Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2023. godine

Ekonomija Crne Gore zavisi od Srbije. Ukoliko bi Srbija zatvroila granične prelaze krepali bi od gladi. Nije džabe jedina pruga i autoput za Beograd, 35% uvoza i 30% turista iz Srbije.

Ustašogorci se igraju sa sudbinom. Imaju sreće što je trenutno na vlasti u Srbiji kvisling.
Rekoh više puta da je većina robe po podravnicama i mega marketima u CG iz Srbije, u to sam se lično uvjerio.

Ti računaš da su stvari iste kao u junu 2023. godine. Zar ne uočavaš da danas PES i Demokrate nemaju upola glasova koje su imale tada? Zašto? Ponajviše baš zbog ovakvih stvari, jer se stiče opravdani utisak da te partije previše popuštaju Mandiću, tako da se Crnogorci u tim partijama polako vraćaju DPS-u. Čak i ne bih rekao "polako' jer se DPS za godinu dana vratio na nivo koji je imao u septembru 2020. godine kada je bio na 30%. I to sada sam, bez SD-a.
Zaboravlja se Đilasovo klatno. Ako ga previše zategneš na jednu stranu, postoji ogromna vjerovatnoća da će se ono kao kontrateg vratiti na drugu stranu. To se desilo u avgustu 2020. godine, a sada ga Mandić zateže na srpsku stranu. Samo što se može desiti da mu se vrati na crnogorsku ako previše zategne.
Slazem se da postoji takav trend koji si naveo ali zato mozda je ovo i zadnja sansa da se uvodi i drugi jezici kao sluzbeni do sljedecih izbora ali posto si postavio ovu tabelu jezika jos nesto da uocimo sto nismo razmisljali. Od onih koji se izjasnili da govore Crnogorski ne samo da je oko 5% koji bi podrzali to koji su Crnogorci Pravoslavci govornici Crnogorskog jezika vec i oko 2,50% onih koji su se izjasnili kao Bosnjaci koji su se izjasnili da govore Crnogorski i 0,33% Bosnjacki. Jer ako se kao Bosnjaci izjasnillo oko 10% i 7% bio Bosanski to znaci da je preostali dio od oko 2,50% u najvecem djelu se izjasnili da govore Crnogorski sigurno ima i Roma i ostali manjina oko 1% da su se izjasnili da im jen jezik Crnogorski. I onda uzmi jos ovo sve sto smo uracunali. Medjutim slazem se sa tobom da je moguce da je trend sada u korist DPS. I ova vlast sada vjerovatno do sljedecih izbora ima posljednju sansu da to sprovede. Moze sprovesti uz podrsku Bosnjacke stranke i Albanskih stranaka tacno je 54 delegata koliko je potrebno. Evo da izracunam Srpski 44,13%, 2,50% Bosnjaka koji govore Crnogorski, 7,17% Bosanski, Albanski 5,06%, Srpsko Hrvatski 2,12%, Bosnjacki 0,33%, Crnogorsko srpski Bosanski Hrvatski 0,29%, Crnogorski Srpski i Srpski Crnogorski 0,43%, oko 5 % Crnogoraca Pravoslavaca koji govore Crnogorski koji glasaju za PES i Demokrate = 67,03%

Poslednja izmena:
Edi moj Dedo kad su ga pitali za vrijeme SFRJ "a kom narodu pripadas" odgovorio je "Ja sam Bosnjak" znaci na neki nacin nasi u CG su imali vecu nacionalnu svijest nego Bosnjaci u Bosni.
Pretpostavljam da je tvoj Dedo tu negdje moja generacija jer djelujes bas mlad, tako da ti mogu preporuciti da popricas sa nekim starijim i da ih pitas jesu li se ljutili kad bi ih Albanci u ljutini nazivali Bosnjacima pa onda idi kod Deda pa ga pitaj kako se on nije ljutio. Jednostavno ta rijec je imala negativnu konotaciju otprilike nesto kao da te neko danas nazove Balija.
Eto zaboravio sam kako se zvala neka knjiga koja opisuje filozofiju sredina izostavljenih iz aktuelnih vremena ( ostaralo se)ali identifikacija CG muslimana sa predmodernim bosnjackim Identitetom je svakako potvrda lutanja i nesposobnosti da se odraste i sudbina preuzme u vlastite ruke.

GbOHAD6XIAEsx39

„Најзамршенији људи на свијету. Повијест се с нама горко нашалила. До јуче смо били оно што данас желимо да заборавимо. Али нисмо постали ни нешто друго. Стали смо на пола пута забезекнути. Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије. С нејасним осјећањем стида због поријекла и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо унапријед, зато задржавамо вријеме у страху од ма каква ријешења. Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мржњом. Хтјели смо да се сачувамо, а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смo.”
— Дервиш и смрт

kroz majorizaciju i ponistavanje svih identiteta u korist "drzavnog" vec garantovanje jednakih prava svim narodima u CG.
Ozbiljni ljudi u CG svakako nece dati dozvoliti da se pravi Liban i sprdnja od CG -isti narod a tri cetiri imena isti jezik a tri cetiri imena. Ovako istupa se u javnost sa imenom drzave pa ako neka partija dobije potrebnu podrsku glasaca neka mijenja i ja prvi da svoj jezik nazovem kako svi hoce.
Tako ce se svi u CG osecati komotno a fokus ce moci konacno da se pomeri na ekonomske i socijalne teme. P.S. Da je neki Srbin rekao ovo sto Edi govori za Bosnjake prozvali bi ga cetnikom. On prvi.
svakako nijesi citao moje komentare vec pricas sa nekim ko mislis da ja predstavljam. Svakako puna je CG ljudi koji se osjecaju Srbima i kojima je na prvom mjestu vazno kakav si covjek a to kojem se Bogu molis kod majke eto na sahranu i slicno. Po tome se CG uvijek raspoznavala i u tome se treba traziti izlaz iz ovoh ludih vremena. Dakle, ko god hoce nek se izjasnjava kako god hoce i nek zove svoj jezik kako hoce i na svadbi nek mase zastavom s kojom se identifikuje; to je pravo i tradicija u CG. Tako da mene identifikovati s cetnicima tj ljudima koji bi da se Sulejmanu velicanstvenom svete na malom Muji koji prodaje jabuke na tusku pijacu bogami je glupost.

CG treba da postuje orava pojedinca i grupe na istom ili visem nivou nego bilo koja druga sredina u svijetu ali Liban svakako ne treba da pravi.

Crna Gora trenutno po ustavu nije građanska država, već nacionalna država ustašogoraca gde je zvaničan jezik jedino tzv crnogorski i gde se etnički Crnogorci smatraju nositeljom države. Sve to zaslugom Milovog ustava.

Srbi i govornici srpskog ne vole Mila, a pogotovu ne njegov nakaradan ustav. I zato će preduzeti sve mere da ga ponište i naprave pošteniji ustav koji će uvažiti stanje na terenu, a tu se naravno podrazumeva i podrška SPC kao najjače institucije u CG. A vaše mantranje o građanizmu i kako postoji 1% Srba koje to ne interesuje u odnosu na 99% ostalih koje interesuje je ništa drugo nego, jelte, mantranje.

Pretpostavljam da je tvoj Dedo tu negdje moja generacija jer djelujes bas mlad, tako da ti mogu preporuciti da popricas sa nekim starijim i da ih pitas jesu li se ljutili kad bi ih Albanci u ljutini nazivali Bosnjacima pa onda idi kod Deda pa ga pitaj kako se on nije ljutio. Jednostavno ta rijec je imala negativnu konotaciju otprilike nesto kao da te neko danas nazove Balija.
Eto zaboravio sam kako se zvala neka knjiga koja opisuje filozofiju sredina izostavljenih iz aktuelnih vremena ( ostaralo se)ali identifikacija CG muslimana sa predmodernim bosnjackim Identitetom je svakako potvrda lutanja i nesposobnosti da se odraste i sudbina preuzme u vlastite ruke.
Nikad u zivotu mi to nije receno, prilicno sam siguran da ti nisi Bosnjak kako tvrdis. Ono sto mi jeste receno jeste da je on odgovrio da je Bosnjak kad su ga pitali. Ma i da se izjasnjavas kao Crnogorac Musliman budi to sto jesi ali uvijek imaj u pamcenju Gorski vijenac, istragu poturica , ganjanja Muslimana po Cetinju i PG i drugim opstinama znas vjerovatno da je nas narod (ako si ti dio tog naroda a ne predstavljas se tako) bio vecina u puno opstina ne samo gdje je sada) samo vi nastavite govoriti da Bosnjastvo ne postoji i slicno samo nam jacate identitet, evo pod DPS vlasti u Baru desilo se dupliranje broja Bosnjaka a sta bi tek bilo da nije DPS na vlasti tamo.

Ne postoji građanska država gde svaki narod ne podnosi ovaj drugi. Bošnjaci i Albanci se ne vole (osim kontra Srba) zato što ovi drugi tvrde da su u Sandžaku Bošnjaci poreklom Albanci, Bošnjaci i Albanci zajedno ne vole Srbe i etničke Crnogorce zbog 90tih i Srbi i etnički Crnogorci sve više ne vole jedne druge zbog kontinualne 80togodišnje lobotomije određenog dela pravoslavnog korpusa pod vođstvom Tita i Mila.

Dakle ne postoje građani. Postoje etnički Crnogorci, etnički Srbi, etnički Bošnjaci i etnički Albanci.

Dakle, ko god hoce nek se izjasnjava kako god hoce i nek zove svoj jezik kako hoce i na svadbi nek mase zastavom s kojom se identifikuje;
Aha, dakle da budu Srbi, Bosnjaci, Albanci itd..u svoja 4 zida sto bi se reklo a na papiru Crnogorci i crnogorski jezik kako se od CG ne bi pravio Liban. Tolerantno nema sta. Kako ti Svajcarska ili Belgija nisu pale na pamet. Snaga drzave treba da pociva na konsenzusu a ne goloj sili i nametanju identiteta.

Aha, dakle da budu Srbi, Bosnjaci, Albanci itd..u svoja 4 zida sto bi se reklo a na papiru Crnogorci i crnogorski jezik kako se od CG ne bi pravio Liban. Tolerantno nema sta. Kako ti Svajcarska ili Belgija nisu pale na pamet. Snaga drzave treba da pociva na konsenzusu a ne goloj sili i nametanju identiteta.
Reforme u pravcu federalizacije jesu nužne.Unitarni oblik uređenja sasvim je neodgovarajući za državnu tvorevinu sa tako etnički heterogenim stanovništvom.

Nikad u zivotu mi to nije receno, prilicno sam siguran da ti nisi Bosnjak kako tvrdis. Ono sto mi jeste receno jeste da je on odgovrio da je Bosnjak kad su ga pitali. Ma i da se izjasnjavas kao Crnogorac Musliman budi to sto jesi ali uvijek imaj u pamcenju Gorski vijenac, istragu poturica , ganjanja Muslimana po Cetinju i PG i drugim opstinama znas vjerovatno da je nas narod (ako si ti dio tog naroda a ne predstavljas se tako) bio vecina u puno opstina ne samo gdje je sada) samo vi nastavite govoriti da Bosnjastvo ne postoji i slicno samo nam jacate identitet, evo pod DPS vlasti u Baru desilo se dupliranje broja Bosnjaka a sta bi tek bilo da nije DPS na vlasti tamo.

Ma drzi se ti Bosne coce, nije CG za tebe

Ne postoji građanska država gde svaki narod ne podnosi ovaj drugi. Bošnjaci i Albanci se ne vole (osim kontra Srba) zato što ovi drugi tvrde da su u Sandžaku Bošnjaci poreklom Albanci, Bošnjaci i Albanci zajedno ne vole Srbe i etničke Crnogorce zbog 90tih i Srbi i etnički Crnogorci sve više ne vole jedne druge zbog kontinualne 80togodišnje lobotomije određenog dela pravoslavnog korpusa pod vođstvom Tita i Mila.

Dakle ne postoje građani. Postoje etnički Crnogorci, etnički Srbi, etnički Bošnjaci i etnički Albanci.

Ovo je crnogorska drzava, kome se ne svidja, zna se sto ce bit s njima

Svakako izvrces moje rijeci i koncept uredjenja koji ja preferiram i u kojem nema sile. Ovo sto ti i slicni radite je sila i pritisak da se van Ustava i vecinake volje gradjana CG uredjuju identitetska i druga pitanja koja su svakako u f- ji skretanja CG od evropskog puta.

Brukas mi naciju ej.

Svakako izvrces moje rijeci i koncept uredjenja koji ja preferiram i u kojem nema sile. Ovo sto ti i slicni radite je sila i pritisak da se van Ustava i vecinake volje gradjana CG uredjuju identitetska i druga pitanja koja su svakako u f- ji skretanja CG od evropskog puta.
Govorim o pravnom nasilju. Nije sila samo kad te biju pendrekom po glavi a bilo je i toga za vreme Mila. Ti se zalazes za dominaciju i ekskluzivnost crnogorske nacije i jezika i nametanje istog putem nedemokratskih pravnih normi a protivno svim pravilima logike i evropskoj praksi. Ustav ce svakako morati da se menja ukoliko CG zeli u EU. To od Crne Gore trazi EU, a ne ja. I ja bih sada mogao tebi da trubim ovde o liberalnoj demokratiji i gradjanskoj drzavi ali osecam da tebi te ideje ne bi bile bliske.

Govorim o pravnom nasilju. Nije sila samo kad te biju pendrekom po glavi a bilo je i toga za vreme Mila. Ti se zalazes za dominaciju i ekskluzivnost crnogorske nacije i jezika
Ocigledno ti ne kapiras da smo mi ( govornico naswg jezika)iz CG crnogorska nacija i da je paradoksalno da nacija dominira nad samim sobom. Naravno ja razumijem da bi ti da ne postoji crnogorske nacije vec da gradjani CG ostanu na novou rudimentarnw etnicke svijesti ali ocigledno da je vecinskoj CG tvoj pogled neprihvatljov .
i nametanje istog putem nedemokratskih pravnih normi a protivno svim pravilima logike i evropskoj praksi. Ustav ce svakako morati da se menja ukoliko CG zeli u EU. To od Crne Gore trazi EU, a ne ja. I ja bih sada mogao tebi da trubim ovde o liberalnoj demokratiji i gradjanskoj drzavi ali osecam da tebi te ideje ne bi bile bliske.
Da da ne bi mi bile bliske iako ja zivim u liberalnoj demokratiji i gradjanakoj drzavi a ti ne! Ocigledno da je tvoja koncepcija drustva u Srbiji vecinska i da je kao takva stvorena da se manjine drze ono na uzdi kao gosti u tvojoj kuci ( eto zasto se Sandzaklije u Srbiji ne osjecaju Srbijancima ili zovi stanovnikw drzave Srbije kako hoces) na drugoj strani manjine su integralni dio CG u svakom pogledu i prirodno je da glesaju CG kao avoju kucu

Ocigledno ti ne kapiras da smo mi ( govornico naswg jezika)iz CG crnogorska nacija i da je paradoksalno da nacija dominira nad samim sobom. Naravno ja razumijem da bi ti da ne postoji crnogorske nacije vec da gradjani CG ostanu na novou rudimentarnw etnicke svijesti ali ocigledno da je vecinskoj CG tvoj pogled neprihvatljov .

Da da ne bi mi bile bliske iako ja zivim u liberalnoj demokratiji i gradjanakoj drzavi a ti ne! Ocigledno da je tvoja koncepcija drustva u Srbiji vecinska i da je kao takva stvorena da se manjine drze ono na uzdi kao gosti u tvojoj kuci ( eto zasto se Sandzaklije u Srbiji ne osjecaju Srbijancima ili zovi stanovnikw drzave Srbije kako hoces) na drugoj strani manjine su integralni dio CG u svakom pogledu i prirodno je da glesaju CG kao avoju kucu
Edi dali si ti svjestan tvoje kontradiktornosti? Pa i ja kao Bosnjak se ponosim da sam Crnogorac ali ne u smislu kako drugi vide to kao etnicku pripadnost nego priapdnost toj drzavi kao sto je i Kinez u Bosni Bosanac. Nadam se da me razumijes a ako na taj nacin mislis pa slazemo se ja sam Crnogorac po cinjenica da su mi korjeni iz CG i poticem iz Crne gore kao sto je Kinez u Bosni Bosanac, ali sam po etnickoj pripadnosti Bosnjak. Ali treba shvatiti da jedan dio Crnogoraca Pravoslavaca smatra sebe Crnogorac i po etnickoj pripadnosti tj ne u ovom smislu kako ja sebe smatram Crnogorac tj drzavnoj pripadnosti.

Back