SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
E sad: moje dete je napunilo 7 meseci. Pored toga sto vec mesecima balavi i glodje sve cega se dohvati (a dohvati se svega u krugu od 10m) od zubica ni traga ni glasa. Stomatolog mi rece da je sve u redu i normalno do 9-og meseca, ali sam ja pomalo zbunjena.
Dakle, mame, tate: kada su vasoj deci poceli da rastu zubici? Znam da je sve individualno, ali eto, kopka me!

Ma zubi su krenuli već od trećeg meseca da je muče UBEĐENA SAM, u 5 je dobila prvi zubić, u 8. mesecu je imala već 8 a sad ih, verovala ili ne ima 14 - u 14. mesec ulazi 30.

Vi ste vec veliki, mnogo veci od nas! Ali i mi jedemo sve sto nam padne pod ruku. AJ se jos uvek pomalo opsedam, ali i to ce proci nadam se, insistiram na mesu, vocu i povrcu. U medjuvremenu joj dajem i caj i sok i vodu i po malo iz svog tanjira na vrh jezika da proba. Za mesec dana se ponovo kontrolisemo, nadam se da smo popravili krvnu sliku.

Znaš kad sam se ja opustila?
Kad je pojela lopticu... OZBILJNO JE POJELA LOPTICU, dobili smo kad sam joj kupovala u BEBA KIDS-u neke loptice žute na poklon... I ona se igrala s njima igrala... I jedan dan ja da joj presvučem pelenu, ukakila se... kad ono U SRED PELENE SMAJLI... smajli sa žute loptice iz Beba kids-a : O

Pojurim po loptice, i JAOOOOOOOOO pola od jedne loptice fali, bile joj u ogradici... a ona je taj dan baš bila mirna i htela je da se igra sama tu i odmah mi je bilo jasno šta se desilo.

E reko, slušaj mala - kad ti od loptice ništa nije bilo, pa neće majkumu ni od neke hrane noramlne : )))

I tako je lena i po ishrani postala ravnopravni član naše porodiceeee

@mirabel

Bas mi je slatko ovo "kopka me":D. I mene kopka zasto druge bebe jedu bolje od moje:dash:. Anyways, znaci zubici...moj sinak je pocetkom maja, tada je imao skoro 7 punih meseci, dobio dve jedinice dole. Bio je bas nervoznic dan_dva dok su izbijali. Ja sam kupila neki bebeci gel protiv bolne denticije.. U sustini je to neki anestetik, njime se premazu desni i bebe se odmori malo od bolova:super:.

Evo sada ima 8 ipo meseci i samo te dve jedinice...

Bili smo bas juce na vakcinaciji, dobili smo 3cu dozu prevenar vakcine, i bas je bio hrabrisa, uopste nije plakao:klap: Inace sa 8 i po meseci ima 11.4kg i visok je 79cm:whistling:.

@mirabel

Bas mi je slatko ovo "kopka me":D. I mene kopka zasto druge bebe jedu bolje od moje:dash:. Anyways, znaci zubici...moj sinak je pocetkom maja, tada je imao skoro 7 punih meseci, dobio dve jedinice dole. Bio je bas nervoznic dan_dva dok su izbijali. Ja sam kupila neki bebeci gel protiv bolne denticije.. U sustini je to neki anestetik, njime se premazu desni i bebe se odmori malo od bolova:super:.

Evo sada ima 8 ipo meseci i samo te dve jedinice...

Bili smo bas juce na vakcinaciji, dobili smo 3cu dozu prevenar vakcine, i bas je bio hrabrisa, uopste nije plakao:klap: Inace sa 8 i po meseci ima 11.4kg i visok je 79cm:whistling:.

sve čestitke sinčiću....i mi smo juče bili na vakcinaciji i merenju...sa punih 6 meseci 7660gr i 66cm...doktorka rekla kao nije baš nešto napredovao proteklih mesec dana,320gr i 1,5cm,ali još nije alarmantno...ja pošizela..

E sad: moje dete je napunilo 7 meseci. Pored toga sto vec mesecima balavi i glodje sve cega se dohvati (a dohvati se svega u krugu od 10m) od zubica ni traga ni glasa. Stomatolog mi rece da je sve u redu i normalno do 9-og meseca, ali sam ja pomalo zbunjena.
Dakle, mame, tate: kada su vasoj deci poceli da rastu zubici? Znam da je sve individualno, ali eto, kopka me!

nemas razloga da se brines,nama je npr prvi zubic izasao sa 7,5 meseci i u roku od mesec dana jos tri,pa pauza pa jos 2,to je sve individualno kao sto i sama znas
i ja sam se u jednom momentu zabrinula,kao sto joj jos ne krecu zubici i lepo me doktorka smiri recenicom " Pa jeste vi nekad videli odraslog coveka da mu jos nisu izrasli zubi?Kad oni rese,izacice :)"

jos nesto sto se tice zubica
pre neki dan smo imali uuuuuuuuzzzzzzasnuuuuuuu situaciju,mm je presvlacio,i kako se okrenuo,ona se igrala nekim balonom,balon padne i ona sa njim na glavu sa jako visokog kreveta......UZAS ona krenula maltene da pada u nesvest sto od soka sto od udarca....odvedemo je hitno na snimanje u urgentni sreca sve je bilo u redu i kaad me malo prosao shok uzmem ja snimak kao da eto pogledam i ne mogu da verujem sta vidim.Ona zvanicno ima 6 zubica,donje 1 i 2 i gore 2 *1 a na snimku lepo svi zubici redom do sestice poredjanni i gore i dole
tako da mame koje se brinete-zubici su tu,samo jos da odluce da svoju blistavu belinu podele sa nama :)

inace NE DAJ BOZE DA ZATREBA da snimate glavicu,nemojte voditi dete u institut za majku i dete kao sto su nama rekli,nego pravo u urgentni i naravno ne zaboravite knjizicu
u institutu nemaju neurohirurga i uslove za snimanje pa su nas belo gledali sto smo uopste doveli dete kod njih

jos nesto sto se tice zubica
pre neki dan smo imali uuuuuuuuzzzzzzasnuuuuuuu situaciju,mm je presvlacio,i kako se okrenuo,ona se igrala nekim balonom,balon padne i ona sa njim na glavu sa jako visokog kreveta......UZAS ona krenula maltene da pada u nesvest sto od soka sto od udarca....odvedemo je hitno na snimanje u urgentni sreca sve je bilo u redu i kaad me malo prosao shok uzmem ja snimak kao da eto pogledam i ne mogu da verujem sta vidim.Ona zvanicno ima 6 zubica,donje 1 i 2 i gore 2 *1 a na snimku lepo svi zubici redom do sestice poredjanni i gore i dole
tako da mame koje se brinete-zubici su tu,samo jos da odluce da svoju blistavu belinu podele sa nama :)

Hvala mama, i mene su pitali da li sam ikad videla coveka bez zuba :neutral:

@zia

Draga zia, ma sve je to u redu, ne brini :). Neko je kao pravilo, da do kraja sestog, treba da udvostruci porodjajnu tezinu, a do prvog rodjosa da utrostruci...Ma super su bebci, postignu oni sve:super:, a nije bas ni lak taj bebeci zivot: grcevi, zubici, padovi...uh

Drage mame, jel znate koje sve vakcine bebe primaju u 12_om mesecu?

@zia

Draga zia, ma sve je to u redu, ne brini :). Neko je kao pravilo, da do kraja sestog, treba da udvostruci porodjajnu tezinu, a do prvog rodjosa da utrostruci...Ma super su bebci, postignu oni sve:super:, a nije bas ni lak taj bebeci zivot: grcevi, zubici, padovi...uh

Drage mame, jel znate koje sve vakcine bebe primaju u 12_om mesecu?

koliko se sećam ti si u Americi,mada ja mislim da je vakcinacija do prve godine ista i tu i tamo...u 12.mesecu ovde se prima MMR,što je vakcina protiv malih boginja,rubeole i zauški...i onda tek sa 2 godine prima revakcinaciju DiTePer-a i poliomijelitisa,i to je to...u 12.godini života se revakciniše za MMR...nadam se da sam ti pomogla

I moj sin je mesecima balavio, mislim cak od drugog meseca, cak sa proglasila u cetvrtom da mu je izbio zubic, medjutim ono bila neka fistulica:lol:, sve u svemu prvi zub mu je izbio tek sa 9meseci, al ne jedan vec cetiri odjednom...jadnicak imao je i temperaturu:roll:

A sad da vam se izjadam:roll:
Bili smo juce na sistemackom koji smo trebali da odradim jos sa 18meseci(sada ima 21mesec) ali nismo mogli da se uskladimo sa doktorkom i njegovim zdravljem(situacija komplikovana, ona jednom nedeljno-popodne-prima zdravu decu, i svaki put kad smo zakazali desilo se da se bas tada razboli, pa onda mora da bude zdrav 2nedelje da bi primio vakcinu...), i tako odlazem ja tu vakcinu jos od februara, dolazimo juce i sestra koja je trebalo da da vakcinu konstatuje da je on do sad primao pentaxim i da bi i sad trebalo da je primi...a meni niko nista nije rekao i ako sam se sa doktorkom cula 10puta:otkacio:, pojurim na 40stepeni napolju sa sinom da trazim pentaksim-naravno nigde ga nema:otkacio:, i tako primimo "obicnu" iz doma zdravlja, i budio se celu noc jer ga je bolela rucica i sad ga boli:sad2:..ne mogu da verujem da tako nesto nije nasla za shodno da mi kaze...Znaci, mame ako su vasa drca primala PENTAXIM sa 18meseci treba opet da nabavite PENTAXIM...

E da visok je 83cm i tezak 12.2kg, mislim da je to ok, ne znam gde bih mogla da vidim neke granice posle prve godine

Bili smo kod logopeda, ona misli da nije bas ok sto nista ne prica, al se ponasala prema nama kao prema debilima, ono kao pokazite mu kucu i recite AV,AV pa da on to ponovi, kao da to islicne stvari nismo radili vec sto puta...dete jednostavno nece ili nemoze, neume to da ponovi:dash: sve u svemu nacicicemo nekog boljeg logopeda...sve u svemu lekari su nam:thumbdown:bas sam besna:otkacio:

E da visok je 83cm i tezak 12.2kg, mislim da je to ok, ne znam gde bih mogla da vidim neke granice posle prve godine

Bili smo kod logopeda, ona misli da nije bas ok sto nista ne prica, al se ponasala prema nama kao prema debilima, ono kao pokazite mu kucu i recite AV,AV pa da on to ponovi, kao da to islicne stvari nismo radili vec sto puta...dete jednostavno nece ili nemoze, neume to da ponovi:dash: sve u svemu nacicicemo nekog boljeg logopeda...sve u svemu lekari su nam:thumbdown:bas sam besna:otkacio:

A zasto nije OK? Pricace kad bude hteo. Nemoj ga maltretirati po logopedima jos uvek, mali je on. A to sto oni umeju da smisle ne ume niko!

.ne kaze se uveta vec uva!!!naravno da ces uraditi onako kako je tebi lakse,je li?sirok povoj ide do 6-og meseca,ipak imam malo vise iskustva od tebe.beba ima tek godinu,ima vremena,do problema moze doci i kasnije.ne kazem da trebas slusati babske price,ali ja imam jako lose iskustvo sa ovcijim boginjama,bas zbog nekih novih ''experimentisanja'' sa decom.

:roll: Bapske, ne babske, ali kao da je to tema..Uradila sam onako kako mi je rekao pedijatar, a ne iz eksperimentisanja.
Hvala na lepim zeljama, nadam se da do problema nece doci.
Ovcije boginje su zarazna bolest koja se prenosi virusno, i ne dobija se eksperimentisanjem, a prevencija se sastoji u vakcinaciji, ukoliko je dete starije od godinu dana.

I moj sinak strasno balavi vec nekih 15 dana, stalno trpa u usta sve na sta naidje i u posljednje vrijeme je isto kenjkav, pa se pitam je li moguce da su zubici u pitanju :???: U svakom slucaju, pregled nam je pocetkom jula, pa cemo pitati nasu (arogantnu) doktoricu (uf).

Kad ste pocele da stavljate bebce u sjedeci polozaj?

I moj sinak strasno balavi vec nekih 15 dana, stalno trpa u usta sve na sta naidje i u posljednje vrijeme je isto kenjkav, pa se pitam je li moguce da su zubici u pitanju :???: U svakom slucaju, pregled nam je pocetkom jula, pa cemo pitati nasu (arogantnu) doktoricu (uf).

pa moj sin je hteo da sedi već sa nekih 4,5 meseci,pa sam ga ja pridržavala kada sam videla njegovu tenziju da ustane,i sada sa punih 6 meseci on već lepo sedi...postavila sam sličicu na Ti smešni mali ljudi...u svakom slučaju ti prati svoju bebicu i ako postoji težnja i želja da sedi,ti podupri te pokušaje...naravno prvo samo na 45 stepeni stavi kolica,i neka ne sedi više od 1o minuta odjednom,lepo polako...tako oni vežbaju svoje mišiće....a uopšte nije problem ni ako još ne želi da sedi,sve oni to radi po nekom svom tajmingu...

Nesto pre nego sto je napunila 5 meseci je bas pocela da insistira da sedne (sad ima 7 i insistira da stoji). Sprecavala sam je dok nam pedijatar nije potvrdio da kukovi mogu da podnesu sedenje. NAslanjala sam je, kao sto kaze Zia, na 45 stepeni, to joj bas nije bilo zabavno...Moras da pitas pedijatra (koliko god arogantna bila, to je vec njen problem) da UZ pregleda kukove.

Nisam sigurna da mogu da prepoznam to kod njega :sad2: Kada ga nosim, licem od mene, on skoro cijelo vrijeme drzi noge uvis. Ima li to kakve veze? :eek: Kako su to vasi bebci pokazivali?

Imali smo pregled sa tri mjeseca, kukovi su bili u redu i idemo ponovo sa 4 i po.

Pa ne secam se bas, bila je uzasno zilava od rodjenja iako je bila minijaturna. Na poslednjem pregledau mi je doktor rekao da je pustam da jaca, da je ne sputavam, ali da je ni ne teram. Sacekaj taj pregled sa 4 i po, pa ces bolje znati. I to je individualno.

@zia

Hvala draga:) Jeste samo MMR, a ovde jos i Varicella i Hepatitis A u 12_om. Moracu da odlozim putovanje, da sacekamo i te vakcinacije.

A i da izbegnem nasu jako "ljubaznu & prijatnu" doktorku u DZ. Ma mislim, stvarno, sto rade sa decom ako bas i ne vole:dontunderstand:

Ja dete ovde vodim, ja to zovem socijalna bolnica, znaci to je neka niza klasa bolnice, i prezadovoljna sam... Izglda kao veseli vrtic, okreceno nekim veselim bojama, klinci u hodniku imaju knjige, malo i jucaju, doktori nisu u mantilima, sestre su u nekim sarenickim uniformama. Doktor prvo porazgovara sa mamom i tatom, onda fino ispregleda bebu, sa sve izvinjavanjem ako ce nesto da boli, pohvali napredak. Moj malisa zgrabio doci stetoskop, i jos se poigraju zajedno:D ... vidi se da ljudi vole svoj posao, i osetis postovanje i ljubaznost.

Morala sam malog da vodim na vakcinaciju kada smo bili zimus u Beogradu, i mislim stvarno kakvi su...Doktorka je, blago je reci nadrndana, i bas mi je bio problem to sa vakcinama jer ovde(USA) daju vise (prevenar i rotavirus) i ja je lepo pitam, pa dobro koliko moze da se kasni sa novom dozom, a ona "sta da vam radim kada je to bogato drustvo", a odgovora nema, ja polako smireno opet, i nista...i ne samo to, a sestra je kao iz Alan Forda:sad2:, ma uzas bre....sve_sve ali zdravstvo nam je dno dna. Mislila sam da je pedijatrija postedjena toga bar, ma jok...Bas mi je zao.

Naravno, ima jako dobrih i finih doktora za klince, nego nama je dopala ova :dash:

Back