SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Gde ovo iskopa, moje dete prekosutra puni godinu dana. Inace, zdrava je, prava i vesela, dojila sam je do pre dva meseca, dok je iskljucivo samo dojila nije pila vodu, nisam joj nikad stavila nista na guzu i NIKAD nije imala ojed, i nikad joj nisam stavila sirok povoj. Ima normalne kukove. Imala je jednom upalu uveta, i to je sve, nije cak bila ni prehladjena. Casovi su nam jako pomogli.
I ja sam radila kako mislim da treba, opusteno i sa uzivanjem. Svaka mama i tata ce znati sami sta njihovom detetu treba i prija.
Ljubim sve roditelje i bepce! :cmok:
ne kaze se uveta vec uva.mozda si samo imala srece,beba ipak ima tek godinu?

Gde ovo iskopa, moje dete prekosutra puni godinu dana. Inace, zdrava je, prava i vesela, dojila sam je do pre dva meseca, dok je iskljucivo samo dojila nije pila vodu, nisam joj nikad stavila nista na guzu i NIKAD nije imala ojed, i nikad joj nisam stavila sirok povoj. Ima normalne kukove. Imala je jednom upalu uveta, i to je sve, nije cak bila ni prehladjena. Casovi su nam jako pomogli.
I ja sam radila kako mislim da treba, opusteno i sa uzivanjem. Svaka mama i tata ce znati sami sta njihovom detetu treba i prija.
Ljubim sve roditelje i bepce! :cmok:
.ne kaze se uveta vec uva!!!naravno da ces uraditi onako kako je tebi lakse,je li?sirok povoj ide do 6-og meseca,ipak imam malo vise iskustva od tebe.beba ima tek godinu,ima vremena,do problema moze doci i kasnije.ne kazem da trebas slusati babske price,ali ja imam jako lose iskustvo sa ovcijim boginjama,bas zbog nekih novih ''experimentisanja'' sa decom.

Imam jedno pitanje, da li vasa decica(mislim na one malo vece koji jedu cvrstu hranu) ovih dana malo slabije jedu? Ja sam pocela pomalo da se brinem, od nedelje(otprilike) veoma slabo jede, od rucka pojede kasicicu dve, inace ranije nismo imali problema sa hranom, desi se ponekad da nece nesto da jede al se zato za sledeci obrok lepo najede, al ovo traje, nece ni da ruca ni da vecera, jedino sto jede je voce(stvarno voli i dosta pojede)...A nikakvih drugih problema nema, nema teperature ili proliva samo nekako nema apetit....Da li se to desava jos nekom?

@enna
Naravno! Moj sincic ima 19 meseci i ista je situacija. Slabije jede, ali moj je problem sto on i voce slabo jede. Voli maline ali ne mogu da ih nadjem. Elem, ja mislim da je uzrok tome iskljucivo ovo toplo vreme. Samo pogledaj sebe, ne verujem da je tebi do jela po ovakvoj vrucini. Dobro je sto ti jede voce. Moj ti je savet da mu probas davati supice, corbice i tako malo laganiju hranu. I probaj mu cesce nuditi da jede. Mozda ce ti bolje jesti za veceru... Nije to nista... Da, kod mene je problem sto mu sad izlazi zub pa to jos dodatno pogorsava stvari. Ali ne brinem se ja, a nemoj ni ti. Samo sto vise voca, ako hoce i tecnosti!

Ma ok, ne dramim previse, pije dosta supica i jede voca, mego se nesto tripujem, posto smo postavili bazen za njega, on je uvek oko te vode i sav je polu mokar, pa se nesto plasim da ga ne zeza stomacic ili grlo...al valjda bi se jos negde pokazalo, mislim na proliv ili zapusen nosic...inace ja ne reagujem na vrucine, uvek sam podjednako gladana i mogu da jedem istu hranu i zimi i leti pa mi je zato vljda neobicno...

Jaooo ljudi...juce su se mm i Andrija cuvali...ja pomagala nesto svojima...i dolazi mm sa detetom kod mojih sav rastrzan i placan...sta je bilo?-pitam ja...a on mi kaze da je A pao sa troseda na parket i zveknuo glavicom (temenom) o parket!!!! :eek: :sad2:
Ja sam ga pratila celi dan...ponasanje, spavanje, jelo...i sve je u redu, pa ga nisam vodila dr-u...celu noc sam ustajala da ga proveravam...on se ponasa kao i obicno...
jesam li ga trebala voditi na kontrolu???

Etotako, pogledala sam. Normalno je da dete prestane da diše u trenutku kad plače ili kad se zaceni i da to traje trenutak samo. Dešava se najčešće prevreno rođenim bebama, bebama sa problemom na samom rođenju i bebama male težine, ispod 2kg.
Ali napomena stoji da ukoliko dete tom prilikom poplavi ili ako taj prestanak disanja zahteva reanimaciju HITNO se obratiti doktoru, to nije to i to nije ok.
Gledala sam šta može to da izazove - osim glave, treba proveriti pluća i nivo šećera u krvi

Enna, samo opusteno, vecina ljudi ne moze da jede kad je toplo, eto ja npr. Vazno je da unosi dovoljno tecnosti... A da je u pitanju nesto drugo videla bi vec.
nerviram se za druge, moj malisa je hiljadu puta pao sa kreveta i to ne samo sa kreveta. Hvala Bogu nikad mu nije nista bilo. Sad sve zavisi sa koje je visine pao, koliko jako se udario... Ali ako ti se dete normalno ponasa nema razloga za brigu. meni se desilo jednom kad je Stele imao 14 meseci da se zatrcao i udario na cosak stola. Udario je vrh cela i bas sam se bila uplasila. To mesto mu se u sekundi naduvalo i poplavilo. Odmah sam mu stavila oblog i posle pola sata tek se malko plavilo. Posle udarca mi je zamalo zaspao, ali sam ga nekako razbudila. Ne znam zasto ali kazu da dete ne treba da zaspi odmah nakon udarca... Posle se on normalno ponasao tako da ga nisam vodila kod dr.

Zvali smo HALO BEBU.. i receno nam je da nije frka i da je neki prolazni voruscic jer dete nema ni temperaturu niti bilo kakve pratece teskoce koje prate tipican proliv. Konstatovali smo da je sluz zbog fizioloskog rastvora koji smo mu stavili u nosic pa ga je usmrknuo i progutao..tako da je ta sluz najverovatnije slajm..i receno nam je da, posto u nasem slucaju Petar jede HUMANU kupimo, ako se ne varam HUMANA HN sa elektrolitima za povracaj minerala u organizam bebe. Ima li neko iskustva sa ovim hranama? Isto se ponasamo kao sa obicnom formulom i koristi se sve dok ne prodje prolivcic?

mi imamo iskustva sa Humanom HN....to je probiotična hrana,i daje se kada beba ima intenzivno proliv...opet molim te nemoj da se začudiš,kada otvoriš videćeš da su ove granule drugačije nego obična Humana...obavezno koristi mericu koja je u kutiji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...moj sin je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako voleo tu Humanu,stalno bi to jeo da može...malo je slađe,i miriše na bananu,ni zbog toga nemoj da se začudiš...biće sve okej...koristi još dan dva nakon prestanka proliva,i savetujem ti da dok ima proliv svaki dan date mu jednu ampulu Liobifa,to je probiotik za sređivanje stomačne flore...nije lek,ne plaši se,možeš slobodno da daš detetu,i proliv će brže da prođe...

Naravno, ovih dana cu otici kod njegovog pedijatra, pa ce ona da vidi... u mojoj knjizi pise to za zacenjivanje... da se prosto desava kod neke dece.

Nisam dete, ali desava se i meni, tako da ostanem bez vazduha i da moram da se borim da udahnem... (kada placem).

Ono sto ja necu da radim je da panicim. Da sam pala u paniku moj sin sada vise ne bi bio... posto imam neku ideju da mu je zbog polozaja sigurno, jezik upao u grlo i udavio bi se, sve i da je trebao sam da izadje iz tog stanja.

Moj sin je vec velik i spretan decko, ne pada on sa kreveta tek tako, ne znam kako se to desilo, pakovala sam se pored njega, on se igrao sa tim stvarima sto sam stavljala na krevet i valjda se upleo i onda se onako sunovratio sa kreveta tacno na vrh glave, prakticno je skocio u parket naglavacke. Videla sam ga kako pada i moram da kazem da sam se prestravila... mislila sam da je gotovo, povredice vrat i ...

Moja svekrva je izgubila dete zato sto je panicila,... ne zelim da odem tamo kao muva bez glave i krenem da preuvelicavam stvari, treba reci kako je bilo, bez dodataka ili umanjivanja. Njoj su doktori da bi nasli kvar u detetu napravili takvo njesra... upropastili to dete i njen zivot pride... ali da ne davim

Moj plan je bio da odem kod doktorice na vakcinaciju, redovnu... i da joj onda kao uzgred kazem sta je bilo, pa ako je to potencijalno nesto opasno ona ce sigurno da kaze... moja doktorica pripada onoj klasi doktora koji mnogo vole da analiziraju i lece... pa moram da budem vrlo oprezna jer ce mi ocas posla poslati pricalicu u bolnicu, na posmatranje zbog svake gluposti, radi zena u bolnici... pa joj to dodje nekako zgodno.

Naravno, ovih dana cu otici kod njegovog pedijatra, pa ce ona da vidi... u mojoj knjizi pise to za zacenjivanje... da se prosto desava kod neke dece.

Nisam dete, ali desava se i meni, tako da ostanem bez vazduha i da moram da se borim da udahnem... (kada placem).

Ono sto ja necu da radim je da panicim. Da sam pala u paniku moj sin sada vise ne bi bio... posto imam neku ideju da mu je zbog polozaja sigurno, jezik upao u grlo i udavio bi se, sve i da je trebao sam da izadje iz tog stanja.

Moj sin je vec velik i spretan decko, ne pada on sa kreveta tek tako, ne znam kako se to desilo, pakovala sam se pored njega, on se igrao sa tim stvarima sto sam stavljala na krevet i valjda se upleo i onda se onako sunovratio sa kreveta tacno na vrh glave, prakticno je skocio u parket naglavacke. Videla sam ga kako pada i moram da kazem da sam se prestravila... mislila sam da je gotovo, povredice vrat i ...

Moja svekrva je izgubila dete zato sto je panicila,... ne zelim da odem tamo kao muva bez glave i krenem da preuvelicavam stvari, treba reci kako je bilo, bez dodataka ili umanjivanja. Njoj su doktori da bi nasli kvar u detetu napravili takvo njesra... upropastili to dete i njen zivot pride... ali da ne davim

Moj plan je bio da odem kod doktorice na vakcinaciju, redovnu... i da joj onda kao uzgred kazem sta je bilo, pa ako je to potencijalno nesto opasno ona ce sigurno da kaze... moja doktorica pripada onoj klasi doktora koji mnogo vole da analiziraju i lece... pa moram da budem vrlo oprezna jer ce mi ocas posla poslati pricalicu u bolnicu, na posmatranje zbog svake gluposti, radi zena u bolnici... pa joj to dodje nekako zgodno.

u svakom slučaju ti prati svoje dete i biće sve okej,drago mi je što ti je mališa dobro..

Evo nas u kratkoj pauzi :)
Moj sin slabo pije vodu i nekako se bvas gadi kada mu ponudim. Ja u vodu ne dodajem nista. Neki kazu da stavljaju secer, neki malo caja od kamilice koliko da se voda preboji. Sta ste vi radile?

Ja bih otišla na preglede... zbog tabančića sam je vodila u tiršovu...

ne razumem te...
pa rekoh da sam bila kod doktora, dok smo bili u Srbiji, pregledalo ga je 3 pedijatra i glavni cika na hirurgiji decje bolnice u Novom Sadu

imam svakakvo misljenje o doktorima, ali ne mogu da verujem da bi ti ljudi (svih troje) mirne duse tako iskulirali nesto ozbiljno
pregledali su ga, rekli da je dobro, ali kao ajde za svaki slucaj da mu snime glavicu i to je bilo ok

Osecala bih se stvarno idiotski da odem kod doktora i krenem da panicim oko necega, a dete mi zdravo i pravo. Takvo ponasanje bi moglo moju doktoricu nepotrebno da alarmira i izlozi mog sina maltretiranju koje je nepotrebno. Slazem se da treba uraditi potrebne preglede, ali nepotrebne jednostavno TREBA preskociti.

Kao sto je rekla zia, ja ne zivim u Srbiji, ovde se doktori drugacije ponasaju... na zalost, iskusila sam sta su u stanju sve da urade iz predostroznosti... neka eksperimentisu na svojoj deci!
Mene i mog sina su vec dosta namucili.

Doktori su po default-u nastrojeni da vide bolest i traze simptome bolesti i da preteruju, pogotovo ovi moji lokalni doktori, ne treba ja jos da dolivam ulje na vatru.

Mene su ovde doktori zadrzali u bolnici zbog stvari koje uopste nisu za bolnicu i ja necu dozvoliti da na isti nacin muce mog sina... naucila sam tesko svoju lekciju o lokalnim doktorima... zavrsila na operacionom stolu, zdrava i prava! sa sasvim regularnom, trudnocom od pocetka do kraja ja sam se porodila na carski rez.

Ni ja tebe... al bože moj... ok, ne treba paničiti al da izvodiš tehnike reanimacije na detetu i da ga posle toga ne odvedeš kod lekara je neodgovorno pa bilo ovde ili tamo i bilo ovo ili ono....
Možda je ovo sad nešto drugo, možda je nešto uznapredovalo, možda, možda, možda i hiljadu možda... kontaš?

cekaj.... o cemu ti pricas?
pa ja sam ga vodila kod lekara u Srbiji, bio u bolnici... pa cu ga u subotu voditi kod nase lokalne pedijatrice...

kako to ja necu odvesti dete kod lekara? pa vec sam ga vodila, i vodicu ga ponovo

o cemu ti sad pricas?

osecam ko da se igramo gluvih telefona

Osecala bih se stvarno idiotski da odem kod doktora i krenem da panicim oko necega, a dete mi zdravo i pravo. Takvo ponasanje bi moglo moju doktoricu nepotrebno da alarmira i izlozi mog sina maltretiranju koje je nepotrebno. Slazem se da treba uraditi potrebne preglede, ali nepotrebne jednostavno TREBA preskociti.
............

Eto, ja sam to shvatila izgleda pogrešno... a povezala sam sa prethodnim psotom i onda sam se baš onako smorila...
Kao da ti i ja znamo šta TREBA a šta NE TREBA pregledati i proveriti...

Eto, ja sam to shvatila izgleda pogrešno... a povezala sam sa prethodnim psotom i onda sam se baš onako smorila...
Kao da ti i ja znamo šta TREBA a šta NE TREBA pregledati i proveriti...
pa ja nisam doktor, ali poznajem svoje dete, bolje od doktora

ako ja dodjem kod moje doktorice i krenem da dramim, ona ce to shvatiti dramaticno, a vidis... ja mozda reagujem iz svog straha i tako cu preneti na nju dramu i onda ce ona poceti da kopa i trazi sta nije u redu

Necu da joj sugerisem da nesto nije u redu, to je bila citava moja poenta. Hocu da odem i onako skroz trezveno ispricam sta je bilo i da onda ona sama stekne neku sliku.

Ne znam da li sam sada bila jasna... u svakom slucaju, hocu da prepustim da ona donese zakljucak o tome da li i sta treba ispitivati, a ne da joj ja sugerisem

mozda doktori u Srbiji reaguju na pitanja roditelja samo kada vi dodjete zabrinute i dramaticne, ali ovde nije tako

valjda kulturne razlike, ako dodjem nervozna i u panici, stavice u bolnicu a posmatranje... makar samo da bi bi mene smirili

dovoljno je da joj kazem sta se desilo, a ona ce tu informaciju obraditi jer joj je to posao

Evo nas u kratkoj pauzi :)
Moj sin slabo pije vodu i nekako se bvas gadi kada mu ponudim. Ja u vodu ne dodajem nista. Neki kazu da stavljaju secer, neki malo caja od kamilice koliko da se voda preboji. Sta ste vi radile?

Ja sam pocela da dajem sincicu vodu (prokuvana Rosa) kad je imao nekih mjesec i po dana, onako, malo na kasicicu, i nije je odbijao. Nisam nista stavljala u nju. Sada je pije kao lud, nikad ne odbija flasicu i mislim da je cak vise voli nego mlijeko.

Back