Salate

• Začetnik teme Začetnik teme praziluk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Piletina i pečena paprika
Ispržiti piletinu i iseckati na kockice. Izmešati sa pečenom paprikom na rezance isečenom, izgnječenim belim lukom, iseckanom glavicom crvenog luka.
Skuvati (po želji) testeninu, izmešati sve zajedno sa susamom, majonezom i pavlakom

Pileca salata

Piletinu skuvati u supi i iseckati na rezance, dodati mariniranu papriku isto iseckanu na rezance, moze i neki kiseli krastavac i krupno narendan gauda kackavalj. Zaciniti majonezom i sluziti dobro ohladjeno.z:dm:

Ponekad leti kada je pretoplo nista drugo ne mogu da jedem osim salatice od svezih krastavaca, prelivenih jogurtom i sa malo sitno naseckanog belog luka (naravno nigde posle toga ne idem:hahaha:)

Tarator iliti caciki. Na pf KV, na temi Samo za gurmane je Ledi dala odlične linkove na Vikipediju za oba pojma, vredi pročitati.

salata sa Kikirikijem i celerom
za 4 osobe
oljuštiš jedan veći celer,opereš isečeš na kolutove,i 1o minuta kuvaš u 500ml vode posoljene sa jednim iceđenim limunom..kada je gotovo iscediš celer,i ostaviš da se ohladi...otvoriš konzervu ananasa,ocediš,i ostaviš taj sok,trebaće...ako je ananas već sečen na kockice super,ako je na kolutove treba iseckati na kockice....treba ti 150gr kuvanog žita,isto ohlađenog,150gr Gauda sira isečeš na kockice,kikiriki po želji,ali min. 2 pune sk isečeš na sitne komade,
sve nabrojano se ubaci u veću činiju
tada se promeša da se dobije sos 125gr jogurta sa 2 sk soka od ananasa i 1 sk balsamico ocata,soli,1 sk curry-ja,i 1 sk šećera...kada su ovi sastojci skroz izmešani kao sos,tada se nalije u činiji na sve ostalo i dobro promeša...prijatno

Salata od spanaca sa slaninom

Za dvoje.

2 kasike jabukovog sirceta
1/4 kasicice secera
So i biber
4 snite slanine, moze prsuta ili suvi vrat, po zelji
1/4 crvenog luka
1 cen belog luka
Spanac, moze rukola, po zelji
2 tvrdo kuvana jaja

Izmesati sirce, so i biber.
Iseci slaninu i prziti ~ 10min.
Presuti ulje i saft od slanine u posudu
Dodati 2 kasike safta u tiganj i dodati crveni luk. Prziti dok omeksa ~ 3min.
Dodati beli luk i veoma malo doprziti
Dodati mesavinu sirceta, izmesati i skloniti sa plotne
Odmah preliti preko spanaca
Dodati przenu slaninu i kuvana jaja
Servirati pre nego sto se preliv ohladi

Mozete dodati przen ili pecen plavi patlidzan, ili drugo povrce po zelji.

Francuska salata: mrkvu izrezati na kockice, skuhati zajedno s graškom, kisele krastavce izrezati na kockice, također i kuhana jaja...sve to izmješati s majonezom..ovo je najjednostavnija verzija, a može se dodati i kukuruz, ili krumpir...malo jabuke..

Ovom salatom sam odusevila goste za bozicz:dm5:a evo i recepta(nema naziva):
skuvati belo meso od pileta u slanu vodu i ohladjeno iseckati, sveze sampinjone iseckati, obariti i ohladiti, 50 gr susama ispeci u tiganju da porumeni, zatim sve ovo spojiti sa dve case pavlake i posoliti po ukusu.Prijatno z:girl:

Tu salatu imam i ja i probala sam - odlicna je.

Ko voli pikantniju varijantu, moze u isitnjeno belo meso da doda kockice ananasa iz konzerve, malo pavlake, malo majoneza i zacine po zelji. Extra salata.

Jaco023, koliko ide belog mesa i sampinjona za tvoju salatu? Evo jedne super salate:250 gr. kukuruza secerca,150 gr. kuvanog graska, 1 veliki krompir (obaren), 1 velika sargarepa (obarena) 4 konzerve tunjevine, 1 kg. ajvara, malo narendanog celera, bibera, senfa po ukusu. Sve ovo treba po meri ovoj praviti, jer se gubi ukus ako se stavi nesto vise a nesto manje.

Evo jos jedne salatice:umutiti 250 gr. margarina dodati 250 gr. samlevenog przenog kikirikija, 4-5 seckana kisela krastavca, 2 kese izmrvljenog smokija. Lagano izmesati pa dodati 200 gr. opranog i obarenog pirinca. Od sjedinjene mase praviti kuglice i valjati u peceni susam. PRIJATNO!

indonežanska salata

crveni kupus, praziluk, šargarepa (krupno rendana),šunka seckana na štapiće, susam, limun, so, ulje, malo šećera, i sirće ako nije dovoljno kiselo od limuna

prijatno!!!
Ove salate sam se nešto bila prisetila, ali nisam tačno zapamtila, pa je bila moja verzija, i bila je odlična - kupus, šargarepa, praziluk i nakisela jabuka. Nešto izrendano, nešto iseckano, posoliti - preliti senf+med+limunov sok - izmešati sa proprženim susamom i na kraju posuti ljutom tucanom paprikom

Slično, a ni nalik :lol:

Moja omiljena

200g kukuruza secerca obarenog u slanoj vodi
200g kikirikija krupno seckanog
3 kuvana jajeta iseckana na kockice
1 pavlaka
1 kesica od 200g majoneza
sve to izmesati,dodati so po ukusu a ja ne stavljam uopste.

Obarish shampinjone, dodash pavlaku, peceni susam i malo pileceg belog mesa ili narendash neke salamice.Sve pomeshash i mozesh jesti 2-3 dana, ali da stoji zatvoreno u frizideru, jako je ukusno, lepo i sito, moze se jesti i sa hlebom i bez hleba.

Ovu mnooogo volim, baš je osvežavajuća, pripremam je i za predjelo, a može da prođe i kao jelo :

SALATA OD CVEKLE:

1 tegla cvekle (ocediti i iseckati na kockice), 2 barena bela pileća mesa (isitniti) /mada ja uvek naseckam neke salame umesto piletine/, 1 čaša majoneza, 2 pavlake, malo soli.
Sve izmešati,rashladiti.

(ovo su tačne mere, mada ih ja uvek pravim odokativnom metodom, i gotovo upola mere, zato što su veoma izdašne..

Poslednja izmena:
i ovu često spremam jer je svi volimo:

SALATA SA KIKIRIKIJEM

1/2 kg skuvanih makarona, 2 pavlake, 250gr majoneza, 250gr šunke - iseckati, krastavčići po ukusu - iseckati, 1 kesica kikirikija (samlevenog).
Sve izmešati, rashladiti.

poželjno prvo kikiriki smešati sa makaronama...

(ovo su tačne mere, mada ih ja uvek pravim odokativnom metodom, i gotovo upola mere, zato što su veoma izdašne..)

Poslednja izmena:
Pa što da ne, stižu letnje vrućine, pa kad čovek dođe s posla umoran i "prokuvao" baš mu se i ne jede nešto toplo. Hladna salatica sa puno vitamina i pomalo mesa legne bolje od ikakvog kuvanog ručka (da i ne spominjem stajanje kraj šporeta i čekanje dok se skuva).

Pa što da ne, stižu letnje vrućine, pa kad čovek dođe s posla umoran i "prokuvao" baš mu se i ne jede nešto toplo. Hladna salatica sa puno vitamina i pomalo mesa legne bolje od ikakvog kuvanog ručka (da i ne spominjem stajanje kraj šporeta i čekanje dok se skuva).

Potpuno se slazem sa tobom,.cesto to praktikujem.Kod mene je dans bilo svega 38C,malo otoplilo.:)) Govorim o samom terminu "salata",nekako mi salata lici na nesto sto je prilog uz obrok, ne kao sam obrok,razumes?

Back