Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sad mi rece drugar da je slusao na vestima, kako razmisljaju da puste uvoz bez ogranicenja starosti. Evo ja sad pitao gugl i nista ne kaze:confused: Jel on to pogresno cuo:rumenko:

Mogu da zamislim ako puste uvoz kakav cemo tek krs da dovezemo.Niko nece doterati mladji auto od 98`-me a vamo kukaju kako kola 2007 imaju vec po 300000 km.Koliko li imaju tek ta oko 1995? 500-600 hiljada?:hahaha:

Mogu da zamislim ako puste uvoz kakav cemo tek krs da dovezemo.Niko nece doterati mladji auto od 98`-me a vamo kukaju kako kola 2007 imaju vec po 300000 km.Koliko li imaju tek ta oko 1995? 500-600 hiljada?:hahaha:

Pa da ali se nikom nece ni isplatiti da uvozi auto iz 80. koji kosta malo i ovde, a jos dok se doveze skuplji je dovoz nekgo auto, tako da bi se verovatno najvise uvozila kola sa kraja 90.

Vidim ja da cu da presavijem tabak protiv drzave u Strazburu...

Druge nema. Za dva auta sam morao da plaćam taksu zavodu za standardizaciju i da ih čekam skoro mesec dana prvi put i 5-6 dana drugi put, a sad kao može sve bez problema.

P.S. I ja sam načuo da će ponovo da puste sve, mada po novom Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila ima nekih ograničenja, kao što je obavezan ABS za sva vozila koja se registruju prvi put nakon 01.01.2010. i treće stop svetlo za sva vozila prvi put registrovana posle 01.01.2005. i još ponešto (u stvari, samo sam ovo zapamtio iz Pravilnika). Tako da neće moći da se uvoze Golf II :hahaha:

Druge nema. Za dva auta sam morao da plaćam taksu zavodu za standardizaciju i da ih čekam skoro mesec dana prvi put i 5-6 dana drugi put, a sad kao može sve bez problema.

P.S. I ja sam načuo da će ponovo da puste sve, mada po novom Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila ima nekih ograničenja, kao što je obavezan ABS za sva vozila koja se registruju prvi put nakon 01.01.2010. i treće stop svetlo za sva vozila prvi put registrovana posle 01.01.2005. i još ponešto (u stvari, samo sam ovo zapamtio iz Pravilnika). Tako da neće moći da se uvoze Golf II :hahaha:

:hahaha::hahaha::hahaha:

Bravo!!!! :lol:

Zna li neko, oce li novosadski parking servis da mi salje kaznu na kucnu adresu u BG, ako je iskuliram?
Mislim na onu obicnu, sto zalepe u zoni, ako auto ostane mimo placenog sata?

Moguce je da ce da ti salju, ali ne postom nego nekom drugom firmom, tipa city express i slicno, tako da znas ako ti dodje da se ne prevaris da primis pismo i potpises.

E sada, ja imam jednu kaznu koju sam "primio" to jest potpisao i jednu kojju nisam ni preuzeo izgrbavio se i od toga ima jedno godinu dana i posle me vise nicu cimali. TAko da mislim da treba da pokusas da se grbavis. Ako ti uopste stigne.

:rotf: golf 2. u nas možda samo zadnje godine 4. 2001-2003 mogu se uvest. ispod 2000-te ne treba ni pokušavat tražit

Ma ti se smejes ali da se hipoteticki sada proizvodi nov Golf 2, ali da je pravljen po istoj tehnologiji kao pre 20-30 godina, mislim da bi bio razgrablljen!!!! Ali ne mogu krivi te ljude, dobili bi radnu mazgu koja ce da traje 500.000 km ako se odrzava...:D

Pred sudom više
od 50.000 prekršilaca

347yxj9.jpg

Od početka godine pokrenuto je čak 54.000 prekršajnih postupaka za nesavesne vozače, a po okončanju kazneni poeni biće svima upisani u posebnu evidenciju. Najviše prekršaja bilo je zbog vožnje u alkoholisanom stanju, ali ne zaostaju ni oni koji su vozili brže nego što je dozvoljeno u naseljenom mestu, zatim prolazak na crveno i nepropuštanje pešaka na predviđenim prelazima.

– Kazneni poeni će se evidentirati u propisanim evidencijama. Postupak oduzimanja vozačke dozvole sprovodi se po službenoj dužnosti, kada se za to steknu uslovi propisani novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima – kažu za „Blic nedelje“ u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Samo od početka primene novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, prema podacima MUP-a, 228.000 saobraćajnih prekršaja je sanksionisano. Za 54.000 saobraćajnih prekršaja predviđeno je pokretanje prekršajnih postupaka. Načinjeno je 174.000 prekršaja za koje su predviđene novčane kazne u iznosu od 3.000 do 5.000 dinara. Međutim, za ove prekršaje, prema odredbama zakona, ne sleduju kazneni poeni.

Među onima za koje su predviđeni kazneni poeni, prednjači prekoračenje brzine do 20 kilometara iznad dozvoljenje u naselju. Takvih prijava je napisano za 7.600 vozača, a za ovaj prekršaj je predviđeno sedam kaznenih poena.

Za vožnju u alkoholisanom stanju prekršajne prijave je dobilo 10.172 vozača. Od tog broja 662 vozača imala su više od dva promila alkohola u krvi. Od 1,2 do dva promila u krvi imalo je 1.995 vozača, a od 0,51 do 1,2 promila imalo je 4.818 vozača.

Za vožnju u alkoholisanom stanju vozač može da dobije od 10 do 12 kaznenih poena. Međutim, ukoliko osoba odbije alko-test, može da dobije i do 14 kaznenih poena.

– Čak je prekršajnu prijavu dobilo i 137 profesionalnih vozača, koji ne smeju da imaju ni promil alkohola u krvi – kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova za „Blic nedelje“.

Novi zakon je uveo i novinu: kažnjavanje za nasilničku vožnju, pa su od početka godine za ovaj prestup kažnjena 132 vozača. Za ovaj prekršaj predviđeno je 15 kaznenih poena.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost u saobraćaju, da bi primena novog zakona o bezbednosti u saobraćaju bila potpuna, neophodno je što skorije formiranje Agencije za bezbednost u saobraćaju.

– Sudije regularno izriču kaznene poene, i već imamo slučajeve da su vozači u jednom mahu “zaradili” kaznene poene za oduzimanje dozvole. Međutim, problem je u tome što još nije počela da radi Agencija za bezbednost u saobraćaju, koja je zadužena za vraćanje oduzetih dozvola, kada istekne vremenski rok kazne – kaže za “Blic nedelje” Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

Najčešći prekršaji

Prekoračenje brzine 7.600
Alkoholisano stanje 10.172
Nasilnička vožnja 132
Neuključivanje svetla danju 43.276
Nepropisno parkiranje i zaustavljanje 30.000
Vožnja u zabranjenom smeru 3.189
Prolazak na crveno svetlo i nezaustavljanje na pešačkom 5.051

*Izvor – Ministarstvo unutrašnjih poslova

Bitno je da su napisali kaznu za 43276 vozaca koji nisu upalili svetla po danu!
Stvarno ne vidim razlog palljenja svetala,pa nismo coravi!
Preko se u vecini zemalja sa prvim danom proleca po zakonu ne moraju paliti svetla preko dana a sa prvim danom jeseni su obavezna upaljena svetla preko dana.
Tu po meni i ima logike.
Zasto onda oni silni proizvodjaci automobila stavljaju senzore za svetla kad moras da ih imas non stop upaljena?
Zamislite leto, 40 stepeni, sunce sija ko ludo a mi moramo da imamo upaljene farove koji samo bespotrebno vuku struju.Ocekujem uskoro da ce traziti da budu upaljena duga svetla da bi nas jos bolje,kao,videli.:mrgreen:

Bitno je da su napisali kaznu za 43276 vozaca koji nisu upalili svetla po danu!
Stvarno ne vidim razlog palljenja svetala,pa nismo coravi!
Preko se u vecini zemalja sa prvim danom proleca po zakonu ne moraju paliti svetla preko dana a sa prvim danom jeseni su obavezna upaljena svetla preko dana.
Tu po meni i ima logike.
Zasto onda oni silni proizvodjaci automobila stavljaju senzore za svetla kad moras da ih imas non stop upaljena?
Zamislite leto, 40 stepeni, sunce sija ko ludo a mi moramo da imamo upaljene farove koji samo bespotrebno vuku struju.Ocekujem uskoro da ce traziti da budu upaljena duga svetla da bi nas jos bolje,kao,videli.:mrgreen:

To ti je tako kada idioti pišu zakon, odnosno prepisuju tuđe, a ne znaju zbog čega i kako je nešto regulisano u inostranstvu.
Dnevna svetla su prvo uvedena u skandinavskim i nordijskim zemljama gde postoji polarni dan i noć i gde su česti tmurni dani. Kasnije su i druge zemlje počele da uvode to pravilo, ali kako.
Evo, npr. nama susedna Mađarska odavno ima to pravilo, ali ne ovako budalasto kao kod nas. U Mađarskoj je obavezno dnevno svetlo na otvorenom putu gde se razvijaju veće brzine. Dnevna svetla pomažu kod uočljivosti auta iz suprotnog smera u tmurnim danima i kod austomobila sivih i plavih nijansi koji se teže uočavaju na većoj udaljenosti, a primećeno je i da je broj nesreća prilikom preticanja znatno smanjen, jer farovi iz suprotnog smera psihološki deluju na vozača koji ima nameru da pretiče da ne uleti u makaze. Dakle, kreću u preticanje na baš priličnoj udaljenosti od dolazećeg vozila.
Ali, pošto se u naseljima kudikamo sporije vozi, te nema smetnji za uočavanje vozila iz suprotnog smera, a i retko se pretiče, u Mađarskoj u naseljima nije potrebno paliti dnevna svetla.
Znači, Mađari kada su piali taj zakon, onda su i razmišljali o tome šta pišu, a ne kao ove naše budale...Neko im rekao da se u EU danju pale svetla, i oni bez razmišljanja i provere gde i kako se to koristi, napišu pravilo kao da smo na Islandu ili severu Norveške i Finske.
Videla žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu.

Ja bih radije zabeležio 5 poena, nego što bi im dao 5000 Dinkića.

Vala bas, i onako se posle 2 godine brisu, mislim da je to opusteno, mislim mkozes godisnje napraviti par prekrsaja, to nije tako strasno... I onako napravo 1-2 prkrsaja maksimum godisnje.

Meni jos nije stigao poziv za sudiju, od pre mesec dva, bio sam veliki prestupnik vozio sam cak 72 km/h. :roll:

To ti je tako kada idioti pišu zakon, odnosno prepisuju tuđe, a ne znaju zbog čega i kako je nešto regulisano u inostranstvu.
Dnevna svetla su prvo uvedena u skandinavskim i nordijskim zemljama gde postoji polarni dan i noć i gde su česti tmurni dani. Kasnije su i druge zemlje počele da uvode to pravilo, ali kako.
Evo, npr. nama susedna Mađarska odavno ima to pravilo, ali ne ovako budalasto kao kod nas. U Mađarskoj je obavezno dnevno svetlo na otvorenom putu gde se razvijaju veće brzine. Dnevna svetla pomažu kod uočljivosti auta iz suprotnog smera u tmurnim danima i kod austomobila sivih i plavih nijansi koji se teže uočavaju na većoj udaljenosti, a primećeno je i da je broj nesreća prilikom preticanja znatno smanjen, jer farovi iz suprotnog smera psihološki deluju na vozača koji ima nameru da pretiče da ne uleti u makaze. Dakle, kreću u preticanje na baš priličnoj udaljenosti od dolazećeg vozila.
Ali, pošto se u naseljima kudikamo sporije vozi, te nema smetnji za uočavanje vozila iz suprotnog smera, a i retko se pretiče, u Mađarskoj u naseljima nije potrebno paliti dnevna svetla.
Znači, Mađari kada su piali taj zakon, onda su i razmišljali o tome šta pišu, a ne kao ove naše budale...Neko im rekao da se u EU danju pale svetla, i oni bez razmišljanja i provere gde i kako se to koristi, napišu pravilo kao da smo na Islandu ili severu Norveške i Finske.
Videla žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu.

Pa da upravo tako!

Uvodi se saobraćajni znak za naselje i kontrola prosečne brzine

b680oi.jpg

Novim saobraćajnim propisima u toku ove godine biće uveden i saobraćajni znak za naselje, a biće obavezna i izgradnja trotoara, gde god postoje nizovi kuća pored saobraćajnica, najavio je na Sajmu automobila u Beogradu profesor Saobraćajnog fakulteta Boris Antić.

On je, predstavljajući nove propise, koji će proisteći iz novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, objasnio da je ograničenje brzine u naseljenim mestima uvedeno da bi se zaštitili pešaci koji mogu da se nađu na kolovozu.

Antić je objasnio da se pojam naselja, međutim, ne poklapa sa geografskom odrednicom naseljenog mesta, odnosno sa onim gde stoji tabla sa njegovim imenom. To u praksi znači da vozači sada ne znaju tačno od kog mesta važi ograničenje brzine, odnosno da ona ne mora da se smanji odmah kod saobraćajnog znaka koji to zahteva, ako u blizini još nema kuća.

Sa uvođenjem novih tabli, koje će jasno ožnačavati početak naselja, međutim, više neće biti dileme, naglasio je Antić. On je, takođe, rekao da će se ubuduće raditi kontrola prosečne brzine vozila, a ne samo trenutne, jer će to omogućiti soficistiraniji sistemi za praćenje, koji će biti postavljeni na svakom nadvožnjaku.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno što će se povećati i odgovornost vlasnika vozila sa kojim je napravljen prekršaj. Vlasnik vozila će, naime, ubuduće morati da pruži tačnu informaciju o tome ko je u trenutku prekršaja upravljao njegovim vozilom, ako to nije bio vlasnik lično, što je do sada bilo prilično problematično.

Antić je rekao da je ustanovljeno da veliki broj nesreća noću izazivaju neosvetljeni traktori, prikolice i priključne mašine, pa će ubuduće morati da imaju žuto rotaciono svetlo. On je podsetio da je novi zakon pokušao da ispravi sistem kazni koji je do sada bio loš, jer su bahati vozači bili samo novčano kažnjavani, umesto da budu odstranjeni iz saobraćaja, s obzirom da ugrožavaju živote drugih.

Izvor: Tanjug

Antić je objasnio da se pojam naselja, međutim, ne poklapa sa geografskom odrednicom naseljenog mesta, odnosno sa onim gde stoji tabla sa njegovim imenom. To u praksi znači da vozači sada ne znaju tačno od kog mesta važi ograničenje brzine, odnosno da ona ne mora da se smanji odmah kod saobraćajnog znaka koji to zahteva, ako u blizini još nema kuća.

BAs tako, kod nas cim stoji tabla sa imenom mesta, nacrtaju se panduri da uhvate nekog pre nego sto naidje n naselje zapravo i uspori. JOs ako je 40 ogranicenje, srecni nikad kraja.

Back