Šta mladi misle i osećaju, a šta odrasli ne čuju?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.600
Poslednje istraživanje Instituta za mentalno zdravlje pali alarm – svaki peti četrnaestogodišnjak već je iskusio depresiju, anksioznost ili anoreksiju.
Devet odsto mladih prijavilo je suicidalno ponašanje, a gotovo dvostruko više da se samopovređivalo.

– Vrlo sam besna, ali verovatno sam i tužna, jer se roditelji stalno svađaju i pitam se kada će se razvesti.
– Imam osećaj krivice i ne uživam više ni u čemu, popustila sam u školi i ne vidim sebe nigde u budućnosti.
– Družimo se, ali me ipak često prozivaju. Kao da nikad nisam sasvim deo ekipe.

tinejdzeri-w.jpg

Imaju tek 14 godina, a muče ih ozbiljni problemi. O potisnutim osećanjima, teško progovaraju.
Trećina, pokazalo je istraživanje, trpi nasilje i u porodici i u školi. Ono što više od toga boli, jeste što nemaju podršku, čak ni onih kojima najviše veruju.
Sedamdeset odsto onih koji su se obratili za pomoć, kažu da su razgovori sa stručnjacima bili lekoviti.
Društvo koje se još nije oporavilo od masovnih ubistava od pre dve godine, ozbiljno treba da promišlja o onome što muči mlade, kažu stručnjaci.

.

Prevelika i nerealna očekivanja su glavni uzrok. Roditelji često nameću deci stvari koje ni oni sami ne mogu da ispune. Previše se priča o odraslim temama ispred dece.

Treba pricati o ozbiljnim temana, normalno sve u skladu sa godinama deteta, to ide spontano ako postoji iskren odnos izmedju roditelja i deteta.
Slazem se da detetu nista ne treba nametati. Pustiti da samo izabere I pratiti desavanja.

Treba pricati o ozbiljnim temana, normalno sve u skladu sa godinama deteta, to ide spontano ako postoji iskren odnos izmedju roditelja i deteta.
Slazem se da detetu nista ne treba nametati. Pustiti da samo izabere I pratiti desavanja.
Treba pričati o ozbiljnim temama kao što kažeš u skladu sa godinama. Roditelji uglavnom pričaju gluposti i tračeve ispred dece i uvlače decu u ogovaranja i sukobe koje oni imaju sa nekim.

Poslednje istraživanje Instituta za mentalno zdravlje pali alarm – svaki peti četrnaestogodišnjak već je iskusio depresiju, anksioznost ili anoreksiju.
Devet odsto mladih prijavilo je suicidalno ponašanje, a gotovo dvostruko više da se samopovređivalo.

– Vrlo sam besna, ali verovatno sam i tužna, jer se roditelji stalno svađaju i pitam se kada će se razvesti.
Da, ja sam u sobi bila u krevetu sa prerezanim venama, čula sam ih kroz zid, čas svađa, čas smeh, uglavnom veze nisu imali da im dete iseklo vene u susednoj sobi.

Slučajno me je spasio inspektor, jer me tražila policija zbog nekog druga koji je bio u bekstvu. Inspektor me uvio u ćebe - AKO MOŽETE DA VERUJETE - usput dobacio mojima koja su gov*na i u tom smislu, i ušili su me u hitnoj.

Eto. Znači, potpisujem članak.

Pitanje je da li društvo uopšte nešto preduzima i ako preduzima da li je to dovoljno i vidljivo ?
Koje "društvo", ludara?
"Tablete piju oni koji ne treba da ih piju, zbog onih koji treba da piju a ne piju ih".

I niko tinejdžere niti shvata ozbiljno niti uključuju logiku - pod "logika" mislim na činjenicu da niko ne beži od kuće ako mu je tamo dobro...teško zaključiti.

Back