Salate

• Začetnik teme Začetnik teme praziluk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Искрено, рецепт искуцкам онако како ми кажу или га само ископирам, а цвеклу и кромпир барим и ја у обичној води. Мислим да се соли да не испуца љуска. Шта кажу стручњаци?

Cvekla sa kozijim sirom

Ovaj recept je sa Coolinarike od naše drage Pomoravke, isproban je i odličan je. Ja sam malo modifikovala jer nisam imala trenutno sve sastojke pa sam dodala običan beli sir, naredndan kozji kačkavalj i senf u zrnu i mogu vam reći da je odlično ispalo

Sastojci za 6 osoba
750 gr sveže cvekle
1 limun, isečen na pola
375 gr svežeg kozijeg sira
2 kašike tečne pavlake
1 kašika sitno seckanog vlašca
1 kašika sveže naseckane nane
1 kašičica naribane limunove korice
po ukusu soli i bibera

Priprema

Kalup od mafinsa obložite providnom folijom i ostavite na stranu.
Skuvati cele cvekle, bez da im sečete gornju ili donju stranu, sa obe polovine limuna, oko 45 minuta. Ocediti ih, baciti limun, ohladiti i onda ih oljuštiti, ja ih oljuštim rukom. Isecite ih na sto tanje šnite.
Umutiti kozji sir sa 2 kašike tečne pavlakei dodati začine, i bibera i soli po ukusu. Napuniti spric za tortu ili kesu, u zavisnosti šta koristite za dekoraciju torte,sa obicnim vrhom sa najvećim otvorom.
Uzmite kalup i listićima cvekle obložite svuda okolo kalupa i na dno stavite još jedan listić da bi ste zatvorili dno, ona savetuje da se prvo stavi na dno pa onda okolo, ali meni je ovako kako sam ja redjala ispala mnogo lepša dekoracija, slikat ću i njenu sliku, pa vi ocenite šta je bolje za vas. Špricom rasporediti da imate dovoljno da napunite 6 kalupića i onda ostatkom cvekle zatvorite vrh, tako sto ćete staviti nekoliko listića preko smese.
Zatvoriti cveklu sa ostatkom prozirne folije i ostaviti najmanje 2 sata u frižider da se sastojci sjedine.
Izvaditi iz frižidera, pažljivo ih izvaditi iz kalupa, odvojiti providnu foliju od cvekle i možete ih okrenuti na dole ili ih ostavite da stoje kako ste ih izvadili.

2i7lk60.jpg

2i0vk7t.jpg

Ja sam imala malo krupniju cveklu i redjala sam je u činijici od ''kravice''

Poslednja izmena:
Tek sada sam videla SALATE, i poceo je neko davno sa prazilukom, pa da li se secate omiljene nam salate iz zimskih dana i naseg detinjstva:

Ceo praziluk iseckati na kolutove dodati kuvani (naravno domaci) paradajz, posoliti, pobiberiti i sipati mrvicu zejtina odozgo, ah pa ima li ista lepse od toga ( naravno time se "zaliva" mas' i leba sa alevom paprikom, a napolju sneg i sanke koje cekaju

Ja najvise volim moju mimoza salatu. Kazem moju, jer sam malo modifikovala recept. Stavljam rendani bareni krompir, sitno seckane kisele krastavce (moze u supersecku) i kuvani kukuruz secerac (ne volim iz limenke) - bez barenih jaja, sunkarice itd.
Volimo je uz prasetinu, snicle, piletinu, ribu... uz sve!:lol:
A ovo sam spremala za Katolicki Bozic:)

Prilozi

• mimoza salata3.jpg
    mimoza salata3.jpg
    58,6 KB · Pregleda: 25
sinoc sam pravila salatu od brokolija i mogu vam reci da je bas dobra

brokoli oprati i odstraniti mu drskice ostalo ubaciti u ciniju dodati pavlake, posliti po potrebi i dodati crveni luk ili crni sve jedno ko kako vise voli i promesati. sacekati malo da odstoji 10 min a i ne mora, mozete odmah da jedete.

:jede:

sinoc sam pravila salatu od brokolija i mogu vam reci da je bas dobra

brokoli oprati i odstraniti mu drskice ostalo ubaciti u ciniju dodati pavlake, posliti po potrebi i dodati crveni luk ili crni sve jedno ko kako vise voli i promesati. sacekati malo da odstoji 10 min a i ne mora, mozete odmah da jedete.

:jede:

Da li se brokoli prvo blansira ili se jede svez?

Uzeti Anis,odseci koren i suplje stabljike iz natkorenog dela.Lici na pljosnatu glavicu crnog luka,srebrnjaka.
Iseci na rebarca sirine 3-5mm,posoliti,preliti sokom limuna i uljem,zaciniti persunovim listom i biberom.Ili nevcim drugim,zavisi ko sta voli.So,ulje,i limunov sok su obavezni.
Ostaviti da odstoji zacinjeno sat vremena,ohladjeno sluziti.
Jako aromaticna salata i lekovita,raj za stomak.

SALATA SA KARIJEM

Potrebno je
500 gr. testenine
500 gr. paprike(efektnije je kad je u boji,zuta,zelena i crvena)
500 gr.pileceg filea
100 gr.susama
1 neutralna pavlaka(250 ml)
1 kisela pavlaka
400 gr.majoneza
so,biber,kari
Iseci piletinu na rezance,pa kratko proprziti na ulju,dodati papriku seckanu takodje na rezance i prziti 5,6 minuta,dok ne omeksa.Zaciniti sa solju i biberom i dodati jednu kasicicu karija.Staviti da se potpuno ohladi,a za to vreme skuvati testeninu.I nju ohladiti.Proprziti na tiganju susam bez ulja,dok ne dobije zlatno zutu boju.Sjediniti zatim sve sastojke,testeninu,piletinu sa paprikom,susam,majonez i pavlaku i dobro izmesati.
Salata je fantasticna,vise puta sam je isprobala,pa vam je toplo preporucujem...

Ja najvise volim moju mimoza salatu. Kazem moju, jer sam malo modifikovala recept. Stavljam rendani bareni krompir, sitno seckane kisele krastavce (moze u supersecku) i kuvani kukuruz secerac (ne volim iz limenke) - bez barenih jaja, sunkarice itd.
Volimo je uz prasetinu, snicle, piletinu, ribu... uz sve!:lol:
A ovo sam spremala za Katolicki Bozic:)

Imam utisak da je svako modifikovao mimozu onako kako se njemu dopada... :lol: Ja imam recept bez kiselih krastavcica, ali ih ipak dodam, pa sve to fino izmesam, da ne bude po redovima, i bude mnogo socnija...

Kikice dobro ti nama dosla na forum.Pises da si pocetnik kuvar ali imas izgradjen ukus, znas sta ti se svidja.Ja u mimozu stavim kuvani krompir, sir i kuvana jaja (sve to na krupno rende) dodam majonez i lepo pomesam da bude socnija.
Zato ja ovu salatu zovem Moja mimoza.

Imam utisak da je svako modifikovao mimozu onako kako se njemu dopada... :lol: Ja imam recept bez kiselih krastavcica, ali ih ipak dodam, pa sve to fino izmesam, da ne bude po redovima, i bude mnogo socnija...

Da, u pravu si, bude socnija tako, probala sam. Zadrzala sam ovo "slojevito" iz jednog razloga (iako ovaj put nisam tako radila:lol:): ranije sam cinije oblagala alu folijom, pa pravila salatu, na kraju izvrnula na listove zelene salate, skinula foliju i dekorisala.. veoma lepo izgleda.

Kao sto i za rusku salatu svako ima svoju kombinaciju povrca koju stavlja i voli. Meni su ove dve salate jako slicne, da ne kazem bas iste. Ali imam rodjaku koja kao ne podnosi rusku salatu odvratno joj je kada se sve to tako stavi ali mimozu obozava a jedina razlika je sto ona u mimozu doda kackavalj.
To je meni bilo bas smesno i stalno je zezam oko toga a ona kaze pa da ali u rusku salatu ide i grasak. Pa ja kazem ne moras da ga stavis!!! Ja ga uglavnom ne stavljam sem ako koristim smrznuto povrce a ne mogu da nadjem ono bez graska

Kikice dobro ti nama dosla na forum.Pises da si pocetnik kuvar ali imas izgradjen ukus, znas sta ti se svidja.Ja u mimozu stavim kuvani krompir, sir i kuvana jaja (sve to na krupno rende) dodam majonez i lepo pomesam da bude socnija.
Zato ja ovu salatu zovem Moja mimoza.

Hvala, bolje vas nasla!:D Ja stavljam isto to, samo plus pileci parizer i krastavcice...

Samo mala replika za "anis" :bye:
Postoji zabuna kod naziva ove biljke, napravljena je greska pri prevodu, ja mislim jos kad su poceli da je uvoze.

Anis je zacin, braon, zvezdastog oblika, ima ga u Veru medju onim grckim zacinima.
"Anis" koji se pominje u postu i koristi za salate (moze i da se kuva, ja ga koristim iskljucivo svezeg, u raznim kombinacijama) je zapravo biljka koja se zove komorac (nekom poznatiji kao "morac"), u nekim zemljama je poznat kao "anason" pa je, pretpostavljam, zbog toga nastala greska.

U svakom slucaju, u supermarketu ga trazite pod imenom "anis" jer je vec, izgleda, zvanicno prekrsten. :rotf:

Kad sam se vec ovoliko raspisala :hahaha: da dam neki recept - koristim ga u nekim posnim salatama, npr. dobra kombinacija secerac+tuna+sitno seckani komorac ili mesavina krupno seckanog krtolastog povrca (crveni kupus, krastavac, rotkvice...) sa komoracem i bademima/pistacima, iz "opusa" J. Olivera.

Evo jedne verzije krtolaste salate u gro planu:
IMG_0836-1.jpg

Jos jedna, mnogo je lepa i neobicna za svedski sto:
(Izvinjavam se, losa fotka izvucena iz snimka, salata mi je na palinom listu, dressing je u ciniji iznad, ova je sa indijskim orasima):
bscap051a-1.jpg

U pomenute salate ne stavljam zacine (narocito ne u krtolastu, da ne omeksa povrce, nego da upravo ostane tako hrskava u ustima sa osvezavajucim ukusom koji joj upravo daje komorac). Uz njih serviram salatni preliv (posni ili ne, zavisi od prilike, vidi se na slici).

Probajte obavezno, neobican je, ukusan i osvezava! :bye:

vesnak bas ti hvala za ovo. Odavno ga merkam u supermarketima i rado bi ga probala ali nisam znala kako se sprema a nikad nemam dovoljno vremena da listam po netu i trazim.:hvala::hvala::cmok2:

Back