SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa vidim neke mame pominju mustelu pa ja da se informisem na vreme,dal li da nosim odavde ili ne?Koristim njihov sampon za temenjacu.Jeste za novorodjence ali je moj beban ima tek sada.Imami kremu za pelenski osip,ali mi tog trenutka nije bas pomogla(kao uostalom ni sve ostalo).Nisam korista njihove kupke i kremice druge,verovatno da su ok?

Drage mame,da li je nekom beba odbijala da jede mlekce kad ste joj uveli cvrstu hranu?Imam veliki problem sa Nikolom.Nece flasicu,odbija,gadi se,mulja cuclu u ustima i place ako ja bilo kako pokusam da mu malo dam da siki.Juce je oko 13,30h popio 100ml mleka i posle toga malo pirea od krompira i od onda nista do 21,30h.Nije hteo ni da lizne mleko.A pokusavala sam na svakih sat i po vremena. Bacih par puta po celu flasicu. I na kraju sam morala ponovo da mu dam pire koji je pojeo dok si reko keks,ali posto nije bilo dovoljno da se zasiti jer nije satima jeo dala sam mu i malo hipove kasice od sargarepe i jabuke i naravno i to je sve pojeo. Jedino mogu da mu dam mleko kad spava.Onda nema pojma sta radi,pa popije.Stvarno ne znam sta da radim.A onu Milupinu kasicu koju je jeo na cuclu ne smam trenutno da mu dajem dok mu ne prodje osip na guzi:-(

Ja sam imala takav problem sa Acom,i onda sam mu trpala flasicu svaki put kad zaspi,to je bio jedini nacin da popije mleko.

Imam jedno pitanje,Vasku izbijaju dva ocnjaka (trojke) u isto vrijeme i jako je nervozan,nista ne jede, kmezi cijeli dan. Mazem mu desni sa Dentinox gelom po preporuci pedijatra,ali to pomaze samo par minuta i opet isto! Znate li mozda nesto sto bi mu bar malo olaksalo izbijanje zubica?

Belo vino - na prst pa na desni! Nama pomaze, mada ga ne stavljam svaki dan, samo povremeno, bojim se da ne navucem dete na alkohol :). Pedijatar mi ponovio vise puta da je OK

Pa vidim neke mame pominju mustelu pa ja da se informisem na vreme,dal li da nosim odavde ili ne?Koristim njihov sampon za temenjacu.Jeste za novorodjence ali je moj beban ima tek sada.Imami kremu za pelenski osip,ali mi tog trenutka nije bas pomogla(kao uostalom ni sve ostalo).Nisam korista njihove kupke i kremice druge,verovatno da su ok?

Ima i SebaMed i Mustela, u boljim apotekama. Nisam sigurna za maramice, ali cu da proverim, pa javljam!

Drage mame,da li je nekom beba odbijala da jede mlekce kad ste joj uveli cvrstu hranu?Imam veliki problem sa Nikolom.Nece flasicu,odbija,gadi se,mulja cuclu u ustima i place ako ja bilo kako pokusam da mu malo dam da siki.Juce je oko 13,30h popio 100ml mleka i posle toga malo pirea od krompira i od onda nista do 21,30h.Nije hteo ni da lizne mleko.A pokusavala sam na svakih sat i po vremena. Bacih par puta po celu flasicu. I na kraju sam morala ponovo da mu dam pire koji je pojeo dok si reko keks,ali posto nije bilo dovoljno da se zasiti jer nije satima jeo dala sam mu i malo hipove kasice od sargarepe i jabuke i naravno i to je sve pojeo. Jedino mogu da mu dam mleko kad spava.Onda nema pojma sta radi,pa popije.Stvarno ne znam sta da radim.A onu Milupinu kasicu koju je jeo na cuclu ne smam trenutno da mu dajem dok mu ne prodje osip na guzi:-(

Bas se ovih dana borimo sa tim! 100ml i tacka! Sinoc je popila 20ml, i ukomirala se. Pa je onda oko ponoci popila normalnu dozu. Od jutros, opet ista prica. Naoruzaj se strpljenjem i nudi ga! Bar dva puta dnevno da popije mleko u normalnoj kolicini

esperanca137-da,daj bebanu parezan i mas.ulje.To je jako dobro i zdravo a njima itekako potrebno.Zaboravih da sam i ja mom davala i dajem i dalje.
Pitanje za mamaaaa(ako je tu)-cime hranis svog bebca,koliko ti pije mleka kolicinskii otprilike?
Zia75-da,dogovoricemo se nesto.Moramo.E ovo sto si mi ti ucinila se ne zaboravlja.

nina-nana sve je okej, zato smo tu da podelimo iskustva i da pomognemo ako možemo..samo da ti je beban dobro,sve ostalo je nevažno...puno pozdrava...

Bas se ovih dana borimo sa tim! 100ml i tacka! Sinoc je popila 20ml, i ukomirala se. Pa je onda oko ponoci popila normalnu dozu. Od jutros, opet ista prica. Naoruzaj se strpljenjem i nudi ga! Bar dva puta dnevno da popije mleko u normalnoj kolicini

jaoj, kuku i vama a i meni...Gabriel isto počeo tako...zatvori usta, ma ne možeš ni cuclu da proguraš, a kamoli da malo jede...odbija mleko a još nismo ni počeli čvrstu hranu...da poludim...uopšte ne jede ni blizu toliko, koliko bi trebao njegov uzrast da pojede na dan...sve ga kumim ajde sine samo još malo, al neće...jedva jede 5 puta na dan, i onda ako pojede 12oml ja skačem od sreće...da nije to možda zbog zubića koji ga muči???...

esperanca137-da,daj bebanu parezan i mas.ulje.To je jako dobro i zdravo a njima itekako potrebno.Zaboravih da sam i ja mom davala i dajem i dalje.
Pitanje za mamaaaa(ako je tu)-cime hranis svog bebca,koliko ti pije mleka kolicinskii otprilike?
Zia75-da,dogovoricemo se nesto.Moramo.E ovo sto si mi ti ucinila se ne zaboravlja.

Ja napisah tamo negde kompletan nas nacin ishrane ali posto jos nisam presla limit od 10 poruka jako ih sporo objavljuj pa se u medjuvremenu poruka izgubi u "proslosti".
Beba mi ima 5 obroka, po budjenju mleko 200ml, dorucak cisto voce, rucak meso i povrce, vecera zitarice sa mlekom, pred spavanje 200 ml mleka. Izmedju kad je zedna jako razblazene sokove vocne. Sokic dajemo na casu. Sve kasice ukljucujuci i zitne smo od pocetka davali na kasicicu, samo mleko jos pije na dudu. Obroci su joj otprilike svaki dan u isto vreme i stvarno nikad nismo imali problema sa hranom. E sad vidim i nina-nana i hiotenuza daju bebi parmezan i maslinovo ulje. Ja to obozavam ali nisam imala poma da i bebe to mogu - treba da jedu. Maslinovo ulje koristimo extra virgin i to je ok, al koji parmezan im dajete? Ovaj vec smrvljeni u kutijama je pun onih zloglasnih E pa ne bih nekako da dajem bebi.

Suprer za nocurak, moracu i ja da uzmem.
A za mame koje prehranjuju bebe, nemojte da se nervirate, moj sin je sisao i u priodu kada sam mu uvodila cvstu hranu odbijao i mnogo manje sisao, al ja na to nisam obracala paznju jer i tako nisam znala ni tada ni pre ni posle toga koliko je ml popio(kada vas citam 20ml a treba 150ml npr. a ja nemam pojma). Verujte svojim bebanima, jedu koliko im je potrebno, sada ih verovatno cvsta hrana jako zasiti ali kada im se "prosire creva" nastavice po starom-da piju mlekce, i moj sin je nastavio da sisa i jedva sam ga sa 18meseci odbila. Zato samo opusteno

Ja napisah tamo negde kompletan nas nacin ishrane ali posto jos nisam presla limit od 10 poruka jako ih sporo objavljuj pa se u medjuvremenu poruka izgubi u "proslosti".
Beba mi ima 5 obroka, po budjenju mleko 200ml, dorucak cisto voce, rucak meso i povrce, vecera zitarice sa mlekom, pred spavanje 200 ml mleka. Izmedju kad je zedna jako razblazene sokove vocne. Sokic dajemo na casu. Sve kasice ukljucujuci i zitne smo od pocetka davali na kasicicu, samo mleko jos pije na dudu. Obroci su joj otprilike svaki dan u isto vreme i stvarno nikad nismo imali problema sa hranom. E sad vidim i nina-nana i hiotenuza daju bebi parmezan i maslinovo ulje. Ja to obozavam ali nisam imala poma da i bebe to mogu - treba da jedu. Maslinovo ulje koristimo extra virgin i to je ok, al koji parmezan im dajete? Ovaj vec smrvljeni u kutijama je pun onih zloglasnih E pa ne bih nekako da dajem bebi.

Pokusaj da nadjes pazmezan u komadu, pa ga izrendaj. U mom kraju je malo komplikovano, nema ga nigde, pa ga kupujemo po velikim supermarketima kad naletimo! Doduse, moja beba ga jos ne jede, ali ja ga satirem :).

Mi smo poceli sa vocnim sokovima, sad nastavljamo sa vocnim kasama, pa idemo na kase od povrca, pa dodajemo meso. To nam je cilj za sledecih mesec dana. Necu se toliko brinuti kad pocne normalno da jede drugu hranu, ali sad me bas nervira sto ne jede.Guram joj melko pod nos non stop, evo sad je odmahnula rukom i izbila mi flasicu!

parmezan i ulje su ovde po misljenjima svih pedijatara esencijalni dodaci!! imas na netu milion clanaka o tome. daju se od prvog dana sa kasom od rize i bistrom supom, pre pirea od povrca! ulje to extra v. a parmezan sto stariji. od 25-30 meseci ako moze. ja kupujem na komad pa ili rendam sama ili zamolim u prodavnici da mi taj komad izrendaju.

E, Hipotenuzo! Ovde kad trazis parmezan u komadu, kao da si trazio heroin! Grana Padano, onaj u zelenom pakovanju u obliku trougla mozes relativno lako da nadjes, a ostale....

Samo da proverim: maslinovo ulje dodas u kasicu, ne kuvas ga?

Samo da javim da sam uzela kremu od nocurka za ekcem...odlicna je tako da nisam ni pocela sa koristenjem kortikosteroida...:)

Eh cico,ja taman htedoh da te pitam gde si uzela kremu,kad videh gde zivis:lol:
Kazi mi molim te, kako se tacno zove ta krema i ko je proizvodjac? Jesi li je kupila u prodavnici ili apoteci? Stvarno nema sta nisam probala,a crvenilo je jos uvek tu.Nije osip,nego bas crvenilo:-( Bila sam kod doktorke i ona kaze da nije nista strasno:shock: ma kako nije kad ne prolazi nedeljama,i boli ga kad se iskaki:cry::cry::cry:

Inace,rekla mi je doktorka da sam posla agresivno sa uvodjenjem namirnica:confused:
i da se bebama daje tek od 6 meseca.Pricam ti pricu:roll:
Jeo je pirinac,sargarepu,krompir i jabuku - mislim svasta:cool: a da ne zaboravim i pirincanu kasicu :D Sta bi bilo da mu dajem ko moje prijateljice sve i svasta?? Za maslinovo ulje sam cula,tj procitala sam da se stavlja u supicu od povrca kap bundevinog,lanenog ili susamovog ulja. Kupicu mu to u Tempu,valjda nece nista da mu bude od jedne kapljice:-(
sutra uvodimo tikvicu mmmmmmm sto volim musaku od tikvica - valjda ce beba prihvatiti barenu? Vidim da joj se krompiric i sargarepa vise svidjaju od jabuke:lol: ni mama je bas nesto ne preferira jer retko gde mogu da se nadju one lepe kisele jabuke sto imaju puno soka i pucaju kad ih zagrizes

da, ulje obavezno sirovo, kad sam vec skuvala odnosno smuckala kasicu.
bolji od grana padano bi bio parmiggiano reggiano koji je originalan parmezan ali i grana je dobar. ovde im je mala razlika u ceni, ne znam kako je tamo.

izgleda da samo moj sinak ne bi da menja mleko ni za klikere! sisa, sisa, kao i kad je bio manji, na 2-3 sata. rucak i veceru uopste ne racuna u obroke. to je nesto sto mu ja guram u usta i ne povezuje ih sa gladju i utoljivanjem iste! (iako su mu te kasice energetske bombice.) jede ih, mada nije entuzijasta, ali mu ne uticu na broj mlecnih obroka! ne znam kako da mu ih smanjim!

ma svidece se Nikolici tikvica. tako je neznog ukusa. meni se bas cini da si ti to dobro pocela da uvodis. je li on sad ima 5 i po meseci?
posle ces vec videti da doziras kolicine prema potrebi: krompir i sargarepa malcice zatvaraju dok tikvica olaksava praznjenje creva. isto tako pirincana kasica zatvara a kukuruz&tapioka suprotno.

Inace,rekla mi je doktorka da sam posla agresivno sa uvodjenjem namirnica:confused:
i da se bebama daje tek od 6 meseca.Pricam ti pricu:roll:
Jeo je pirinac,sargarepu,krompir i jabuku - mislim svasta:cool: a da ne zaboravim i pirincanu kasicu :D Sta bi bilo da mu dajem ko moje prijateljice sve i svasta?? Za maslinovo ulje sam cula,tj procitala sam da se stavlja u supicu od povrca kap bundevinog,lanenog ili susamovog ulja. Kupicu mu to u Tempu,valjda nece nista da mu bude od jedne kapljice:-(
sutra uvodimo tikvicu mmmmmmm sto volim musaku od tikvica - valjda ce beba prihvatiti barenu? Vidim da joj se krompiric i sargarepa vise svidjaju od jabuke:lol: ni mama je bas nesto ne preferira jer retko gde mogu da se nadju one lepe kisele jabuke sto imaju puno soka i pucaju kad ih zagrizes

???? Pa zar sve nije bilo po njenom savetu? Meni je dr rekao kasicicu po kasicicu, mada ja dajem tri po tri :shock:

Stavi u tikvicu malo putera. I maslinovo ulje! Jedva cekam da predjemo na povrce!

ma svidece se Nikolici tikvica. tako je neznog ukusa. meni se bas cini da si ti to dobro pocela da uvodis. je li on sad ima 5 i po meseci?
posle ces vec videti da doziras kolicine prema potrebi: krompir i sargarepa malcice zatvaraju dok tikvica olaksava praznjenje creva. isto tako pirincana kasica zatvara a kukuruz&tapioka suprotno.

da,stvrdla mu se malo stolica,jadnicak:-(
kukuruznu kasu sam probala pa ga je bolela guza od nje,plakao je jadnicak ko kisa:-(
Dala sam mu juce kompot od jabuke.Pojeo je samo gusto,a vodicu nije hteo ni da lizne.Jednostavno ne voli nista tecno sem mleka (voda,caj,sok -ni da primirise).Sto se tice tih sireva,to kod nas nema,a i ako ima sunnjivog je porekla,tako da se ne usudjujem da mu dajem.Nidza ima 5 meseci i skoro nedelju dana. 18.o5 puni 6 :D veliki decko
Znas li da svaki put kad ga hranim pomislim na tebe i tvoju bebu. Malisa je za sad miran,ali ko zna kakav ce da bude kad pocne sam da jede:lol: Kad ga presvlacim,prvo se izvije kao kifla i pipka preko glave sve zivo sto mi stoji na pultu i svlaci i baca dole. Ne mogu da ga svrtim. Pocela sam da ga hranim u kolicima. Malo ga podignem i onda mu kazem: Evo sine mama da lepoooo . A kad vidi kasicicu sav se istopi.Voli dete da njupa na mamu:lol::lol:

da,stvrdla mu se malo stolica,jadnicak:-(
kukuruznu kasu sam probala pa ga je bolela guza od nje,plakao je jadnicak ko kisa:-(
Dala sam mu juce kompot od jabuke.Pojeo je samo gusto,a vodicu nije hteo ni da lizne.Jednostavno ne voli nista tecno sem mleka (voda,caj,sok -ni da primirise).Sto se tice tih sireva,to kod nas nema,a i ako ima sunnjivog je porekla,tako da se ne usudjujem da mu dajem.Nidza ima 5 meseci i skoro nedelju dana. 18.o5 puni 6 :D veliki decko
Znas li da svaki put kad ga hranim pomislim na tebe i tvoju bebu. Malisa je za sad miran,ali ko zna kakav ce da bude kad pocne sam da jede:lol: Kad ga presvlacim,prvo se izvije kao kifla i pipka preko glave sve zivo sto mi stoji na pultu i svlaci i baca dole. Ne mogu da ga svrtim. Pocela sam da ga hranim u kolicima. Malo ga podignem i onda mu kazem: Evo sine mama da lepoooo . A kad vidi kasicicu sav se istopi.Voli dete da njupa na mamu:lol::lol:

Ljubi ga majka! I moja cerka je ista! Bar 3 puta mi pobegne iz pelene kad se presvlaci!

Imas Grana Padano parmezan, reggiana na zalost nema, poslednji put sam ga videla u Italiji pre godinu dana! Do duse, mozda nisam dovoljno dobro trazila. Dakle, probaj u Merkatoru, u Deligradskoj ima jedna radnja sa svakojakim djakonijama, ukljucujuci i sireve. Zeleno pakovanje, u obliku trougla. Onaj u kesicama je katastroga, potpuno nejestiv.

Izbegni jos malo te kase od kukuruza, pirinca...Ja sam danas Marini kuvala pirinac i jabuku, pa sam sve pasirala...Imam vise poverenja u to nego u one instant. HIPPove kasice ni sokove nece, presla sam na Juvitana sokove, jeste da imaju secer, ali njih bar hoce.

E sad, na Juvitani i Fruteku pise da su za bebe od 6 meseci. Farmaceut mi kaze da na to ne obracam puno paznje, dok god imaju u sebi samo ono sto sme da jede - od voca sve osim jagode, maline, kupine i ribizle (mada bih ja i sljivu izbegavala), od povrca moze da jede sve, a mozes i malo mesa vec da mu dajes. Samo nemoj sve odjednom.

Mamaaa- i ja dajem bebcu odavno i maslinovo ulje i parmezan.E sad,ja kupujem smrvljeni(nisam ni pokusla da nadjem na komad a ovde to 100% postoji) i kupujem u Spinneys-u,kutija je zelene boje i pise samo 100% parmezan.Ne znam sta da ti kazem.Kako dajes bebi samo voce za dorucak ?Koji ti je razmak izmedju obroka?Jel bebac ti ima zubice?
Esperanca137-jel bebu muci to crvenilo?Moja je vise puta imala jako crvenu guzu,jako,pa sve u plikovima i toliko se jednom koza upalila(na guzi) i otekla da je krenula da puca pa je prokrvarila.Dete mi je plakalo nevidjeno.Mogu samo da zamislim kako ga je to bolelo,meni je bilo tesko da gledam a njemu..jooooj.....Ja sam svaki put koristila kortiko-steroide samo dva ,tri dana i prodje kao od sale.ma to je neverovatno.Stetni su ali ne verujem da su bas toliko ako koristis samo lokalno i to 3dana.nemoj nista bez saveta pedijtra ali meni je nebeski pomoglo tj.mom malisi.
Hranu uvodis kao i svi mi pa ne bih rekla da je od toga.Sve je bas kako preporucuju i lako za varenje bebi.

i ja mom misu ponudim cisto frulirano voce, obicno krusku oko 9 dok sebi kuvam kafu. njemu je to uzina posto je prvi put jeo oko 7-7.30. uspem da mu uvalim samo 3-4 kasicice, ostalo ja smazem :) ponekad probam da mu izdrobim bebi keks unutra ali ne menja stvar. ranije sam mu nudila i popodne oko 4 ali sad obicno spava u to vreme.
mamaa kako ste i kad bebu naucili da pije iz case? pitam te jer moj nece flasicu a kad pije vodu iz kasicice pola mu se slije niz bradu. probala sam Aventovu Magicnu solju, to je kao zatvorena solja sa kljunom i 3 rupice od pola mm kroz koji bi trebalo da stize vise tecnosti nego kroz flasicu. on taj kljun gricka vrlo rado ali ne vuce. 100ml sipam 100ml ostane :( . probala sam vodu, sok, moje mleko, vestacko, mleko sa keksom. on bi samo sisu i kasicicu.

Back