SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad vec neko pomenu flasice- do kada ste ih iskuvavale vi koje to vise ne radite? Meni idu na zivce naslage od kamenca :confused:

Ozbiljno sam se "osilila" posle prve kontrole, kad sam se uverila da je moje dete jako a ne, kao sto sam do tada mislila, misic koga ce ubiti povetarac. Negde oko 2-og meseca sam prestala da sterilisem, iskuvavam, prokuvavam vodu i sl, davala sam joj flasiranu vodu koju sam i ja pila (proverila: aqua viva i rosa su OK za njih), mada sam pre toga kupovala Humaninu vodu. Namera mi je bila da je malo "ocelicim", da se navikne na bakterije iz okruzenja, ne zelim da mi se dete razboli cim izadje na ulicu. I eto, sad imamo 7 i po, super smo (da kucnem o drvo), jaki i zdravi!

Ja ih ne iskuvavam upravo zbog kamenca, evo npr.jedan savet za one koji ne žele da kupuju klasičan sterilizator za flašice (ja ne želim jer je preskup, a i šta ću posle sa njim).. Flašice se dobro operu i još bolje isperu, uzmeš plastičnu posudu koja podnosi visoke temperature ili običnu vatrostalnu sa poklopcem, staviš flašice i cucle i u posebnu posudicu dodaš destilovane vode, poklopiš i staviš u mikrotalasnu na 4-5 minuta... flašice su sterilne, nema kamenca i kuvanja na ringli a i uštedela si nekih 6.000 dinara za sterilizator...

Znaci flasice su u posudi bez vode a pored je posudica sa vodom? Na koliko stepeni tih 4-5 minuta?

Ozbiljno sam se "osilila" posle prve kontrole, kad sam se uverila da je moje dete jako a ne, kao sto sam do tada mislila, misic koga ce ubiti povetarac. Negde oko 2-og meseca sam prestala da sterilisem, iskuvavam, prokuvavam vodu i sl, davala sam joj flasiranu vodu koju sam i ja pila (proverila: aqua viva i rosa su OK za njih), mada sam pre toga kupovala Humaninu vodu. Namera mi je bila da je malo "ocelicim", da se navikne na bakterije iz okruzenja, ne zelim da mi se dete razboli cim izadje na ulicu. I eto, sad imamo 7 i po, super smo (da kucnem o drvo), jaki i zdravi!

Isto tako.Petar gazi drugi mesec i vec uveliko ne iskuvavamo flasice,ustvari mozda 2 puta nedeljno!! Jedino mu jos uvek prokuvavamo vodu i to cesmusu,posto je na formuli!!! Mada i sa tim prestajemo uskoro!! Verujemo da je tako bolje,kao sto kazes zbog svih tih stvari sto nas okruzuju!

Ponovo smo u nedoumici oko hrane..Petar je sada definitivno promenio nacin klopanja i sada jede na svaka dva sata po 100ml Humane..alarm mu se ukljucuje pred taj drugi sat u sekundu.. Sta predlazete, da li da menjamo formulu? Da li bi neka druga formula ucinila da dete nije gladno na svaka dva sata? Do skoro je jeo na tri sata po 120ml, a Humana preporucuje da se ta kolicina jede posle osme nedelje..a Petar je u sestoj..ali on uredno stuce 120.. Pedijatar iz doma zdravlja kaze da mu dajemo da jede kada je gladan, a da ga ne tovimo :???: dok nam komsinica pedijatar iz istog doma zdravlja kaze da mu dajemo normalno kada god je gladan..i hajde sada da budemo pametni?

Gde se prodaju te tablete za sterilizaciju? A to sa sodom bikarbonom onda sterilise flasice iako nije prokuvavanje?

u bilo kojoj apoteci možeš da kupiš te tablete,a nisu ni skupe..a što se soda bikarbone tiče,da to je nešto slično sterilisanju,pošto soda bikarbona ubija te klice koje se natalože na cucli od mleka,dezinfekcija home made...i ne treba da iskuvavaš,to je sasvim dovoljno,neka stalno stoji u toj vodi,dok ne treba da jede,onda samo ispereš i praviš mlekce,pa posle obroka dobro opereš četkicom i tečnošću za suđe,i pravac u lonac sa soda bikarbonom...

Ponovo smo u nedoumici oko hrane..Petar je sada definitivno promenio nacin klopanja i sada jede na svaka dva sata po 100ml Humane..alarm mu se ukljucuje pred taj drugi sat u sekundu.. Sta predlazete, da li da menjamo formulu? Da li bi neka druga formula ucinila da dete nije gladno na svaka dva sata? Do skoro je jeo na tri sata po 120ml, a Humana preporucuje da se ta kolicina jede posle osme nedelje..a Petar je u sestoj..ali on uredno stuce 120.. Pedijatar iz doma zdravlja kaze da mu dajemo da jede kada je gladan, a da ga ne tovimo :???: dok nam komsinica pedijatar iz istog doma zdravlja kaze da mu dajemo normalno kada god je gladan..i hajde sada da budemo pametni?

ja mislim da je vaša komšinica u pravu...hranite ga uvek kad je gladan,i koliko može da pojede..nemoj da zaboraviš da se i bebe menjaju...još uvek sa nepunih 2 meseca Petar nema ustaljene obroke,znači on se još uvek razvija i navikava na ovaj svet...tek tamo oko napunjenih 3 meseca počeće da ima navike,i napokon i vi možete da napravite neki red oko njega...dotle ne baš...naravno ovo ne pišem da bih te obezhrabrio,nego čisto da znaš na šta da računaš...ali brzo će proći i ovo vreme....prisluškujte sina i on će vam uvek javiti šta mu treba...i biće sve u redu:super:

u bilo kojoj apoteci možeš da kupiš te tablete,a nisu ni skupe..a što se soda bikarbone tiče,da to je nešto slično sterilisanju,pošto soda bikarbona ubija te klice koje se natalože na cucli od mleka,dezinfekcija home made...i ne treba da iskuvavaš,to je sasvim dovoljno,neka stalno stoji u toj vodi,dok ne treba da jede,onda samo ispereš i praviš mlekce,pa posle obroka dobro opereš četkicom i tečnošću za suđe,i pravac u lonac sa soda bikarbonom...

E pa onda cu i ja tako, ja cak nemam naslage od mleka o kojima treba da vodim racuna. Ja flasice koristim iskljucivo za vodu i caj.

Da, flašice su u posudi bez vode a unutra je neka mala posudica sa destilovanom vodom, ne treba da je bude puno, otprilike 30 ml... Ne znam da ti kažem tačno na koliko stepeni ali je sigurno oko 100 jer voda u maloj posudi počinje da ključa i isparava.

Jedino ne kapiram kakva je poenta te vode pored koja isparava a flasice su u zatvorenoj posudi sa poklopcem do kojih onda ta para ne moze da dopre? I ovo mi je super resenje jer imam mikrotalasnu i resi se stvar za koji minut bez prckanja po sporetu.

Devojke znam da ste o svemu ovome već pisale ali nemam kada da sve pročitam pa vas molim za par saveta.Tina ima 5.5 meseci i uskoro se spremamo da krenemo sa uvođenjem nemlečnih obroka pa me zanima sledeće:

1. Šta prvo uvoditi voće, povrće ili pirinač/kukuruz? Da li ima istine u onome da ako je naučim prvo na voće onda neće hteti da jede povrće zato što nije slatko?

2. Koji mlečni obrok prvo zamenjujem kašicom jutarnji, popodnevni ili ručak? Znam da se proba radi prepodne da bi pratila kako beba reaguje na uvedenu namirnicu. Dok probamo kašice posle pola sata joj dajem da sisa a kasnije potpuno ukidam taj mlečni obrok, jel tako?

3. Kog proizvođača preporučujete za kašice i sa kojim kašicama najpre da počnem?

4. Koliko da radim probu 3, 4, 5 dana? I posle koliko mogu da krenem sa uvođenjem druge namirnice? Da li mogu da uvodim naizmenično voće pa povrće, pa opet neku voćku pa povrće?

5. Da li je bolje da sama pravim kašice ili da kupujem gotove?

Prvo pirinčane kašice - pa krompir - pa jabuka : )))

Ni jedan ne zameniš kašicom, sat, sat i po vremena posle mleka ujutru daš kašicu (između dva mleka)

Hipp-ove kašice, sve smo probali al te je baš tamanila

Svaki dan radiš probu... dok se dete ne navikne i daš mu kolko hoće da jede - smanjiće samo mleko na račun kašica...

Ja sam sama pravila kašice

Jedino ne kapiram kakva je poenta te vode pored koja isparava a flasice su u zatvorenoj posudi sa poklopcem do kojih onda ta para ne moze da dopre? I ovo mi je super resenje jer imam mikrotalasnu i resi se stvar za koji minut bez prckanja po sporetu.

Izvini ako nisam dovoljno jasno napisala, u plastičnoj posudi se nalaze flašice, u posebnoj manjoj tipa poklopac za flašice je destilovana voda, takođe unutar plastične posude.. onda se sve to poklopi i tako se parom steriliše... znači, sve je u plastičnoj posudi, samo je voda odvojena jer je glupo da nalivaš flašice vodom, nema puno efekta.

Devojke znam da ste o svemu ovome već pisale ali nemam kada da sve pročitam pa vas molim za par saveta.Tina ima 5.5 meseci i uskoro se spremamo da krenemo sa uvođenjem nemlečnih obroka pa me zanima sledeće:

1. Šta prvo uvoditi voće, povrće ili pirinač/kukuruz? Da li ima istine u onome da ako je naučim prvo na voće onda neće hteti da jede povrće zato što nije slatko?

2. Koji mlečni obrok prvo zamenjujem kašicom jutarnji, popodnevni ili ručak? Znam da se proba radi prepodne da bi pratila kako beba reaguje na uvedenu namirnicu. Dok probamo kašice posle pola sata joj dajem da sisa a kasnije potpuno ukidam taj mlečni obrok, jel tako?

3. Kog proizvođača preporučujete za kašice i sa kojim kašicama najpre da počnem?

4. Koliko da radim probu 3, 4, 5 dana? I posle koliko mogu da krenem sa uvođenjem druge namirnice? Da li mogu da uvodim naizmenično voće pa povrće, pa opet neku voćku pa povrće?

ja sam prvo pirinač,pa jabuku,krompir,šargarep,tikvicu,krušku,dinju...ma možeš i da naizmenično uvedeš jedno povrće pa jedno voće...važno je da jednu namirnicu daješ barem 3 dana zbog alergije...Milupina pirinčana kaša je jako dobra i kukuruzna,ja sam time počela...moj sin najviše voli kad mu ja spremim home made i povrće i voće,a ako baš moramo negde da odemo za vreme obroka,onda najslađe njupa Hippove gotove kašice,ali voli i Juvitanine(muškatnu tikvu najviše)...ja mislim pošto sad baš ima puno povrća i voća da bi bilo najbolje da ti sama praviš,sveže je i znaš šta daješ detetu...
počni sa jutarnjim obrokom zbog alergija,pa posle 3-4 nedelje možeš da uvedeš i popodnevni obrok,a recimo za 6 nedelja 3 nemlečna obroka na dan a ujutro i uveče mlekce...naravno sat vremena nakon obroka ponudiš je mlekom,pa koliko popije...što bude više jela čvrstu hranu,tako će da smanjuje mlekce...opušteno i srećno sa čvrstom hranom..

Izvini ako nisam dovoljno jasno napisala, u plastičnoj posudi se nalaze flašice, u posebnoj manjoj tipa poklopac za flašice je destilovana voda, takođe unutar plastične posude.. onda se sve to poklopi i tako se parom steriliše... znači, sve je u plastičnoj posudi, samo je voda odvojena jer je glupo da nalivaš flašice vodom, nema puno efekta.

A pa tako, ja sam ukapirala da su flasice zatvorene u posudi bez vode?! A da je voda odvojeno i izvan, a u stvari je sve zajedno, i flasice i posudica sa vodom pored njih u jednoj vecoj posudi koja se zatvori poklopcem i stavi u mikrotalasnu? Valjda sam sad ukapirala :)

Prvo smo uveli vocni sok (jabuka i sargarepa) - po kasicicu - jednu danas, pa dve sutra, pa tri prekosutra...i to je bilo bas sporo. Pa smo onda presli na kompot od voca (jabuka+kruska, jabuka+sargarepa), a zatim i na povrce i meso, i zumance na kraju. Kad smo prevazisli prvi strah, davala sam joj i vise od kasicice. Nisam imala zivaca da sve uvodim postupno, vec sam joj davala koliko god je htela da jede. Pazila sam na vrstu a ne i kolicinu. Kasice sam pravila sama, nije da nisam pokusala da joj dam ove kupovne, ali nije htela da ih prihvati. Sto se proba tice, pravilo je da se nova namirnica daje uzastopno tri dana, i da se za ta tri dana ne uvodi nista novo.

Sto se tice ritma u toku dana, moraces da pratis svoje dete jer neka deca pocinju da odbijaju mleko kad probaju drugu hranu. Ja sam joj davala kasice izmedju mlecnih obroka koje sam proredila - umesto na tri sata na cetiri i po, pa izmedju njih kasica.

Posavetuj se sa pedijatrom, jer smo svi ovde zakljucili da postoji nekoliko skola, bez univerzalnog resenja.

Ja ih ne iskuvavam upravo zbog kamenca, evo npr.jedan savet za one koji ne žele da kupuju klasičan sterilizator za flašice (ja ne želim jer je preskup, a i šta ću posle sa njim).. Flašice se dobro operu i još bolje isperu, uzmeš plastičnu posudu koja podnosi visoke temperature ili običnu vatrostalnu sa poklopcem, staviš flašice i cucle i u posebnu posudicu dodaš destilovane vode, poklopiš i staviš u mikrotalasnu na 4-5 minuta... flašice su sterilne, nema kamenca i kuvanja na ringli a i uštedela si nekih 6.000 dinara za sterilizator...
ma kakvi 6.000,idi u Tempo,ja kupila za 4.000 i sluzi ko zmaj vec mesecima,a staje 8 flasica;)

mirabel,Espi,nerviram se,vaše bebe su otprilike iste starosti sa Gabrielom...da li ste počeli davati gluten bebanima?...ja se još uvek ne usuđujem....takođe ja još uvek sterilišem flašice:roll:a da,njemu su izbili donja dva zubića i lepo rastu...pedijatar rekla da sad već ne moram da blendujem hranu,nego samo viljuškom da dobro ispasiram...ali on tako neće ni da lizne...čim oseti da tu ima nešto veće,on izgura jezikom i ko pravi počne da mi izigrava povraćanje,pa onda čeka da li ću ponoviti pokušaj:dash::dash::dash:...mislim...dobio je proliv,odneli stolicu na analizu koprokulture i candide,ali tek će biti gotovo u ponedeljak...dotle je na dijeti...samo pirinač,banane i supice(po mogućstvu krompir,šargarepa,znači sve što bi strvdnulo kaku)...i Humana HN,sve ostalo je trenutno zabranjeno..a da pileće belo meso...i sad tih par namirnica vrtim u krug do ponedeljka:otkacio:
Kao sto ti rekoh,moj Nikola jede gluten normalno.Slobodno mu daj - ako nemas nekog u familiji da boluje od glutena.U stvari dala sad ili posle par meseci isto ti se vata.Ako je alergican,bice i onda i sad.A za komadice hrane sacekaj dok ne dobije donje zubice da moze da gricka.Evo moj struze keks ko zeka sa svoja 2 mala zubica od po 3 i 4 mm:D

Kao sto ti rekoh,moj Nikola jede gluten normalno.Slobodno mu daj - ako nemas nekog u familiji da boluje od glutena.U stvari dala sad ili posle par meseci isto ti se vata.Ako je alergican,bice i onda i sad.A za komadice hrane sacekaj dok ne dobije donje zubice da moze da gricka.Evo moj struze keks ko zeka sa svoja 2 mala zubica od po 3 i 4 mm:D

e sad cu ja opet da se nerviram sto mi nemamo ni jedan zub!

Cestitam Nikolici na zubicima!

ma kakvi 6.000,idi u Tempo,ja kupila za 4.000 i sluzi ko zmaj vec mesecima,a staje 8 flasica;)

Da ti pravo kažem, nameračila sam se na neka kolica, to još uvek nismo kupili.. malkice su skuplja, tako da ću sačuvati i te 4.000 pa kupiti kolica ;)
Nije mi problem da ovako sterilišem, imam finu posudu, stane u nju 4 flašice tako da smo za sada svi zadovoljni :)
Kako je Nidža? Htela sam za vikend da te zovem, trebao mi je savet ali smo se snašli :) Pozdrav
Jao sad vidim, zubići izašli :lol: jeeee.. :lol:

Znaci flasice su u posudi bez vode a pored je posudica sa vodom? Na koliko stepeni tih 4-5 minuta?
Sterilizator radi po principu vodene pare.Stavis dole flacice,a na gornju resetku cucle,poklopci,kasicise,varalice.U dnu ima kruzno udubljenje u koje dolijes vodu.Kad ukljucis u struju voda se zagreva i pretvara u vodenu paru koja sterilise. Moj sterilise za 8 min. Kad zavrsi otvoris poklopac da para izadje,a za flasice sacekas da se ohlade da nebi ispekla ruke.Posle je dovoljno da malo otreses sve delove flasice i stavis da se osuse.To je cela filozofija;)

Isto tako.Petar gazi drugi mesec i vec uveliko ne iskuvavamo flasice,ustvari mozda 2 puta nedeljno!! Jedino mu jos uvek prokuvavamo vodu i to cesmusu,posto je na formuli!!! Mada i sa tim prestajemo uskoro!! Verujemo da je tako bolje,kao sto kazes zbog svih tih stvari sto nas okruzuju!
Cesmovaca mora da se iskuvava.Beba ti je mala i nemoj da se zezas da posle nebi bilo kuku lele forumasice.A i flasice moras da sterilises svako vece.U toku dana ih samo dobro operi:bye:
A sto se tice hranjenja,daj mu da jede koliko hoce.Nece ti se beba prejedavati.Slobodno povecaj dozu.Ako i tad bude gladno promeni formulu.I moj je tako radio kad smo bili na Bebelaku,pa sam mu kupila Nan i uvek je bio fino sit

Poslednja izmena:

Back