Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nemoj se ljutis ali zadnjih 20 godina panduri stoje na ulazu u Irig i svi koji idu tim putem to znaju i voze 40.A i taj znak nije bezveze tu stavljen jer bas pred Irigom su nepregledne krivine.Znam da je 40 malo ali sta ces,neko je to tu postavio i mi se toga moramo pridrzavati.I mene je zaustavio pandur na onoj zestokoj krivini u samom Irigu jer sam tu nasao da obilazim nekog sporaca a kaznu sam morao platiti.

E vidis u tome jeste problem sto je neko postavio to lose. A mi se moram pridrzavati.

Zdravo ljudi, imam jedno pitanje, mozda deluje glupavo, ali stvarno nemam pojma kome da se obratim,
Elem, sinoc me zaustavila policija na gazeli. Zaboravila da upalim svetla ( znam da sam idiot:dash: ). Dala im sve isprave, pozvali me do njihovih kola, proverili isprave...onda su me pitali da li znam da je kazna od 15000-30000 hiljada za taj prekrsaj. Pitao me sta radim , ja rekla da studiram i on mi rekao " Ajd idi do kola, upali svetla i polako vozi ". I to je to.
Nije mi rekao da ce da pise kaznu, E sad, ja nista nisam potpisala, niti sam ikakav papir dobila.
Mene interesuje, ako mi nista nisu dali, niti sam ista potpisala, da li kazna stize ili ne? Sta vi mislite?:confused:
Da krenem sad da skupljam pare za kaznu :rumenko::sad2:

Zdravo ljudi, imam jedno pitanje, mozda deluje glupavo, ali stvarno nemam pojma kome da se obratim,
Elem, sinoc me zaustavila policija na gazeli. Zaboravila da upalim svetla ( znam da sam idiot:dash: ). Dala im sve isprave, pozvali me do njihovih kola, proverili isprave...onda su me pitali da li znam da je kazna od 15000-30000 hiljada za taj prekrsaj. Pitao me sta radim , ja rekla da studiram i on mi rekao " Ajd idi do kola, upali svetla i polako vozi ". I to je to.
Nije mi rekao da ce da pise kaznu, E sad, ja nista nisam potpisala, niti sam ikakav papir dobila.
Mene interesuje, ako mi nista nisu dali, niti sam ista potpisala, da li kazna stize ili ne? Sta vi mislite?:confused:

KAsno je, mislim da treba da vadis pasos i da emigriras van drzave, najbolje negde gde ne isporucuju zatvorenike, recimo na Kubu! :hahaha: A auto zaboravi, on i de u presu! :lol:

P.S. Ma ako su te pustili - pustili su te! :)

Nego da se mi vratimo na moj problem!

Juce sam uzeo iz auta tu famoznu kaznu sto su mi napisali (gore sam spominjao) i procita je i nanjoj pise to sta sam j auradio, vozio se iz pravca tog i tog, tom brzinom, i da je to prekrsaj po clanu br taj i taj, i to je sve.

Ne pise koliko to kosta, ni kada, gde da se pojavim na sudu ako ne platim i tako to,??? Mislim, sta to sada znaci??

Poslednja izmena:

Ne mora da znači da je sve gotovo,ako ništa nisi potpisala.Možda su te snimili,pa će ti poslati kaznu na adresu. :)

Mada,ne verujem da će do toga doći,jer ako su ti rekli da nastaviš sa svetlima,to znači da su ti najverovatnije progledali kroz prste. ;)

Nego da se mi vratimo na moj problem!

Juce sam uzeo iz auta tu famoznu kaznu sto su mi napisali (gore sam spominjao) i procita je i nanjoj pise to sta sam j auradio, vozio se iz pravca tog i tog, tom brzinom, i da je to prekrsaj po clanu br taj i taj, i to je sve.

Ne pise koliko to kosta, ni kada, gde da se pojavim na sudu ako ne platim i tako to,??? Mislim, sta to sada znaci??

To znači da će ti kazna stići na kućnu adresu,gde će detaljno pisati koliki je iznos kazne,kao i to gde ćeš moći da je platiš. :D

E prava si muška sponzoruša,kad je žena uspela da te kazni. :neutral: :D

Ovo što si napisao za debelog kolegu,to naravno nije normalno,ali trebao si sve to da snimiš,pa kad ti pošalju kaznu,ti se onda pozoveš na članak o postupanju policijskih službenika.Po tom pravilu,kazna je ništavna (dakle,nisi dužan da je platiš) ako je policijski službenik napravio bilo kakav prekršaj.Mada,s obzirom da su oni zaštićeni kao beli medvedi,čisto sumnjam da bi sve to funkcionisalo u praksi ... :)

Ja se ne odvajam od mobilnog i diktafona.Zato se uvek trudim i da izadjem napolje,kako bih pripremio materijal na najbolji mogući način. ;)

To znači da će ti kazna stići na kućnu adresu,gde će detaljno pisati koliki je iznos kazne,kao i to gde ćeš moći da je platiš. :D

E prava si muška sponzoruša,kad je žena uspela da te kazni. :neutral: :D

Ovo što si napisao za debelog kolegu,to naravno nije normalno,ali trebao si sve to da snimiš,pa kad ti pošalju kaznu,ti se onda pozoveš na članak o postupanju policijskih službenika.Po tom pravilu,kazna je ništavna (dakle,nisi dužan da je platiš) ako je policijski službenik napravio bilo kakav prekršaj.Mada,s obzirom da su oni zaštićeni kao beli medvedi,čisto sumnjam da bi sve to funkcionisalo u praksi ... :)

Ja se ne odvajam od mobilnog i diktafona.Zato se uvek trudim i da izadjem napolje,kako bih pripremio materijal na najbolji mogući način. ;)

Da ono vozio sam citavih 72 i to je razlog da se sudstvo opterecuje time. Toliko o tome kako je dobar novi zakon, umesto da se pojednostavljuje sve se komplikuje.

Ma zeznuo sam se sto nisam poneo foto da slikam! :dash: Ali i to sto kazes, ne verujem da me zbog toga ne bi kaznili. Kao sto sam jednom napisao, kada posten covek izadje pred sudiju ugasio je, tako da od sada stogo izbegavam takve manifestacije.

A da sam imao foto izasao bih i ja napolje i snimio.

Jedina srecna okolnosto po mene je nadam se, mada ne znam cemu to kada i onako planiram da se ne pojavim na sudu, je sto su meuhvatli starim radarom, nema ni snimka ni nicega. E sad.... :think:

nadam se da nisam pogresio samo mesto za pitanje...
e sad izasao je ovaj novi zakon i ja sam trazio al nisam nasao sta mi treba
imam 16 god i zanima me sledece
po novom zakonu sam cuo da se za kola polaze sa 17 godina i mora za nekim ko ima iskustvo da se vozi (koliko godina iskustva?) e sad moja sestra je skoro polagala i ona je isla ovako znaci sa 17.5 god (npr) je pocela obuku i na 18 je zavrsila i polagala
e sad me zanima jel mogu ja tako sa 16,5 da krenem i da polozim kad napunim 17 ili ?
jer ako je tek sa 17 onda je bzvz jer dok se zavrsi obuka vec 18 tako da :D

i jel su zakljucili jel ima ona obuka za teorijski deo ?

pozz nadam se da sam objasnio sta mi treba i da nije bzvz pitanje (msm meni nije :D )
pozzz hvala unapred za odg

Da, do kraja godine po starom, bila vest skoro.
Sa 17 mozes na obuku i da polazes, al' dozvolu mozes da dobijes tek sa 18. Bilo tako ranije i ostalo sada.

To sto sluzbeno lice nije postupalo po propisu, ne oslobadja tebe automatski prekrsaja ili krivice, osim ako nije neka vrsta zloupotrebe polozaja, zbog cega se ide u ozbiljan sudski proces. Taj pravni princip vazi u svim drugim slicnim situacijama, nije vezan samo za saobracaj.

Moguća žalba i na policijski zapisnik

Policijski zapisnik neoboriv je dokaz pred sudom, ali važno je da vozači znaju da na njega mogu da ulože prigovor i to pred nadležnim organom MUP-a. Međutim, sagovornik „Blica nedelje“ Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je neoborivost zapisnika pred sudom u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o prekršajima, pa i sa samim Ustavom.

Naime, kazneni poeni se, kao i ostale kazne, izriču u presudi, nakon sprovedenog postupka pred prekršajnim sudom. Poeni važe dve godine od dana od kada prekršajna presuda postane pravosnažna i beleže se u posebnoj evidenciji koja nije dostupna
Javnosti, pa ni samim tim policajcima na terenu. Nakon dve godine, ukoliko vozač ne načini nijedan prekršaj, oni se brišu.
Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, na sadržaj policijskog zapisnika kao i na njegovo sačinjavanje moguće je izjaviti prigovor nadležnom organu Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kako objašnjava, prigovor se rešava u okviru samog MUP-a.
– Naime, Zakon o prekršajima određuje da je sud slobodan da ceni dokaze po svom slobodnom uverenju. Kada bi zapisnik bio neoboriv dokaz, onda faktički sud ne bi imao pravo da odluči o nečijoj krivici, već samo da odredi visinu kazne. Moguće je da prekršajni sudija donese presudu i bez saslušanja okrivljenog u slučaju kada je okrivljenom pružena mogućnost da iznese svoju odbranu, pa on to neopravdano nije učinio (neodazivanje uredno pozvanog okrivljenog) – objašnjava za „Blic nedelje“ Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju.
Međutim, naš sagovornik napominje da su nedostaci Zakona o bezbednosti u saobraćaju u delu koji se tiče poena mnogostruki. Naime, jedan od najvećih nedostataka je taj što se poeni izriču i za prekršaje čijim izvršenjem se ne ugrožava bezbednost saobraćaja (na primer neprodužavanje važnosti vozačke dozvole, posedovanje radar detektora), dok se za pojedine opasne prekršaje ne propisuju poeni.
– Tako, na primer, ako u zoni škole gde je ograničenje brzine 30 kilometara po satu vozite duplo brže, odnosno 60 kilometara po satu nećete dobiti nijedan poen, ali ako zaboravite da produžite vozačku dozvolu, dobićete pet poena. Ako vozilo polukružno okrenete nasred tunela, dobićete dva poena– kaže naš sagovornik.

Propusti u Zakonu o saobraćaju
Da podsetimo, naš sagovornik je i ranije upućivao na nedostatke novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji se tiču kaznenih poena. Tako, na primer ovim zakonom nije predviđena kazna za upravljače puteva, takozvane putare, koji ne održavaju signalizaciju prema saobraćajnom projektu, ili za policajca koji sazna za opasnost na putu i ne pokrene postupak za njeno otklanjanje. Tako će vozač koji ide primerenom, odnosno dozvoljenom brzinom i naleti na rupu na putu ili sleti s puta zbog blata ili nepostojanja odgovarajućeg znaka – sam biti kriv za nezgodu.

A kad vec pitas za Xsaru ja vec imam jednu za tebe i to 2.0HDI u exclusive opremi.Evo ti njena slicica.
qssghu.jpg

Beli šengen za Srbiju u opasnosti?

Iz EU upozoravaju: naglo povećanje broja ljudi koji traže azil moglo bi da ima posledice po građane Zapadnog Balkana – moguće su restrikcije na već uvedene bezvizne režime, ali i prolongiranje odluke za BiH i Albaniju.

Dva meseca posle uvođenja bezviznog režima za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore pojavili su se prvi problemi. Belgijske vlasti obavestile su i predstavnike Evropske unije, kao i zvaničnike zemalja Zapadnog Balkana da stotine ljudi sa Severa Makedonije, juga Srbije, ali i sa Kosova, uz legalne biometrijske pasoše dolaze u Belgiju gde potom traže politički azil.

I dok su Evropska komisija i vlasti Belgije već pokrenule korake kako bi ispitale problem i smanjile taj masovni priliv, ambasador Srbije u Belgiji, Radomir Diklić, za Dojče vele kaže da u Srbiji ne postoji opasnost od političkog ili proganjanja na etničkoj osnovi, već da se motiv tih potencijalnih azilanata mora tražiti na drugoj osnovi:

„Ljudi dolaze ovde iz ekonomskih interesa, ali traže političi azil jer smatraju da je Belgija vrlo liberalna zemlja i da su zakoni u takvi da će lako dobiti azil. Ja moram da im ponovim ono što su nama Belgijanci rekli – to jednostavno neće biti tako jer Srbija nije više zemlja iz koje ljudi moraju da idu da bi tražili politički azil.“

Opasnost po procese vizne liberalizacije za ceo Zapadni Balkan

I dok navodni azilanti u ovom slučaju, pored povratka u zemlju porekla, sebe dovode u rizik i od oduzimanja pasoša jer su zloupotrebili zvanični dokument, posledice takvog njihovog ponašanja mogu se odraziti na ceo proces vizne liberalizacije za Zapadni Balkan.

Poznato je da po dobijanju „belog šengena“ zemlje članice EU još izvesno vreme nastavljaju da prate implementaciju tog režima. Nagli priliv ljudi iz Srbije i Makedonije svakako je signal da nešto nije u redu, tako da je moguće da se uvedu restrikcije koje će pogoditi sve građane tih zemalja.

Tanja FajonBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Tanja Fajon

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajaon, za Dojče vele kaže da još nije bilo reči o mogućim merama, ali da se uvedu jače kontrole na granicama i strožiji uslovi ulaska, koji se odnose na novčano osiguranje puta i sl. Problem, prema njenim rečima, može zadesiti i zemlje koje su na putu da dobiju bezvizni režim:

„U sred smo priprema za viznu liberalizaciju za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. Ako sada imamo negativan uticaj zbog masovnog dolaska u Belgiju, zemlje članice EU biće još više zabrinute i bojim se da će to dovesti do usporavanja procedure.“

Belgija nije obećana zemlja

I dok belgijske vlasti sumnjaju da se iza ovog masovnog dolaska azilanata kriju „organizovane mreže“, Tanja Fajon poziva vlasti u Makedoniji i Srbiji da povedu informativne kampanje i tako obaveste svoje građane o postojanju agencija koje im lažnim obećanjiima o boljem životu na zapadu zapravo samo uzimaju novac. Ambasador Srbije u Belgiji, Radomir Diklić, poručuje sledeće:

„Ni Belgija niti bilo koja zemlja EU nije raj u kome te ljude čekaj brdo novca, hoteli i stanovi. Priča o azilu više ne prolazi. Bolje je ne ulaziti u aranžmane sa ovom, jednom vrstom organizovanog kriminala, jer se to neće isplatiti.“

O novonastalom problemu i predstavnici Evropske komisije, ali i belgijskih vlasti u narednim danima razgovaraće sa zvaničnicima u Beogradu, Skoplju i Prištini.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5310017,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss

JAOOOO ljudi da vam se pozalim sta mene snadje.Pazi ovako ja odem za slo i uzmam auto. Fiat punto 2001 god 70000 predjenih, ima ABS podizaci nema klimu 5 v. Placen u Slo veniji 1800 eura. Posto sam ja iz Vranja resih da ga carinim u carinarnici Leskovac . Na moju veliku zalost . Oteram ja auto tamo i kad juce me zove ovaj decko sto mi radi papire i kaze bato oni ti procanili auto oko 3000 e. :worth:. MOLIMM kazem ja a on covek sta ce kaze carina i pdv izlazi oko 900 e:besan2::besan2: Kako ljudi toliko on kazed toliko pazi auto nema klimu nema alu felne nije nesto narucito dobar al braca imaju neki ***** li ga kakav katalog.E sad kao nije toliko sad su procenili na 850 e . MISLIM STRASNO . Bezite od carine u Leskovcu glavom bez obzira kazem ljudi su definitivno na nekim seditivima . Teo sam da povucem auto sa carine al nemoze kao uslo u proceduru znas ja bre jeftinije sam ga uzo tamo nego ovde sto ce mi izadje
\:dash::dontunderstand:

Druze nije ti to samo u Leskovcu nego svuda tj. na svim carinama.Samo cekam da se iskristalise situacija pa da vidite da vam se ne isplati da sami uvozite kola. To sto si ga ti tamo platio 1800 nema nikakve veze jer ovde se gleda cifra prema katalogu. Ja sam jos pre dve godine mogao da uzmem Pasata 2006 za 7900 ali su mi ga po katalogu racunali 13500 u Novom Sadu.I naravno ja odustanem jer mene u toj matematici nije bilo.A ono sto je bitno je da si sam izabrao auto i da sam ti ja mogao prodati 2002 sa 5 vrata i klimom za 3000.Doduse 120000km ali icice taj jos ohoho kilometara.Ovako si samo izgubio i zivce i nerve i potrosio svoje vreme.:)

Dule nemo se uvredis ja sam svoj auto doterao za svoju dusu . Tj auto je uzet u Slo po preporuci od babe koja ga nije vozlia zimi sad mu prva zima kupila mu nove gume zimske . Ma lutka varuj mi dala mi pride i letnje gume plus. E sad posmatraj to ovako baka je tela da mi potpise u opstinu ili sud gde se dogovorimo da auto nije udaran da je realna kilomteraza al nisam je smarao da maltretiram zenu da se cima . Kilometrazu sam licno proverio u servisu sve se slaze i datumi servisiranja i kilometraza i ime i prezime i datumi i sve.E sad pre nego sto sam iso tamo ja sam iso i ovde po raznoraznim prodavacima tj preprodavcima i autokucama . Cene za dobro ocuvane primerke je negde oko 3500 pa nagore. Ja sam bato moj ispo ko njina jer za njega sam imo ponudu da ga covek da ne kazem odakle mi odradi carinu i da mi sve izadje oko 680 eura . Al kad sam ga uvozio trebo je da ide na ime njegove firme pa posle da radim prenos. Ali ja sam se vodo sl. logikom da mi izadje 100 e vise al da ide na moje ime al sad nije tako jer izlazi mngo vise. nema veze. A smem da se kladim da 90 % automoblia koji se uvoze u Srbiju su malo lupani ili sa velikom kilometrazom. Svidjo mi se punto jedan al kad sam liku reko da placam probne , gorivo ,i da ga teram u jedan servis da ga provere ako je u redu auto kes na ruke vracam ga nazad i uzimam auto ako ne on da plati sve i kud koji znas li sta mi reko pa sad nemam vremena kao navratite drugi put i td.Smes li ti da potpises za tvoje automobile matreijalno i krivicno da nikad nisu bili udarani i da im je kilometraza realna. Ako smes svaka cast onda sam gresan,, al pazi sad mi bar lakse znam sta imam kucu.

im on neke sitnice ne kazem tipa da se zameni zupcasti uljer da se dorade prskalice i tako al to sve nije nista . Limariski nije neka boja yebacka mislim nije nesto besno ima jednu tacku na vrata oko 3 do 4 milimterara i to.A dule aj mi kazi klko bi izasla carina za pezo 206 1.4 karavan hdi u full-u, cist me interesuje cena.

Back