I za promaju kazu da je srpska izmisljotina, pa ja vec tri dana jedva gledam na desno oko.
Ja mogu da podrzim stav da ne treba praviti lov na vjestice, da su grube generalizacije lose, ali ne mogu da ubjedjujem suboticane kako nema razloga da se plase, jer ja u bg nemam problem.
Ili covjeku kojem je familija zavrsila u jami da objasnjavam kako je fasista sto nece da ljetuje na nekim plazama.
Neke stvari su pitanje drzavne politike, a nesto je licni stav koji se tice tvog zivota.
Svi mi imamo licne tragedije.
Nema coveka na svetu koji nije povredjen. Bilo on licno pretrpeo bol, bilo njegova porodica. Ali ne moze se u tom bolu ziveti niti nam taj bol moze postati izgovor za generalizaciju. Nije problem izbeci plaze naroda koji je pocinio zlocin, problem je terati druge da ih izbegavaju ako su iz tvog naroda.
Uvek je kriv konkretan covek ili je kriva pogresna politika konkretnih ljudi koja je do tragedije dovela.
Moraju se stvari prevazilaziti i sta je bilo u proslosti sa puno postavanja ostaviti u proslosti. Ne stvarati novu zlu krv, ne stvarati nove zrtve.
Ja polazim od toga da drustvo ovakvim temama daje zeleno svetlo nekom problematicnom coveku da razbije glavu migrantu jer je neki migrant dobacivao nasoj devojci u nasoj zemlji. Pa ce on da mu pokaze cija je ovo zemlja.
Imamo problem sa migrantima, hajde da se vidi, gde treba da dobiju smestaj, nakon koliko meseci moraju da regulisu status, da li zele da se zaposle...to je resavanje problema Ako zele da rade, zive pristojno i ostanu, ja mislim da je to u redu ma koliko neki Srbi bili protiv.
Ako zele da idu dalje, da se vidi u kom roku treba da izadju.
Mi naprosto ne resavamo vec buskamo i pravimo jos veci problem.
Kao sto nije bilo resenje sprovesti paradu pod policijom. To je cirkuska predstava. Niti su "pravi Srbi" oni koji su kidisali.
Imam osecaj da su mahom Srbi zabijeni u svoja cetiri zida i da ce migracija tih Srba biti jos veca u sledecoj deceniji. Sada ce popis pokazati pola miliona manje a mi cemo se baviti nasilno popisanim guskama.
To je osnovno pitanje.
Mi nemamo vise inzenjere i lekare.
Dok se bavimo perifernim pitanjima izgubicemo milione dece u nasoj migraciji i imacemo bankrotiranu drzavu sa dugovima preko guse i nece nam biti bolje.
Sve vreme se pitam zasto se malo ne primirimo...puno je, puno agresije i ta agresija se preliva i krece se poput talasa kroz drustvo.
Strogoca nije odrziva, zabranicemo jedno, drugo, trece a iskocice peto, sesto...
Ljudi su razliciti a drzava mora da odgovara razlicitim ljudima.