Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2023. godine

Ono što je tehnički moguće jeste praviti nekakve zaobilaznice, slične kakva je Crna Gora napravila 2004. godine. Tada je bilo odlučeno da to što se jezik u obrazovanju naziva maternjim, nije u suprotnosti sa tim što je srpski jezik službeni jezik Crne Gore.

1727252645

Mislim, radi se o marifetlucima, ali to je ipak Crna Gora. Tako da tako nešto (u teoriji) ima prođu, naravno uz nekakve zavrzlame da se koliko je moguće izbegne ustavni sud, ili da se izvrši dovoljan politički pritisak na ustavni sud da se proglasi nenadležnim, ili da odloži donošenje odluke na neodređeno vreme.
Чуш, матерњи! А ђе је очињи језик, јадан? :lol:

Da, samo sto pitanje je koliko je sve to dobro. Stavljati u fokus ekonomiju nije isto sto i gurati druge probleme u zapecak. Teba naci meru. Greska bi bila PES-a ako bi potpuno ignorisali odredjena identiteska pitanja koja opterecuju drustvo. Za sada mislim da su tu meru pogodili jer meni kao Srbinu nije bitno sta je Milojku prece, bitno mi je da imaju sluha za odredjena pitanja koja zanimaju Srbe poput jezika. Pa makar im to bilo od sekundarne vaznosti ipak su otvoreni za takve ideje a to mi je za sada dovoljno.

Неке крупније промјене због којих би могло доћи до већих свађа Милојко мора на крају да пита у ЕУ како је најбоље да ријеши.
Прије тога помиње разговоре са свим странама уз обавезан консензус да би се та питања ријешила (нпр. српски језик, држављанство). То говори у овој објави на твитеру...

...Sve razlike i problemi mogu biti riješeni širokim društvenim konsenzusom, a najveći fokus do zaključivanja pregovora sa EU - da budu zakonska rješenja potrebna za 🇪🇺🙏

Ono što je tehnički moguće jeste praviti nekakve zaobilaznice, slične kakva je Crna Gora napravila 2004. godine. Tada je bilo odlučeno da to što se jezik u obrazovanju naziva maternjim, nije u suprotnosti sa tim što je srpski jezik službeni jezik Crne Gore.

1727252645

Mislim, radi se o marifetlucima, ali to je ipak Crna Gora. Tako da tako nešto (u teoriji) ima prođu, naravno uz nekakve zavrzlame da se koliko je moguće izbegne ustavni sud, ili da se izvrši dovoljan politički pritisak na ustavni sud da se proglasi nenadležnim, ili da odloži donošenje odluke na neodređeno vreme.
To već može. To su finese.
Ali promjena postojećih ustavnih rješenja nema bez poštovanja odredbi o njihovim promjenama koji su propisani u Ustavu.
Niti se postojeći Ustav može poništiti a da se novi ne donese 2/3 većinom u Skupštini poslije novih izbora za Ustavotvornu Skupštinu. A vjerovatnoća za neki takav scenario je više nego minimalna jer bi tako nešto dovelo do nestabnosti i ne bi imalo razumijevanje zapada, a kamo li podršku. PES i Demokrate sigurno neće ući u tako nešto, u to sam 100% siguran. Jer i sami kažu da oni poštuju aktuelni Ustav i načine promjene odredenih članova ili istoga u cjelini.
Tako da određene apetite i zahtjeve ZBCG mogu ublažavati isključivo kroz određena zakonska rješenja, od promjena Ustava ili usvajanja novog definitivno nema ništa.

U Crnoj Gori je jezik u osnovnom i srednjem obrazovanju je 7 godina nosio ime maternjeg, od školske 2004/5, do školske 2010/11. godine.

To već može. To su finese.
Ali promjena postojećih ustavnih rješenja nema bez poštovanja odredbi o njihovim promjenama koji su propisani u Ustavu.
Niti se postojeći Ustav može poništiti a da se novi ne donese 2/3 većinom u Skupštini poslije novih izbora za Ustavotvornu Skupštinu. A vjerovatnoća za neki takav scenario je više nego minimalna jer bi tako nešto dovelo do nestabnosti i ne bi imalo razumijevanje zapada, a kamo li podršku. PES i Demokrate sigurno neće ući u tako nešto, u to sam 100% siguran. Jer i sami kažu da oni poštuju aktuelni Ustav i načine promjene odredenih članova ili istoga u cjelini.
Tako da određene apetite i zahtjeve ZBCG mogu ublažavati isključivo kroz određena zakonska rješenja, od promjena Ustava ili usvajanja novog definitivno nema ništa.

Iznad rečeno ne bih nazvao finesama. :D

Da zaključimo

Ustavne promene mogu se donesti da su crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski i albanski zvanični jezici, ali ne na celoj teritoriji. Specifično, svaka opština gde jedan od tih jezika po popisu ima preko 33.33% govornika imaće taj jezik ozvaničen (tamo gde srpskim jezikom govori preko trećine stanovništva srpski jezik biće zvaničan jezik).

Ovu ustavnu promenu podržali bi: PES (20), ZBCG (13), Demokrate (7), BS (6), SNP (2), Albanske stranke (4), UCG (1) i dve nezavisne poslanice (2). To je skupa 55 od 81 mandata (preko dve trećine) uz mogućnost da Civis bude još jedan mandat pošto se ne zna njihov stav o tom pitanju.

Nakon toga, raspisao bi se referendum o ovom pitanju koji bi definitivno prošao. Srpski jezik bio bi zvaničan u svakoj sredini gde ima preko 33.33% govornika po popisu iz 2023., crnogorski isto tako, bosanski, albanski i hrvatski isto (s time da hrvatski nema nigde preko 33.33% govornika pa za njega ove ustavne promene ne bi važile).

Usput tome, uz jezik uvesti odredbu da nacionalne zastave naroda moraju biti istaknute u opštinama gde određeni etnos ima preko 33.33% stanovništva.

Srpski jezik bio bi zvaničan u svim opštinama u CG osim opštinama Gusinje, Petnjica, Plav, Rožaje, Tuzi, Ulcinj i Cetinje. Srpska trobojka ne bi, osim u ovim opštinama, bila istaknuta u Gradu Podgorici gde je Srba ispod 33.33% stanovništva. U svim drugim bi.

Ovo je preslikan zakon iz Kroacije, članice EU kojoj CG teži.

@Bren @Brđanin @Pilgrim @alexn96 @Branja m @bicikleta2 @Q. in perpetuum hibernum @Пилипенда

Poslednja izmena:
Potrebno je itekako. Ta 2/3 većina za promjenu Ustava u Skupštini Crne Gore je preduslov da uopšte dođe do referenduma o promjeni određenih članova Ustava među kojima su ovi o službenom jeziku i državnim simbolima. Neophodno je da se ta 2/3 većina potvrdi u 4 navrata pa tek onda da se ide na referendum gdje je neophodna 3/5 većina, ne od izašlih, već od upisanih birača.
Uzgred stranke koje se zalažu da i srpski postane službeni jezik nemaju ni prostu većinu u Skupštini Crne Gore za tu inicijativu:

ZBCG 13
Demokrate 7
SNP 2
Ujedinjena 1
Ukupno 23 od 81

Sve i da im dodamo 21 poslanika PES-a onda bi bilo 44 od 81

I da im dodamo 2 Jakovove poslanice i 4 poslanika URE - 50
A poslanici URE sigurno neće glasati za to, već su rekli. A minimalna je mogućnost da bi to podržale i ove 2 Jakovove poslanice.

Za 2/3 je neophodno 54 glasa. Djeljošaj je ispred albanskih parrija otvoreno rekao da on to neće podržati i ušao i verbalni rat sa ZBCG oko toga, a neće sigurno ni Bošnjačka stranka.

Sve i kad bi se prihvatila Mandićeva ideja o sazivanju nove Ustavotvorne Skupštine, (a teško da bi se to prihvatilo, EU bi bila protiv toga) morali bi prvo ići izbori za tu Skupštinu, a onda bi bila opet neophodna 2/3 većina. Na tim novim izborima sve i da se ponove rezultati parlamentarnih izbira iz juna 2023. Mandić ne bi imao 2/3 većinu u Skupštini. A na tim izborima bi DPS definitivno napravio znatno bolji rezultat od 23% sa SD, jer to pokazuju rezultati u seriji lokalnih izbora gdje DPS bez SD ima trenutno rezultat između 28-30%. Poslije ovakvih eventualnih postupaka ja vjerujem da bi DPS bio veoma blizu pobjede na tim izborima sa starim partnerima prije avgusta 2020. godine, bez Jakova i URE.
Tako okreni-obrni, promjena Ustava u vezi ovih identitetskih članova je nemoguća misija.

Mislim da je toga i Mandić veoma svjestan, ali on i dalje pritiska u tom smjeru moguće iz dva razloga:

1. Da na kraju popusti oko jezika a u kompenzaciju dobije nesto drugo - Zakon o dvojnom državljanstvu ili ozakonjenje trobojke kao "narodne zastave" što bi se utvrdilo zakonom, ne nemogućim promjenama Ustava.
2. Moguće da želi da ukoči pristupanje Crne Gore Evropskoj Uniji dok u nju ne uđe i Srbija i to radi po Vučućevim instrukcijama. Pa je dizanje tenzija pravi način za tako nešto.
Dodaj na ovo "Sigurno Bosnjacka Stranka i Albanske stranke nebi to podrzali" i umjesto toga napisi "Sigurno Bosnjacka Stranka i Albanske stranka nece podrzati samo da Srpski postane sluzbeni vec i Srpski i Bosanski i Albanski. E sada ako je 44 zastupnika od 81 zastupnika dodaj na to 6 Bosnjackih zastupnika to je vec 50 + 4 Albanskih zastupnika to je tacno 54.

Bože budale. Vi Crnogorčine stvarno bunike jedete.

Који "Ми" Црногорчине?
Још ниси научио да када се нешто преноси не мора да значи да се са тиме тај који преноси слаже?
Пренесем да би неко ко жели да буде тачно информисан видио шта се дешава, и како то изгледа кроз причу некога ко доноси као предсједник Владе одлуке.

Teško. Ja mislim da će se raspisati referendum o promeni ustava i da će ustašogorci ipak izgubiti.
Neće se referendum ni raspisati. Ako u Skupštini PES podrži inicijativu za izmjene ovih članova Ustava to je svega 44 glasa od neophodnih 54. Jer za 2/3 većinu je neophodno da glasa 54 od ukupno 81 poslanika. Za 2/3 većinu bi im nedostajalo još ogromnih 10 poslaničkih glasova.
Što bi mi u Crnoj Gori rekli - "daleko je do murava" 😉😁

Poslednja izmena:
Dodaj na ovo "Sigurno Bosnjacka Stranka i Albanske stranke nebi to podrzali" i umjesto toga napisi "Sigurno Bosnjacka Stranka i Albanske stranka nece podrzati samo da Srpski postane sluzbeni vec i Srpski i Bosanski i Albanski. E sada ako je 44 zastupnika od 81 zastupnika dodaj na to 6 Bosnjackih zastupnika to je vec 50 + 4 Albanskih zastupnika to je tacno 54.
Đeljošaj je bio jasan, on je rekao da je albanski jezik Ustavom definisan kao jezik u službenoj upotrebi i da je to njima sasvim dovoljno i da je u skladu sa evropskim standardima.
Bošnjačka stranka se sada nije oko toga izjašnjavala, ali da te podsjetim da je ona učestvovala u izglasavanju aktuelnog Ustava i da su bili zadovoljni rješenjem da bosanski jezik u Ustavu bude definisan kao jezik u službenoj upotrebi.
Ja ti tvrdim da ni Bošnjačka stranka neće podržati izmjene ovih članova Ustava. Ali sve i da se to desi, tada bi u Skupštini bilo svega 50 glasova za, a neophodno bi bilo 54.

Đeljošaj je bio jasan, on je rekao da je albanski jezik Ustavom definisan kao jezik u službenoj upotrebi i da je to njima sasvim dovoljno i da je u skladu sa evropskim standardima.
Bošnjačka stranka se sada nije oko toga izjašnjavala, ali da te podsjetim da je ona učestvovala u izglasavanju aktuelnog Ustava i da su bili zadovoljni rješenjem da bosanski jezik u Ustavu bude definisan kao jezik u službenoj upotrebi.
Ja ti tvrdim da ni Bošnjačka stranka neće podržati izmjene ovih članova Ustava. Ali sve i da se to desi, tada bi u Skupštini bilo svega 50 glasova za, a neophodno bi bilo 54.
Djelosaj je dio vlasti trenutne. Ja sam uvjeren da bi oni i druge Albanske partije to podrzale kad bi naravno i Albanski postao sluzbeni. A u tom slucaju 44 poslanika +6 Bosnjacke stranke i +4 Albanskih stranaka je tacno 54 koliko je potrebno.

Da zaključimo

Ustavne promene mogu se donesti da su crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski i albanski zvanični jezici, ali ne na celoj teritoriji. Specifično, svaka opština gde jedan od tih jezika po popisu ima preko 33.33% govornika imaće taj jezik ozvaničen (tamo gde srpskim jezikom govori preko trećine stanovništva srpski jezik biće zvaničan jezik).

Ovu ustavnu promenu podržali bi: PES (20), ZBCG (13), Demokrate (7), BS (6), SNP (2), Albanske stranke (4), UCG (1) i dve nezavisne poslanice (2). To je skupa 55 od 81 mandata (preko dve trećine) uz mogućnost da Civis bude još jedan mandat pošto se ne zna njihov stav o tom pitanju.

Nakon toga, raspisao bi se referendum o ovom pitanju koji bi definitivno prošao. Srpski jezik bio bi zvaničan u svakoj sredini gde ima preko 33.33% govornika po popisu iz 2023., crnogorski isto tako, bosanski, albanski i hrvatski isto (s time da hrvatski nema nigde preko 33.33% govornika pa za njega ove ustavne promene ne bi važile).

Usput tome, uz jezik uvesti odredbu da nacionalne zastave naroda moraju biti istaknute u opštinama gde određeni etnos ima preko 33.33% stanovništva.

Srpski jezik bio bi zvaničan u svim opštinama u CG osim opštinama Gusinje, Petnjica, Plav, Rožaje, Tuzi, Ulcinj i Cetinje. Srpska trobojka ne bi, osim u ovim opštinama, bila istaknuta u Gradu Podgorici gde je Srba ispod 33.33% stanovništva. U svim drugim bi.

@Bren @Brđanin @Pilgrim @alexn96 @Branja m @bicikleta2 @Q. in perpetuum hibernum @Пилипенда
Pa ovo bi moglo proci. Ali u drzavnim organima (Predsjednik, Skupstina, Vlada, Sudovi, MUP, Vojska itd.) sluzbeni jezik bi ostao crnogorski. A samim tim i na svim dokumentima koje izdaju drzavni organi. U jedinicama lojalne samouprave uz crnogorski mogao bi biti sluzbeni i jos koji jezik, to je evropski standard.
Ali mi nismo pricali o ovome, vec o ustavnomim rjesenjima. Ja samo tvrdim da od promjena tih ustavnih rjesenja nema nista. Upravo i kazem da ZBCG moze djelimicno zadovoljiti jedino zakonskim rjesenjima, kao sto bi mogao biti recimo ovaj, nikako trenutno nemogucom promjenom Ustava.

Pa ovo bi moglo proci. Ali u drzavnim organima (Predsjednik, Skupstina, Vlada, Sudovi, MUP, Vojska itd.) sluzbeni jezik bi ostao crnogorski. A samim tim i na svim dokumentima koje izdaju drzavni organi. U jedinicama lojalne samouprave uz crnogorski mogao bi biti sluzbeni i jos koji jezik, to je evropski standard.
Ali mi nismo pricali o ovome, vec o ustavnomim rjesenjima. Ja samo tvrdim da od promjena tih ustavnih rjesenja nema nista. Upravo i kazem da ZBCG moze djelimicno zadovoljiti jedino zakonskim rjesenjima, kao sto bi mogao biti recimo ovaj, nikako trenutno nemogucom promjenom Ustava.
U zvaničnim dokumentima crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski su isti jezik

S time u vezi jedino što je potrebno je da na dokumentima budu tri naziva - srpskohrvatski na latinici, srpskohrvatski na ćirilici i albanski. (PASOŠ - ПАСОШ - albanski naziv)

Da zaključimo

Bosnjacka stranka i Albanska stranka sigurno nebi prihvatili ovaj koncept da se po broju procentualnog u opstinama jedan jezik proglasava za sluzbeni. Preduslov bi bio da se kao sluzbeni jezik uvede i Srpski i Albanski i Bosanski sa Crnogorskim na citavoj teritoriji CG. A kao sto vidimo 44 poslanika + 6 Bosnjacke stranke + 4 Albanskih partija je tacno 54 koliko je potrebno. Referendum nakon sto skupstina usvoji sa potrebnih 54 zastupnika bi prosao jer je potrebno daleko manje tj 60% podrske. Srpski jezik je bio 43% na popisu, onda imas 5% Crnogoraca koji govore Crnogorski koji glasaju za stranke poput PES i Demokrata koji bi podrzali i neki su vjernici SPC, onda imas i oko 3% Rusa,Ukrajinaca i Bjelorusa i jedan dio njih bi to podrzali i onda 10% Bosnjaka i 5% Albanaca to je komotno iznad 60%

Bosnjacka stranka i Albanska stranka sigurno nebi prihvatili ovaj koncept da se po broju procentualnog u opstinama jedan jezik proglasava za sluzbeni. Preduslov bi bio da se kao sluzbeni jezik uvede i Srpski i Albanski i Bosanski sa Crnogorskim na citavoj teritoriji CG. A kao sto vidimo 44 poslanika + 6 Bosnjacke stranke + 4 Albanskih partija je tacno 54 koliko je potrebno. Referendum nakon sto skupstina usvoji sa potrebnih 54 zastupnika bi prosao jer je potrebno daleko manje tj 60% podrske. Srpski jezik je bio 43% na popisu, onda imas 5% Crnogoraca koji govore Crnogorski koji glasaju za stranke poput PES i Demokrata koji bi podrzali i neki su vjernici SPC, onda imas i oko 3% Rusa,Ukrajinaca i Bjelorusa i jedan dio njih bi to podrzali i onda 10% Bosnjaka i 15% Albanaca to je komotno iznad 60%
Šta vama znači albanski i bosanski u Herceg Novom?

Црногорци и Јевреји се рачунају по мајци? :mrgreen:
За ове прве ти је то тешко разазнат, оно јес да сују оца а не матер, ал није лако ни по брковима разазнат ко је ко. :mrgreen:
(Успут, најпродаванији артикл за 8. март у ЦГ је апарат за бријање, па ти види.) :lol:

Djelosaj je dio vlasti trenutne. Ja sam uvjeren da bi oni i druge Albanske partije to podrzale kad bi naravno i Albanski postao sluzbeni. A u tom slucaju 44 poslanika +6 Bosnjacke stranke i +4 Albanskih stranaka je tacno 54 koliko je potrebno.
On je bio sasvim jasan. Ali evo i da si recimo u pravu (a nisi). Dobijemo 2/3 za izmjene Ustava. Završen prvi korak. Drugi neophodni korak je referendum koji mora podržati 3/5 upisanih u biračkom spisku. Da te podsjetim da govornika crnogorskog jezika ima više od 1/3, oko 34,5%. A kada uzmemo samo državljane koji imaju pravo glasa to je još više, oko 36%.
A da te podsjetim da je na lokalne izbore u PG izaslo 56% građana. Da bi dosao do ovih 64% koji ne govore crnogorskim jezikom izlaznost mora biti 100% kao da je popis u pitanju. Znači recimo da izađe na taj referendum 70% građana, ZA bi moralo da glasa 60% od tih 70%, odnosno oko 85% od izašlih. Ja ti tvrdim da je šansa za tako nešto baš, baš, baš minimalna. Pa sve da te promjene masovno podrže govornici srpskog, bosanskog i albanskog jezika. Kojih je by the way zajedno tek oko 56% u CG. A potrdbno je da ga na referendumu podrži 60% upisanih u biračkom spisku. A njih tamo ukupno oko 56% . Znači svi da izađu do jednoga, niko kući da ne ostane - ukupno 56%. Nedostaju još 4% od upisanih u birački spisak.

Poslednja izmena:
За ове прве ти је то тешко разазнат, оно јес да сују оца а не матер, ал није лако ни по брковима разазнат ко је ко. :mrgreen:
(Успут, најпродаванији артикл за 8. март у ЦГ је апарат за бријање, па ти види.) :lol:
Нит мање државе, ни већих папазјанија. :ortaci3:

Back