SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Narode, imam jedno pitanje.

Moj bebac je juce napunio 7 meseci, vec neke dve nedelje puzi, a seducka vec duze vremena, ali ne sedi previse dugo, vec se posle nekog vremena pusti da padne i nastavlja sa puzanjem, mada zna da sedi i po par minuta ako je zainteresovan za nesto na TV-u. Zna da padne taakodje na neku stranu dok sedi, ali i zna da se zadrzi rucicom. To pricam o potpuno samostalnom sedenju, bez ikakve potpore iza ledja. Nikada ga nismo forsirali ni sa cim, nismo ga podupirali da sedi, od skoro smo mu tek kolica podigli na sedeci nivo, i to ne onaj skroz-skroz uspravan, vec malo iskosen.
E, sada, stvar je u tome da se on danas u krevecu podigao sam na noge drzeci se za ogradicu! I tako je stajao neko vreme dok ga nismo spustili. Zabrinula sam se, ne znam koliko su njegove nozice zrele da stoji, plus strah me sada da se ne povredi! Mi smo mu pre nekog vremena spustili dusek na nizi nivo, jer je poceo sedeci da dohvata kamericu i vrtesku. Takodje, ceo krevetac sam mu zastitila sa plisanim ogradicama da ne bi provlacio nozice kroz letvice ( jednom je to uradio, zaglavio se i plakao ). Da li je neko imao slicno iskustvo i sta da radim, do sada mi se uspavljivao sam u krevecu, sada vise ne smem da ga ostavim samog jer stalno pokusava da se popenje i da lupa u zid i da pipka slicice na njemu. Da li da ga odvracam od stajanja ili da ga pustim?

Kada sam vec tu da priupitam jos nesto :) Bebac je poceo sam da se okrece nocu na stomak. Obicno kada primetim da je tako legao ustanem i okrenem ga na bok. Par dana je spavao fino na boku, eventualno na ledjascima, ali evo ga sada se upravo opet okrenuo na stomak, a muz ga danas slikao kako je dok je spavao nagurao glavu skoz uz ogradicu i tako spavao u polusedecem polozaju. Pitanje je da li smem da ga ostavljam da spava na stomaku? Dusek nije mek, spava bez jastuka oduvek. Dusek smo doduse od skoro malo uzdigli u predelu glave ( podmetnuli smo ispod duseka jastucic ). Jedno vreme sam ga podglavljivala sa velikim igrackama da ne bi mogao da se okrene na stomak, ali ne znam koliko je to sve pametno.

evo i cetvrti glas.
opusti se :)
i moj mali je gurao nozice kroz krevetac - i mi smo razmisljali da li da trpamo svasta na ogradice kreveca, medjutim - brzo je skapirao kako da izvuce nozice.
a ubrzo smo sklonili sve sa kreveca osim onog baldahina uvece leti zbog komaraca.
ako se bebcu spava na stomacicu - pa...zasto da ne? :) ako okrene glavu levo ili desno bez da zagnjuri glavu direktno u krevetac - sve je kul.

sve ces cesce vidjati ovakve situacije:

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...390299031089_755266088_8504692_79478494_n.jpg

Poslednja izmena:
evo i cetvrti glas.
opusti se :)
i moj mali je gurao nozice kroz krevetac - i mi smo razmisljali da li da trpamo svasta na ogradice kreveca, medjutim - brzo je skapirao kako da izvuce nozice.
a ubrzo smo sklonili sve sa kreveca osim onog baldahina uvece leti zbog komaraca.
ako se bebcu spava na stomacicu - pa...zasto da ne? :) ako okrene glavu levo ili desno bez da zagnjuri glavu direktno u krevetac - sve je kul.

sve ces cesce vidjati ovakve situacije:

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hpho...390299031089_755266088_8504692_79478494_n.jpg
преслатка поза :*

Narode, hvala na savetima. Nocas sam ga prebacila u nas krevet i pustila ga da spava na stomaku, i posle dugo vremena je prespavao celu noc bez plakanja.

Jexy, nije meni frka sto se on vrti po krevecu, on to radi redovno, ali me strah bio sto staje na noge drzeci se za ogradicu od kreveca. Danas bili kod prijatelja i on se uhvatio za stolicu i malo po malo opet podigao i stajao. Ipak je on mali, ali dobro, ako njemu to odgovara pretpostavljam da je spreman cim to sam radi, bez da mu je iko pomagao.

Narode, imam jedno pitanje.

Moj bebac je juce napunio 7 meseci, vec neke dve nedelje puzi, a seducka vec duze vremena, ali ne sedi previse dugo, vec se posle nekog vremena pusti da padne i nastavlja sa puzanjem, mada zna da sedi i po par minuta ako je zainteresovan za nesto na TV-u. Zna da padne taakodje na neku stranu dok sedi, ali i zna da se zadrzi rucicom. To pricam o potpuno samostalnom sedenju, bez ikakve potpore iza ledja. Nikada ga nismo forsirali ni sa cim, nismo ga podupirali da sedi, od skoro smo mu tek kolica podigli na sedeci nivo, i to ne onaj skroz-skroz uspravan, vec malo iskosen.
E, sada, stvar je u tome da se on danas u krevecu podigao sam na noge drzeci se za ogradicu! I tako je stajao neko vreme dok ga nismo spustili. Zabrinula sam se, ne znam koliko su njegove nozice zrele da stoji, plus strah me sada da se ne povredi! Mi smo mu pre nekog vremena spustili dusek na nizi nivo, jer je poceo sedeci da dohvata kamericu i vrtesku. Takodje, ceo krevetac sam mu zastitila sa plisanim ogradicama da ne bi provlacio nozice kroz letvice ( jednom je to uradio, zaglavio se i plakao ). Da li je neko imao slicno iskustvo i sta da radim, do sada mi se uspavljivao sam u krevecu, sada vise ne smem da ga ostavim samog jer stalno pokusava da se popenje i da lupa u zid i da pipka slicice na njemu. Da li da ga odvracam od stajanja ili da ga pustim?
Све су ти одговорили, ја ћу само додати: Избаци ТВ из приче.
И сада и доцније, игрице такође.
Од свега тога неће побећи али нека то буде што касније.

E to mi je greska, od kada je malena beba sam mu pustala pesmice i spotove na TV-u i rado voli da gleda teletabise! Morala sam nekako da ga zanimam jer sam imala i imam more obaveza u toku dana koje moram da obavim i j*b*g. Poslednjih dana se najradje uspava lezeci u nasim rukama i slusajuci Ivanu i Leontinu ili neki od trenutnih MTV hitova. Dete mi se od IV meseca uspavljivalo samo i sada kada mu nicu gornji zubici je sve poremetio. Toliko je nervozan... A krevetac mu je postao glavna asocijacija za igru i ustajanje i ne vredi uopste da ga stavljam u njega da se uspava jer se na kraju samo razbudi.

Moja beba ima puna 4 meseca,na vestackoj je ishrani-Bebelac. Zanima me da li mogu da predjem na kravicu i kako se razblazuje? Ona trenutno pije 180ml mleka! Kakva su vasa iskustva sa kravljim mlekom?

ja cu ti preneti nase iskustvo (dakle - napiminjem iskustvo a ne znanje).

nas bebac je prvih 6 meseci i sisao i bio na dohrani (humana mleko). oko 8-9-ok meseca cini mi se smo poceli sa kravicom.
daval ismo malom manje doze i pomesano sa vodom 1/3 vode i 2/3 mleka da vidimo da li ce reagovati i na laktozu itd itd..prvo smo mu dali mleko bez laktoze pa povecavali kolicine mleka u dnosu na vodu i na kraju izbacili vodu pa posle presli na standardnu kravicu kada smo videli da mali satire mlekce i da je sve ok.
heh, bio je odusevljen pravim mlekom jer je realno, ono adaptirano ogavnog ukusa (davali smo mu ponekad i sa ukusom banane, i sl. ali kako god - ogavno je - realno).

namerno nismo uveli kravlje mleko ranije jer sam citao da proteini iz kravljeg mleka ne mogu da se dobro apsorbuju/iskoriste (ne secam se tacnog termina koji su upotrebili) kao iz ovih adaptiranih mleka. inace...cim smo videli da je odlicn oprihvatio kravlje mleko - ubacili smo i cokolino i njegovoj sreci nikad kraja...

heh...kako ce da se odusevi kada krene sa tajom na gurmanske pljeskavice z:shock:z:lol:z:D

Poslednja izmena:
Moja beba ima puna 4 meseca,na vestackoj je ishrani-Bebelac. Zanima me da li mogu da predjem na kravicu i kako se razblazuje? Ona trenutno pije 180ml mleka! Kakva su vasa iskustva sa kravljim mlekom?

kravica ne sadrzi nikakve vitamine i nista sto je bebi potrebno da se razvija normalno,tako da bi trebala da nastavis sa adaptiranim mlekom(dok je mleko osnovna hrana...)

kravlje smo cerki ubacili sa nekih 8 meseci cini mi se i to samo u zitaricama...ovako je pila adaptirano
mada je ona i sisala do 10 ipo meseci ali je adaptirano pila od petog m. uvece pred spavanje samo

Poslednja izmena:
da humana jeste ogavna stvarno...bila sa ukusom banane ili jabuke...a ne smem ni da zamislim kakva je ona bez ikakvog ukusa....uf

nestle i bebelac su ok...neste pogotovo..i najjeftinije je a super je i ukus i kvalitet...i nan i nativa i junior

Докторица је рекла да беба на следећем прегледу треба да прими вакцине? на слово П.. да није Пентаксим? Читам на интернету да Пентаксим вакцина у апотеци кошта око 3-4 хиљаде динара. леле јел истина????:zima:
........
Ми смо са Хумане прешли на НАН1.

Докторица је рекла да беба на следећем прегледу треба да прими вакцине? на слово П.. да није Пентаксим? Читам на интернету да Пентаксим вакцина у апотеци кошта око 3-4 хиљаде динара. леле јел истина????:zima:
........

..pentaxim se placa, cena je tolika, otprilike, za svaku (4 kom ukupno do godinu i po)..
..prednosti su brojne, mana je cena, odluka je vasha.. :)
..mojih dvoje starijih su dobijali drzavne vakcine (besplatne) a mladjih dvoje pentaxim..
..razlike nema, hvala bogu, osim u broju bockanja i riziku da beba povrati polio vakcinu koja se pije..
..shta god da izaberete, necete pogreshiti shto se bebine sigurnosti tiche..

........

ja sam u jednom trenutku procitao neki clanak da su neke serije nan-a/nestlea povucene u francuskoj i jos nekim zemljama zbog nekih kancerogenih sastojaka pa sma zato izbegavao.
pentaksim zna da bude i skuplji. drugi problem je sto zna da ga ne bude u apotekama. a jos jedan problem je sto neki domaci skotovi od privatnika kupuju po nizoj ceni te vakcine koje su stare godinu ili dve i kojima istice rok u narednih 2-3 nedelje pa OBAVEZNO obratiti paznju na rok trajanja.
i jos jedan problem je sto je obavezno odrzavati temperaturu za tu vakcinu kada se kupi.

cini mi se da se ta vakcina 2 puta daje. ja sam je kupovao bukvalno pred polazak u dom zdravlja a prethodno im najavio da mi je sacuvaju u apoteci.

sad, besplatne vakcije u domu zdravlja su ok kao i pentaxim. osim visestrukog bockanja tim besplatnim - moze se desiti propratna temperatura za koju kao kazu da kod pentaksima nema jer je 'cistiji'.

secam se prve vakcine u domu zdravlja kada smo ga vodili. srce je htelo da mi pukne kada je bebac zaplakao. to je bila ona prva kod pedijatra sto pecka...zaboravih kako se zove...

..pentaxim se placa, cena je tolika, otprilike, za svaku (4 kom ukupno do godinu i po)..
..prednosti su brojne, mana je cena, odluka je vasha.. :)
..mojih dvoje starijih su dobijali drzavne vakcine (besplatne) a mladjih dvoje pentaxim..
..razlike nema, hvala bogu, osim u broju bockanja i riziku da beba povrati polio vakcinu koja se pije..
..shta god da izaberete, necete pogreshiti shto se bebine sigurnosti tiche..

ja sma tek sada skapirao da ti imas 4 cetri CETIRI deteta!!!

:worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth:

Back