Salate

• Začetnik teme Začetnik teme praziluk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Salata od tunjevine:crni ,beli luk praziluk,vlasac,bosiljak,persunovo lisce,feta sir,paradajz pire,ljuta paprika,babura,soja sos,malo nekog ulja i limunov sok to sve pomesati i krenuti u frontalni napad. ;) ;)

ej super su paprike u pavlaci :) ono shto se kupuje u radnjama ili na pijaci mozda neko nije probao ja sam slucajno

kao kisele i slane paprike ali umiri ih pavlaka

da li se nekad plasite da ukradete tudji recept kao svoj ja se upravo plasim. zato idem da pravim i usput ce me proci taj napad savesti

Salata od tunjevine

Brzo, lako, ukusno, hranljivo, zdravo ..

Mere su odokativne i prema ukusu.

Obariti krompir, shargarepu, kukuruz i grashak. Ohladiti i iseckati na kockice, osim grashka i kukuruza, naravno :) Iseckati zelene masline na chetvrtine. Iseckati zelenu, oljushtenu jabuku na kockice. Zaliti sokom od limuna. Sve izmeshati i dodati ocedjenu tunjevinu (komade) Osoliti, dodati kasiku senfa, malo majoneza i kisele pavlake. Ohladiti u frizideru.

Salata od govedjeg mesa

Skuvati komad govedine i uzeti ga za salatu, a od vode u kojoj se kuvalo napraviti supu.

Pola sata ranije iseckati glavicu crnog luka na rebarca i posoliti. Kasnije dodavati sitno seckane kisele krastavce, na rebarca iscepkanu govedinu, dosoliti, pobiberiti, dodati kasiku senfa i majonez. Sluziti hladno.

Josh jedna salata od tunjevine, upravo pravila i klopala (nekim mojim ukucanima se nije dopalo, a meni je sasvim ok)

Dakle:

Obariti dva krompira i dve sargarepe, kad se ohladi iseckati na kocke. Pre toga iseckati na rebarca crni luk i ostaviti da odstoji. Izmeshati, dodati dva seckana oljustena paradajza, pershunov list, staviti iscedjenu tunjevinu (komade) , osoliti, sipati limunov sok i maslinovo ulje. Sve dobro izmeshati.

SALATA OD SUNKE SA PECURKAMA

Za 4 osobe:300gr sunke,350gr seckanih mariniranih sampinjona,100gr majoneza,masline,1 veza mladog luka,1 kasika senfa,300ml pavlake,1 limun.
u dubok sud stavimo deo sampinjona,sitno seckanu sunku,dodamo i parcad maslina.U drugi sud iscedimo sok od limuna,pa dodamo majonez,pavlaku i senf.Posolimo,pobiberimo i promesamo.preliv od majoneza dodamo u sud sa sampinjonima.mladi luk isecemo i rasporedimo po salati.Sredinu ukrasimo sa nekoliko celih maslina.

e, ovako: ispzi se belo meso iseceno na sitnije kockice, pospe se mesavinom zacina -npr za giros, ili kineski "5 ukusa" ili sta vec imate u kuci, promesa i skloni sa vatre da se hladi.
Isece se pekinski kupus na rezance, doda malo majoneza i vrlo malo kecapa, crni luk isecen na perca (ko ne voli suvise jak miris i ukuc perca prelije prokljucalom vodom), pomesa se sa ohladjenom piletinom, po ukusu se dodaju so, biber, seckan persunov list.
Ova salata je i osvezavajuca i sita.

Upravo sam se setila jedne salatice koju sam često pravila ranije a menja ceo obrok: zelena salata oprana i iscepkana na listove a veći listovi na manje komade, konzerva neke tunjevine sa nekim povrćem, meni je omiljena bila Isabel ensalada californiana, pečeni, oljušteni suncokret (može i golica ili nešto treće tipa badema, kikirikija...) i majonez, jako mala količina, samo da to sve malo sjedini. Ja sam obično uzimala onaj posni.

Ovo je recept za one koji vole salate. Možete dodavati svega i svačega ali je osnova mala konzerva crvenog meksičkog pasulja,mala konzerva graška,mala konzerva kukuruza šećerca. Sve ovo se opere hladnom vodom u cediljki i sipa u veliku činiju.
Zatim dodati na kolutove iseckan praziluk, šargarepu. Takodje možete dodati i malo obaren karfiol ili brokoli, svež kupus (jako lepo izgleda ljubičasti).
Posolite, stavite ulje i sirće i ostavite u frižider da odstoji.
Druga varijanta je da u sve to dodate iscepkano na vlakna meso i to bilo koje (ostaci od nekog pečenja) i pavlaku.
Pažnja: treba vam veeeelika činija
Vreme pripremanja 20 min.za seckanje:D

Evo jedna prava zimska salatica, a može biti i kompletna večera:
Skuvati u ljusci par krompira (može se ispeći u mikrotalasnoj), pa iseći na kocke. U vruće dodati mali crni luk isečen na kolutove, kockice svinjetine ili junetine (mogu ostaci pečenja, dinstano ili bareno), 2-3 iseckane pečene paprike, i propržene kockice mesnate slanine. Napraviti preliv od malo šećera, soli, ulja, sirćeta i začina po želji. Preliti preko salate i još malčice propržiti, ustvari više ugrejati u tiganju da da tečnost ispari.
Za prilog je dovoljan hleb ili feta sir.
Prijatno.

Ponekad leti kada je pretoplo nista drugo ne mogu da jedem osim salatice od svezih krastavaca, prelivenih jogurtom i sa malo sitno naseckanog belog luka (naravno nigde posle toga ne idem:hahaha:)

Back