Sabirni centar

Pa ovo i nije neki dar, pošto si 'ti' svaki od tih milijardu spermatozoida ... Bilo koji spermatozoid da je pobedio, opet bi 'ti' bio 'ti' ...

Ne bi!!!Bio bi "TI" ali sa skroz drugacijim osobinama tj bio bi tvoj brat sestra,tako da to ne bi bio ti.
Znaci da je tvoj cale odlozio sex sa tvojom kevom samo 2 minuta danas nebi ti postojao nego neko sasvim drugi i ne bi napisao ovakav post na koji ja sada odgovaram...

To ti je isto kao da si rekao Brate koliko god moji roditelji pokusavali da mi naprave brata ili sestru uvek ispadnem JA tako da sad imam 5 mene u porodici i svi isto mislimo i isto vidimo tj kao da smo klonirani...

Jedno je sigurno i nauka i religija su se slozili da je svali spermatozoid po jedna moguca dusa!!!!!(zato u nekim religijskim spisima i pise ne prosipaj uzalud seme svoje jer to su potencijalne duse a ne mokraca koju mozes izbaciti is tela kroz isti postupak)

:D

Moja poenta je to da je glupo govoriti da si 'ti' pobednik jer si jedan izabran od milijardu, iz razloga što se to može reći svakom ... Onda na svetu nema gubitnika, svi smo pobednici ... Bio bi 'ti' u fazonu da ti se neko obraća na taj način sa tom porukom, ne doslovce po izgledu i karakteristikama ...

A ovo drugo nauka nema apsolutno nikakvu šansu da dokaže ... Kaže se i da je duša zvezda, te svaki put kad neko umre u svemiru se stvori jedna zvezda ...

Moja poenta je to da je glupo govoriti da si 'ti' pobednik jer si jedan izabran od milijardu, iz razloga što se to može reći svakom ... Onda na svetu nema gubitnika, svi smo pobednici ... Bio bi 'ti' u fazonu da ti se neko obraća na taj način sa tom porukom, ne doslovce po izgledu i karakteristikama ...

A ovo drugo nauka nema apsolutno nikakvu šansu da dokaže ... Kaže se i da je duša zvezda, te svaki put kad neko umre u svemiru se stvori jedna zvezda ...

E bas to sam i mislio i naglasio u onoj mojoj "filozofskoj" poruci

Svi smo mi veliki pobednici a ne oni koji su mogli da se rode a nisu.....
Upravo je to poenta nema gubitnika!!!!!Nije to takmicenje u zaradjivanju novca pa sad ima pobednika i gubitnika,nego svi smo mi pobednici koji smo dobili sansu da "hodamo" ovim svetom i da zivimo!!!Pobednici smo,i dobili smo veliki dar i po nauci i po religiji i po filozofiji....

To je preveliki dar koji je toliko prisutan da niko i ne zna da je dar...... kao i ti........
I svi smo pobednici i oko nas su pobednici a nema gubitnika pa onda kad tako ti pogledas cini ti se da nisi pobednik jer oko tebe je toooliko pobednika......

Naucno dokazano da ne oplodi jajnu celiju bilo koji spermatozoid tj ne cekaju oni pa nasumicno neki udje nego je to velika trka i svi iz petnih zila trce da je oplode i samo najbrzi najpokretljiviji i najsmeliji uspe a svi ostali umru (u roku od 48 sati maksimalno)

To ti je isto kao da trcis na sto metra u svojoj trci sa njih milijardu i pobedis,tako isto i ja u svojoj trci tako i on itd i onda se popnemo svi mi koji smo pobedili na postolje za zlatne medalje i nagrade koje se zove zemaljska kugla.......

p.s pa kako nije nauka dokazala?Dobro prolupio sam se za duse to je parapsiholoski fenomen,ali tu je genetika koja sve objasnjava,pa reproduktivna medicina pa ginekologija,pedijatrija itd.......

E bas to sam i mislio i naglasio u onoj mojoj "filozofskoj" poruci
Razmem ja šta si ti hteo da kažeš, ali mi je glupa ta poruka jer nema tih gubitnika koje smo navodno pobedili ... To je čista slučajnost, a ne neka naša zasluga, i zatp mi je glupa ta priča o pobednicima i gubitnicima dok se mućkamo po mošnama ...

p.s pa kako nije nauka dokazala?Dobro prolupio sam se za duse to je parapsiholoski fenomen,ali tu je genetika koja sve objasnjava,pa reproduktivna medicina pa ginekologija,pedijatrija itd.......
Ne može se dokazati da je jedan spermatozoid jedna duša, jer duša nije opipljiva ni merljiva, niti iko zna njenu strukturu pa da sad dokažu sa nečim da je jedan sperm. jedna duša ...

ceo film je metafora za zive mrtvace,ljude koji su samo fizichki prisutni na svetu a neshto,neka muka tragichan dogadjaj,razdvojenost od najmilijih ih vishe ne chini delom zivog sveta,vuche ih u proshlost
svi ti ljudi koji su stvarno mrtvi uopshte ne postoje na tom mestu"s one strane"nego su plod mashte onih koji su zivi,ne mashte,tuge,krivice,grize savesti...kako kod koga
zaboravio sam detalje ali svaki od zivih ima neshto neraschishceno sa nekim "s one strane"
metafora o mrtvacima je tu da ukaze na taj lichni odnos spram gubitka smrtnosti i tantalusa kod choveka,razarajuceg nagona za smrtju pored onoga za zivotom(kako je tvrdio frojd)
a tu je i ona zvaka"svako je ziv dok ga neko pamti"a otuda i veza zivih i mrtvih jer su mrtvi samo projekcija krivica kajanja strahova,neraschishcenih rachuna zivih
a ko i svi nashi filmovi ima tu malo i "political statement" u celom tom shirem kontextu kraja komunzima,socijalizma,pa vracanje na proshlost ww2...i svashta neshto...slichno kao podzemlje,ali ne bash toliko

Razmem ja šta si ti hteo da kažeš, ali mi je glupa ta poruka jer nema tih gubitnika koje smo navodno pobedili ... To je čista slučajnost, a ne neka naša zasluga, i zatp mi je glupa ta priča o pobednicima i gubitnicima dok se mućkamo po mošnama ...

Ne može se dokazati da je jedan spermatozoid jedna duša, jer duša nije opipljiva ni merljiva, niti iko zna njenu strukturu pa da sad dokažu sa nečim da je jedan sperm. jedna duša ...

Ama ovece sta si se uvatio za dusu???Zna se sta genetika proucava,dnk lanac gene mehanizam prenosenja gena,nasledjivanje osobina itd i ostale nauke nemaju veze sa dusom,ajde da se izrazim da svaki sperm.je potencijalno bice a ne potencijalna dusa.

To je čista slučajnost, a ne neka naša zasluga,
Nije slucajnost,samo najuspesniji sperm tj buduci ti,ja on,ona uspe da postane bice a ostali izgube,to je trka za zivot bilo je o tome reci hiljadu puta po ovim naucnim kanalima mogao si da vidis jos i prikazali kako se trkaju mrdajuci onim repicima:hahaha::hahaha:

E sad ako ti bas gledas bukvalno nisi TI iz sadasnjeg aspekta zasluzan sto je sperm pobedio tj mislis nisi mu ti pomogao da pobedi pa mislis o sebi da nisi pobednik nego on
sam uspeo i to mu je zadatak kao sto je trombocitima zadatak da blokiraju krvarenje na izlaznoj rani?

Ako gledas na to sve, da je jedno sperm. a drugo ti i da mislis da si ti postao da postojis tek kada si rodjen onda ipak se moze reci da si pobednik ili u najmanju ruku da si dobio veeeeeeliki dar jer zamisli od milijardu kombinacija miliona spermatozoida i jedne jajne celije da ispadne bice bas kao sto si ti a neko drugi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Mozda si ti slucajnost ali da je bio drugi spermatozoid sad ne bi bio ti ovde

Poslednja izmena:
ceo film je metafora za zive mrtvace,ljude koji su samo fizichki prisutni na svetu a neshto,neka muka tragichan dogadjaj,razdvojenost od najmilijih ih vishe ne chini delom zivog sveta,vuche ih u proshlost
svi ti ljudi koji su stvarno mrtvi uopshte ne postoje na tom mestu"s one strane"nego su plod mashte onih koji su zivi,ne mashte,tuge,krivice,grize savesti...kako kod koga
zaboravio sam detalje ali svaki od zivih ima neshto neraschishceno sa nekim "s one strane"
metafora o mrtvacima je tu da ukaze na taj lichni odnos spram gubitka smrtnosti i tantalusa kod choveka,razarajuceg nagona za smrtju pored onoga za zivotom(kako je tvrdio frojd)
a tu je i ona zvaka"svako je ziv dok ga neko pamti"a otuda i veza zivih i mrtvih jer su mrtvi samo projekcija krivica kajanja strahova,neraschishcenih rachuna zivih
a ko i svi nashi filmovi ima tu malo i "political statement" u celom tom shirem kontextu kraja komunzima,socijalizma,pa vracanje na proshlost ww2...i svashta neshto...slichno kao podzemlje,ali ne bash toliko

E ovo mi deluje kao potencijalno veoma dobro resenje!!!!!!!!Jer kako drugacije objasniti???

E da te pitam nesto,posto se razumes u filmove aj mi rastumaci onaj mnoooogo glupi fulm odiseja u svemiru??????
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

(salim se,video sam tvoj potpis pa se zezam malo)

Da da da evo mozda dokaza za tvoju tvrdnju:
tacno su povezani ovi koji su kao mrtvi i ovi zivi to je jos neko primetio na temi ali nije izveo logicki zakljucak do kraja nego ostavio na "pola istine"
Vrlo moguce da su mrtvi iz onog mesta zapravo samo grize savesti zivih i da je reziser hteo to da pokaze umetnicki,lepo si rekao da mrtvi zapravo i ne postoje......
Jao setio sam se!!:klap::klap::klap::klap:
Evo dokaza iz filma u prilog tebi kad kaze onaj jedan mrtav - "Prvo umremo pa sahrana,pa prva subota,pa pola godine,pa godinu dana,pa desetogodisnjica pa nas i zaborave na kraju .E tada umiremo i drugi put" - Tj.prestaju da budu u mislima bliznjih,i mozda i zato ih i nema mnogo u onom prostoru,jer moguce cim te tvoji bliznji zaborave,da taj "mrtvac" nestaje sa onog mesta a ostaju ostali tj ostaju ne zaboravljene grize savesti....

Evo spone izmedju mrtvih-zivih
Anica Dobra je griza savest njene rodjene sestre koja je htela da joj preotme muza posle njene smrti(profesor arheologije)
Vojnik je griza savest Bate tj lika Simeona koji nije hteo da pusti brata u kucu dok ga jurili Partizani/cetnici pa se moze reci da je kriv za njegovo ubistvo i da ga nosi "na dusi"
Bogdan Diklic je isto necija griza savest ne secam se tacno cija ali znam da se zbog nekog obesio (Kad kaze Profesor sinu(Berceku) - zbog vas se sine jedan dobar covek obesio!Valjda jer su prodali muzej,ne secam se)
Pekar je griza savest zene Lepe jer se valjda preudala i nije ispunila obecanje da nece da se preudaje dok i ona ne zavrsi......
Doktor - E za njega ne znam cija je griza savest,ali moguce da je on griza savest svoje cerke isto doktorke,a evo zasto - Nemaran je i los doktor,tj mnogima je presudila da su mrtvi a oni bili u klinickoj smrti i bilo je nade za njih.Secate se kad se profesor "povampirio" pa joj kaze "Porucuje vam otac da obratite paznju kako lecite pacijente jer "ovamo" tj na mesto mrtvih saljete previse zivih!!!!!!
Harmonikas je griza savest i projekcija onih likova sto mu ukrali harmoniku iz groba
Ne znam dal sam nekog zaboravio,recite??????:think::think::think:

DERER sta ti mislis o ovome.Aj malo detaljnije opisi,i ako moze malo razumljivijim jezikom da bi svi razumeli......

A ona tvoja ideja za ww2 i hitlera i politiku......Bas mi je glupo da je reditelj u ovako genijalan film uneo ove stvari zbog glupog komunizma i socijalizma.samo nas zajebao da ne razumemo sve aspekte filma

Ljudi na pragu smo otkrica biti filma:klap::klap::ok:

Poslednja izmena:
Ama ovece sta si se uvatio za dusu???Zna se sta genetika proucava,dnk lanac gene mehanizam prenosenja gena,nasledjivanje osobina itd i ostale nauke nemaju veze sa dusom,ajde da se izrazim da svaki sperm.je potencijalno bice a ne potencijalna dusa.
Znam vrlo dobro šta genetika proučava, nego si se zajjebao kad si rekao da su nauka i relikija dokazale da je jedan sperm. jedna duša ... Nisam zapeo za to, nego kažem da su neke stvari i nauci nedokučive, a duša je među njima ... Daleko od toga da je tu nešto sigurno ...

Jedno je sigurno i nauka i religija su se slozili da je svali spermatozoid po jedna moguca dusa!!!!!(zato u nekim religijskim spisima i pise ne prosipaj uzalud seme svoje jer to su potencijalne duse a ne mokraca koju mozes izbaciti is tela kroz isti postupak)
:D

Znam vrlo dobro šta genetika proučava, nego si se zajjebao kad si rekao da su nauka i relikija dokazale da je jedan sperm. jedna duša ... Nisam zapeo za to, nego kažem da su neke stvari i nauci nedokučive, a duša je među njima ... Daleko od toga da je tu nešto sigurno ...

Je'ote covece STA SI SE UHVATIO ZA DUSU rekao sam da sam mislio na bice i da je to bio lapsus tj dusa u prenosnom smislu kao bice od krvi i mesa.......
A ja dobro znam sta je dusa ili psyche imao sam 10 psihologija na faxu koje ovo proucavaju.A dusa kao "dusa iz lista za babe i tetke TRECE OKO" ne postoji.....

Je'ote covece STA SI SE UHVATIO ZA DUSU rekao sam da sam mislio na bice i da je to bio lapsus tj dusa u prenosnom smislu kao bice od krvi i mesa.......
A ja dobro znam sta je dusa ili psyche imao sam 10 psihologija na faxu koje ovo proucavaju.A dusa kao "dusa iz lista za babe i tetke TRECE OKO" ne postoji.....
Jesi ti LUD ili ĆORAV???

Ko se bre uvatio za dušu? Da malo pažljivije čitaš, video bi da sam rekao da postoje stvari koje nauka ne može da dokaže, a pošto se spominjala duša na ovoj temi, rekoh i da je ona među tim stvarima ... Da nisi ćorav i da čitaš sa razumevanjem, video bi da ja nisam spominjao dušu u kontekstu tvog jebbenog lapsusa, nego kao jednu od stvari koje nauka ne može da dokuči ...

I onda ispadne da sam se ja uhvatio nečega, a samo treba čitati sa razumevanjem ...

D aznas da je jeziva muzika.Iako Anica Dobra prelepo izgleda i prelepo peva pazite na sadrzaj pesme

"Cveta tresnja u planini
Prolece se na put sprema

Sve je isto u mom kraaaaaaaju
Samo mene vise neeeeeemaaaaaa:rida::rida::rida::rida::rida:
Sve je isto u mom kraaaaaajuuuu
Samo mene vise neeeeemaaaaaa!!!!:rida::rida::rida::rida:

Zeleni se lozo........?????
oko strarog kucnog ????(wtf)
Sve je isto kao nekad
Samo mene vise nema
Sve je isto kao nekad
Samo mene vise nema"

:rida::rida::rida::rida::rida::rida::rida:

oko starog kucnog trema..........

U pitanju je titan Prometej koji je od bogova ukrao vatru i poklonio je ljudima. Zevs ga je kaznio tako sto ga je vezao u jednoj pecini i po ceo dan mu je orao kljucao jetru, jetra mu se uvece obnovi, orao dolazi ponovo ujutru i tako mu je bilo sve dok ga Herakle nije spasao.

Jaooo da Prometej tako je.Znao sam i ja ali nikako da se setim imena Prometej.Bio mi je na vrhu jezika sto se kaze.

Ne znam sta bi trebalo da predstavlja to sto prolaze pored Hitlera, Gavrila Principa, itd, ali ne slazem se da je pakao.

A sta je onda to???Neko rece vracaju se kroz istoriju - da bi dosli u sadasnjost gde su zivi - i to mi je nebulozno po malo....

A zbog cega mislis da nije pakao?Tamo sve neki losi ljudi,izuzev Isusa Hrista....

Bas me zanima kako reaguju cure kad cuju ono
"Miso tesko mi je.....":sad2::sad2::sad2::sad2::sad2:

Pa ne znam, svi ti likovi su istorijski, sto ce reci ,, na onome svetu". Ako su mrtvi, sretace i druge koji su mrtvi.

Ubi ti mene ali ne mogu da se setim toga ,, Miso tesko mi je". Je li to Anica izgovara?

Film je pun simbolike, bas bih volela kada bi mi neko rastumacio pojedine stvari.

e pa pogledaj sta je napisao Derer u nekoliko postova iznad,ja mislim da je bas lepo pojasnio neke stvari koje cak i meni nisu bile jasne.A i ja sam izneo neke dokaze za njegovu tvrdnju.Aj procitaj pa vidi kakvi su ti utisci,pa napisi....Pozdrav

Poslednja izmena:
Jedva sam rastumacila sta je Derer hteo da kaze. Njegova teorija bi mogla da bude istinita. Ali, opet, mislim da ima tu jos nesto.

Neko je vec pomenuo , cini mi se, zasto je reditelj prikazao zivot posle smrti onako kako ga je prikazao - samo par ljudi koji se smaraju u sred pustare, oko njih neke zgradurine, nigde zivosti, nigde ni ,,r" od raja o kome cesto slusamo. Ima li to neke veze sa tim sto se pokojnici zaboravljaju posle godisnjice njihove smrti, itd?

Jedva sam rastumacila sta je Derer hteo da kaze. Njegova teorija bi mogla da bude istinita. Ali, opet, mislim da ima tu jos nesto.

Neko je vec pomenuo , cini mi se, zasto je reditelj prikazao zivot posle smrti onako kako ga je prikazao - samo par ljudi koji se smaraju u sred pustare, oko njih neke zgradurine, nigde zivosti, nigde ni ,,r" od raja o kome cesto slusamo. Ima li to neke veze sa tim sto se pokojnici zaboravljaju posle godisnjice njihove smrti, itd?

Pa da to sam cini mi se ja pitao???Ono nije ni raj ni pakao vec nesto trece.A onaj glumac rece valjda Dragan Nikolic, umiremo jedanput,a onda umiremo i drugi put kad nas nasi voljeni potpuno zaborave,pa mozda ih zato ima samo 30 ali ima na milione umrlih nemoguce da su ih sve zaboravili osim ovih 30.Mislim da film ipak ne moze da se tumaci kao realnost vec kao metafora i ako se nesto predstavi u filmu ne mora nuzno da znaci da je to bas to vec je to masta reditelja....
Ja sam rastumacio Dererovo objasnjenje da su oni mrtvi ljudi ustvari samo gresne savesti zivih ljudi tj grize savesti zivih jer su ih ili na neki nacin oterali u smrt ili im nisu pomogli kad im bilo najteze ili su ih prevarili nekako i pregazili rec,pa im sad profesor prenosi njihove reci tj profesorov glas je kao neki vid grize savesti umrlih......

Uh sto mrzim kad reditelj stavlja metafore po filmovima a ti se ubijes da provalis bukvalno zasto je nesto nesto itd....

Slican film sa ovakvom tematikom(metafora) je neki francuski film koji se valjda zove Tape tj ceo film neko snima kamerom glumce i salje im kasete i ti mislis da ih snima negativac,ali kad se negativac ubije ono i dalje ih neko snima i salje i dalje kasete.Znaci ubio sam se od trazenja odgovora ko ih to snima,kad ono ispostavi se da je reditelj to zamislio kao njihovu nacionalnu grizu savesti (Francuza nad alzircima zato sto su ih ubijali mucki) i ispadne da niko ne snima i ne salje kasete nego tom metaforom hoce da prikaze kolektivnu grizu savesti Francuza.A kasete i dalje neko salje i ti to moras da prihvatis zdravo za gotovo.Tako je ista fora i sa filmom Sabirni centar

E pa i ja sam ali vidis da izgleda niko ne zna 100%totno objasnjenje a i vidis da nas ima veoma malo na ovoj temi maltene sve isti a 90% ljudi koji gledaju filmove ovaj film su videli bar 2put

Profesor je ziv!Neka mu je lak zivot!Genijalan film.Gledao sam ga bar 10X.Pravi umetnicki film,sa dubinom.Taj film jedino nasa publika moze razumeti.Neverujem da postoji negde slicna ekranizacija

Back