SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako navrati neka "starija" mama, mislim, po stažu ;) imam jedno pitanjce :
kada su vaše bebice počele da samostalno jedu, ne mislim kompletno samostalno, već ono da
uzimaju prstićima ili normalno žvaću i tako to?
Moja beka iako ima osam zubića, nešto je lenja da zvaće, još uvek pravim kašice, doduše ne onako
glatke kao ranije, nekad samo izgnječim dobro viljuškom ali to joj se ne dopada previše...
Prosto se pitam, kako će naučiti da lepo jede kad, vrlo često, dok gricka nešto, ima onaj izraz lica
kao da će povratiti :(

sta mislite jel vreme da ja ovom mom malisi dam belance?ima 11,5 meseci a nije ga jos probao kao ni ribu,med,jagode,kiwi....

počni da daješ belance obavezno,pošto uskoro primate MMR vakcinu,a pre toga zbog moguće jake alergijske reakcije mora pre ove vakcine da se uvede belance,sad je pravo vreme...ribu si već mogla od 9.meseca,naročito oslić...ali konzerve ne davajte do navršenih 2 godine minimum,mada na žalost u vrtićima i to daju bebicama...med posle narvšenih godinu dana polako uvoditi,samo malo namazati na usne da poliže za početak....kivi možeš,pun je C-vitamina,ja već sa 10 meseci davala pošto smo bili u Kairu,i mogu ti reći da nije ni osetio promenu klime...jagode ćeš moći sada kad počne sezone,ali tek malo,pošto će napuniti godinu dana svo bobičasto voće ćeš moći da uvodiš ali u malim količinama,a od sledeće godine već slobodno može da jede...važno je da ne daješ van sezone...

kada su vaše bebice počele da samostalno jedu, ne mislim kompletno samostalno, već ono da
Moja beka iako ima osam zubića, nešto je lenja da zvaće, još uvek pravim kašice, doduše ne onako
glatke kao ranije, nekad samo izgnječim dobro viljuškom ali to joj se ne dopada previše...
Prosto se pitam, kako će naučiti da lepo jede kad, vrlo često, dok gricka nešto, ima onaj izraz lica

jaoj,i moj je bio takav,a imao je isto puno zubića,i onda ja rešila da budem istrajna,i više mu nisam blendirala hranu nego mu davala isključivo sve gnječeno viljuškom,i navikao se,pravio je i on face,ali morao je...sa 9 meseci počeo je da hvata prstićima komade iz tanjira,a sada već sa 16 meseci jede isključivo sam,i besan je kada ja želim da pomognem...kašičicu još nespretno hvata,ali ima on svoju i ja jednu,pa kad mu dajem on uhvati moju ruku i tako jedemo zajedno,a on svojom kašičicom i sam pokušava recimo da malo supice,variva bilo šta da stavi u usta...sve će to polako...

hm...nisam ni primetila kad je sam poceo da zvace...to jest da uzima hranu prsticima...uglavnom pokusaj sa necim sto se lako topi, ali ipak mora da se zvace...npr. smoki...ili makarone sa sirom...ili skroz mekanu krusku (viljamovka dobra)...sve je to njima ukusno, pa rado jedu...mozda, dok hranis, stavis na tacnu ispred bebe koji komadic...i tako... :)

spontano - davala sam joj bananu koja nije ispasirana, onako celu, pa plazmu da sama drži u rukama i jede i jabuku celu (oljuštenu ali celu) koricu hleba... Njima je to zanimljivo, mislim da je tako naučila, a u 10 mesecu mi je crko blender pa je i to uslovilo da baš rano krene da jede normalno..

P.S. Inače još uvek maže pavlaku po stolu :lol:

Ne mogu da se setim :sad2: :hahaha:
Cini mi se da je spavao dvaput dnevno i uvece od pola 10 do 6 ujutru.Znam da je jedno vreme bilo tako,a sada da li je to bas bio treci mesec ne secam se.Ccc kako se to sve brzo zaboravi :eek:

Koliko su vase bebe spavale dnevno u 3.mesecu?! :think:

trebalo bi da spava 18 sati - sve ukupno... evo nešto sam ti kopirala :)

Krupna motorika:
-od 0. do 1. meseca ležeći na stomaku, beba može da odigne glavu od podloge, šake su joj stisnute,
-od 1. do 2. meseca beba odiže glavu i ramena od podloge, šake su poluotvorene, pokreti ekstremiteta su simetrični,
- od 2. do 3. meseca ležeći se oslanja na podlaktice i zadržava predmet stavljen u ruku.

Fina motorika:
-od 0. do 1. meseca kratko posmatra predmet i refleksno ga hvata,
- od 0. do 2. meseca pogledom prati predmet koji se pomera u stranu,
- od 2. do 3. meseca igra se rukama i posmatra ih, prati predmet okrećući glavu, usmerava ruku u pravcu kretanja,
-u 3. mesecu hvata predmet na dodir.

Perceptivne sposobnosti:
-od 0. do 1. meseca na jače zvukove menja aktivnost i trepće na svetlo,
-od 1,5. meseca reaguje na slabe zvukove i zaustavlja pogled na majčinim očima,
-od 1. do 2. meseca očima prati osobu koja se kreće,
-od 2. do 3. meseca reaguje na zvuk zadržavanjem pogleda ili pokretom i okreće glavu prema izvoru zvuka.

Intelektualne sposobnosti:
-od 1. meseca klasično uslovljavanje,(u ovom načinu beba reaguje jedino na stimulanse-refleksna reakcija na podražaj)
-od 3. meseca instrumentalno uslovljavanje. (U instrumentalnom se uči da određeno ponašanje uzrokuje određenu reakciju.)

Govorne sposobnosti:
- od 0. do 1. meseca se povremeno oglašava grlenim zvukovima,
- od 1. do 2. meseca oglašava se samoglasnicima,
-od 2. do 3. meseca guče izmenjujući samoglasnike i suglasnike,
-od 3. meseca dolazi do prvog udvajanja slogova i lančanog rrr.

Socijalno – emotivni razvoj:
- od 0. do 1. meseca spava oko 20 sati, prestaje da plače kada mu se približite i gleda netremice majku dok mu priča,
-od 1. do 2. meseca smiruju ga ljudski glas i uzimanje u naručje,
-od 2. do 3. meseca reakcija oživljavanja kada gleda ljudsko lice i pravljenje grimasa,
-sa 3. meseca spava oko 18 sati,
-od 0. do 3. meseca možete da razlikujete bebin plač u zavisnosti od toga da li je gladno, da li ga nešto boli ili mu je neugodno.

Makica spava od 22h do 6h ujutru :klap: e tokom dana bude posle obroka budna sat, dva pa opet spava sat, dva... :think: mislim da je to sasvim ok :D

Becky hvala puno! :hvala: Makica je onda po tvojoj listi bas super bebce! :mrgreen: ona se nama vec uveliko smeje i guce, moze da drzi predmete rukica, vec zeli da sedi i prsticima se oslanja kad je drzimo... vratic i ledja isto tako drzi bas ravno, ma za pohvalu je! :D :klap: :zaljubljena:

Šta bih ja dala da moj đavo spava od 22h do 6h. Ali avaj, on se redovno budi da sisa na svaka tri sata iako ima već 6 meseci i pomalo jede i drugu hranu. Da li je stvarno gladan ili me zeza, pitanje je sad?

Šta bih ja dala da moj đavo spava od 22h do 6h. Ali avaj, on se redovno budi da sisa na svaka tri sata iako ima već 6 meseci i pomalo jede i drugu hranu. Da li je stvarno gladan ili me zeza, pitanje je sad?

Kazu da su deca robovi navika... ako je navikao da jede i preko noci budice se mahinalno cak i kad nije gladan... :aha: mi imamo srece pa se Makica obrocila pre mozda samo nedelju dana smo ukapirali da ako jede u 22h spava do 5 ili 6h, a ako jede u 00h probudi se u 4h pa u 8h :aha:

Nikako da pitam...cini mi se da se pre spominjalo, ali ko ce sad traziti...
Do kad ste davale AD kapi decici?

Dok doktorka nije rekla "Fontanela je zarasla,ne treba vise Ad kapi da se daju"

E sad... zavisi dal beba doji ili pije adaptirano mleko ja mislim... :aha: npr ja sam gledala ova adaptirana mleka ona unosi samo kad ih pije vec dovoljno Vitamina D3, ali joj jos uvek dajemo, iako cu to da pitam na sledecem pregledu lekarku :aha:

Back