ceo film je metafora za zive mrtvace,ljude koji su samo fizichki prisutni na svetu a neshto,neka muka tragichan dogadjaj,razdvojenost od najmilijih ih vishe ne chini delom zivog sveta,vuche ih u proshlost
svi ti ljudi koji su stvarno mrtvi uopshte ne postoje na tom mestu"s one strane"nego su plod mashte onih koji su zivi,ne mashte,tuge,krivice,grize savesti...kako kod koga
zaboravio sam detalje ali svaki od zivih ima neshto neraschishceno sa nekim "s one strane"
metafora o mrtvacima je tu da ukaze na taj lichni odnos spram gubitka smrtnosti i tantalusa kod choveka,razarajuceg nagona za smrtju pored onoga za zivotom(kako je tvrdio frojd)
a tu je i ona zvaka"svako je ziv dok ga neko pamti"a otuda i veza zivih i mrtvih jer su mrtvi samo projekcija krivica kajanja strahova,neraschishcenih rachuna zivih
a ko i svi nashi filmovi ima tu malo i "political statement" u celom tom shirem kontextu kraja komunzima,socijalizma,pa vracanje na proshlost ww2...i svashta neshto...slichno kao podzemlje,ali ne bash toliko
Da da da evo mozda dokaza za tvoju tvrdnju:
tacno su povezani ovi koji su kao mrtvi i ovi zivi to je jos neko primetio na temi ali nije izveo logicki zakljucak do kraja nego ostavio na "pola istine"
Vrlo moguce da su mrtvi iz onog mesta zapravo samo grize savesti zivih i da je reziser hteo to da pokaze umetnicki,lepo si rekao da mrtvi zapravo i ne postoje......
Jao setio sam se!!

Evo dokaza iz filma u prilog tebi kad kaze onaj jedan mrtav - "Prvo umremo pa sahrana,pa prva subota,pa pola godine,pa godinu dana,pa desetogodisnjica pa nas i zaborave na kraju .
E tada umiremo i drugi put" - Tj.prestaju da budu u mislima bliznjih,i mozda i zato ih i nema mnogo u onom prostoru,jer moguce cim te tvoji bliznji zaborave,da taj "mrtvac" nestaje sa onog mesta a ostaju ostali tj ostaju ne zaboravljene grize savesti....
Evo spone izmedju mrtvih-zivih
Anica Dobra je griza savest njene rodjene sestre koja je htela da joj preotme muza posle njene smrti(profesor arheologije)
Vojnik je griza savest Bate tj lika Simeona koji nije hteo da pusti brata u kucu dok ga jurili Partizani/cetnici pa se moze reci da je kriv za njegovo ubistvo i da ga nosi "na dusi"
Bogdan Diklic je isto necija griza savest ne secam se tacno cija ali znam da se zbog nekog obesio (Kad kaze Profesor sinu(Berceku) - zbog vas se sine jedan dobar covek obesio!Valjda jer su prodali muzej,ne secam se)
Pekar je griza savest zene Lepe jer se valjda preudala i nije ispunila obecanje da nece da se preudaje dok i ona ne zavrsi......
Doktor - E za njega ne znam cija je griza savest,ali moguce da je on griza savest svoje cerke isto doktorke,a evo zasto - Nemaran je i los doktor,tj mnogima je presudila da su mrtvi a oni bili u klinickoj smrti i bilo je nade za njih.Secate se kad se profesor "povampirio" pa joj kaze "Porucuje vam otac da obratite paznju kako lecite pacijente jer "ovamo" tj na mesto mrtvih saljete previse zivih!!!!!!
Harmonikas je griza savest i projekcija onih likova sto mu ukrali harmoniku iz groba
Ne znam dal sam nekog zaboravio,recite??????

DERER sta ti mislis o ovome.Aj malo detaljnije opisi,i ako moze malo razumljivijim jezikom da bi svi razumeli......
A ona tvoja ideja za ww2 i hitlera i politiku......Bas mi je glupo da je reditelj u ovako genijalan film uneo ove stvari zbog glupog komunizma i socijalizma.samo nas zajebao da ne razumemo sve aspekte filma
Ljudi na pragu smo otkrica biti filma