Quantcast

Ruma

Мишкони

Legenda
Poruka
56.280
Spomenik “Deca s knjigom”Spomenik „Deca s knjigom“, koji se nalazi u Malom parku u Rumi, je delo vajarke i medaljerke Slavke Petrović Sredović (1907. – 1978.). Spomenik koji predstavlja grupu dece udubljenu u čitanje knjige otkupljen je 1955. godine, posle Slavkine prve posleratne izložbe održane upravo u Rumi, u prostorijama Gradske biblioteke. Slavka Petrović Sredović je tokom svoje umetničke karijere učestvovala na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.280
Почео Румски вашар - Подела заштитне опрема грађанима и дезинфекција возила


3. јун 2020.Традиционални Румски вашар после двомесечне паузе поново се одржава. Општепознато је да вашар није само трећег у месецу, већ и другог, па чак и првог у месецу, стога су Општина Рума, ЈП "Комуналац", уз помоћ општинских и волонтера Црвеног крста, кренули са спровођењем превентивних мера и поделом заштитне опреме, како трговцима, тако и грађанима који су се упутили на вашар.
 

Владан

Buduća legenda
Poruka
30.914
Да, на отвореном. Протеже се неколико км све до надвожњака. Буде људи из некололико република. Одржава се 2. и 3. у месецу. Киша зна да поквари вашар.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.280
Нови садржаји и поставке дочекују све посетиоце Завичајног музеја
Од 15. јуна Завичајни музеј Рума је поново отворен за посетиоце. Период који је обележила корона искоришћен је за уређење музејских просторија и депоа, а захваљујући средствима Општине Рума посетиоце дочекује нова етнолошка поставка - Ентеријер куће војвођанског стила крајем 19-ог и почетка 20-ог века, рекла је директорица Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић.


"Спаваћа соба откупљена је у Голубинцима, а веома вредна трпезарија откупљена је из приватне колекције покојног Живка Сазданића. Његова супруга је поклонила музеју порцелан који се налази у трпезарији, покућство и сви остали предмети су део етнолошке збирке Завичајног музеја", казала је директорица Коњевић.

Практично цело крило Завичајног музеја у Руми, које гравитира ка Градској пијаци је преуређено, а преплићу се историјске, уметничке и етнолошке поставке.

Почетком марта отворена је поставка образовно-културног карактера - учионица из прошлих времена, а отворен је и изложбени депо у коме су најразличитији предмети велике музејске вредности.

Врло брзо, напомиње директорица Коњевић, почињу и радови на уређењу дворишног простора музеја, те ће сви летњи програми бити одржавати у обновљеном лапидаријуму.
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.620
danas je trebao biti noćni bazar u rumi, ali otkazan....
ja redovno ih posećujem u novom sadu
odlična ponuda i lepo celovečernje druženje
da li su do sada bili u rumi ili je ovo trebalo biti prvi put?
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.280
Уручена признања добровољним даваоцима крвиЦрвени крст Рума уручио је данас, у Културном центру „Брана Црнчевић“, признања вишеструким добровољним даваоцима крви, изразивши велику захвалност свима онима који својим несебичним, хуманим гестом помажу другима и спасавају животе.
Као и претходних година признања су уручена људима који су крв дали 5, 10, 20, 35, 50, 75 и 100 и више пута, а ове године додељено je укупно 106 признања.
Бранислав Јовановић, секретар Црвеног крста Рума сматра да су свечаности попут данашње одличан начин да се мотивишу постојећи, али и придобију нови даваоци, како би се породица даваоца увећавала, јер је крв стратешка компонента потребна задравству.
„У Руми увек гледамо да избалансирамо потребе и број давалаца. Имамо преко 1.200 давалаца крви на територији румске општине, али многи наши даваоци дају крв у Новом Саду, БГД и Шапцу па се тамо и воде, па је тако и број наших давалаца још сигурно већи за неких минимум 500-600 људи, вероватно имамо укупно око 2.000, што је негде 3-3,5 одсто од укупног броја становника“, рекао је Јовановић.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.280
Обележена мала матура у Руми
Администратор Светлана Којић, 16. јуна 2020.


Ученици IV-1 и учитељ Милорад Марковић обележили су 15. јуна 2020. године малу матуру.

Учитељ Миша поручио је својим ученицима: „Све има почетак и крај, али наше дружење се и даље наставља. Остаћете ми драги као и сви пре вас. Увек ћу бити уз вас. Ваш учитељ“.

Наши будући петаци и учитељ заједно су снимили материјал за емисију „Школски одмор“ како би имали успомену на време које су провели заједно.
1592367917182.png

1592367946741.png


 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.