SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Нама педијатар није ни понудио могућност избора већ је лупио песницом о сто и рекао следећи пут кад дођете купићете Пентаксим. z:mrgreen:

ja sma tek sada skapirao da ti imas 4 cetri CETIRI deteta!!!
а ја сам скапирао да једно дете добије 4 вакцине Пентаксима до годину и по. z:mrgreen:

Нама педијатар није ни понудио могућност избора већ је лупио песницом о сто и рекао следећи пут кад дођете купићете Пентаксим. z:mrgreen:

..ja bih tog lekara menjala.. :roll: ..iako sam za pentaxim.. :)

а ја сам скапирао да једно дете добије 4 вакцине Пентаксима до годину и по. z:mrgreen:

..i jedno i drugo je tachno.. :lol:

Znam tri slučaja (Banja luka, Sombor i Novi Sad) gde su kao posledica te državne vakcine deca dobila neki vid leukemije. Jedno od te dece mi je i u rodu, ima sada 8 godina. Nisu priče rekla kazala, nego je tako.
Moj sin je dobio tu državnu pre 16 godina i nije mu ništa falilo, ali za ćerku smo, evo pre mesec dana kupili i taj poslednji pentaksim, nisam ni razmišljala o državnoj.
Pisalo se o tome na "zdravlju" http://forum.krstarica.com/showthread.php/501429-Djecija-vakcina-POLIO-(smrt-ili-zivot)

Poslednja izmena:
De ste žene! z:poz: Pitanje, moj mali smor ima godinu dana, jede skoro sve...pa sve što i mi skoro al još nisam počela da mu dajem prženu hranu, tj uglavnom kuvanu al jede peciva, kolače itd... E, i tu kuvanu hoće izmiksanu samo z:hm: Ja sam njemu uvela čvrstu hranu u 4 m i 2,3 puta samo u blender, odmah potom sam mu seckala i odmah na navikavala da žvaće ali pre 3,4 m je postao izbirljiv i primetila sam da mnogo više pojede kad je izmiksana hrana neg iseckana tako da sam mu popustila i stavljala u blender, tako je i meni lakše jer ono seckanje na milimetarske komade traje ko večnost... Tako da sad neće ako nije iz blendera a neće ni pečenu hranu, tj na maslacu pečenu sam pokušala u par navrata da mu dam samo izbaci z:(( Šta da mu radim??!! Anyone? :cvet:

Moja beba ima puna 4 meseca,na vestackoj je ishrani-Bebelac. Zanima me da li mogu da predjem na kravicu i kako se razblazuje? Ona trenutno pije 180ml mleka! Kakva su vasa iskustva sa kravljim mlekom?

Moj beban je sisao do 7m, pomalo je bio na formuli pa onda samo formula, sa nekih 10 m sam mu dala kravlje sa 0,5 ili 1,5% mlečne masti ali nikad nisam razblaživala, nešto reko veliki je šta da mu razblažujem. To je to, sad ujutru i uveče pije formulu a plazma, čokolino, frutolino i ostalo ino pije sa kravljim. Hoću da probam kozije da mu dam al zaboravim...Zdravije je i bez laktoze je pa možda to da probaš prvo? Mada je čudnog mirisa, možda će ga to odbiti.

Deci nije dobro davati mleko sa smanjenom masnoćom, tako su mi rekli da onda u mleku ima nešto štetno. Zato se daje ono masnije pa ako treba razblažuje.

na ovo je i meni skrenuta paznja!
jedan tehnolog, kucni prijatelj, je rekao da je najniza masnoca 2.8% koja je 'normalna' zato sto se mleka zakljucno sa 2.8% masti, ta masnoca 'prirodno' odstranjuje/smanjuje/izvlaci/koji_god_termin_se_koristi dok kod mleka sa nizim procentom masnoce od 2.8% se to radi hemijskim putem.

..majchino mleko ima 4,5% mlechne masnoce, tako da je bilo koje kravlje,
chak i ono 3,2% kojeg odavno nema (ili ga ja bar ne vidjam) siromashnije mastima..
..bebama se kravlje mleko u pochetku razblazuje zbog veceg procenta proteina i minerala u odnosu na majchino,
da im ne bi odjednom opteretilo bubrege koji to treba da izluche napolje, ali se zato u kashe ili u samo mleko (toplo)
dodaje puter tj mlechna masnoca..
..kod adaptiranog mleka su minerali i proteini delom odstranjeni a masnoca dodata, shto mlechna shto biljnog porekla i malo ribljeg ulja (:sad2: )
plus dodati su mu vitamini i nukleotidi da bi bilo pribliznije majchinom..
..zato i ima onako fuj ukus.. :bljak: :D

De ste žene! z:poz: Pitanje, moj mali smor ima godinu dana, jede skoro sve...pa sve što i mi skoro al još nisam počela da mu dajem prženu hranu, tj uglavnom kuvanu al jede peciva, kolače itd... E, i tu kuvanu hoće izmiksanu samo z:hm: Ja sam njemu uvela čvrstu hranu u 4 m i 2,3 puta samo u blender, odmah potom sam mu seckala i odmah na navikavala da žvaće ali pre 3,4 m je postao izbirljiv i primetila sam da mnogo više pojede kad je izmiksana hrana neg iseckana tako da sam mu popustila i stavljala u blender, tako je i meni lakše jer ono seckanje na milimetarske komade traje ko večnost... Tako da sad neće ako nije iz blendera a neće ni pečenu hranu, tj na maslacu pečenu sam pokušala u par navrata da mu dam samo izbaci z:(( Šta da mu radim??!! Anyone? :cvet:

Imaju klinci fazu kad postanu izbirljivi, ne toliko oko ukusa i mirisa hrane, nego oko teksture. Moj malac je bio nešto stariji kad je upao u tu probirljivost, i tada je hteo samo supu sa flekicama (nikako rezancima), kiselo mleko i velike komade čvrste hrane koje može sam da drži u ruci i polako grize. Tad je prestao da jede voće, jer nije hteo blendano, a nije mu se sviđao osećaj kad drži komad voćke u ruci... odustajao je baš na dodir rukom, pre nego što bi osetio miris ili ukus. Ja sam ga pustila da bira, nisam ga terala ništa da jede - vremenom je, sam, znatno proširio listu prihvatljive hrane i još uvek je širi... mada voće još uvek slabo ide...
Moj predlpog je da ga pustiš da jede kako hoće, samo mu često nudi svašta - kad se najmanje nadaš on odluči da nešto što nije hteo sad hoće. I probaj da mu daš velike komade da gricka sam - ne mora se jednogodišnjaku seckati na milimetarske komadiće.

..majchino mleko ima 4,5% mlechne masnoce, tako da je bilo koje kravlje,
chak i ono 3,2% kojeg odavno nema (ili ga ja bar ne vidjam) siromashnije mastima..
..bebama se kravlje mleko u pochetku razblazuje zbog veceg procenta proteina i minerala u odnosu na majchino,
da im ne bi odjednom opteretilo bubrege koji to treba da izluche napolje, ali se zato u kashe ili u samo mleko (toplo)
dodaje puter tj mlechna masnoca..
..kod adaptiranog mleka su minerali i proteini delom odstranjeni a masnoca dodata, shto mlechna shto biljnog porekla i malo ribljeg ulja (:sad2: )
plus dodati su mu vitamini i nukleotidi da bi bilo pribliznije majchinom..
..zato i ima onako fuj ukus.. :bljak: :D

Ne znam za vas, ali meni je ok ukus Humane. Ne bih ga jela bas svaki dan, ali nije toliko bljaks. Mada, ja sam samo liznula prvi put da vidim da li je dovoljno toplo/hladno, verovatno kada bih popila deci, da bi mi se zgadio. vazno je da se beba svidja :)

Danas sam kupila Pentaxim, u sredu idemo na kontrolu. Sve mi se cini da ne napreduje onim tempom kao na pocetku, tj usporio je i to podosta. PLasim se da mi se smanjuje kolicina mleka. On kada samo sisa, onda sisa na 2-3 sata (sada i nocu), a ako mu dam Humanu (to retko radim samo posle ili umesto vecernjeg podoja) onda lepo spava 4-5 sati. Pre je spavao 5 sati u cugu, pa sisao pa nastavio jos 4 sata, ali tada su mi i grudi bile punije mleka. Zasto je doslo do ove promene :dontunderstand: Videcu sta mi doktorka kaze u sredu. Ne bih bas da prestanem da dojim, ali ako moram uvescu neku dohranu. Bolje nego da mi dete gladuje z:cry:

..ija, majchino mleko se vari jako brzo i potpuno, bebe koje iskljuchivo sisaju
skoro nikada ne dodju na taj razmak od 3-4h izmedju podoja, ni sa 6 meseci..
..dodushe, nekada im je vazniji san, a nekada mlekce, to se smenjuje i zbunjuje nas.. :)
..osecaj punoce grudi takodje nije nikakvo merilo, to znash i sama, 80% mleka se stvara dok beba vuche,
a na onih 20% se tkivo dojke jednostavno navikne vremenom.. :)
..nikako ne odustaj od sisanja, ako napreduje iole pristojno, verovatno je skok u ravoju i famozni treci mesec u kom vecina majki prestaje da doji.. :(

..ija, majchino mleko se vari jako brzo i potpuno, bebe koje iskljuchivo sisaju
skoro nikada ne dodju na taj razmak od 3-4h izmedju podoja, ni sa 6 meseci..
..dodushe, nekada im je vazniji san, a nekada mlekce, to se smenjuje i zbunjuje nas.. :)
..osecaj punoce grudi takodje nije nikakvo merilo, to znash i sama, 80% mleka se stvara dok beba vuche,
a na onih 20% se tkivo dojke jednostavno navikne vremenom.. :)
..nikako ne odustaj od sisanja, ako napreduje iole pristojno, verovatno je skok u ravoju i famozni treci mesec u kom vecina majki prestaje da doji.. :(

Ne bih nikako odustajala skroz od dojenja. Sada mu vec par dana dajem uvece Humanu, tako sto napravim 125 ml pa koliko popije ja toliko probam izmlazati. Nekada uspem toliko, nekada uspem malo vise, ali nekada ja izvucem samo pola od kolicine koju on popije. Nadam se da je taj cuveni skok u razvoju i da ce uspeni "navuci" dovoljno mleka. Ja sam malo pojacala unos tecnosti i supice, mesa, pa valjda uspemo to izregulisati ovako "prirodno". Malo me samo budi sto skrecuje to vreme izmedju dva podoja. Nije meni tesko da ga dojim i na 2 sata samo se plasim da li mu je to dosta. Mokrih pelena ima dosta, samo mu je stolica neredovna, sto je u neku ruku i normalno kod dojenih beba.

Kako tvoj cetverac? Svaka cast :worth:. Ja bih zelela troje, tj jos dvoje, samo ne znam kako i kada cemo to izvesti. Nadam se da cemo uspeti.

..pumpica ne moze da izvuche koliko i beba, nikad..
..a skok u razvoju i jeste karakteristichan po tom cheshcem sisanju.. :)

..koliko sam ja ukapirala, chitajuci razne radove i sajtove, a i poredeci te skokove u razvoju koji su neminovni
i kod beba na adaptiranom mleku, a i kasnije, kad su veliki i ne sisaju/ne piju formulu,
skok je neshto shto najmanje ima veze sa potrebom za hranom, to je (moja interpretacija ovde, sasvim) neka nervoza i napetost
koji prate savladavanje velikog stepenika u razvoju (opazanja i procesovanja informacija, motorike i panike koju novi svet pokreta izaziva
plus opet pakovanje svih tih novih iskustava u malom mozgicu, promena pogleda na svet pri sedenju i re-pakovanje istih :lol:
mobilnost kao full nova kategorija itd, itd itd) a nervozu i nesigurnost nishta ne lechi kao mamina blizina
i od prvog sekunda zivota poznati osecaj utehe i blagostanja koje donosi dojenje/zagrljaj i hranjenje.. :)

..pri svemu tome povecanje kolichine hrane ide nekako linearno..
..negde izmerishe koliko ml posisa beba koja tokom skoka u razvoju jede na svaki chas, u odnosu na nedelju pre i posle, pa ne nadjoshe veliku razliku.. :)

..filozofija ili ne, ja to tako nekako vidim..

..pumpica ne moze da izvuche koliko i beba, nikad..
..a skok u razvoju i jeste karakteristichan po tom cheshcem sisanju.. :)

..koliko sam ja ukapirala, chitajuci razne radove i sajtove, a i poredeci te skokove u razvoju koji su neminovni
i kod beba na adaptiranom mleku, a i kasnije, kad su veliki i ne sisaju/ne piju formulu,
skok je neshto shto najmanje ima veze sa potrebom za hranom, to je (moja interpretacija ovde, sasvim) neka nervoza i napetost
koji prate savladavanje velikog stepenika u razvoju (opazanja i procesovanja informacija, motorike i panike koju novi svet pokreta izaziva
plus opet pakovanje svih tih novih iskustava u malom mozgicu, promena pogleda na svet pri sedenju i re-pakovanje istih :lol:
mobilnost kao full nova kategorija itd, itd itd) a nervozu i nesigurnost nishta ne lechi kao mamina blizina
i od prvog sekunda zivota poznati osecaj utehe i blagostanja koje donosi dojenje/zagrljaj i hranjenje.. :)

..pri svemu tome povecanje kolichine hrane ide nekako linearno..
..negde izmerishe koliko ml posisa beba koja tokom skoka u razvoju jede na svaki chas, u odnosu na nedelju pre i posle, pa ne nadjoshe veliku razliku.. :)

..filozofija ili ne, ja to tako nekako vidim..

To sam i ja primetila ali sam mislila da tripujem. On iz flasice pije mleko samo ako smo u istom polozaju kao i pri dojenju i nece da pije kada mu tata daje nego samo od mene. Sada znam i objasnjenje za to.

Ljubi puno decicu. Sigurno ti nije lako ali je i sreca cetvorostruka :heart:

I ne moze da ti hvali, moze da ti fali.
Sorry, bilo je jace od mene.

:zblesav:

Joj, i ja htedoh reci da joj nista ne fali, ima cak i viska jedno 'h'.

Kako god, Ana-Mija, ako ti mogucnosti dozvoljavaju produzi jos malo sa adaptiranim mlekom, ne zaleci se sa kravicom. Nekoj deci ne fali nista, ali kod neke moze da se izazove alergija sa kojom se posle dugo kuburi. Kako god, tvoje dete - tvoja odluka.

Ne bih nikako odustajala skroz od dojenja. Sada mu vec par dana dajem uvece Humanu, tako sto napravim 125 ml pa koliko popije ja toliko probam izmlazati. Nekada uspem toliko, nekada uspem malo vise, ali nekada ja izvucem samo pola od kolicine koju on popije. Nadam se da je taj cuveni skok u razvoju i da ce uspeni "navuci" dovoljno mleka. Ja sam malo pojacala unos tecnosti i supice, mesa, pa valjda uspemo to izregulisati ovako "prirodno". Malo me samo budi sto skrecuje to vreme izmedju dva podoja. Nije meni tesko da ga dojim i na 2 sata samo se plasim da li mu je to dosta. Mokrih pelena ima dosta, samo mu je stolica neredovna, sto je u neku ruku i normalno kod dojenih beba.

Kako tvoj cetverac? Svaka cast :worth:. Ja bih zelela troje, tj jos dvoje, samo ne znam kako i kada cemo to izvesti. Nadam se da cemo uspeti.

I ja mislim da je skok u razvoju. To sto ti grudi nisu tvrde kao ranije kada nadodje mleko je zato sto se regulisala laktacija i zlede proizvode onoliko koliko je bebi potrebno. Uostalom, videces sta ce reci vaga i metar. Verujem da mali napreduje kao zmaj! No sikiriki.

Imaju klinci fazu kad postanu izbirljivi, ne toliko oko ukusa i mirisa hrane, nego oko teksture. Moj malac je bio nešto stariji kad je upao u tu probirljivost, i tada je hteo samo supu sa flekicama (nikako rezancima), kiselo mleko i velike komade čvrste hrane koje može sam da drži u ruci i polako grize. Tad je prestao da jede voće, jer nije hteo blendano, a nije mu se sviđao osećaj kad drži komad voćke u ruci... odustajao je baš na dodir rukom, pre nego što bi osetio miris ili ukus. Ja sam ga pustila da bira, nisam ga terala ništa da jede - vremenom je, sam, znatno proširio listu prihvatljive hrane i još uvek je širi... mada voće još uvek slabo ide...
Moj predlpog je da ga pustiš da jede kako hoće, samo mu često nudi svašta - kad se najmanje nadaš on odluči da nešto što nije hteo sad hoće. I probaj da mu daš velike komade da gricka sam - ne mora se jednogodišnjaku seckati na milimetarske komadiće.

Fora je što kad mi jedemo on obavezno dodje i hoće i on to isto, ne sećam se u poslednja 3 m recimo da sam ja jela-kad god, a da se on nije pojavio da jede samnom z:D Tako da mu tada samo odlomim komadiće i dajem i on jede sa uživanjem a kad mu napravim njegov obrok, takodje u komadima veličine kao što jede naše odprilike, neće. Kao da ga mrzi da žvaće. A ne mrzi ga našu hranu da žvaće z:hm:

Nisam znala to za mleko, za manji procenat masti... Nismo još bili na vakcini, poslednja 2 m...verovatno bi mi dr rekla... Al dobro, evidentno mu nije ništa jer skroz dobro napreduje, nema nikakvih problema.

Znam tri slučaja (Banja luka, Sombor i Novi Sad) gde su kao posledica te državne vakcine deca dobila neki vid leukemije. Jedno od te dece mi je i u rodu, ima sada 8 godina. Nisu priče rekla kazala, nego je tako.
Moj sin je dobio tu državnu pre 16 godina i nije mu ništa falilo, ali za ćerku smo, evo pre mesec dana kupili i taj poslednji pentaksim, nisam ni razmišljala o državnoj.
Pisalo se o tome na "zdravlju" http://forum.krstarica.com/showthread.php/501429-Djecija-vakcina-POLIO-(smrt-ili-zivot)
i ja ovo saznajem tek pred poslednju vakcinu :confused:

Back