SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
hvala ennna na savetu...na žalost i taj naš pokušaj je propao...na skafanderu ima kapuljaču, i to od veona makog materijala, da mu ne smeta, ipak vrištanje se nastavlja, gura gore, a sinusi mu na otvorenom...najviše me to brine, pošto kao dete ja sam imala isti problem, mrzela sam kape, mučili su se sa mnom, i stalno sam imala upalu sinusa zbog toga..jedini lek je bio taj, što sam odrasla, i shvatila da je kapa ipak ponekad potrebna...ma šta da ti kažem, ovo je na mamu...čak sam i kao starija iza ćoška skidala kapu, i na povratku opet pre ćoška vraćala na glavu, kao da sam ga nosila celo vreme...deca su na sve spremna...a kad ima i ovu prgavu stranu u sebi, jujuj...ima da se namučimo...trenutno svakih pola sata bih mogla da mu čistim slinav nosić, naravno i od toga dođe do histerije, a moram da ga očistim, pa i onda vrišti..ju, pravi svašta trenutno...zbog toga nije ni spavao dobro, agresivan je, ne jede normalno, jer ne može da diše...ma danas se baš mučimo...eto sad je baki u krilu, nešto kao malo zaspao, ali odmah kad bi ga stavila u krevet on bi otvorio oči i počeo da plače...baš je kilav danas...sve se nadam da će ova slinavost brzo proći...pošto ni nema leka jel da, jedino da što češće čistim nos, i da mu dajem tečnosti, što i radim...temperaturu nema hvala bogu...

Šta reći osim da iver ne pada daleko od klade (bez uvrede :lol: )
Ja imam i kontra primjer, tetka je stalno ušuškavala mog bratanca, pa je brate i ostao nekako slabašnog zdravlja, ono nek se čeliče malo.

Ostaje ti da odvedes bebu kod lekara, ali pre toga probaj da mu/joj oko cistis kamilicom. Skuvas caj i prohladis da bude mlak i cistom gazom ocistis oko od krmelja. Ja ne znam zasto se to desava ali se cesto desava malim bebama. I mom sinu se to desavalo dok bio bas mali. Kamilica je upalila. Pozdrav

dubanasta tupaja i moj bebac je ima krmelja neko vreme, pedijatar je savetovao da se čisti fiziološkim rastvorom(može se kupiti u svakoj apoteci), i za 2 dana krmelj je nestao, i od tada ga nema...
intra sasvim si u pravu, i nisam se uvredila, ma isti ja kad sam bila mala, odlučna, tvrdoglava...no u suštini moj se bebac sigurno čeliči, a i ja sa njim(što se živaca tiče sigurno), ljubi ga majka!

Mojoj bebi jedno oko stalno suzi i krmeljavo je,nema nikakvog crvenila i kada god se probudi mi stalno moramo da mu cistimo krmelje,zbog cega se to desava? jel postoje neke kapi za to? Inace bebac ima 22 dana
Mislim da se bebicama to desava zato sto im jos nisu razvijene suzne zlezde, ustvari tako je rekao jedan pedijatar i jos savetovao da se masira zlezdica tog oka koje suzi, kao i ispiranje kamilicom/fiz.rastvorom..
U svakom slucaju posavetujte se sa pedijatrom.

Devojke, hitno mi je potrebna vaša pomoć. Postala sam mama pre mesec dana i od tada ne spavam ni danju ni noću. Nemam vremena za pretraživanje pa vas molim da mi pomognete. Mislim da beba ima grčeve. Jede na svakih sat vremena jer se brzo uspava na sisi, a kad je staviš u krevet da spava ona se probudi. Neće da spava po ceo dan već se grči, stenje, posebno kad kaki. Vidim da joj se spava ali sklopi okice na minut i onda počinje ponovo da stenje i plače toliko jako da se zaceni od plača. Dajem joj Espumisan kapi, ja pijem čaj protiv grčeva, ne jedem pasulju i ne znam šta više da joj radim. Posle podoja trudim se da je držim da podrigne ali mi to ne uspe uvek. Šta da joj radim?

Tamara nadovezacu se i ja ovde sa onim pitanjem koje sam postavila na trudnickoj temi-
Da li ste prvih dana po izlasku iz porodilista dojile bebe u neko odredjeno vreme, drzle se ritma, budile ih kad je ``vreme obroka`` ili ste ih pustale da spavaju i hranile ih tek kad one to zatraze? Cujem krajnje oprecne price na ovu temu, od toga da treba pratiti bebin ritam do toga da se potpuno svi pogube i hrane se svaki dan po ceo dan

Nadovezujem se i ja. Moj bebironi ima 13 dana i do sada je solidno jeo, ali posljednjih par dana spava kao komiran, bukvalno preskace po jedan obrok i ponekad nikako ne mogu da ga probudim nakon tri sata od prethodnog dojenja. Ako i uspijem da ga natjeram da otvori okice, on sisa 2, 3 minuta i ponovo cvrsto zaspe i spava narednih 2, 3 sata. Za ovih 13 dana napredovao je samo 200 grama(ne znam da li je to malo :confused:). Ima li jos neka od vas slicno iskustvo i sta ste radile u tom slucaju?

Tamara, vjerovatno si i cula, kad ima grceve, stavi joj toplu pelenu preko stomaka. Cula sam i za neki sirup koji je navodno super za grceve - Nurse Harvey's (tako nekako), ali, naravno, provjeri sa pedijatrom.

I da, Tamara, nama je tako bilo prva tri dana, non stop je plakao, muz i ja bauljali kao dva zombija po kuci, i kada je dosla patronazna sestra, rekla nam je da je beba gladna, to se vidi po stomaku koji je ravan. Pravilo je da ako je beba sita i nije ukakana, da ne bi trebalo da place osim ako ne trazi drustvo ili ima grceve. Moguce je da, posto jede malo na svakih sat vremena, ostaje gladna i da zbog toga place. Pokusaj da je natjeras da malo vise pojede, da budes sigurna da nije ostala gladna, ako ti je ikako moguce. Nisam pametna, nemam ni ja nikakvog iskustva, ako place i stenje prije nego kaki, onda mozda stvarno jesu grcevi u pitanju....:-(

tamara, moj sin je imao grčeve dok nije napunio 2 meseca...prvo sam koristila Espumisan koji nije pomogao, pa Nurse Harveys kad je napunio mesec dana(pre toga se NE DAJE),to je malo pomoglo sa gasovima, ali grčeve je i dalje imao...onda posle jednog užasnog napada odvela kod pedijatra, a ona je diagnostizirala da je dete količno, odnosno ima te nenormalne grčeve koje mogu da traju i do 6. meseca...neću da te plašim, to varira od deteta do deteta, sin će mi uskoro napuniti 3 meseca, i grčevi su skoro totalno nestali, ko da imam drugu bebu....opet koristimo Espumisan sa vremena na vreme, i to pomaže...a što se dojenja i stalne gladi tiče...posle podoja daj mu malo vodice da popije na kašiku, ako popije više od 1ooml to znači da je ostao gladan, i plače zbog toga...ovo je savet mog pedijatra, koji je kod nas imao uspeha...vrlo malo sam dojila pošto je bio lenj, pa sam ispumpavala mleko i davala mu na flašicu, i brzo smo prešli na adaptirano mleko jer sam ja svoje izgubila...ali sam uvek znala da li je ostao gladan, upravo zbog toga što sam ga uvek ponudila vodom posle podoja, ako je i to popio, to je značilo da je još uvek glada, ako nije hteo onda je to značilo da se najeo..e, ako sam malo pomogla, super...samo istrajnost...zbog grčevo iskreno saosećam, znam kako je kad beba vrišti ceo dan, nikome to ne želim..pozdrav!

rosarium...da li osećaš da tvoja bebica jako vuče dok dojiš?...to bi trebalo da ti bude neki znak da li jede normalno....ne znam šta da ti kažem...2oo gr za 13 dana nije loše, ali nije ni baš nešto dobro...u suštini za mesec dana ako se ugoje 8oo gr, pedijatri kažu da je to super...tako da tvoja bebica još uvek ima fore da uđe u ritam i lepo napreduje...samo pozitivno razmišljaj...po mom iskustvu bebici treba davati da jede kadgod zatraži...on zna najbolje kad je stomačić prazan...nema veze ako je to i na sat vremena..koliko može da pojede, ti svakako ponudi sisu...

Zia, sinak vuce kao barakuda, problem je samo sto ne sisa dovoljno dugo, vec najvise 10 minuta. Ja sad ne znam da li on za to vrijeme uspije da izvuce dovoljno mlijeka za svoje potrebe. Inace, on nikada ne trazi da se hrani tako cesto, naprotiv. Evo svjezeg primjera, juce sam zavrsila sa podojem u 6 i 15 navece, kupala sam ga oko 8, da bih mu ponudila posle dosta placa, onako razbudjenom, da sisa i nista, on je zaspao tako blazenim snom, trika nije bilo da ga probudim, i spavao je sve do pola 12. Da se prestravis ....:| I onda je spavao do 3 i po jutros, znaci opet bez hranjenja 4 sata. Ne znam kako da probudim dijete. I kada uspijem da ga natjeram da otvori oci, on pocne da sisa i posle 10 gutljaja opet zaspi. Pravi Crnogorac.....:p

e slatkiš mali,ima jak karakter,kao moj sin...ma ti se ne daj,nudi mu da siki sto više...ako se on sam ne budi,i to je ok,sigurno će se probuditi kad mu bude prazan stomaćič...ali ja bih se ipak savetovala sa pedijatrom...i probaj foru sa vodicom...ako posle sisanja pije puno vode,onda je ostao gladan...savetuj se sa pedijatrom, jer nekima mleko nije dovoljno jako,kao što je bio i moj problem,pa sam na savet pedijatra posle sisanja ponudila i adaptirano mleko,to je jeo kao lud...ispostavilo se da od mog mleka ne može da se najede...uskoro ja sam i izgubila mleko

Možda i rosarium ima hranljivo mleko, pre je to u pitanju, ja nisam čula za bebu koja trpi gladna i ne plače. Videćeš kada ga odvedeš u savetovalište na merenje i pregled, ako je lepo dodao na kilaži - dovoljno mu je to koliko je posisao, a da bi održala količinu mleka jer kako raste više će mu količinski trebati a ne mora da znači i da će duže sisati, ojačaće pa će više vući - moraš nabaviti pumpicu i izmuzavati se. ja sam sa prvim detetom naparavila grešku i nisam izmuzavala višak, tako da je nakon mesec dana beba dodala 1kg, i nakon drugog meseca takođe, a posle nisam imala dovoljno i morala sam da je dohranjujem. kada sam rodila drugo i opet imala puuno mleka, kupila sam pumpicu i koristila je nepun mesec, posle je ojačao i sve sisao što "proizvedem" da tako kažem

Rosarium kažu da beba noću treba da spava 4-5 sati, danju 3 sata. Ako spava preko 5 sati treba je buditi mada ti ja to ne bih savetovala ako beba dobro napreuje. Mi smo na rođenju imali 3550kg, ali posle 7 dana kad smo izlazile iz porodilišta spala je na 3220kg. Za tri nedelje smo dobile 530kg. Valjda je to u redu? Kažu mi da mi možda nije dovoljno jako mleko pa da se beba zbog toga često budi i plače. Ja mislim da ona samo kratko sisa kao i kod tebe Rosarium. Malo sisa i brzo se uspava. Kako da znam da li mi je dobro mleko, kakve boje treba da bude i gustine?

Meni juce pedijatar rece da je prvo mlijeko koje potece kad pocne podoj vodenastije, a da je ono iza njega masnije, kaloricnije i da, samim tim, beba od njega bolje napreduje. Tako da mi je rekla da bi trebalo da pustim bebu da isisa citavu dojku, i tek je onda prebaciti na drugu (sto se kod mene nikad ne desava, bebac zaspe na kraju prve i ne da se probuditi za nastavak). Znas kako izgleda kad se mlijeko i voda pomijesaju? Tako i meni izgleda to vodenasto mlijeko kad pocnem da izmlazavam dojku iz koje nije nimalo vukao, kasnije primjetim da izgleda kao, ono, kravlje :oops:. Sta znam, u ovim knjigama sto citam strucnjaci kazu da ne postoji majcino mlijeko koje nije dobro, a vidis, u praksi biva i drugacije.
Ovo sigurno svi znaju, ali jedite pilecu supu i pijte sok od jabuke, jer to je dobro za mlijeko.
Kad smo vec kod sokova, ja sam hronicno zedna od porodjaja, a ne smijem da se opustim, pa se sve ogranicavam na oko litar tecnosti dnevno....:-(

Meni juce pedijatar rece da je prvo mlijeko koje potece kad pocne podoj vodenastije, a da je ono iza njega masnije, kaloricnije i da, samim tim, beba od njega bolje napreduje. Tako da mi je rekla da bi trebalo da pustim bebu da isisa citavu dojku, i tek je onda prebaciti na drugu (sto se kod mene nikad ne desava, bebac zaspe na kraju prve i ne da se probuditi za nastavak). Znas kako izgleda kad se mlijeko i voda pomijesaju? Tako i meni izgleda to vodenasto mlijeko kad pocnem da izmlazavam dojku iz koje nije nimalo vukao, kasnije primjetim da izgleda kao, ono, kravlje :oops:. Sta znam, u ovim knjigama sto citam strucnjaci kazu da ne postoji majcino mlijeko koje nije dobro, a vidis, u praksi biva i drugacije.
Ovo sigurno svi znaju, ali jedite pilecu supu i pijte sok od jabuke, jer to je dobro za mlijeko.
Kad smo vec kod sokova, ja sam hronicno zedna od porodjaja, a ne smijem da se opustim, pa se sve ogranicavam na oko litar tecnosti dnevno....:-(

Pedijatar je u pravu.
Pa bas bi trebalo da pijes puno vode dok dojis, ne razumem sto se ogranicavas, voda ne goji:wink:
E, da, nemoj da mu dajes vodu, nema potrebe, jer ako iskljucivo dojis, tvoje mleko ispunjava sve detetove potrebe za hranom i picem. Bolje umesto vode da pije mleko..
Ljubi bebana

E, nama su rekli u porodilistu, u stvari: sta nama su rekli? Niko nam nista nije rekao, nego to zene izmedju sebe dijelile savjete, te sam cula da ne bi trebalo piti vise od litar tecnosti dnevno, jer ce se stvarati previse mlijeka, pa se onda povecava opasnost od mastitisa, itd, itd.

Ako znam.....:roll:

Sto se tice grceva mi smo "specijalisti"! Mom sinu su se javili sa 14 dana i trajali (onako zesce do 2-2,5meseca a potpuno nestali sa 4meseca). Od tada sam svasta procitala i svasta pokusala,i shvatila sledece: za grceve leka nema, moras sacekati da sami prodju i saosecam sa svim majkama cije bebe imaju grceve, znam sta je nespavanje 2meseca i stalno plakanje tog malog bica koje ne zna da ti kaze sta mu je, niti mozes da mu pomognes! Mislim da su to najduza dva meseca u mom zivotu! Ali majke, glavu gore, verujte i to prodje(mada nisam ni ja verovala kada su mi govorili)!
Sto se tice dojenja, ispravno je ono da posisa prvo jednu dojku, jer je na kraju masno mleko, a ako bebac zaspi, stipkajte ga po obrazima dok sisa(cini mi se da mi je tako rekla patronazna), i nedajte mu da zaspi! Znaci, nista ne znaci buditi bebca kad je vec zaspao, nego ono kad ti se ucini da drema ti ga malo stipnes, on se razbudi pa nastavi!
A rosarium sto se tice tvog pitanja mislim da nema krajneg roka za pojavu grceva, obicno se javljaju oko 14 dana zivota, ali znam slucajeve i da su se javili i sa 2 meseca(ali jako retko). Licno mislim da ako se nisu javili do mesec dana verovatno ni nece! Ali nemoj biti u grcu to moze dovesti do grcrva! Cak i ako se jave nisu kod svih beba istog intenziteta(mi smo imali ekstremni slucaj-izrazito kolicnu bebu-tako nam je reka pedijatar), a moze biti mnooogo blaze, npr.jednom na dan, obicno popodne ili cak jednom u par dana!

Bas tako, za grceve leka nema, ali ako se nisu javili u prvih 40 dana, verovatno ih nece ni biti. Rozarijum ne sekiraj se, sve ce biti u redu. Sto se vode tice, sto vise treba da se pije. Ja sam pila po 3-4 litre dnevno i nikakve probleme s grudima (mastitisom) nisam imala, to su gluposti. Moja komsinica pije jako malo vode pa ipak ima dovoljno mleka za svoju bebu. Hocu da kazem da voda nema toliko uticaja na stvaranje mleka, ali zato ima na vas organizam.
Isto je za one price da ne treba piti vodu posle porodjaja da vam ne ostane stomak. Ja sam cim sam se porodila trazila vodu i doktorka mi je dala, a i dan danas imam plocice trbusnjake, a neke zene koje nisu pile vodu imaju stomacine......

Back