin jede sve vrste mesa - osim svinjetine koja se malim bebama ne daje (junetinu,teletinu,jagnjetinu,piletinu,curetinu,dzigericu,belu ribu),jaje i svo povrce i voce (osim jagodicastog i bobicastog- malina,kupina,jagoda,borovnica).
Svaku namirnicu treba postepeno uvoditi - min 3 dana da biste se uverili da nece biti nikakvih alergijskih reakcija-ovo pogotovo vazi za bebe koje su sklone ekcemima, alergijama i kolikama

.
Ja licno nisam davala 3 dana
kupus,kelj,prokelj vec 2 (nije imao nikakvih reakcija tih 2 dana - mada kod nekih moze da nastupi 3 dan ) jer dosta nadimaju.
Kuvaju se otklopljeni da bi kroz vodenu paru izaslo ono od cega bebe boli stomacic i imaju gasove. Kuvati u drugoj serpici,kad prokljuca prvu vodu baciti i posle kuvati sa ostalim povrcem i mesom.
Pedijatri preporucuju da odojce koje je pocelo da jede cvrstu hranu treba da popije min 500ml mleka.Moj pojede do 700ml kako kad,ali nikad manje od 500ml.Ako vam jede manje od 500ml i odbija mleko dajte mu jogurt,mladi,nesoljeni sir,zitarice koje se prave sa mlekom. Tako cete nadoknaditi potrebnu kolicinu kalcijuma koje dete treba da unese za 24h.Zitarice obogacene gvozdjem se daju do 1,5 godinu. Hipp ima odlicne zitarice sa gvozdjem,jodom,kalcijumom i probioticima. I Milupa je odlicna,al moj sin ima alergijsku reakciju(crvenilo oko cmara) na Milupino mleko tako da mu dajem sve osim toga.Alergican je i na Linov Lesnik Cokolino - identican slucaj sa jakim srvenilom,pa ako to primetite kod svoje dece da znate da je i to jedan oblik alergije.
Voce se takodje uvodi jedno po jedno i tako da kasnije mozete da spremate miks - nekoliko vrsti u pireu.Mozete dodati pirincanu kasicu ili jogurt.
Palenta,keks sa mlekom i popara su odlican dorucak ili vecera ali se ne preporucuju gojaznoj deci narocito hleb i keks jer dete tako dosta dobija u tezini.
Ja mom sinu kuvam miks nekoliko vrsta povrca. Otprilike ovako: krompir,sargarepa, paskanat ili persun,tikvica, nekad paradajz,grasak ili mladi kukuruz secerac.U to dodam parcence mesa,ribe ili jaje - zumance.
Zumance se obicno sprema samo sa povrcem (bez zitarica i mlecnih proizvoda) jer one ometaju pravilnu apsorpciju gvozdja iz zumanca.
U kasicu mozete dodati nekoliko kasika kuvanog pirinca,zitarica iz kutije ili skuvane palente.
Tikvica i mladi kukuruz se u serpicu sa kuvanim jelom dodaju 10 min pred kraj jer im je toliko potrebno da se lepo skuvaju.
Svo ostalo povrce i meso kuvam max do 30 min. Da biste proverili dal je rucak gotov,probajte da busnete ili presecete krompir ili sargarepu u supici koju ste kuvali.ako se lako preseku rucak je gotov.
U serpicu nakon kuvanja
dodajte malo masnoce - maslinovo (hladno cedjeno)ulje, bundevino,susamovo,laneno ili puter. Masti dodavati samo deci
koja nisu gojazna. Takodje treba koristiti najmasniju pavlaku,jogurt sa acidofilnim bakterijama - ja preferiram AB 5+, kiselo mleko,mladi nesoljeni sir - sad ga prave kao Fetu,a ima ga da se nadje upakovan u plasticnu casu kao mileram,ali ne moze puno da stoji nakon otvaranja i ima ga u malo bolje snabdevenim radnjama kao sto su Maxi,C market i sl.
Za mlade mame:
nemojte se osvrtati na tablice napisane na adaptiranom mleku,vec slusajte svoje dete.Tablica nek vam bude samo kordinata koliko bi beba trebalo da popije,ali se nemojte striktno drzati toga.Svaka beba je prica za sebe.Ako vam trazi vise mleka dajte joj,ako nece da popije koliko je napisano ne silite je jer ce da povrati.Beba tacno zna koliko joj je dosta. I naravno sto vise puta podrigne u toku obroka lepse ce da porucka i smanjuje verovatnocu da ce da ga povrati zbog nagomilanog vazduha u stomacicu.
Mozda sam bila malo preopsirna,ali mnoge novopecene mame i tate nisu adekvatno upucene u sve tajne bebeceg kulinarstva

- nisam ni ja znala pa sam morala puno da listam i prevrcem po knjigama i netu, pa je ovo vise za njih nego za ove malo iskusnije mame veteranke

Trenutno na kioscima ima da se kupi knjiga "Od prvog obroka do skolske uzine" i kosta 270din. Odlicna je i ja je toplo preporucujem.
Ocekujem puno recepata na mojoj tj nasoj yajednickoj temi pa drage mame i tate prionite na pisanje jer bebice zeljno ocekuju da poruckaju nesto novo

Puno vas voli i ljubi vasa Espi.Nadam se da ce ova tema zaziveti

Odoh da nahranim malisu a vi tastaturu u rucice i dajte svoj doprinos temi