SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Molim za jedan savet: od sutra definitivno krecemo sa cvrstom hranom. Isla sam u apoteku da uzmem milupa pirincanu kasu ili bilo koju koja nema dodatke. Nisu imali, vec su mi ponudili neku sa adaptiranim mlekom (Rice+corn),pa me zanima da li smem to da dam bebi.
Ima 5 meseci i do sad je iskljucivo sisala i nisam joj davala nikakve sokove,cajeve i slicno. Buni me to sto ima dodatak tog mleka.

Pre nego sto pocnes sa cvrstom hranom, uzmi detaljna uputstva od pedijatra.

Ja licno mislim da to mleko ne bi trebalo da bude problem, ali pocni polako - jednu po jednu kasicicu.

Moj pedijatar ima drugi rezon, koji mi se, moram priznati, jako dopada. Kasice su po njemu 7-ma stvar koju treba uvoditi, i rizikujem da budem sad ispljuvana jer znam da ih mnogi uvode prve, po najnovijim tendencijama. Koje ja nisam slusala ni od prvog dana pa necu ni sad. Tako da cu slusati mog "staromodnog" pedijatra: sokovi, voce, povrce, povrce+meso, pa tek onda kasice. Nekako mi je logicno....

mirabel izvni ako sam te iznervirala sa mojim misljenjem o kupanju, koje niposto ne zelim da namecem drugima.Samo sam se nadovezala na ono sto je happy-ca napisala. A sto se tice kozmetike, ja koristim hipp-ovu ali u malim kolicinama jer mislim da je to bolje za djeciju kozu nego je zalijepiti raznim kremama. Pod debelim slojem koza ne moze normalno da dise. I opet ponavljam,ovo je moje misljenje a ne savjet za druge.:)

Ja oba sina kupam svaki dan.(vec starijeg malo redje, ali do dve godine...). To nam je neki vecernji ritual, vecera, kupanje, uspavljivanje. Oni uzivaju u kupanju i zasto bi im to uskratila. Da li im se isusuje koza? Nisam primetila, ma i ne verujem u te gluposti.
Secate li se one pesmice "da li mi verujete" o decaku koji se umivao svakoga dana pa mu je koza postala tako tanka, da mu je doktor zabranio da se umiva:D:D:D, eto te price mene podsecaju na te pesmice. Pavlovicevu (baby cream) sam starijem mazala svakodnevno i nista mu nije niti mu fali, a mladjem dva tri dana mazem, pa dva tri dana ne....

Ja imam bebu od tri mjeseca- po tijelu joj odgovara Pavloviceva krema, ali kada joj lice namazem sa njom ospe se.. Inace, od kada se rodila imamo problema sa tim..Koza lica joj je bas osjetljiva, cak smo i deterdzent za pranje mijenjali nekoliko puta..Probala sam i cikovu i hipp-ovu kremicu i isto:( Crvenilo joj se povuce -pa se vrati-a doktorka kaze samo je mazi... Pomagajte... Da l' neko ima neku ideju.. Mlada mama:)

I mi bebu kupamo svaki dan od rodjenja. Obozava vodu, smiruje je i to nam je neki rital pred spavanje. Koristimo samo par kapi SebaMed Baby Wash i to je sve. Nikakve sampone, sapune niti bilo kakve druge kupke. Od kozmetike ne koristimo bas nista osim Pavloviceve za pelenski deo i to je sve. Koza joj je potpuno normalna, bebeca, nezna i glatka nikad nije imala nikakve osipe ni ojede. Nasa logika je da treba koristiti sto manje hemije, biti obavesten ali slusati zdrav razum i svoj instikt.

Imas Milupine kasice od cistog pirinca u koje dodajes sama mleko sto je dobro za mame koje doje a imas i sa vec dodatim mlekom ali cist pirinac u koji sipas samo vodu. Rice se preporucuje kao prva hrana zato sto ne izaziva alergije...

Mi smo poceli sa cvrstom hranom sa 4 i po meseca. Od pet mlecnih obroka koliko je imala jedan (popodnevni) smo poceli da zamenjujemo kasicom od pirinca uvodeci i sokove od voca (pola-pola). Sledeci mesec umesto jutarnjeg mleka smo uveli cisto voce za dorucak (opet u bliku kasice). Naredni mesec umesto podnevnog mleka povrce za rucak. Konacno u 7 mesecu smo uz povrce uveli i meso i pola zumanceta. Sada ima 8 i po meseci i skoro sve jede (osim "zabranjenih" stvari meda, bobicastog voca, soli, secera...) Dan joj se sastoji i dalje iz pet obroka i to:
- po budjenju mleko
- dorucak cisto voce miksano
- rucak povrce s mesom
- vecera zitarice (pirinac, ovas, mesane zitarice...)
- pred spavanje mleko
Izmedju sokici koje sada vec razblazujem sa mnogo vise vode jer me je nekako strah da joj ne bude previse tog vocnog secera a cistu vodu nece. Nikad joj nismo davali nikakve cajeve...
Apsolutno nikakvih problema sa hranom do sada nismo imali, sve jede osim brokolija koji je bljaaa.
Malo udavih ali mozda nekom i pomogne a iskusnije mame ako imate nekakvih primedbi ili saveta na ovakav nacin ishrane bas bih volela da cujem da li mi to sve dobro radimo.

A inace sto se Pavloviceve kreme tice,mazem je Aci od prvog dana (originalnu),i nikada nismo imali problema sa ojedom.Mazem je po svim pregibima i po obrazicima,i koza mu je bas lepa.E sad i to je individualno,nekim bebama ta mast jednostavno ne prija.Ja sam jednom Aci,u nedostatku Pavloviceve,namazala guzu Nievinom bebi kremom,od koje se jako ojeo,a ojed je spao zahvaljujuci Pavlovicevoj.

i ja koristim originalnu Pavlovićevu,posle svake bačene pelene operem guzu i genitalije,osušim,onda tanak sloj Pavlovićeve,pa čista pelena...a što se kupanja tiče,ja Gabriela svako veče okupam, i kosicu...on je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako aktivan preko dana,znoji se,i njemu jako prija taj večernji ritual,kupanjac,mlekce,pa spavanje...a sad u Kairu ja ga i 5-6 puta na dan stavim pod česmu da se osveži, i u tome isto uživa...obožava vodu..

Ovo nema veze sa prethodnim temama, niti uopste sa savjetima o bebama, ali....prosto moram da podijelim sa vama oops:
Znam da ce zvucati kao bajka, ali moj sinak je veceras, ajde da ne kazem rekao, vec ponovio za mojim muzem dva sloga koji čine onu carobnu rijec svima nama veoma blisku: ma-ma.
Ni ja nisam mogla da povjerujem svojim usima. Za dva dana puni dva mjeseca.....:rolleyes:

Moj malisa je rekao mama samo jednom sa 4 meseca i to me je zvao jer sam bila u kuhinji spremala mlekce,a on je trazio drustvo.Evo,place mi se sada.Ljubi ih Espi oboje punoooo:heart:

Pre nego sto pocnes sa cvrstom hranom, uzmi detaljna uputstva od pedijatra.

Ja licno mislim da to mleko ne bi trebalo da bude problem, ali pocni polako - jednu po jednu kasicicu.

Moj pedijatar ima drugi rezon, koji mi se, moram priznati, jako dopada. Kasice su po njemu 7-ma stvar koju treba uvoditi, i rizikujem da budem sad ispljuvana jer znam da ih mnogi uvode prve, po najnovijim tendencijama. Koje ja nisam slusala ni od prvog dana pa necu ni sad. Tako da cu slusati mog "staromodnog" pedijatra: sokovi, voce, povrce, povrce+meso, pa tek onda kasice. Nekako mi je logicno....

@mirabel,nemoj tu kasicu odmah.Ostavi je za kasnije,nece se pokvariti.Ide u Tempo ili Lili,tamo imas veliki zbor.Ima i u bolje snabdevenim apotekama.Kasica je predivna,ima fantastican ukus griza sa mirisom vanile i cimeta.Tolko mi se svidela da sam htela da je smazem Nikoli. Ali,posto mu je bila iziritirana guza,sastav stolice se promenio od kasice i da ti ne pricam kakav mu je cmar i meso oko cmara bilo.Cak je dobio i plih.Strasno. Ja sam koristila Nilupinu sa jabukom i sargarepom.Vidis, u isto vreme sam pocela da koristim i Pampers sa losionom,tako da ne znam od cega je. Zato ti je bolje da pocnes da uvodis prvo bareni pirinac,pa posle pirinac sa sarharepom,pa krompiric sa sargarepom,blitva,tikvica,grasak,Menjaj namirnicu na svaka 3 dana. Pa onda kreni sa tim kasicama posle odredjenog vremena.Mozes da kupis i Hipove kasice - sargarepa i jabuka.Ja mu to dajem sa kuvanim pirincem;)

Mamaaa-puno ti hvala.Puno,srce si.Znaci kad imas neki telefon zlu ne treablo.Nadam se da mogu pozvati tu zenu i bez da dolazim(ako je hitno).Nema sanse da dodjem za DUbai jer mi muz radi po zeznutim smenama.I ja sam koristila Pavlovicevu prva tri meseca koliko sam ila u Srbiji i kako sam dosla i pocela da koristim sve ove skupe preparate-krenuli su problemi.Mozda ne od njih,mozda samo jer se guza navikla na jedno.
Zia75-kako zahvaliti ti?Moze li neka kafa kad stignemo? :-)
Nisam jos listala po netu ,nemam nesto vremena.
Nasla sam pedijatra koji je hteo da pogleda pisu mom malcu.Pa je rekao da je infekcija i da idemo kod hirurga ali da je njegovo misljenje da dete treba obrezati da ne bi imao problema citav zivot.Hirurg je rekao da nije alarmantno.Zadovoljna sam kako je pregledao dete iako je arapin,obrezan,nije pokazao nezainteresovanost.Kaze mmozemo dete obrezati ali ako necemo-ne moramo.Mada to danas radi se svuda u svetu iz higijenskih razloga,kRekao je jos ima vremena kada ce mu se pisa odlepiti.
Sto se tice kasa-ja sam prvo kupila milupunu sa mlekom,pirincem i jabukom i stavila skoro punu meru(nisamc pocinjala ono kasika po kasika) i nista.Sve je bilo i ostalo ok,obozava je!

mirabel izvni ako sam te iznervirala sa mojim misljenjem o kupanju, koje niposto ne zelim da namecem drugima.Samo sam se nadovezala na ono sto je happy-ca napisala. A sto se tice kozmetike, ja koristim hipp-ovu ali u malim kolicinama jer mislim da je to bolje za djeciju kozu nego je zalijepiti raznim kremama. Pod debelim slojem koza ne moze normalno da dise. I opet ponavljam,ovo je moje misljenje a ne savjet za druge.:)

Ej, izvini ti, nije bilo upuceno tebi!

Samo se osecam sludjeno zato sto nas toliko zbunjuju i bombarduju najrazlicitijim "najnovijim" istrazivanjima. Jako se trudim da od moje bebice napravim zdravu osobu u svakom smislu i da eliminisem stakleno zvono koliko god mogu. Ako je neko merilo njenog zadovoljstva njeno napredovanje, smeh i gugutanje, ja sam u tome za sad uspela!

@mirabel,nemoj tu kasicu odmah.Ostavi je za kasnije,nece se pokvariti.Ide u Tempo ili Lili,tamo imas veliki zbor.Ima i u bolje snabdevenim apotekama.Kasica je predivna,ima fantastican ukus griza sa mirisom vanile i cimeta.Tolko mi se svidela da sam htela da je smazem Nikoli. Ali,posto mu je bila iziritirana guza,sastav stolice se promenio od kasice i da ti ne pricam kakav mu je cmar i meso oko cmara bilo.Cak je dobio i plih.Strasno. Ja sam koristila Nilupinu sa jabukom i sargarepom.Vidis, u isto vreme sam pocela da koristim i Pampers sa losionom,tako da ne znam od cega je. Zato ti je bolje da pocnes da uvodis prvo bareni pirinac,pa posle pirinac sa sarharepom,pa krompiric sa sargarepom,blitva,tikvica,grasak,Menjaj namirnicu na svaka 3 dana. Pa onda kreni sa tim kasicama posle odredjenog vremena.Mozes da kupis i Hipove kasice - sargarepa i jabuka.Ja mu to dajem sa kuvanim pirincem;)

Vidi, sto se tice ojeda, bas nesto razmisljam....Mi smo Pampaers sa losionom poceli da koristimo pre neka dva meseca (jumbo pack u Lilyju), i nismo se ojedali ni jedan jedini put...a koza joj je osetljiva da osetljivija ne moze biti. Mazem joj originalnu Pavlovicevu ispod pelene. Mozda je stvarno kasica! Pazi, malo sam skepticna, pogledaj poreklo i kojim putem je isao uvoz...ja sam se najezila!

mibokice: ima raznih "skola". mozes da zapocnes sa tim instant kasicama od pirinca sa vocem (iako imaju u sebi mleka, znaci mesaju se sa vodom). a mogla bi da nadjes i kasicu bez mleka, samo pirinac ili kukuruz+tapioka i da to pomesas sa tvojim mlekom. svaki pedijatar ima svoje misljenje pa ako imas poverenja u vaseg sledi njegova uputstva.
a mozes i direktno da pocnes sa slanim stvarima: bistra supica od povrca sa instant pirincanom kasom (bez dodataka) a kad se malo navikne na "ukus" (u stvari je bljutavo) dodaj pire od povrca, a jos kasnije dodaj i bela mesa (curetinu, jagnjetinu i zecetinu. pile tek posle 6 meseci!).

ja sam bila pocela sa mojim mlekom+pirincana kasa, to je papao vrlo rado posto je poznavao ukus tako se navikao na kasicicu. a onda sam krenula sa ovim supicama. u pocetku mu se nikako nisu svidjale a sad posle mesec i po dana, pojede sve kako za rucak tako i za veceru (vecera se uvodi kod mene obicno oko mesec dana nakon uvodjenja rucka a od njega se razlikuje sto umesto mesa idu bebi sirevi ili nemasni tipa sremski s.).
dakle ako ti ne pojede vise od par kasicica za pocetak nemoj da se ubedacis! drzimo ti palceve!

mi sina kupamo svako vece jer mu je to deo rituala pred spavanje. jako mu se svidja. opusti se. igra se s tatom kojiga svlaci i oblaci (to je i jedini momenat kad se lepo vide natenane jer se tata vraca s posla navece). ako ga iz nekog razloga preskocimo teze zaspi. ja mu ni nemazem telo kremama, uljima i sl. samo cinkovu mast na guzu. naravno u vodu stavim jaaako malo kupke za bebe, neke za super osetljivu kozu bez nikla i sapuna, nista hemijske buckurise iz supermarketa. i to je to. :-)
nista mu ne bi bilo ni kad ga ne bi smo kupali ovako cesto. jednostavno stvar navike kako za bebu i za roditelje. 8)
da je Pavlovicevoj nesto falilo sve koje ovde pisemo bi smo imali upropascene guze jer ako se nevaram sve nase mame su nam je debelo mazale (jos se secam mirisa te masti iako sam je poslednji put srela pre vise od 25 godina :oops:

Ja imam bebu od tri mjeseca- po tijelu joj odgovara Pavloviceva krema, ali kada joj lice namazem sa njom ospe se.. Inace, od kada se rodila imamo problema sa tim..Koza lica joj je bas osjetljiva, cak smo i deterdzent za pranje mijenjali nekoliko puta..Probala sam i cikovu i hipp-ovu kremicu i isto:( Crvenilo joj se povuce -pa se vrati-a doktorka kaze samo je mazi... Pomagajte... Da l' neko ima neku ideju.. Mlada mama:)

a jesi li probala da je oupste ne mazes? normalno je da se obrascici malo ospu. to moze da bude i od hormona koji stizu preko maminog mleka a po mom pedijatru najverovatnije jer beba svasta dodiruje pa si onda dira lice ili je neko stipka bez pitanja :mad:. moze da bude i reakcija na vunu (ako ne oblacis bebu u vunena odelca mozda ti nosis takve dzempere). ili deterdzent za ves (ja sam prvih mesei ispirala 2 puta).
sve u svemu ako nije dramaticno pusti, proci ce samo.
probaj da nadjes proizvode za kupanje bez sapuna. chiccova kozmetika po mom misljenju nije narocito nezna.

Jeste, a mogu da se ospu cak i od deterdzenta kojim ti peres svoj ves, omeksivaca, ako je pretopljena od vrucine...

Mi Pavlovicevu mast mazemo samo na guzu, a za lice mozda pomogne Pantenol ili neka druga kremica za bebe sa pantenolom. Lice joj nikad nisam mazala Pavlovicevom, ali to je opet moj trip - Pavloviceva je uzasno masna, a njihovoj mekoj kozici treba puno vlage.

Ma probala sam i da ne mazem i da mazem:) Pa se povuce crvenilo i opet vrati...
Bas je sve sto ima iskljucivo pamucno,jer to mi je mama rekla da obavezno gledam... N a kreveticu je pamucna pelenica koju sam pokusavala da perem u njen sampon jer joj jedino johnson-ova kozmetika odgovara,ali nista. Tjesi me to sto je veca-manje crvenila ima

Jeste, a mogu da se ospu cak i od deterdzenta kojim ti peres svoj ves, omeksivaca, ako je pretopljena od vrucine...

Mi Pavlovicevu mast mazemo samo na guzu, a za lice mozda pomogne Pantenol ili neka druga kremica za bebe sa pantenolom. Lice joj nikad nisam mazala Pavlovicevom, ali to je opet moj trip - Pavloviceva je uzasno masna, a njihovoj mekoj kozici treba puno vlage.

Pantenol nisam probala, ali pokusacu jos to... Cak ni kamilica ne pomaze... A svuda po tijelu kozica joj je mekana i cista, bez ijedne tackice-to mi je krivo:(

Back