Ruma

Spomenik “Deca s knjigom”


spomenik-deca-sa-knjigom.jpg

Spomenik „Deca s knjigom“, koji se nalazi u Malom parku u Rumi, je delo vajarke i medaljerke Slavke Petrović Sredović (1907. – 1978.). Spomenik koji predstavlja grupu dece udubljenu u čitanje knjige otkupljen je 1955. godine, posle Slavkine prve posleratne izložbe održane upravo u Rumi, u prostorijama Gradske biblioteke. Slavka Petrović Sredović je tokom svoje umetničke karijere učestvovala na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
 
Почео Румски вашар - Подела заштитне опрема грађанима и дезинфекција возила


3. јун 2020.
vasarju_590_393_100.jpg



Традиционални Румски вашар после двомесечне паузе поново се одржава. Општепознато је да вашар није само трећег у месецу, већ и другог, па чак и првог у месецу, стога су Општина Рума, ЈП "Комуналац", уз помоћ општинских и волонтера Црвеног крста, кренули са спровођењем превентивних мера и поделом заштитне опреме, како трговцима, тако и грађанима који су се упутили на вашар.
 
Да, на отвореном. Протеже се неколико км све до надвожњака. Буде људи из некололико република. Одржава се 2. и 3. у месецу. Киша зна да поквари вашар.
 
Нови садржаји и поставке дочекују све посетиоце Завичајног музеја


muzejpostavka20aaa_590_442_100.jpg


Од 15. јуна Завичајни музеј Рума је поново отворен за посетиоце. Период који је обележила корона искоришћен је за уређење музејских просторија и депоа, а захваљујући средствима Општине Рума посетиоце дочекује нова етнолошка поставка - Ентеријер куће војвођанског стила крајем 19-ог и почетка 20-ог века, рекла је директорица Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић.

muzejpostavka20d_590_442_100.jpg

"Спаваћа соба откупљена је у Голубинцима, а веома вредна трпезарија откупљена је из приватне колекције покојног Живка Сазданића. Његова супруга је поклонила музеју порцелан који се налази у трпезарији, покућство и сви остали предмети су део етнолошке збирке Завичајног музеја", казала је директорица Коњевић.

Практично цело крило Завичајног музеја у Руми, које гравитира ка Градској пијаци је преуређено, а преплићу се историјске, уметничке и етнолошке поставке.

Почетком марта отворена је поставка образовно-културног карактера - учионица из прошлих времена, а отворен је и изложбени депо у коме су најразличитији предмети велике музејске вредности.

Врло брзо, напомиње директорица Коњевић, почињу и радови на уређењу дворишног простора музеја, те ће сви летњи програми бити одржавати у обновљеном лапидаријуму.
 
danas je trebao biti noćni bazar u rumi, ali otkazan....
ja redovno ih posećujem u novom sadu
odlična ponuda i lepo celovečernje druženje
da li su do sada bili u rumi ili je ovo trebalo biti prvi put?
 
Уручена признања добровољним даваоцима крви

ddkrvi20-200x150.jpg


Црвени крст Рума уручио је данас, у Културном центру „Брана Црнчевић“, признања вишеструким добровољним даваоцима крви, изразивши велику захвалност свима онима који својим несебичним, хуманим гестом помажу другима и спасавају животе.
Као и претходних година признања су уручена људима који су крв дали 5, 10, 20, 35, 50, 75 и 100 и више пута, а ове године додељено je укупно 106 признања.
Бранислав Јовановић, секретар Црвеног крста Рума сматра да су свечаности попут данашње одличан начин да се мотивишу постојећи, али и придобију нови даваоци, како би се породица даваоца увећавала, јер је крв стратешка компонента потребна задравству.
„У Руми увек гледамо да избалансирамо потребе и број давалаца. Имамо преко 1.200 давалаца крви на територији румске општине, али многи наши даваоци дају крв у Новом Саду, БГД и Шапцу па се тамо и воде, па је тако и број наших давалаца још сигурно већи за неких минимум 500-600 људи, вероватно имамо укупно око 2.000, што је негде 3-3,5 одсто од укупног броја становника“, рекао је Јовановић.
 
Обележена мала матура у Руми
Администратор Светлана Којић, 16. јуна 2020.


Ученици IV-1 и учитељ Милорад Марковић обележили су 15. јуна 2020. године малу матуру.

Учитељ Миша поручио је својим ученицима: „Све има почетак и крај, али наше дружење се и даље наставља. Остаћете ми драги као и сви пре вас. Увек ћу бити уз вас. Ваш учитељ“.

Наши будући петаци и учитељ заједно су снимили материјал за емисију „Школски одмор“ како би имали успомену на време које су провели заједно.
1592367917182.png

1592367946741.png


 

Back
Top