Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Donqihote:

Mozes li mi preporuciti neku spediciju u bgu?
Otac mi zivi u Slo,pa bih mozda nekog puntica uvezao...ili bi to moglo preko tebe,ali si daaaaleko, a on dolazi preko hrvatske...i kako ide prenos sa vlasnika u slo ,na njega, pa onda na mene?

Ma, šta je u ovoj maloj Srbiji daleko? :)
On kada kupi auto ne treba da ga prepisuje na sebe. Izvadi zoll table na firmu koju ja kažem, a kupoprodajni ugovor napravi isto na tu firmu.

Jel moze srpska milicija da zaustavlja bosanca i da proverava auto i saobracajnu, kad bosanac vozi slovenacki auto u srbiji....

I ako je auto u voznom stanju, a nije po euro 3 standrardu moze li se uvesti radi delova, a da se bukvalno uveze, tj vozi do tih 3 meseca sto je zakonom dozvoljeno...

Srpska milicija ima pravo uvek da zaustavlja svakoga nema veze dali je to građanin naše ili strane zemlje.Građani strane zemlje moraju da znaju zakon i vladanje u našoj zemlji.
Ako je registrovan auto a imaš boravak u drugoj zemlji doteraš ga skineš tablice vratiš nazat i stvar završena.

Ljudi mala pomoc. Kada kupis polovan auto na auto placu sa stranim tablama, platis carinu i PDV prilikom kupovine, da li imas pravo da sa tim tablama odvezes auto na tehnicki, jer je to prvi korak pre registracije na domace table, ili moras da ga slepujes na tehnicki?! Hvala

Ovo mi se najvise svidja:

"Važno je reći da su ih zajednički dizajnirali ZIN i MUP i da je font nacrtan specijalno za ovu priliku, dakle nije iskorišćen ni jedan od postojećih slovnih rešenja – napominje Ivan Drecun. Očigledno je namera dizajnera bila da asociraju na postojeće, ali i da se ispoštuju standardi EU"

BRAVO!

Ljudi mala pomoc. Kada kupis polovan auto na auto placu sa stranim tablama, platis carinu i PDV prilikom kupovine, da li imas pravo da sa tim tablama odvezes auto na tehnicki, jer je to prvi korak pre registracije na domace table, ili moras da ga slepujes na tehnicki?! Hvala

Не можеш ти, али може онај на кога гласи регистрација, тј. онај ко га је довезао у Србију ;) ИЛИ, да нађеш некога са страним држављанством (нпр. БиХ, ЦГ кога год) и да ти га превезе ;) Слично сам радио са другаром недавно, купио ауто на Белгијским таблицама па сам га ја возио на преглед код мајстора и на регистрацију, и као за малер оба пута нас заустављала полиција и само кажу ''хвала, пријатно'' ;)

Не можеш ти, али може онај на кога гласи регистрација, тј. онај ко га је довезао у Србију ;) ИЛИ, да нађеш некога са страним држављанством (нпр. БиХ, ЦГ кога год) и да ти га превезе ;) Слично сам радио са другаром недавно, купио ауто на Белгијским таблицама па сам га ја возио на преглед код мајстора и на регистрацију, и као за малер оба пута нас заустављала полиција и само кажу ''хвала, пријатно'' ;)

Znaci li to da onaj koji je vlasnik auto placa mora da mi vozi auto na tehnicki? Sta ako je uvezao auto preko firme, onda vlasnik firme? Ne verujem koja glupost.... imamm racun (fakturu)da sam kupio auto, platio carinu i PDV, treba da ga registrujem, da bih ga registrovao moram da uradim tehnicki, a na tehnicki pregled auto moram da vozim slep sluzbom iako je u 100% ispravnom stanju.... ma ludi smo ali bas bas....:dash::dash::dash:

Znaci li to da onaj koji je vlasnik auto placa mora da mi vozi auto na tehnicki? Sta ako je uvezao auto preko firme, onda vlasnik firme? Ne verujem koja glupost.... imamm racun (fakturu)da sam kupio auto, platio carinu i PDV, treba da ga registrujem, da bih ga registrovao moram da uradim tehnicki, a na tehnicki pregled auto moram da vozim slep sluzbom iako je u 100% ispravnom stanju.... ma ludi smo ali bas bas....:dash::dash::dash:

Kad sam ja radio na placu ukoliko covek nosi papire na registraciju onda sam mu ja zavrsavao tehnicki pregled koji je bio u blizini a ukoliko je covek terao auto onda je dobijao probne tablice sa kojima je isao u svoj grad gde bi odradio i tehnicki pregled. Kakva slep sluzba za teh.pregled-nakacis tablice od nekog registrovanog auta,vezes pojas i drzis se tih 50km/h i uradis tehnicki-ovo je opcija br.2:)

Kad sam ja radio na placu ukoliko covek nosi papire na registraciju onda sam mu ja zavrsavao tehnicki pregled koji je bio u blizini a ukoliko je covek terao auto onda je dobijao probne tablice sa kojima je isao u svoj grad gde bi odradio i tehnicki pregled. Kakva slep sluzba za teh.pregled-nakacis tablice od nekog registrovanog auta,vezes pojas i drzis se tih 50km/h i uradis tehnicki-ovo je opcija br.2:)

Ova tvoja opcija br2 ce meni biti br 1, jer sam u tom pravcu razmisljao.... bilo koje tablice, i vozi....

Ti jesi vlasnik auta, ali ne znači da možeš upravljati sa njim na strane table, pošto si naš državljanin sa boravištem u Srbiji. Jedini legalan način da ga oteraš na tehnički je da izvadiš proba table.
Čak i za domaća auta moraš tako, ako mu je istekla registracija, jer neregistrovan auto, bez važeće polise osiguranja ne sme u saobraćaj. Sad što se niko toga ne pridržava je stvar policije, ali ako hoće mogu da te oleše od kazne. Jedino što ne mogu dda ti urade je da ti oduzmu auto, iako je na strane table, jerr je za taj auto plaćena carina i pdv, i on je od tog momenta srpski auto, odnosno nije u carinskom prekršaju. Dakle, tretira se kao i svaki neregistrovan srpski auuto.

Ako je verovati tekstu iz ovog linka (a ja mu poprilično verujem) onda ova država ozbiljno obmanjuje ovaj narod da je to zastrašujuće.

Elem,pre više od pola godine rečeno je da će "E" tablice biti ukinute.Naravno,sve to je sprovedeno u delo,pa je pola vlasnika takvih automobila platilo PDV i carinu,a polovina njih isterala automomobile u inostranstvo.
Sad,koliko vidim izdavaće se nove Ekonomske tablice,pa se postavlja pitanje za "čije babe zdravlja" su vlasnici takvih vozila morali da plaćaju državi po nekoliko desetina hiljada EUR na ime PDV-a i Carine,kad se sad ispostavlja da to nisu morali da urade.

Da ironija bude veća,od samog početka šuškanja oko tih tablica,pa sve do danas,redovno sam se raspitivao o eventualnom izdavanju novih tablica i BUKVALNO NA SVAKOM MESTU dobijao sam odgovor da nema govora o eventualnom ponovnom izdavanju tih tablica.Čak su mi i čelni ljudi iz MUP-a davali takve odgovore.

I nije mi jasno kako sad uvode žute tablice,umesto dosadašnjih crnih,kada se Ekonomske tablice izdaju jednokratno,dakle zauvek. :neutral:
Kako oni sad mogu mene da nateraju da promenim trenutne crne u žute tablice.A ja i ne mogu da ih promenim,jer su postojeće tablice vezane za podatke stranog lica,pa bih po eventualnom vadjenju novih - morao da pokrenem čitavu ponovnu proceduru dobijanja tablica,ponovo da vadim papirologiju itd.
Stalno nešto mrse oko toga,pa mi tu definitivno više ništa nije jasno. :neutral:

Jedino znam da neću ništa raditi dok ne vidim zvanično overen zakonski član u Službenom glasniku.Ovoj fiktivnoj državi ama baš ništa više ne verujem.

da li će se morati registrovati i nositi na tehnički pregled svake godine motori do 50 kubika, i vaditi posebna dozvola za njih,iako čovek poseđuje dozvolu B kategorije

Hm,dobro pitanje. U zakonu ne piše ama baš ništa o registraciji skutera do 50 ccm,bar ja nisam uspeo da pronadjem ništa po tom pitanju.Znači da ne mora da se registruje,bar dok ne donesu neki podzakonski akt koji bi eventualno dao odgovor na to pitanje.
Medjutim,potrebno je svake godine platiti obavezno osiguranje,ali da bi isti platio,moraš da prodješ tehnički pregled.
Dakle,ne plaćaš više na mostu,ali te zato čeka ćuprija. ;)

Kao što je rekao Dovla,po zakonu faktički nemaš pravo,jer sve dok automobil ne bude definitivno registrovan - smatra se ili strancem ili neregistrovanim. ;)

Većina placeva je u stanju da na licu mesta obavi registraciju.Ali svakako ima i onih koji to ne mogu.
Ali,ako si već obavio prenos vlasništva,slobodno teraj na tehnički,neće biti nikakvih problema.Ako te eventualno zaustave,pokaži im papire,kaži im da teraš auto pravo na registraciju i to je to. ;)

Апропо Е таблица... ја регуларно виђам по БГ-у Е таблице на којима је она година регистрације са бројем 10... као да их нису укинули уопште...

Ma uopšte nisu ukinute,ako zakonski posmatramo.Onom uredbom iz marta,koja je obavezala sve strance da preregistruju vozila (koja se najviše ticala Crnogoraca),Dinkić se u totalnom neznanju dotakao i E Tablica pomislivši da su i one strane.

Pošto su E tablice domaće tablice,nikakva preregistracija za njih ne važi.Nakon toga,ja sam se malo informisao u MUP-u ( a i na drugim mestima) i došao do zaključka da bez problema mogu da vozim,jer ne postoji nikakav zakonski osnov koji me može naterati da preregistrujem vozilo.

To što su Dinkić i Dragutinovićeva izjavili u zabludi,ima istu težinu,kao da sam i ja to izjavio. :) Dok ne vidim takvo nešto u Službenom glasniku,ništa ne preduzimam. ;)

Back