Rupa VII

Meni se recimo desilo da mi koleginica predstavi grupu kolega, nekoliko njih je bilo i ja pruzim ruku a momci ruke iza ledja i korak unazad. Jako neprijatna situacija.
Kao, oni se ne rukuju sa zenama.

Zasto neprijatna?
Imaju pravo da se rukuju ili ne, kao kada mi cimnemo stranca da ga poljubimo treci put u obraz? A oni se po pravilu curiknu nazad...
Svaka kultura ima svoje...nas problem je sto ocekujemo da se oni ponasaju poput nas...i tu krece nerazumevanje.
Ja licno klimnem glavom, ako pruze ruku prvi onda pruzim i ja ali se i ne ljubim ali ako krene Francuskinja, po pravilu, da ljubi sve na nekoj zabavi, poljubim je i ja...jer ljube i znano i ne znano "laku noc, cmok" "laku noc, cmok" pa ako nas ima dvadeset ona ce svih dvadeset da poljubi...

Zasto neprijatna?
Imaju pravo da se rukuju ili ne, kao kada mi cimnemo stranca da ga poljubimo treci put u obraz? A oni se po pravilu curiknu nazad...
Svaka kultura ima svoje...nas problem je sto ocekujemo da se oni ponasaju poput nas...i tu krece nerazumevanje.
Ja licno klimnem glavom, ako pruze ruku prvi onda pruzim i ja ali se i ne ljubim ali ako krene Francuskinja, po pravilu, da ljubi sve na nekoj zabavi, poljubim je i ja...jer ljube i znano i ne znano "laku noc, cmok" "laku noc, cmok" pa ako nas ima dvadeset ona ce svih dvadeset da poljubi...
Zato sto sam upoznala kolege iz firme koji samo rade u drugom gradu, nisam ocekivala nikakve kulturoloske vjerske ili bilo kakve razlike. Navikla sam da ja budem komentarisana zbog ijekavice, pitana za porijeklo i slicno ali ne i da mi kolega ustukne pri rukovanju. Kad je kolega musliman dobio dijete, mi smo se svi grlili sa njim dok smo cestitali. Nista strasno, samo je meni bilo kao hladan tus. Izgubila sam automatski zelju da rijec progovorim sa njima. Vjerovatno bi situacija bila drugacija da mi je koleginica prethodno skrenula paznju da postoji tu neko 'oni' i 'mi'

Godinama sam u kraju u Vojvodini kupovala pecivo od Albanca. Radnice su sve bile nase, to je jedino mjesto gdje je mene neko zvao beogradjankom:lol:, i super su bile zadovoljne vlasnicima.
A u jednom srbijanskom gradicu je blizu firme Albanac drzao poslasticarnicu, i bas je bio prijatan covjek. Njegov sin se slupao pored firme i istrce svi da vide ima li povrijedjenih. Iz kola pobjegla djevojka. A on je jedino molio da niko ne pomene da je sa njim bila Srpkinja, uopste nije brinuo sto mu je slupao kola. Tata mu ne da da se zabavlja sa nasima.

Mojoj majci je bila uzasavajuca pomisao da se zabavljam sa Crnogorcima. Tvrdila je da su oni gori od Korzikanaca, divlje pleme koje mlati zene.

Od malih nogu slusam o teci koji je studirao prava da postane direktor i na prevaru, a kako drugacije, odveo moju tetku u Berane a ona leeeepa, jedinica, doktorka. I da je tek tamo pokazao svoje lice, bahato, strasno lice koje je skidalo vrata iz stoka kada ona slucajno ista ne bi zatvorila poslujuci pod teskim bremenom.
O Albancima je imala solidno misljenje jer je jedna moja tetka, na koju licim, udata za muslimana iz Mostara, kada je poceo rat on je kazao zbogom oruzje, provlacio se, bezao u inostranstvo, dosao po nju i cerku i odveo u Ameriku, gde su i danas.
Njega je respektovala kao muza dok je teca iz Berana bio povod za suzne oci.

Zakljucak...jesu li stvarno svi muslimni iz Mostara divni muzevi a svi Crnogorci satrapi koji vade vrata iz stoka?
Nije dozivela da vidi svog zeta, verovatno bi joj dodavali secer i vodu a zivota mi, muz me ne tuce i imamo vrata u stanu.
Sve je od coveka do coveka. I malo se tu narodi razlikuju.

Jesi li ikada boravio u arapskom svetu pa znas bolje od mene koja sam tamo zivela, radila, udala se, bila trudna i dojila bebu? Da li znas bolje od mene ciji je sef bio Omanac, najbolji prijatelj Omanac, doktorka iz Jemena i menadzer Emirati? Sa kojim pravom govoris o narodu koji si video na gradilistu? Koje znanje ti o tom narodu imas pa pobijas moje koja sam sa njima zivela te treba da verujem tvom zetu a ne sebi i svom muzu, najboljim drugaricama.
Svaku zenu koja je radila u Emiratima banalizujete na nivo budale. Sramota.

Ko zeli da radi normalno i ponasa se normalno, taj problem nema.
Problemi nastaju jer dodju oni koji misle da su bolji od njih ili sa zenama koje namenski hvataju bogate Arape...a takve su po pravilu velike pravoslavke na recima.
Postujes tudje i nece niko da te dira.
Nisu oni zivotinje, pobogu.
Cak se ni u Dzedi to ne desava pristojnom svetu, ja licno ne bih radila u Saudijskoj Arabiji, ali u Dzedi sam bila i prezivela...i u Kuvajtu, Omanu, pa kako mene ne silovase i ne ubise, majku mu...

Mi smo potpuno pomahnitali.

Izbacujemo decu iz predskolskog jer su problematicna za nasu decu, princeve i princeze, smetaju na migranti, smetaju nam ******, smeta nam EU, Albanci su nam sumnjivi, Hrvati tradicionalno, Bugari prevaranti...ima li neko ko nama ne smeta?
Osim nas i Rusa.
Po mom misljenju, to je jako klizav teren za kojekakve probleme koji ce tek nastati a koji ce biti mnogo veci i opasniji po nasu decu od pedera i migranata skupa.
Mi treba malo da se smirimo, odmerimo reci i upristojimo.
Nema crnog i belog naroda. I mi smo nekome crni a drugima smo beli ali krajnosti su uvek greska.
Koliko je Srba pocinilo zlocine pa jel zelimo nas dvoje da nama sude zbog nekog kriminalca u inostranstvu? Neeee...u toj situaciji ce biti kriv onaj ko ne razume a nama sudi. E, mi sada radimo to isto.

Ma šta o tebi!?!? Ti si bre obišla ceo univerzum, popila pamet celog sveta, dojila bebu na vrh Kilimandžara, kuntala sa Kurdima u tvrđavama Jerusalima, zna svaki kamen Akropolja, Kašmir obišla uzduž i popreko..... Što li ja ovako prost i slep uopšte pričam sa tobom kojoj je najbolji prijatelj Omanac a menažer Jemenac. Ejjj....
Ma eto ti ih slobodno, bre, briga me savršeno.
Vidim kako su im žene srećne ovih dana. Prosto su izašle na ulice da iskažu svoju sreću i koliko im je lepo.
Bitno je da smo uvek mi ovde najcrnji i najgori. Ti tamo tvoji su egzotika i gospoda za nas, jel?

Iskreno, za onaj slučaj što sam napisao u prvom postu vezanom za ovu temu, osećao sam se jako loše, da ne kažem, kao *****, jer sam ignorisao likove koji su dobacivali našoj devojci u našoj državi. Hvala ti, sad mi je lakše. Da ne kažem, drago mi je što sam prećutao.

Zasto neprijatna?
Kakvi Francuzi i ljubljenje. I još triput ili bilo koji stranci. Jeste baš, ako je običaj crnačkog plemena da pri poznavanju okrene golo dupe,.sad i ja moram, je l Boužee, to će me približiti kome, žirafi?

Moj kolega kad su nam došli Francuzi, jedna Francuskinja otvorila vrata od kamc, a ovaj će..e, javite se u kancelariju na kraju hodnika. Mislio da je čistačica hahha.....ova krenu da govori i mi kao, blam, tek tad ukapiramo. A mogla je i da se najavi. Šta mi kuca tu, ko da traži kod nas kofu i krpu..
Al zato su ždrali ko mutavi. Od tih 6. možda je dvoje bilo Francuza. Ne znaju ni oni. Ostalo ko iz kupusa, a tako i odeveni, nemaju pojma....

Zato sto sam upoznala kolege iz firme koji samo rade u drugom gradu, nisam ocekivala nikakve kulturoloske vjerske ili bilo kakve razlike. Navikla sam da ja budem komentarisana zbog ijekavice, pitana za porijeklo i slicno ali ne i da mi kolega ustukne pri rukovanju. Kad je kolega musliman dobio dijete, mi smo se svi grlili sa njim dok smo cestitali. Nista strasno, samo je meni bilo kao hladan tus. Izgubila sam automatski zelju da rijec progovorim sa njima. Vjerovatno bi situacija bila drugacija da mi je koleginica prethodno skrenula paznju da postoji tu neko 'oni' i 'mi'

Mozda je i kod njih to nesto novo, najzesci musliman je bio iz Pazara u mom rodnom gradu, studirao je medicinu i bio je pametan ali verski jako nezgodan, ja nisam htela da se druzim sa njim...iskreno, u Emiratima se svi rukuju normalno.
Ali oni su uspotavili let Abu Dabi - Izrael, vremena se menjaju...a ljudi obicno potrpaju sve muslimane u isti kos, kako neko iz Bejruta moze biti jednak onome sa puskom od osme godine. Ima divnih ljudi.

Ma šta o tebi!?!? Ti si bre obišla ceo univerzum, popila pamet celog sveta, dojila bebu na vrh Kilimandžara, kuntala sa Kurdima u tvrđavama Jerusalima, zna svaki kamen Akropolja, Kašmir obišla uzduž i popreko..... Što li ja ovako prost i slep uopšte pričam sa tobom kojoj je najbolji prijatelj Omanac a menažer Jemenac. Ejjj....
Vidim kako su im žene srećne ovih dana. Prosto su izašle na ulice da iskažu svoju sreću i koliko im je lepo.
Bitno je da smo uvek mi ovde najcrnji i najgori. Ti tamo tvoji su egzotika i gospoda za nas, jel?

Iskreno, za onaj slučaj što sam napisao u prvom postu vezanom za ovu temu, osećao sam se jako loše, da ne kažem, kao *****, jer sam ignorisao likove koji su dobacivali našoj devojci u našoj državi. Hvala ti, sad mi je lakše. Da ne kažem, drago mi je što sam prećutao.

I treba da ti bude.
Nasima su dobacivali sa Marsa.
Kao nasih zena nigde.
I ako nase neko ne obescasti.
Gluposti.
Pisete totalne gluposti.

I treba da ti bude.
Kao nasih zena nigde.
Gluposti.
Pisete totalne gluposti.
Ti pišeš nebuloze.
Etiketiraš kao NAMA samo Rusi valjaju. Zato i pišeš... Ko je rekao da nam valjaju? Što odmah ne kažeš.....
Ako ovo pišeš za pare, onda i ima neku poentu .
A ako ne, idi ti u Katar, da te miluje peščana oluja, pošto smo MI već ovakvi kakvi jesmo.
I mnogo nas se stidiš.

Mojoj majci je bila uzasavajuca pomisao da se zabavljam sa Crnogorcima. Tvrdila je da su oni gori od Korzikanaca, divlje pleme koje mlati zene.

Od malih nogu slusam o teci koji je studirao prava da postane direktor i na prevaru, a kako drugacije, odveo moju tetku u Berane a ona leeeepa, jedinica, doktorka. I da je tek tamo pokazao svoje lice, bahato, strasno lice koje je skidalo vrata iz stoka kada ona slucajno ista ne bi zatvorila poslujuci pod teskim bremenom.
O Albancima je imala solidno misljenje jer je jedna moja tetka, na koju licim, udata za muslimana iz Mostara, kada je poceo rat on je kazao zbogom oruzje, provlacio se, bezao u inostranstvo, dosao po nju i cerku i odveo u Ameriku, gde su i danas.
Njega je respektovala kao muza dok je teca iz Berana bio povod za suzne oci.

Zakljucak...jesu li stvarno svi muslimni iz Mostara divni muzevi a svi Crnogorci satrapi koji vade vrata iz stoka?
Nije dozivela da vidi svog zeta, verovatno bi joj dodavali secer i vodu a zivota mi, muz me ne tuce i imamo vrata u stanu.
Sve je od coveka do coveka. I malo se tu narodi razlikuju.
Jeste od covjeka do covjeka. Ali svi mi smo ljudi svog mentaliteta. I svi smo mi divni sa gostima ali treba da se zivi sa nama da bi nas upoznao.
U moju kucu kada udjes, dobices rucak. U porodicnu kucu mog muza mozda neces ni kafu. U mom rodnom gradu ti mozda neko polomi nos ako se sporeckate, a kod muyza mozda samo budes ogovarana sjutradan.
Krvnu osvetu neces imati ni kod jednih od nas, ves samo kod trecih.
Ja recimo jako volim da znam sta me ceka. Uopste ne volim nepredvidljivost.

Tvoj problem je u tome sto ignorises kada neko dobacuje nasoj devojci u nasoj drzavi.
Da su dobacivali tudjoj devojci bilo bi u redu?
Da su dobacivali nasoj u stranoj zemlji bilo bi u redu?
Ali nasoj u nasoj...

Mi pa mi, samo mi, nase, mi smo...aman zaman, naselise ljudi London, Pariz i Njujork...puni svih boja i rasa, puni pedera i kojecega pa zive i ponasaju se sa manje stresa.
Sta planiramo? Etnicki cistu zemlju?
Koji nas je vrag spopao, kao komunisti smo imali vise razuma, makar uvozili crne studente, sada nam smetaju svi zivi...i to je normalno. Tako treba da bude.
E, nije normalno i ne treba tako da bude.

Ti pišeš nebuloze.
Etiketiraš kao NAMA samo Rusi valjaju. Zato i pišeš... Ko je rekao da nam valjaju? Što odmah ne kažeš.....
Ako ovo pišeš za pare, onda i ima neku poentu .
A ako ne, idi ti u Katar, da te miluje peščana oluja, pošto smo MI već ovakvi kakvi jesmo.
I mnogo nas se stidiš.

Meni je pretuzno kuda Srbija ide.
A za pare pisu drugi.
U to budi uveren.

Jeste od covjeka do covjeka. Ali svi mi smo ljudi svog mentaliteta. I svi smo mi divni sa gostima ali treba da se zivi sa nama da bi nas upoznao.
U moju kucu kada udjes, dobices rucak. U porodicnu kucu mog muza mozda neces ni kafu. U mom rodnom gradu ti mozda neko polomi nos ako se sporeckate, a kod muyza mozda samo budes ogovarana sjutradan.
Krvnu osvetu neces imati ni kod jednih od nas, ves samo kod trecih.
Ja recimo jako volim da znam sta me ceka. Uopste ne volim nepredvidljivost.

Pa da ali to su razlike koje uzmes ili odaberes da ne uzmes.
Pitanje licnog izbora.

Drzava mora negde da nadje svoje mesto i ljudi u toj drzavi moraju da zive i rade sa manje stresa da bi drzava mogla da funkcionise.
Nasa ocigledno slabo fukncionise a puna je suprotstavljenih stavova.
I nece nam biti mnogo bolje ako izbacimo migrante i zabranimo parade.
Nece nam uopste biti bolje jer su nasi problemi druge vrste i uopste se ne ticu ni pedera a ni migranata.
Pravi se atmosfera da bi prosle druge stvari.

Pa da ali to su razlike koje uzmes ili odaberes da ne uzmes.
Pitanje licnog izbora.

Drzava mora negde da nadje svoje mesto i ljudi u toj drzavi moraju da zive i rade sa manje stresa da bi drzava mogla da funkcionise.
Nasa ocigledno slabo fukncionise a puna je suprotstavljenih stavova.
I nece nam biti mnogo bolje ako izbacimo migrante i zabranimo parade.
Nece nam uopste biti bolje jer su nasi problemi druge vrste i uopste se ne ticu ni pedera a ni migranata.
Pravi se atmosfera da bi prosle druge stvari.
I za promaju kazu da je srpska izmisljotina, pa ja vec tri dana jedva gledam na desno oko.
Ja mogu da podrzim stav da ne treba praviti lov na vjestice, da su grube generalizacije lose, ali ne mogu da ubjedjujem suboticane kako nema razloga da se plase, jer ja u bg nemam problem.
Ili covjeku kojem je familija zavrsila u jami da objasnjavam kako je fasista sto nece da ljetuje na nekim plazama.
Neke stvari su pitanje drzavne politike, a nesto je licni stav koji se tice tvog zivota.

I za promaju kazu da je srpska izmisljotina, pa ja vec tri dana jedva gledam na desno oko.
Ja mogu da podrzim stav da ne treba praviti lov na vjestice, da su grube generalizacije lose, ali ne mogu da ubjedjujem suboticane kako nema razloga da se plase, jer ja u bg nemam problem.
Ili covjeku kojem je familija zavrsila u jami da objasnjavam kako je fasista sto nece da ljetuje na nekim plazama.
Neke stvari su pitanje drzavne politike, a nesto je licni stav koji se tice tvog zivota.

Svi mi imamo licne tragedije.
Nema coveka na svetu koji nije povredjen. Bilo on licno pretrpeo bol, bilo njegova porodica. Ali ne moze se u tom bolu ziveti niti nam taj bol moze postati izgovor za generalizaciju. Nije problem izbeci plaze naroda koji je pocinio zlocin, problem je terati druge da ih izbegavaju ako su iz tvog naroda.
Uvek je kriv konkretan covek ili je kriva pogresna politika konkretnih ljudi koja je do tragedije dovela.
Moraju se stvari prevazilaziti i sta je bilo u proslosti sa puno postavanja ostaviti u proslosti. Ne stvarati novu zlu krv, ne stvarati nove zrtve.

Ja polazim od toga da drustvo ovakvim temama daje zeleno svetlo nekom problematicnom coveku da razbije glavu migrantu jer je neki migrant dobacivao nasoj devojci u nasoj zemlji. Pa ce on da mu pokaze cija je ovo zemlja.
Imamo problem sa migrantima, hajde da se vidi, gde treba da dobiju smestaj, nakon koliko meseci moraju da regulisu status, da li zele da se zaposle...to je resavanje problema Ako zele da rade, zive pristojno i ostanu, ja mislim da je to u redu ma koliko neki Srbi bili protiv.
Ako zele da idu dalje, da se vidi u kom roku treba da izadju.
Mi naprosto ne resavamo vec buskamo i pravimo jos veci problem.

Kao sto nije bilo resenje sprovesti paradu pod policijom. To je cirkuska predstava. Niti su "pravi Srbi" oni koji su kidisali.
Imam osecaj da su mahom Srbi zabijeni u svoja cetiri zida i da ce migracija tih Srba biti jos veca u sledecoj deceniji. Sada ce popis pokazati pola miliona manje a mi cemo se baviti nasilno popisanim guskama.
To je osnovno pitanje.
Mi nemamo vise inzenjere i lekare.
Dok se bavimo perifernim pitanjima izgubicemo milione dece u nasoj migraciji i imacemo bankrotiranu drzavu sa dugovima preko guse i nece nam biti bolje.

Sve vreme se pitam zasto se malo ne primirimo...puno je, puno agresije i ta agresija se preliva i krece se poput talasa kroz drustvo.
Strogoca nije odrziva, zabranicemo jedno, drugo, trece a iskocice peto, sesto...
Ljudi su razliciti a drzava mora da odgovara razlicitim ljudima.

Svi mi imamo licne tragedije.
Nema coveka na svetu koji nije povredjen. Bilo on licno pretrpeo bol, bilo njegova porodica. Ali ne moze se u tom bolu ziveti niti nam taj bol moze postati izgovor za generalizaciju. Nije problem izbeci plaze naroda koji je pocinio zlocin, problem je terati druge da ih izbegavaju ako su iz tvog naroda.
Uvek je kriv konkretan covek ili je kriva pogresna politika konkretnih ljudi koja je do tragedije dovela.
Moraju se stvari prevazilaziti i sta je bilo u proslosti sa puno postavanja ostaviti u proslosti. Ne stvarati novu zlu krv, ne stvarati nove zrtve.

Ja polazim od toga da drustvo ovakvim temama daje zeleno svetlo nekom problematicnom coveku da razbije glavu migrantu jer je neki migrant dobacivao nasoj devojci u nasoj zemlji. Pa ce on da mu pokaze cija je ovo zemlja.
Imamo problem sa migrantima, hajde da se vidi, gde treba da dobiju smestaj, nakon koliko meseci moraju da regulisu status, da li zele da se zaposle...to je resavanje problema Ako zele da rade, zive pristojno i ostanu, ja mislim da je to u redu ma koliko neki Srbi bili protiv.
Ako zele da idu dalje, da se vidi u kom roku treba da izadju.
Mi naprosto ne resavamo vec buskamo i pravimo jos veci problem.

Kao sto nije bilo resenje sprovesti paradu pod policijom. To je cirkuska predstava. Niti su "pravi Srbi" oni koji su kidisali.
Imam osecaj da su mahom Srbi zabijeni u svoja cetiri zida i da ce migracija tih Srba biti jos veca u sledecoj deceniji. Sada ce popis pokazati pola miliona manje a mi cemo se baviti nasilno popisanim guskama.
To je osnovno pitanje.
Mi nemamo vise inzenjere i lekare.
Dok se bavimo perifernim pitanjima izgubicemo milione dece u nasoj migraciji i imacemo bankrotiranu drzavu sa dugovima preko guse i nece nam biti bolje.

Sve vreme se pitam zasto se malo ne primirimo...puno je, puno agresije i ta agresija se preliva i krece se poput talasa kroz drustvo.
Strogoca nije odrziva, zabranicemo jedno, drugo, trece a iskocice peto, sesto...
Ljudi su razliciti a drzava mora da odgovara razlicitim ljudima.
Zbog cega je periferno pitanje lagodnost zivota ljudi koji zele da zive u svojoj zemlji, onih koji su spremni da izadju na izbore i izaberu ovo sta su izabrali.
Migracije su normalna stvar. Mnogo se prijeti tim napustanjem zemlje.
Mi necemo imati problem sa inzenjerima i ljekarima jer oni odlaze. Imacemo zbog privatnih skolica, vukovaca pod moranje, laznih diploma, alavih ljudi, bolonjskog sistema, toga sto niko nece htjeti da uzme te nase nove inzenjere i ljekare.

Godinama sam u kraju u Vojvodini kupovala pecivo od Albanca. Radnice su sve bile nase, to je jedino mjesto gdje je mene neko zvao beogradjankom:lol:, i super su bile zadovoljne vlasnicima.
U centru Kursumlije pekaru drzi albanac `to nije to od tada ` pre njega uvek je bilo vruceg hleba da se kupi u svako doba.
Poslasticarnicu isto albanac ` nije me interesovalo° ne dira ih niko ` nije stvar u tome ko zeli da kupuje kupuje ko ne nece.
Radnice u pekarama na primer istoka jesu nase ` vlasnici su albanci.

Stvar je u ovome:

https://www.google.com/amp/s/www.te...na-delu-ovi-im-se-nasmeju-i-kazu-pomazemo-vam

https://www.infocentarjug.rs/naoruzani-albanci-upali-u-selo-kod-kursumlije/

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/...e-krali-drva-na-podrucju-kursumlijske-opstine

https://objektiv.rs/vest/820236/alb...ine-vise-od-90-napada-krivci-nisu-pronadjeni/

Poslednja izmena:
Jesi li ikada boravio u arapskom svetu pa znas bolje od mene koja sam tamo zivela, radila, udala se, bila trudna i dojila bebu? Da li znas bolje od mene ciji je sef bio Omanac, najbolji prijatelj Omanac, doktorka iz Jemena i menadzer Emirati? Sa kojim pravom govoris o narodu koji si video na gradilistu? Koje znanje ti o tom narodu imas pa pobijas moje koja sam sa njima zivela te treba da verujem tvom zetu a ne sebi i svom muzu, najboljim drugaricama.
Svaku zenu koja je radila u Emiratima banalizujete na nivo budale. Sramota.

Ko zeli da radi normalno i ponasa se normalno, taj problem nema.
Problemi nastaju jer dodju oni koji misle da su bolji od njih ili sa zenama koje namenski hvataju bogate Arape...a takve su po pravilu velike pravoslavke na recima.
Cak se ni u Dzedi to ne desava pristojnom svetu, ja licno ne bih radila u Saudijskoj Arabiji, ali u Dzedi sam bila i prezivela...i u Kuvajtu, Omanu, pa kako mene ne silovase i ne ubise, majku mu...

Mi smo potpuno pomahnitali.

Izbacujemo decu iz predskolskog jer su problematicna za nasu decu, princeve i princeze, smetaju na migranti, smetaju nam ******, smeta nam EU, Albanci su nam sumnjivi, Hrvati tradicionalno, Bugari prevaranti...ima li neko ko nama ne smeta?
Osim nas i Rusa.
Po mom misljenju, to je jako klizav teren za kojekakve probleme koji ce tek nastati a koji ce biti mnogo veci i opasniji po nasu decu od pedera i migranata skupa.
Mi treba malo da se smirimo, odmerimo reci i upristojimo.
Nema crnog i belog naroda. I mi smo nekome crni a drugima smo beli ali krajnosti su uvek greska.
Koliko je Srba pocinilo zlocine pa jel zelimo nas dvoje da nama sude zbog nekog kriminalca u inostranstvu? Neeee...u toj situaciji ce biti kriv onaj ko ne razume a nama sudi. E, mi sada radimo to isto.

I treba da ti bude.
Kao nasih zena nigde.
Gluposti.
Pisete totalne gluposti.

Ti mešaš žabe i babe.

Kad odeš da radiš u Emirate ti ne namećeš pružanje ruke po svaku cenu, nego njima ostavljaš mogućnost izbora, i poštuješ ga. A oni, jer ste im potrebni kao radna snaga modifikuju svoje ponašanje u meri dovoljnoj da tamo želite da boravite i radite. Ali po njihovim zakonima oni nisu obavezni da žene tretiraju kao ravnopravne muškarcima. To je samo njihova dobra volja, u ovom slučaju se može reći da za to imaju interes.

PIL je lepo objasnila da joj se taj slučaj nepružanja ruke desio na radnom mestu, to su joj kolege. Diskriminisali su je jer je žena. Ustav Srbije garantuje ravnopravnost žena. Nepoštovanje ustava je nepoštovanje države, nepoštovanje žena, na radnom mestu. Za to može da se ide na sud.

Evo ti primer iz Nemačke, počeli su da shvataju u kakvu situaciju su doveli svoje žene.

Court rules Muslim doctor who refused to shake woman's hand as she presented him with citizenship certificate has lost the right to become a German

But the court in Mannheim said the handshake incident was incompatible with the constitution's guarantee of equality between men and women.

Shvataš li ti koji je to bezobrazluk i nepoštovanje, želi nemačko državljanstvo zbog svojih interesa, živi tu sa porodicom, i ne poštuje zakone te države čak ni pri činu kada mu ga svečano uručuju?!
I dalje misliš da je ovaj lekar bio u pravu?

Poslednja izmena:
U Kristoferovoj priči nisu na zidiću sedela 3 menadžera ili pilota iz Emirata nego verovatno momci odrasli u ruralnim delovima npr. Avganistana gde nikada nisu videli ogoljenu žensku nogu, pa su skakutali i zavirivali devojci pod suknju. Jer joj noge vire ispod suknje, a to poštene devojke ne dozvoljavaju sebi. Njih trojica, na jednu devojku, na ulici Beograda.

Stvarno ne razumem kako se ovde napada Kristofer a ne ti momci koji seksualno uznemiravali devojku na ulici.

А зашто они не могу да пруже руку нама ако ми пружимо њима, а ми треба да се цмачемо са Францускињом ако она крене (једном или 2 пута али не и 3 по нашем), зашто и ми не треба да устукнемо јер нам то није манир? Значи опет, туђе поштујеш али поштујеш и то што туђи не поштују твоје.

Сада сам се баш нешто изнервирала. А пишем као неко ко је одрастао поштујући и туђе обичаје, празнике... међу националним мањинама где смо једни код других ишли за Божиће, Ускрсе, где скоро у свакој школи има бар један разред на језику мањина, где се у крајњем случају и распуст прилагођава њиховим празницима и није као у остатку Србије.

Zbog cega je periferno pitanje lagodnost zivota ljudi koji zele da zive u svojoj zemlji, onih koji su spremni da izadju na izbore i izaberu ovo sta su izabrali.
Migracije su normalna stvar. Mnogo se prijeti tim napustanjem zemlje.
Mi necemo imati problem sa inzenjerima i ljekarima jer oni odlaze. Imacemo zbog privatnih skolica, vukovaca pod moranje, laznih diploma, alavih ljudi, bolonjskog sistema, toga sto niko nece htjeti da uzme te nase nove inzenjere i ljekare.

Nema sada inzenjera, imam informacije iz prve, prvcijate ruke. Nase vrelo ministarstvo nema ni jednog jedinog inzenjera sada, u ovom momentu, kada pisemo nas dve.

Imam podatke o migrantskom centru u Kikindi. To su beznadezni ljudi i zive u jako losim uslovima. To je tezak problem koji nije lako resiv ni za bogatije zemlje.
Da li znas da su ih sabili u zgradu koja je mozda registrovana na 140 ljudi a zivi njih 800?
Posto nemaju skoro pa ni jedan kvadrat za sebe, jer su u toj zgradi i sluzbe, razvukli su im satore da spavaju na zemlji a satore toboz greju naftnim pecima.
Jel moze tako sa zivim ljudima? Kada je kisa, blato, sneg? Mi para za njih nemamo.
Da se asimiliraju, ne gajim nadu, jer ko je mogao da potplati, on je nastavio dalje.
To je tuzna istina, vecina njih dodje prebrisan svet. I sta ces sa njima? Da ih iselis na silu, da ih pobijes, sta da radis?
A da li ce neko da poludi tokom takvog zivota, stvarno ne znam, ko moze to kazati, ali znam da su im uslovi jako, jako losi.

I znam da kad god zajebemo politiku kao sto smo zajebali sada, mi pocnemo da vadimo migrante, pedere i domace izdajnike.
Problem je u tome sto je i svet u krizi a mi smo mogli kroz ovu krizu da prodjemo relativno jeftino. Cinimo sve da platimo debelu cenu a narodu se ne govori istina da je zemlja, hajde da budem neznija pa da kazem, skoro bankrotirala. Mada bih uzivo izuzela rec skoro.
I mnogo toga bih jos rekla.
Iskreno, meni je nejasno sta mi planiramo...nisam sigurna da je bilo kome jasno.

Ima tu još jedno pitanje u vezi ovog lekara koji je odbio pruženu žensku ruku pri svečanoj dodeli državljanstva. Kakav je on lekar ženama u Nemačkoj? Ako treba nekoj da ušije posekotinu na ruci on će to da odbije jer ne sme da dodiruje tuđu žensku ruku, već samo ruku svoje žene?!
Kako pregleda ženske pacijente? Leči samo muškarce?

Nema sada inzenjera, imam informacije iz prve, prvcijate ruke. Nase vrelo ministarstvo nema ni jednog jedinog inzenjera sada, u ovom momentu, kada pisemo nas dve.

Imam podatke o migrantskom centru u Kikindi. To su beznadezni ljudi i zive u jako losim uslovima. To je tezak problem koji nije lako resiv ni za bogatije zemlje.
Da li znas da su ih sabili u zgradu koja je mozda registrovana na 140 ljudi a zivi njih 800?
Posto nemaju skoro pa ni jedan kvadrat za sebe, jer su u toj zgradi i sluzbe, razvukli su im satore da spavaju na zemlji a satore toboz greju naftnim pecima.
Jel moze tako sa zivim ljudima? Kada je kisa, blato, sneg? Mi para za njih nemamo.
Da se asimiliraju, ne gajim nadu, jer ko je mogao da potplati, on je nastavio dalje.
To je tuzna istina, vecina njih dodje prebrisan svet. I sta ces sa njima? Da ih iselis na silu, da ih pobijes, sta da radis?
A da li ce neko da poludi tokom takvog zivota, stvarno ne znam, ko moze to kazati, ali znam da su im uslovi jako, jako losi.

I znam da kad god zajebemo politiku kao sto smo zajebali sada, mi pocnemo da vadimo migrante, pedere i domace izdajnike.
Problem je u tome sto je i svet u krizi a mi smo mogli kroz ovu krizu da prodjemo relativno jeftino. Cinimo sve da platimo debelu cenu a narodu se ne govori istina da je zemlja, hajde da budem neznija pa da kazem, skoro bankrotirala. Mada bih uzivo izuzela rec skoro.
I mnogo toga bih jos rekla.
Iskreno, meni je nejasno sta mi planiramo...nisam sigurna da je bilo kome jasno.
Ali o njima sada ne govore politicari, ovo nisu politicke manipulacije. Ovdje sada govore ljudi koji se ne stide da kazu plasimo ih se. Zena napise da se plase da puste dijete samo pored albanskih radnika. To ne znaci da mrzi albance, da poziva na linc albanaca. Ljudi obilaze grupisane bucne muskarce u punoj snazi i kada govore jezik koji razumijes. Sada neko moze reci da ja mrzim gradjevinske radnike. Sto je nonsens. Iako je moja najveca neprijatnost bas sa njima.

Kako mislis nema inzenjera? Nema slobodnih? Nema studenata?

sukobi u libiji i siriji pa migracije zbog toga
onda godine pandemije i sad ovo s ukrajinom i ekonomski slom koji nam se blizi...citav svijet je pod tenzijom, mozete najtolerantniji na svijetu biti u ovakvim situacijama neminovno je da osjetite napetost u zraku i gledate kako se drustva zatvaraju u sebe, a desni pokreti iz frustracije i straha jacaju
prosto je takav trenutak i nema veze s nasom zemljom, svuda je trenutno tako
a kad i kako ce proci sve ovo niko ziv ne zna

Back