Сарадња комуниста са усташама и Немцима

Ne razumem koliko dosledno braniš licemerje zapada, a ovamo u Ukrajini navijaš za Ruse. Neverovatno.
Ја браним једино историјску истину.А као што рекох моје политичке ставове не знаш тако да не извлачи погрешне закључке без икакве основе.
Pitao sam te uredno efektima tog dogovora? Da li su komunisti ušli u tu vladu NDH. Nisu.
Dakle ako je nešto i dogovoreno u delo nije sprovedeno. Sprovedene su samo ustaše. Na večna lovišta.
Нису али само зато јер је Хитлер напао СССР као што рекох, споразума је било и потписан је, то је чињеница.
То нам говори о намерама комуниста пре 22.јуна.
Čaršijske priče.
Ни када комунистички сведоци пишу не ваља, па мајку му Божију како то.
И за Крајачића измислили:
https://nacionalist.rs/narodni-hero...na-ruka-srbi-malo-smo-vas-pobili-u-jasenovcu/
Ma koje ratne zločine je priznao? Pričao je o Golom otoku sve vreme.
Рекао је да је Србија била четничка, као што и јесте.
О злочинима је причао на другим местима, и не каје се због тога:
https://www.vesti.rs/Vesti/Kapicica-ceka-tuzba-za-ratni-zlocin-5.html

Odlazili su ljudi i ranije u "pečalbu". Ali nisu odlazili Pupini i Tesle nego manuelni radnici.
Јесу из Аустроугарске.У Краљевину Србију се усељавало а не исељавало.
Ne bi. Zato što komuniste zabole da se šire na industrijski nerazvijene i siromašne zemlje. Kina sa KPJ se nikada nije vojno angažovala u istoriji. Nikada u istoriji SSSR nije napadao bilo koju zemlju iz ekonomske koristi, pljačkao i eksploatisao.

Za razliku od zapada čije su nam vojne akcije poznate svuda u svetu.
Наравно да би.Они би ширили комунистичку идеологију на друштва и државе која то не прихватају, дакле насилно.
To nisu bili komunisti. Mesića je delegirala HDZ.
О каквом Месићу причаш!Кажем да комунистички блок никада није био монолитан, а ни само словенски.Мислим да разлаз Броза и Стаљина.
Pa što nije pustio još za života da Hrvatska izađe iz Jugoslavije?
Урадио је све да се то деси касније после његове смрти, конкретно устав из 1974 године.
Као друго велике силе то нису тада дозвољавале.
Pokaži mi tu izjavu.
https://tass.ru/politika/13179271
Путин СССР сматра историјском Русијом.
Нема потребе за обнављањем СССР-а под тим именом. Довољно је да сфера руског утицаја буде у границама СССР-а.
Опште је позната, и цитирана на више места.
https://www.politika.rs/scc/clanak/168721/Свет/Испунио-аманет
https://www.srbijadanas.com/clanak/ne-verujem-nikome-putinovi-najpoznatiji-citati-01-06-2015
Сваком човеку са визијом је довољно да брадати национализам не може никакво добро да донесе никоме.
Чињеница је да је тај твој брадоња изгубио и хвала му на томе. Е овде сам ироничан.
Несрећа српског народа је та што га је представљао Краљ из Лондона и неснађенко.
Као што рекох само празне флоскуле.
Ко је победио види се најбоље данас када се Дражи граде споменици а Брозу руше.
Тебе сигурно не. Тебе је лакше убедити да ратујеш за четворокраку.
И не само мене.

Ја браним једино историјску истину.А као што рекох моје политичке ставове не знаш тако да не извлачи погрешне закључке без икакве основе.
Ne branis ti nikakvu istinu nego se ponavljas kao papagaj.
Нису али само зато јер је Хитлер напао СССР као што рекох, споразума је било и потписан је, то је чињеница.
То нам говори о намерама комуниста пре 22.јуна.
Znaci potpisali su sporazum 10. aprila i do 22. juna ne udju u vladu? Vise od dva meseca nista?
Ни када комунистички сведоци пишу не ваља, па мајку му Божију како то.
И за Крајачића измислили:
https://nacionalist.rs/narodni-hero...na-ruka-srbi-malo-smo-vas-pobili-u-jasenovcu/
O tome i jesu govorili komunisti. O izdaji.
Рекао је да је Србија била четничка, као што и јесте.
О злочинима је причао на другим местима, и не каје се због тога:
https://www.vesti.rs/Vesti/Kapicica-ceka-tuzba-za-ratni-zlocin-5.html
A Crna Gora je bila partizanska?
Јесу из Аустроугарске.У Краљевину Србију се усељавало а не исељавало.
Zato se iz Jugoslavije odseljavalo.
Наравно да би.Они би ширили комунистичку идеологију на друштва и државе која то не прихватају, дакле насилно.
Sve je to u domenu sta bi bilo kad bi bilo, ali istorija pokazuje suprotno. A to je da komunisticki blok nije vrsio pljackaske pohode kao NATO
О каквом Месићу причаш!Кажем да комунистички блок никада није био монолитан, а ни само словенски.Мислим да разлаз Броза и Стаљина.
I u jednom i drugom bloku su Sloveni bili dominatna vecina.
Урадио је све да се то деси касније после његове смрти, конкретно устав из 1974 године.
Као друго велике силе то нису тада дозвољавале.
A to je znaci. Znaci ipak nije Tito rasturio Jugoslaviju nego velike sile.
Trivijalnost. Uostalom ja ti nisam ni rekao da sam za obnovu SSSR i Jugoslavije vec za postovanje nasledja antifasizma i pobede u drugom svetskom ratu.
Као што рекох само празне флоскуле.
Ко је победио види се најбоље данас када се Дражи граде споменици а Брозу руше.
Da, grade mu oni koji su tvoju zemlju bombardovali u dva navrata.
И не само мене.
U to ne sumnjam. Uskoro cemo svi da zivimo u tom vrlom novom svetu. Ne znam samo kako ce to tvoje srpstvo odrzati u takvom potrosackom drustvu.

Tako od prilike. Biće da je i ovde potrebna jedna dobra denacifikacija.

Vole Putina, a ne poštuju Crvenu Armiju i NOV i POJ.

A na sve to pokušavaju da se provuku kao antitotalitaristi. Pod doktrinom koju razvio Truman. Koji je takoreći nekoliko meseci pre rezolucije IB-a posthumno odlikuje Dražu, ali već u Junu toliko bio human da je Jugoslaviji poslao jaja. Na orden i zaboravio.

O tome ko je bio ko u drugom svetskom ratu govori i činjenica o poplavi neonacističkih pokreta u zemljama zapadnog bloka. Za razliku od Rusije gde je antifašizam isto što i patriotizam.

Ne branis ti nikakvu istinu nego se ponavljas kao papagaj.
Можда али понављам историјске чињенице које заблудели другови игноришу.
Znaci potpisali su sporazum 10. aprila i do 22. juna ne udju u vladu? Vise od dva meseca nista?
Потписали су га 17.априла не пратиш расправу.10. је основана НДХ.
Требало је времена, ипак је то млада "држава".
O tome i jesu govorili komunisti. O izdaji.
О сопственој издаји!!
A Crna Gora je bila partizanska?
До 1944 углавном није.
Говори са новонасталог сецесионистичког угла.
Zato se iz Jugoslavije odseljavalo.
Јесте ако мислиш на Краљевину, али није имало облик егзодуса, као данас, или као када су комунисти средином шездесетих отворили границе.
Sve je to u domenu sta bi bilo kad bi bilo, ali istorija pokazuje suprotno. A to je da komunisticki blok nije vrsio pljackaske pohode kao NATO
То је већ било само ти не пратиш, Пољска је један од примера.
I u jednom i drugom bloku su Sloveni bili dominatna vecina.
У каквом другом, када си написао да је комунистички блок био јединствен и тако сви Словени уједињени!?
A to je znaci. Znaci ipak nije Tito rasturio Jugoslaviju nego velike sile.
Растурио је и Броз својом политиком.
За шта год се ухватио пропало је, братско и јединство, јер и није грађено на праведним основама, самоуправљање, грађено на неодрживим основама, и покрет несврстаних, прављен на нереалним основама.
Велике силе су ту мирођија увек били.
Trivijalnost. Uostalom ja ti nisam ni rekao da sam za obnovu SSSR i Jugoslavije vec za postovanje nasledja antifasizma i pobede u drugom svetskom ratu.
То је његово мишљење о СССР.
Нико и није против антифашизма овде, већ против комунизма, а то је велика разлика.
Da, grade mu oni koji su tvoju zemlju bombardovali u dva navrata.
Граде му сами Срби, и овоме другоме такође руше Срби, а и остали.
U to ne sumnjam. Uskoro cemo svi da zivimo u tom vrlom novom svetu. Ne znam samo kako ce to tvoje srpstvo odrzati u takvom potrosackom drustvu.
Сигурно је да под петокраком више живети нећемо, то је реалност.
Tako od prilike. Biće da je i ovde potrebna jedna dobra denacifikacija.

Vole Putina, a ne poštuju Crvenu Armiju i NOV i POJ.

A na sve to pokušavaju da se provuku kao antitotalitaristi. Pod doktrinom koju razvio Truman. Koji je takoreći nekoliko meseci pre rezolucije IB-a posthumno odlikuje Dražu, ali već u Junu toliko bio human da je Jugoslaviji poslao jaja. Na orden i zaboravio.

O tome ko je bio ko u drugom svetskom ratu govori i činjenica o poplavi neonacističkih pokreta u zemljama zapadnog bloka. Za razliku od Rusije gde je antifašizam isto što i patriotizam.
Никакве везе данас Путин нема са некадашњом Црвеном армијом, не знам како успеваш да спојиш уопште то у својој глави.Русија је накада била комунистичка, данас није.То што се Руси нешто другачије односе према свом комунистичком наслеђу него ми према нашем је зато што су они дочекали и прошли други светски рат углавном јединствени, црвени али јединствени, као ми у првом рату рецимо, док је овде беснео грађански рат по много чему гори од светског рата у чије време је и започео.

Такође комунисти немају тапију на антифашизам, како у свету тако и овде је било антифашиста који нису били комунисти.Овде их је таквих било више него комуниста, и то искрених антифашиста односно антинациста.Нико ко овде сматра генерала Дражу за великог српског јунака и мученика га не сматра фашистом, апсолутно нико, него и њега и његов покрет сматра великим и важним баш због тога што није био нацистички или на њиховој страни.Патриотизам је љубав према сопственом народу, тако да не може да буде нешто противно било чему другом.

И у Русији имаш данас пронацистичке организације, а у Украјини и балтичким земљама да не говоримо, чак и код нас.Постоје и на западу али су у запећку као генерално свуда.

USTAŠKI ADMIRAL GATTIN: PAVELIĆ JE LOPOV I IZDAJICA, MI HRVATI MORAMO STUPATI U REDOVE PARTIZANA!​

Početkom siječnja doputovao je u Split hrvatski ustaški admiral Gatin, inače rodom Splićanin, poslan od grupe hrvatskih ustaša koji se kupe oko dr. Berkovića i dr. E. Bulata. Gatin je imao zadatak povezati sve hrvatske frakcije u Splitu i okolici, a govorio je ovako:

»Približava se konac ovome ratu, pobjeda je sigurna na strani Saveznika, i radi toga potrebno je da mi Hrvati mislimo o našem spasu. S Pavelićem se ništa ne može, on je lopov i izdajica i radi toga moramo mi svi bez njega, i protiv njega, da se udružimo i da spremni dočekamo kraj rata. Već sada svi mi Hrvati moramo stupati u redove partizana i pomagati ih svim silama i sredstvima. Svi, i domobrani i ustaše moraju k ovima, jer jedini oni moći će da nas spasu od zla koje nas može zadesiti radi bezglavo vođene politike sa strane hrvatsko-ustaškog vodstva. Ujedinjeni s njima moći ćemo se spasiti i osvete sa strane Srba i njihovim političkim prestižom moći ćemo pregovarati sa Srbima na ravnoj nozi i oboružani kao i oni…«.

Izvještaj Srpskog nacionalnog komiteta u Splitu iz siječnja 1943., 5./330.
Iz Ratne kronika Splita.

Сарадња комуниста и Немаца у чачанском крају 1941. и 1942. године​

21/06/2015
072.jpg

Током 1942. године по списковима које су им дали комунисти Немци су у Такову ухапсили и потом убили ”300 присталица Драже Михаиловића”. Како је ово било опште познато, неки од тих комуниста су касније, 1949, морали да се изведу пред суд, али казне су биле благе​

ПИШЕ: Горан ДАВИДОВИЋ​

1941:
Активне оружане акције од стране комуниста нису предлагане ни разматране у првим месецима окупације Југославије, јер је КПЈ заузимала пасиван став према Немачкој. По извештајима припадника ЈНП “Збор”из Чачка (Покрет Димитрија Љотића), из јуна 1941. године, истиче се да су комунисти једино друштво немачким војницима у граду, тако да су били у могућности да рад својих идеолошких противника пријављују немачким властима. (Међуопштински историјски архив Чачак (МИАЧ), Збирка ЈНП “Збор”, К-1, бр.17.)
Чачански комунисти били су у вези са окупаторским војницима, са којима су по директиви требало да остварују контакте и да са њима разговарају “о расположењу у немачкој војсци и свему.” по изјавама самих припадника КП. (МИАЧ, Мемоарска грађа (припадника партизанског покрета), К-1, рег.бр.16, изјава Радмиле Лале Ивковић.)
У сећању је остало да је део чачанских комуниста добро прихватио долазак Немаца у Чачак. Политички слагали смо се са Немцима јер су Стаљин и Хитлер имали пакт о ненападању. Комунисти у Чачку су са весељем гледали у тенкове и немачке топове-скори знак пропадања капиталистичке империје. Раднички клуб “Борац” одиграо је са Немцима и фудбалску утакмицу. Победили смо их са три према један. Јер су Немци играли у војничким цокулама. (Пуриша Ђорђевић,Филмска прича, “Телеграф”, Београд 15. март 1995.)
Овај податак наводимо јер су на поменутој утакмици (тачан датум непознат, у питању је јун месец 1941) учествовали и неки припадници КП који су касније током устанка и грађанског рата имали кључне улоге. Навешћемо Живорада Давидовића, који је новембра 1941. по избијању сукоба између партизана и четника, био управник партизанског затвора у Чачку, у коме су убијена припадници покрета Д. Михаиловића.
Комунистчки покрет у Чачку своје прве борбене јединице формирају у првој половини јула 1941. године. Прве акције нису биле уперене против окупатора веће против српске жандармерије. Фактички грађански рат у Чачку је почео 9. јула 1941. када је партизанска група, коју је предводио Славко Крупеж, убила два жандарма.

1942:
Крајем марта 1942. године у Горњи Милановац долази једна немачка чета. Командири ове чете су били два поручника, Шуберт и Штибинг Хофман. Са овом четом је била и једна група немачких официра, међу којима је било и фолксдојчера.
За ову групу официра се претпоставља да је сачињавала центар Абвера који је био везан за центар у Краљеву и Врњачкој Бањи.
За АБВЕР је радио и велики број наших држављана који су се пресвлачили у униформе и заједно са нацистима учествовали у акцијама. Претпоставља се да су у почетку они коришћени у борби за откривање четничких организација и функционера, а касније сигурно је да су коришћени и за друге циљеве.
Са овом групом немачких официра је сарађивао је и Рајко Васиљевић, кога су због тога четници убили 1943. године. Он је пред рат од милановачке чаршије сматран за комунисту. Народу је показивао неку окружницу бр. 14. …у коме се говорило да оштрицу борбе против четника треба водити помоћу Немаца. Та “окружница” била је потписата од стране ЦК КПЈ.
Немачки обавештајни центар …успоставио је везу са једним бројем бивших партизана, и то нарочито из села, па је и њих увукао у службу. То су: Пего из Горњег Милановца, Василије Сретеновић и Љубиша Пурић из Врнчана, Јован Чарапић из Шилопаја, Љубиша Глишовић из Доњих Бранетића, Василије Сретеновић из Луњевице и други. Верује се да је овај центар био повезан са четничким обавештајним официром Костом Кошутићем и жандармеријским потпоручником Славком Куртовићем. Егон и Сеп састајали су се са четницима у кући Радишића у Такову. Претпоставља се да је основна мисија ове обавештајне групе била покушај ликвидирања четника Драже Михаиловића, или пак стварања шпијунских упоришта у њиховим редовима, и најзад, превођење четника ДМ у Пећанчеве четнике, чији је Сремско-банатски одред био легализован и налазио се лоциран у Милановцу. Од стране четника ДМ група лица која се ставила у службу “Абверу” била је откривена. Већи број ових лица касније је био од стране четника ликвидиран.
Од априла до краја 1942. године немачке акције су биле уперене против четника ДМ … што је утицало да њихова активност ослаби за неколико месеци. Неки бивши борци и симпатизери партизана склањали су се од власти па и четника све док су Немци поново дошли у град.
Захваљујући овим људима током 1942. године извршена су масовна хапшења присталица генерала Михаиловића у Такову. Тада је у смрт отерано преко 300 душа. Нешто касније су извршена и хапшења четничких симпатизера у Горњем Милановцу, на челу са Стојаном Солујићем, који је имао посебна задужења према Првом равногорском корпусу. Солујић је стрељан у Крагујевцу, а адвокат Лазар Сретеновић и још неки су пуштени касније. Илегални четници су били прогоњени и од стране Недићеве оружане силе. Априла 1942. године једна четничка тројка из Брђана покушала је да ухвати бившег партизана Драгутина Пантелића Дрпу, али су примећени и Дрпина жена их пријављује СДС који хапси ту тројицу четника и спроводи у Крагујевац где је један и стрељан-Слободан Кнежевић
Занимљиво је напоменути да комунисти, кад су дошли на власт, нису наводно знали да су неки њихови људи, и то на функцијама, радили за Немце, и да је захваљујући њима страдао велики број невиних људи. Ту тајну су дуго скривали, али су зато обавили суђења. После рата 1949. године у Окружном суду у Београду је обављено суђење овој групи и тада је на суд изведен и Живорад Пешовић звани Тула, који је у то време био секретар СК СКОЈ-а у Горњем Милановцу. Нова власт своје партијце за сарадњу са нацистима није казнила ликвидацијом, већ робијом. Тула је после рата живео у Београду, а Љубиша Глишовић у свом родном селу Доњим Бранетићима. (Историјски архив Чачак, МГ, К-7, рег.бр.2, Делатност непријатеља-срез таковски, у редакцији Љубише Зарића, стр. 7-10, 186-189.)
https://www.pogledi.rs/saradnja-komunista-i-nemaca-u-cacanskom-kraju-1941-i-1942-godine.html
https://www.academia.edu/31854154/Д...d_World_War_in_Cacak_Region_Opposed_Opinions_

Poslednja izmena:
Може ли неко да наведе име иједног усташе који је прешао у партизане? Усташе, а не домобрана. Неколико домобрана је такође прешло и у четнике, попут оног Драгутина Кузмића, или Матеје Парца.

Marko Mesić.

Zvanično da, samo što razlika između ustaša i domobrana praktično i nema. I jedni i drugi su delili istu agendu i bili vojne formacije NDH, nema razloga misliti da je bilo drugačije.
Па и домобрани су прелазили у четнике, имаш оног Драгутина Кузмића и Матеју Парца.

Па и домибрани су прелазили у четнике, имаш оног Драгутина Кузмића и Матеју Парца.

Onda se četnicima ne može spočitavati ništa što se ne može spočitati partizanima. Uzgred, čini mi se da si ti pominjao Budu Simonovića. Imam ovde jednu njegovu knjigu, zove se "Ognjena Marija Livanjska", o ustaškim zločinima u tom kraju. Pored svedočenja preživelih o samim zločinima, takođe ima i svedočanstva o onome što se dešavalo nakon rata. A dešavalo se to da se neko vrati u svoje selo i tamo zatekne žive i zdrave one koji su njegovu familiju i ostale bacali u jame. Kada su takvi odlazili u policiju da prijave zločince, odgovarano im je da se utišaju jer je sada doba "bratstva i jedinstva".

Poenta priče je da nisu samo uniformisane ustaše činile zločine, već da su upravo prema tim svedočanstvima ustaše čak bile u manjini, praktično samo nadzirale posao, a da su glavni izvršioci bili obični "ljudi", dojučerašnje komšije onih koje su bacali u jame. Amnestija takvih je gora nego menjanje uniformi nakon rata, jer su u pitanju civili od kojih nijedan nije stradao na Blajburgu, a pitanje je da li je i koliko takvih procesuirano nakon rata. Svakako znatno manji broj nego onih koji su ostavljeni na miru i samo sa svojom savešću.

Onda se četnicima ne može spočitavati ništa što se ne može spočitati partizanima. Uzgred, čini mi se da si ti pominjao Budu Simonovića. Imam ovde jednu njegovu knjigu, zove se "Ognjena Marija Livanjska", o ustaškim zločinima u tom kraju. Pored svedočenja preživelih o samim zločinima, takođe ima i svedočanstva o onome što se dešavalo nakon rata. A dešavalo se to da se neko vrati u svoje selo i tamo zatekne žive i zdrave one koji su njegovu familiju i ostale bacali u jame. Kada su takvi odlazili u policiju da prijave zločince, odgovarano im je da se utišaju jer je sada doba "bratstva i jedinstva".

Poenta priče je da nisu samo uniformisane ustaše činile zločine, već da su upravo prema tim svedočanstvima ustaše čak bile u manjini, praktično samo nadzirale posao, a da su glavni izvršioci bili obični "ljudi", dojučerašnje komšije onih koje su bacali u jame. Amnestija takvih je gora nego menjanje uniformi nakon rata, jer su u pitanju civili od kojih nijedan nije stradao na Blajburgu, a pitanje je da li je i koliko takvih procesuirano nakon rata. Svakako znatno manji broj nego onih koji su ostavljeni na miru i samo sa svojom savešću.
А постоји ли име усташе који је прешао у партизане?

Може ли неко да наведе име иједног усташе који је прешао у партизане? Усташе, а не домобрана. Неколико домобрана је такође прешло и у четнике, попут оног Драгутина Кузмића, или Матеје Парца.
Фрањо Пирц, Сулејман Филиповић.

Матија Парац није усташа.

Парац и Драгутин Кузмића су домобрани, то сам рекао.

Сулејман је био домобран. А мислим и да је Пирц био домобран.

Po toj logici, onda su Kuzmić i Parac bili ustaše.

Pitam te za razliku između ustaša i domobrana, u tvojoj interpretaciji. Šta je to što treba uzeti za zlo ustašama, a ne treba domobranima? Ili da povučemo paralelu između SS i Vermahta, gde bi ovi prvi bili ustaše, a drugi domobrani. Misliš da je odgovornost Vermahta bila manja od SS - ove? Komandant Vermahta Vilhelm Kajtel koji je i potpisao kapitulaciju Trećeg Rajha, godinu dana kasnije je osuđen i obešen.

Pitam te za razliku između ustaša i domobrana, u tvojoj interpretaciji. Šta je to što treba uzeti za zlo ustašama, a ne treba domobranima? Ili da povučemo paralelu između SS i Vermahta, gde bi ovi prvi bili ustaše, a drugi domobrani. Misliš da je odgovornost Vermahta bila manja od SS - ove? Komandant Vermahta Vilhelm Kajtel koji je i potpisao kapitulaciju Trećeg Rajha, godinu dana kasnije je osuđen i obešen.
Dobro, nema razlike između ustaša i domobrana. Onda su ustaše kasnije bili generali JVuO.

Back