Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2023. godine

On je bio sasvim jasan. Ali evo i da si recimo u pravu (a nisi). Dobijemo 2/3 za izmjene Ustava. Završen prvi korak. Drugi neophodni korak je referendum koji mora podržati 2/3 upisanih u biračkom spisku. Da te podsjetim da govornika crnogorskog jezika ima više od 1/3, oko 34,5%. A kada uzmemo samo državljane koji imaju pravo glasa to je još više, oko 36%.
A da te podsjetim da je na lokalne izbore u PG izaslo 56% građana. Da bi dosao do ovih 64% koji ne govore crnogorskim jezikom izlaznost mora biti 100% kao da je popis u pitanju. Znači recimo da izađe na taj referendum 70% građana, ZA bi moralo da glasa 60% od tih 70%, odnosno oko 85% od izašlih. Ja ti tvrdim da je šansa za tako nešto baš, baš, baš minimalna. Pa sve da te promjene masovno podrže govornici srpskog, bosanskog i albanskog jezika. Kojih je by the way zajedno tek oko 56% u CG.
Ja mislim da je on protiv onog djela oko drzavljanstva ali ne i ovaj dio da se uvede Albanski,Bosanski i Srpski kao sluzbeni sa Crnogorskim. Drugo kazes ako se prvi korak prodje kako ce drugi korak ako je 34,5% Crnogorski. Prvo ne znam da je 2/3 negdje sam cuo da je 60% ali evo idemo da je 2/3 Srpski je bio na 43% na ovom popisu, Crnogoraca koji govore Crnogorski i koji glasaju za stranke poput PES i Demokrate i jedan dio su vjernici SPC su oko 5%, Rusa,Ukrajinaca i Bjelorusa je oko 3% (naravno ne znamo tacno broj koliko Rusa/Ukrajinaca/Bjelorusa bi podrzao to od njih), Srpsko-Hrvatski se izjasnilo nesto vise od 2%, Albanaca je oko 5%, Bosnjaka oko 10%, Srpsko Crnogorski i Crnogorsko Srpski 0,40%.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je on protiv onog djela oko drzavljanstva ali ne i ovaj dio da se uvede Albanski,Bosanski i Srpski kao sluzbeni sa Crnogorskim. Drugo kazes ako se prvi korak prodje kako ce drugi korak ako je 34,5% Crnogorski evo recu ti kako. Prvo ne znam da je 2/3 negdje sam cuo da je 60%
Tako je, neophodno je 60% od svih upisanih u biračkom spisku.
ali evo idemo da je 2/3 Srpski je bio na 43% na ovom popisu, Crnogoraca koji govore Crnogorski i koji glasaju za stranke poput PES i Demokrate i jedan dio su vjernici SPC su oko 5%, Rusa,Ukrajinaca i Bjelorusa je oko 3% (naravno ne znamo tacno broj koliko Rusa/Ukrajinaca/Bjelorusa bi podrzao to od njih), Srpsko-Hrvatski se izjasnilo nesto vise do 2%, Albanaca je 5%, Bosnjaka oko 10%, Srpsko Crnogorski i Crnogorsko Srpski 0,40%.
Zaboravi na Ruse, Ukrajince, Bjeloruse. A bogme i na dio Srba koji nemaju državljanstvo Crne Gore a imaju stalno prebivalište i ovdje žive. Oni su na popisu popisani kao naši stalni stanovnici, što i jesu. Ali oni ovdje nemaju pravo glasa jer nemaju naše državljanstvo. Evo ti jezičke tabele naših državljana stalno nastanjenih u CG koji imaju pravo glasa:
04-Drzavljani-CG-mat-jezik-Monstatovi-dodatni-podaci.jpg

Znači ukupno govornika srpskog, bosanskog i albanskog kod naših državljana koji imaju pravo glasa i koji su upisani u birački spisak iznosi 56,36%. A neophodno je da na referendumu tu promjenu podrži 60%.
Kao što vidiš svi oni da izađu do jednoga, niko kući da ne ostane (a to je u praksi nemoguće), ukupno 56,36%. Opet nema predviđene većine od 60%. Kapiraš li sada o čemu govorim?

To je tačno, ali zalazimo u dosta klizav teren i uvelike zavisi od toga koliko bi Spajić bio uopšte raspoložen za tako nešto.
Svakako da je jos rano ozbiljnije ulaziti u tu tematiku ali je dobro sto su srpske stranke aktuelizovale tu temu. Prvo zakon o drzavljanstvu da se sredi i ociste biracki spiskovi. To bi ova vlada cak mogla da izgura.

Svaki ustavorac želi da njegovo delo potraje što duže.Neki za promenu ustava u tom cilju normiraju veoma teško ostvarljive uslove ali se nepoštovanje propisanih procedura za amandmansku promenu ustava ili donošenje novog ustava ne smatra za prekršaj načela vladavine prava jer jedna generacija vlastodržaca pa ni građana ne može obavezivati buduće generacije ni u pogledu pravila koja se odnose na promenu ili donošenje novog ustava.

Da zaključimo

Ustavne promene mogu se donesti da su crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski i albanski zvanični jezici, ali ne na celoj teritoriji. Specifično, svaka opština gde jedan od tih jezika po popisu ima preko 33.33% govornika imaće taj jezik ozvaničen (tamo gde srpskim jezikom govori preko trećine stanovništva srpski jezik biće zvaničan jezik).

Ovu ustavnu promenu podržali bi: PES (20), ZBCG (13), Demokrate (7), BS (6), SNP (2), Albanske stranke (4), UCG (1) i dve nezavisne poslanice (2). To je skupa 55 od 81 mandata (preko dve trećine) uz mogućnost da Civis bude još jedan mandat pošto se ne zna njihov stav o tom pitanju.
Ovaj dio mi je promakao. Ni ovakve ustavne primjene prakticno nisu moguce, odnosno vjerovatnoca da se one izvedu je minimalna. Ali ono sto je moguce je da se ovakvo i neko slicno rjesenje sprovede odredjenim Zakonom za koji nije neophodna 2/3 vec prosta vecina. Jer u Ustavu je vec naglaseno da su jezici u sluzbenoj upotrebi srpski, bosanski, hrvatski i albanski. Analogno Ustavu Srbije tamo se jezici u sluzbenoj upotrebi upravo tumace kao jezici manjina u lokalnim samoupravama, sto je naznaceno u Zakonu. Evo Ustavne odredbe u Srbiji:
Screenshot_20241030-211244_Chrome.jpg

A evo Zakon jasnije definiše šta je "jezik u sluzbenoj upotrebi":
Screenshot_20241030-211204_Chrome.jpg

Itd.
Screenshot_20241030-211134_Chrome.jpg

Nakon toga, raspisao bi se referendum o ovom pitanju koji bi definitivno prošao. Srpski jezik bio bi zvaničan u svakoj sredini gde ima preko 33.33% govornika po popisu iz 2023., crnogorski isto tako, bosanski, albanski i hrvatski isto (s time da hrvatski nema nigde preko 33.33% govornika pa za njega ove ustavne promene ne bi važile).

Usput tome, uz jezik uvesti odredbu da nacionalne zastave naroda moraju biti istaknute u opštinama gde određeni etnos ima preko 33.33% stanovništva.

Srpski jezik bio bi zvaničan u svim opštinama u CG osim opštinama Gusinje, Petnjica, Plav, Rožaje, Tuzi, Ulcinj i Cetinje. Srpska trobojka ne bi, osim u ovim opštinama, bila istaknuta u Gradu Podgorici gde je Srba ispod 33.33% stanovništva. U svim drugim bi.

Ovo je preslikan zakon iz Kroacije, članice EU kojoj CG teži.

@Bren @Brđanin @Pilgrim @alexn96 @Branja m @bicikleta2 @Q. in perpetuum hibernum @Пилипенда
Prema tome Crna Gora bi mogla da usvoji Zakon kojim bi definisala upitrebu srpskog, bosanskog, albanskog i hrvatskog u Crnoj Gori, odnosno u jedinicama loklne samouprave. Kao što vidiš granica od 33,3% može biti i niža, to je stvar zakobodavca koji bi to odredio na osnovu nekih komparativnih primjera. U Sjevernoj Makedoniji je ta granica 20%, u Srbiji 15% itd.
Ali ne bi se mijenjalo postojece ustavno rjesenje, crnogorski bi ostao sluzbeni u organima drzave, dok bi se u jedinicama lokalnih samouprava sem sluzbenog uveli u ravnooravan tretman i jezici u službenoj upotrebi zavisno od zakonskog rjesenja. A i državnim organima drzave gradjani bi mogli da se obracaju na jezicima u sluzbenoj upotrebi. Recimo Albanci danas imaju pravo da u Skupstini CG govore na svom jeziku a da se ostalim poslanicima obezbjedi simultani prevodioc.
Znaci samo treba Zakonom definisati i maksimalno prosiriti mogucnosti upotrebe "jezika u sluzbenoj upotrebi". Ustav nema potrebe uopšte mijenjati tim povodom.

Prilozi

• Screenshot_20241030-211204_Chrome.jpg
    Screenshot_20241030-211204_Chrome.jpg
    103,5 KB · Pregleda: 1
Svaki ustavorac želi da njegovo delo potraje što duže.Neki za promenu ustava u tom cilju normiraju veoma teško ostvarljive uslove ali se nepoštovanje propisanih procedura za amandmansku promenu ustava ili donošenje novog ustava ne smatra za prekršaj načela vladavine prava jer jedna generacija vlastodržaca pa ni građana ne može obavezivati buduće generacije ni u pogledu pravila koja se odnose na promenu ili donošenje novog ustava.
Ko te to nauči? 😁 Ajde, daj neki primjer.

Prema tome Crna Gora bi mogla da usvoji Zakon kojim bi definisala upitrebu srpskog, bosanskog, albanskog i hrvatskog u Crnoj Gori, odnosno u jedinicama loklne samouprave. Kao što vidiš granica od 33,3% može biti i niža, to je stvar zakobodavca koji bi to odredio na osnovu nekih komparativnih primjera. U Sjevernoj Makedoniji je ta granica 20%, u Srbiji 15% itd.
Ali ne bi se mijenjalo postojece ustavno rjesenje, crnogorski bi ostao sluzbeni u organima drzave, dok bi se u jedinicama lokalnih samouprava sem sluzbenog uveli u ravnooravan tretman i jezici u službenoj upotrebi zavisno od zakonskog rjesenja. A i državnim organima drzave gradjani bi mogli da se obracaju na jezicima u sluzbenoj upotrebi. Recimo Albanci danas imaju pravo da u Skupstini CG govore na svom jeziku a da se ostalim poslanicima obezbjedi simultani prevodioc.
Znaci samo treba Zakonom definisati i maksimalno prosiriti mogucnosti upotrebe "jezika u sluzbenoj upotrebi". Ustav nema potrebe uopšte mijenjati tim povodom.
To ne bi bilo zadovoljavajuce resenje. Mozda bi bilo u nekoj zemlji gde je crnogorski vecinski jezik ali u Crnoj Gori ne. Meni se do sada najvise svidja Kjuova ideja da Ustavni sud donese odluku o istom tumacenju "sluzbenog jezika" i "jezika u sluzbenoj upotrebi". Ili moj predlog da se doda clan u Ustavu koji bi pojasnio da se radi o istoj stvari. Na taj nacin bi se izbeglo glasanje na referendumu i glasalo bi se samo u skusptini + bi time i bosnjacki i albanski postali sluzbeni te postoji sansa da bi u buducnosti mogli tako nesto da podrze. Sve je to na dugom stapu ali kao sto rekoh dobro je da se ta tema aktuelizovala i da nije vise tabu. Sto rece Mandic: "nije ustav Sveto Pismo".

Tako je, neophodno je 60% od svih upisanih u biračkom spisku.

Zaboravi na Ruse, Ukrajince, Bjeloruse. A bogme i na dio Srba koji nemaju državljanstvo Crne Gore a imaju stalno prebivalište i ovdje žive. Oni su na popisu popisani kao naši stalni stanovnici, što i jesu. Ali oni ovdje nemaju pravo glasa jer nemaju naše državljanstvo. Evo ti jezičke tabele naših državljana stalno nastanjenih u CG koji imaju pravo glasa:
Pogledajte prilog 1634618

Znači ukupno govornika srpskog, bosanskog i albanskog kod naših državljana koji imaju pravo glasa i koji su upisani u birački spisak iznosi 56,36%. A neophodno je da na referendumu tu promjenu podrži 60%.
Kao što vidiš svi oni da izađu do jednoga, niko kući da ne ostane (a to je u praksi nemoguće), ukupno 56,36%. Opet nema predviđene većine od 60%. Kapiraš li sada o čemu govorim?
Prvo pravis kardinalnu gresku tvrdeci da ni jedan govornik Crnogorskog nece podrzati to najmanje 5% po meni i to je vec preko 60%Cekaj treba vidjeti koliko je onda na izborima bilo zadnjim ako samo oni koji imaju drzavljanstva tu cemo vidjeti najtacnije! nadji ako mozes sve paritje pro Srpske blago, i pro Srpske jako partije, + Bosnjacke stranke + Albanske stranke i da vidimo tako , pa cekaj na osnovu mandata mi mozemo vec znati da je to iznad 60% ako je 54 mandata ukupno. I jos jednu stvar imaju tu neke mislim stranke Pro Srpske koje nisu presli cenzus , ma uvjeren sam da bi to bilo iznad 60%. Isto tako sada vidim da nisi ni uracunao Srpsko-Hrvatski od preko 2% i jos Crnogorsko Srpski i Srpsko Crnogorski od mislim 0,40% i onda cak ni ovi 5% koji govore Crnogorski a vjernici su SPC i glasaju za PES i Demokrate itd nebi bili potrebni nego znatno manje od 5%. Prilicno jasno da bi to proslo 60%

Poslednja izmena:
Prvo pravis kardinalnu gresku tvrdeci da ni jedan govornik Crnogorskog nece podrzati to najmanje 5% po meni i to je vec preko 60%Cekaj treba vidjeti koliko je onda na izborima bilo zadnjim ako samo oni koji imaju drzavljanstva tu cemo vidjeti najtacnije! nadji ako mozes sve paritje pro Srpske blago, i pro Srpske jako partije, + Bosnjacke stranke + Albanske stranke i da vidimo tako , pa cekaj na osnovu mandata mi mozemo vec znati da je to iznad 60% ako je 54 mandata ukupno. I jos jednu stvar imaju tu neke mislim stranke Pro Srpske koje nisu presli cenzus , ma uvjeren sam da bi to bilo iznad 60%. Isto tako sada vidim da nisi ni uracunao Srpsko-Hrvatski od preko 2% i jos Crnogorsko Srpski i Srpsko Crnogorski od mislim 0,40% i onda cak ni ovi 5% koji govore Crnogorski a vjernici su SPC i glasaju za PES i Demokrate itd nebi bili potrebni nego znatno manje od 5%. Prilicno jasno da bi to proslo 60%
Ti računaš da su stvari iste kao u junu 2023. godine. Zar ne uočavaš da danas PES i Demokrate nemaju upola glasova koje su imale tada? Zašto? Ponajviše baš zbog ovakvih stvari, jer se stiče opravdani utisak da te partije previše popuštaju Mandiću, tako da se Crnogorci u tim partijama polako vraćaju DPS-u. Čak i ne bih rekao "polako' jer se DPS za godinu dana vratio na nivo koji je imao u septembru 2020. godine kada je bio na 30%. I to sada sam, bez SD-a.
Zaboravlja se Đilasovo klatno. Ako ga previše zategneš na jednu stranu, postoji ogromna vjerovatnoća da će se ono kao kontrateg vratiti na drugu stranu. To se desilo u avgustu 2020. godine, a sada ga Mandić zateže na srpsku stranu. Samo što se može desiti da mu se vrati na crnogorsku ako previše zategne.

Dajković: U Glavnom gradu početkom 2023. svega 2,35 odsto zaposlenih bili Srbi, radićemo na ispravci nepravde​

Knežević pitao Milatovića "da li želi da sa ovim ljudima, koji su Srbe doveli na 2,35 odsto, gradi građansku Podgoricu i novi vrjednosni sistem"
15298 pregleda 387 reakcija 91 komentar(a)
Foto: Aljoša Turović

A T
Aljoša Turović
30.10.2024. 12:37h
Prema izvještaju iz kadrovske evidencije o nacionalnosti zaposlenih u Glavnom gradu, iz 17. februara 2023. godine, svega 2,35 odsto zaposlenih u toj lokalnoj samoupravi bili su Srbi, kazali su lideri Demokratske narodne partije i Slobodne Crne Gore Milan Knežević i Vladislav Dajković.
Dajković je na konferenciji za medije u Skupštini pokazao taj dokument i rekao da će "raditi na ispravci nepravde".
"Svega 2,35 odsto zaposlenih u Glavnom gradu su bili srpske nacionalnosti. Od 808, svega njih 19. Ako ovo nije rasna, nacionalna segregacija, ne znam šta je. Dok su nam pričali da nacionalne teme vraćaju u prošlost, Srba je u institucijama bivalo sve manje i manje. Radićemo na ispravci nepravde, ne zato što smo Srbi, već zato što želimo jednaka prava za sve", rekao je on.
Vladislav Dajković
foto: Aljoša Turović
"Ovaj podatak je iz službe Skupštine, a potpisala ga je Dragica Milačić. Dostavljen je u februaru 2023. Cijeli onaj period poslije 30. avgusta (2020. godine) je trebalo da bude predstavljen kao najezda Avara i Huna na Rimsko carstvo, tj. da se predstavi da je vladavina DPS bila humanizam. U najvećem gradu u Crnoj Gori, državi u državi, zaposleno 2,35 odsto Srba. Ovo je trebao biti standard šta je trebalo raditi sa Srbima pred popis koji je trebalo da se održi 2021, pa 2022", kaže Knežević.
Upitao je da li će se oglasiti "neka od nevladinih organizacija koje pričaju da su Srbi najprivilegovaniji".
Milan Knežević
"Ovo je poruka onima koji nam prijete da ne tražimo srpski kao zvanični, dvojno državljanstvo, onima koji se bune kad pitamo koliko ima Srba u javnoj upravi... Ovdje se priča da je zloupotreba službenog položaja ako neko poslije 2020. zaposli vozača, a nije zloupotreba što su pojedini za vrijeme vladavine DPS-a privatizovali Crnu Goru. Od 2006. nijedan Srbin predsjednik ili potpredsjednik Skupštine i Vlade, nijedan Srbin ministar, nijedan Srbin ambasador. Pozivam nevladin sektor da se oglasi je li ovo pošteno. Reći će da nije, jer nije trebalo ni ovih 2,35 odsto", tvrdi Knežević.
Obratio se i predsjedniku države Jakovu Milatoviću.
"Šaljem poruku Jakovu Milatoviću - da li želi da sa ovim ljudima, koji su Srbe doveli na 2,35 odsto, gradi građansku Podgoricu i novi vrjednosni sistem? Treba li podsjetiti sa su ga Srbi dominantno podržali u drugom krugu predsjedničkih izbora", rekao je.

У суштини је мало смешно јер то је назив БХСМ је један језик и то је свима јасно.

Само добро је да Срби кажу шта хочу, само Мандић мора мало да смањи јер како је Касино рекло мора српска опција бити прихватљива и људима који нису националисти, нити црногорски, нити српски да ДПС не би се вратио опет.

Dajković: U Glavnom gradu početkom 2023. svega 2,35 odsto zaposlenih bili Srbi, radićemo na ispravci nepravde​

Knežević pitao Milatovića "da li želi da sa ovim ljudima, koji su Srbe doveli na 2,35 odsto, gradi građansku Podgoricu i novi vrjednosni sistem"
15298 pregleda 387 reakcija 91 komentar(a)

A T
Aljoša Turović
30.10.2024. 12:37h
Prema izvještaju iz kadrovske evidencije o nacionalnosti zaposlenih u Glavnom gradu, iz 17. februara 2023. godine, svega 2,35 odsto zaposlenih u toj lokalnoj samoupravi bili su Srbi, kazali su lideri Demokratske narodne partije i Slobodne Crne Gore Milan Knežević i Vladislav Dajković.
Dajković je na konferenciji za medije u Skupštini pokazao taj dokument i rekao da će "raditi na ispravci nepravde".
"Svega 2,35 odsto zaposlenih u Glavnom gradu su bili srpske nacionalnosti. Od 808, svega njih 19. Ako ovo nije rasna, nacionalna segregacija, ne znam šta je. Dok su nam pričali da nacionalne teme vraćaju u prošlost, Srba je u institucijama bivalo sve manje i manje. Radićemo na ispravci nepravde, ne zato što smo Srbi, već zato što želimo jednaka prava za sve", rekao je on.
Vladislav Dajković
"Ovaj podatak je iz službe Skupštine, a potpisala ga je Dragica Milačić. Dostavljen je u februaru 2023. Cijeli onaj period poslije 30. avgusta (2020. godine) je trebalo da bude predstavljen kao najezda Avara i Huna na Rimsko carstvo, tj. da se predstavi da je vladavina DPS bila humanizam. U najvećem gradu u Crnoj Gori, državi u državi, zaposleno 2,35 odsto Srba. Ovo je trebao biti standard šta je trebalo raditi sa Srbima pred popis koji je trebalo da se održi 2021, pa 2022", kaže Knežević.
Upitao je da li će se oglasiti "neka od nevladinih organizacija koje pričaju da su Srbi najprivilegovaniji".
Milan Knežević
"Ovo je poruka onima koji nam prijete da ne tražimo srpski kao zvanični, dvojno državljanstvo, onima koji se bune kad pitamo koliko ima Srba u javnoj upravi... Ovdje se priča da je zloupotreba službenog položaja ako neko poslije 2020. zaposli vozača, a nije zloupotreba što su pojedini za vrijeme vladavine DPS-a privatizovali Crnu Goru. Od 2006. nijedan Srbin predsjednik ili potpredsjednik Skupštine i Vlade, nijedan Srbin ministar, nijedan Srbin ambasador. Pozivam nevladin sektor da se oglasi je li ovo pošteno. Reći će da nije, jer nije trebalo ni ovih 2,35 odsto", tvrdi Knežević.
Obratio se i predsjedniku države Jakovu Milatoviću.
"Šaljem poruku Jakovu Milatoviću - da li želi da sa ovim ljudima, koji su Srbe doveli na 2,35 odsto, gradi građansku Podgoricu i novi vrjednosni sistem? Treba li podsjetiti sa su ga Srbi dominantno podržali u drugom krugu predsjedničkih izbora", rekao je.

Па за ЦГ важи као и за Србију у министарвима и јавним установима треба да се компететни људи а не неки који су због кључа тамо.

У Србији се запосле свугде партиске дворске луде, који немају појма о животу.

Па за ЦГ важи као и за Србију у министарвима и јавним установима треба да се компететни људи а не неки који су због кључа тамо.

У Србији се запосле свугде партиске дворске луде, који немају појма о животу.

Ovo je istina.

Sustina je to sto Mandic zeli isti sistem u CG koji je imao Milo i koji ima Vucic u Srbiji.

Back