Religija i Dinosaursi :)))))))))

Ево ти прилике, шта каже (нео)паганизам о диносаурусима?

Sale, paganizam nije religija, a nije ni neopaganizam. U oba slučaja pojmovi označavaju skup više međusobno veoma različitih religija.

Значи није поента да се овде говори о религији и диносаурусима, већ да се тумачи Библија.
Па да променимо назив теме?
Да ли се слаже постављач?
И још понека питања па ћемо да решимо како већини паше.

Koliko ja znam dinosaurusi su samo jedan od brojnih "kamena spoticanja" koji predstavljaju problem za dogmu avramskih religija.
Dalje, uopšte nije reč o tumačenju Svetog pisma, već o stavu koje pojedine verske zajednice imaju po ovom pitanju.
Moj savet ti je da pročitaš uvodnu poruku teme, naročito sledeći deo:
U setnji sa dinosaursima.. ? Da li je iko ikada setao sa dinosaursima ?
Kako su nastali? Kako su izumrli ? Cime su se hranili ?

za pocetak bi jaaaako zelio da vidim smisleni odgovor na ova pitanja, a iz pozicije nekoga ko sumnja u "ateisticku, evolucionisticku, satanisticku ili komunisticku" zvanicnu nauku

A nakon odgovora, volio bi da ovu temu pretvorimo u opustajuce - ozbiljnu temu o institucionalizovanoj religiji i svim njenim apsurdima :)

dakle, kako je moguce da su izrazi "neman" i "morska zvijer" oznacavali - dinosaurse ?
"ako se zna" da su dinosaursi bili biljojedi do potopa, a u potopu su nestali, zbog cega se ovi izrazi koriste za mirne biljojede i prezivare koji su zivjeli sa ljudima ?

zbog cega mislite da je izraz "velike morske zivotinje" takodje koristio za - dinosaurse ?
zar ne mislite da bi taj izraz trebao da oznacava kitove, ajkule... ?

Uzgred, ako ćeš već da menjaš naziv ove teme, onda bi po tom principu trebalo da menjaš nazive svih tema u kojima se pojavljuju reči kao što su bog, religija, vera, itd., u kojima se teme razmatra iz ugla pravoslavlja ili hrišćanstva uopšte, a koje u naslovu nemaju bližu odrednicu. :bye:

Dakle, Sale, manje vrdanja, a malo više odgovora. Kako si krenuo, još malo, pa ćeš kao lokalni Jehovini svedoci da (ne) odgovaraš. :roll:

Sale, paganizam nije religija, a nije ni neopaganizam. U oba slučaja pojmovi označavaju skup više međusobno veoma različitih religija.

Koliko ja znam dinosaurusi su samo jedan od brojnih "kamena spoticanja" koji predstavljaju problem za dogmu avramskih religija.
Dalje, uopšte nije reč o tumačenju Svetog pisma, već o stavu koje pojedine verske zajednice imaju po ovom pitanju.
Moj savet ti je da pročitaš uvodnu poruku teme, naročito sledeći deo:

Uzgred, ako ćeš već da menjaš naziv ove teme, onda bi po tom principu trebalo da menjaš nazive svih tema u kojima se pojavljuju reči kao što su bog, religija, vera, itd., u kojima se teme razmatra iz ugla pravoslavlja ili hrišćanstva uopšte, a koje u naslovu nemaju bližu odrednicu. :bye:

Dakle, Sale, manje vrdanja, a malo više odgovora. Kako si krenuo, još malo, pa ćeš kao lokalni Jehovini svedoci da (ne) odgovaraš. :roll:

Ево рецимо ја немам појма о диносаурусима, а волео бих да ми кажеш нешто о њима из угла скуп религија који се зове нео/паганизам.
Знаш битан је наслов, и он је суштина, као и уводни пост.

Ево рецимо ја немам појма о диносаурусима, а волео бих да ми кажеш нешто о њима из угла скуп религија који се зове нео/паганизам.
Знаш битан је наслов, и он је суштина, као и уводни пост.

A kako očekuješ od mene da odgovaram sa pozicija paganizma i neopaganizma, kada se radi o dva skupa velikog broja, međusobno veoma različitih religija? :dontunderstand:

Diskusija opravdava naslov, a uvodna poruka ga bliže određuje. :bye:

Još uvek vrdaš. :roll:

A kako očekuješ od mene da odgovaram sa pozicija paganizma i neopaganizma, kada se radi o dva skupa velikog broja, međusobno veoma različitih religija? :dontunderstand:

Diskusija opravdava naslov, a uvodna poruka ga bliže određuje. :bye:

Još uvek vrdaš
. :roll:

Ајд да ти поновим немам појма о диносаурусима. јеси ли сконтао?

А сад, са позиције једног српског, родноверног или већ како себе називате (нео/(паганисте)) кажи ми нешто о диносаурусима?

А сад, са позиције једног српског, родноверног или већ како себе називате (нео/(паганисте)) кажи ми нешто о диносаурусима?

Moram da priznam, da ne rezumem tvoje zadnje postove. Tema je otvorena kao reakcija na pisanje kreacionista da su dinosaurusi setali sa ljudima i na njoj se svodi rasparava sa opste price o kreacionizmu samo na pricu o dinosaurusima. Najveci zagovaraci ove teroiju su pripadnici Hriscanstva i Islama , jer se i jedni i drugi pozivaju na Mojsijev opis stvaranja sveta.

Sto se tice ostalih religija, nisam upoznat da postaoji ovakav sukob, vecina istocnjackih religija govori o ogromnim vremenski periodima, posto ti periodi nose svoje peceta, nije nemoguce zamisliti da u jednom zive dinosaurusi, a u drugom ljudi, barem je tako u hinduizmu i budizmu, tado da ne vidim da oni imaju problem u vremenskim odrednicama koje je dala nauka.

Koliko znam pagani se drze prirode i akodje nemaju vremensko ogranicenje kad je nastala zemlja, tako da ne vidim da su u suprotnosti sa naucnim objasnjenjem

E sad ne znam na koji nacin zelis da doprines temi, time sto je udaljavas od njene sustine i sto ne znas nista o dinosaurusima?

Moram da priznam, da ne rezumem tvoje zadnje postove. Tema je otvorena kao reakcija na pisanje kreacionista da su dinosaurusi setali sa ljudima i na njoj se svodi rasparava sa opste price o kreacionizmu samo na pricu o dinosaurusima. Najveci zagovaraci ove teroiju su pripadnici Hriscanstva i Islama , jer se i jedni i drugi pozivaju na Mojsijev opis stvaranja sveta.

Sto se tice ostalih religija, nisam upoznat da postaoji ovakav sukob, vecina istocnjackih religija govori o ogromnim vremenski periodima, posto ti periodi nose svoje peceta, nije nemoguce zamisliti da u jednom zive dinosaurusi, a u drugom ljudi, barem je tako u hinduizmu i budizmu, tado da ne vidim da oni imaju problem u vremenskim odrednicama koje je dala nauka.

Koliko znam pagani se drze prirode i akodje nemaju vremensko ogranicenje kad je nastala zemlja, tako da ne vidim da su u suprotnosti sa naucnim objasnjenjem

E sad ne znam na koji nacin zelis da doprines temi, time sto je udaljavas od njene sustine i sto ne znas nista o dinosaurusima?

Значи друге религије немају појма о диносаурусима.

А каква је научна временска одредница о времену и научно објашњење диносауруса?

Не удаљавам тему, него желим да видим све аспекте, пошто понављам немам појма о диносаурусима.

Значи друге религије немају појма о диносаурусима.

А каква је научна временска одредница о времену и научно објашњење диносауруса?

Не удаљавам тему, него желим да видим све аспекте, пошто понављам немам појма о диносаурусима.

Ni jedna religija nema pojma o dinosaurusima, samo neke zele da se prave da imaju :D

Iako sam mogu nesto da napisem, na forumu ima kompetetnijih od mene da iskazu u par reci naucno sagledavanje dinosaurusa. :)

Stara srpska vera prihvata postojanje dinosaurusa na isti način na koji to prihvata nauka.
Drugim rečima, za dinosauruse se nije ni znalo do početka XIX veka, te isti nisu uvršteni u narodno predanje. Posle toga, obzirom da je princip razvijanja stare srpske vere, posmatranje prirodnih pojava i pokušaj davanja smislenog objašnjenja istih u granicama dostupnih podataka, a imajući u vidu da taj princip ne odudara od naučne metodologije, već se sa istom slaže, nema nikakvih prepreka da stara srpska vera pristupi pitanju dinosaurusa i drugih fosilnih nalaza vođena savremenim naučnim teorijama.

Uprošćeno, nekada se nije znalo za dinosauruse, nećemo da se pravimo pametni oko stvari koje ne znamo, uvažavamo sud stručnjaka za oblast od interesa.

Što se tiče mesta dinosaurusa u staroj srpskoj veri isti se mogu lako tutnuti u period pre nastanka druge ili treće generacije božanstava, a pre nastanka ljudi, ukoliko je baš neophodno da se nađu u mitologiji, ali ja za time zaista ne vidim nikakvu potrebu.

Stara srpska vera prihvata postojanje dinosaurusa na isti način na koji to prihvata nauka.
Drugim rečima, za dinosauruse se nije ni znalo do početka XIX veka, te isti nisu uvršteni u narodno predanje.
Значи кад наука открије нешто "ново" онда се утури у народно предање тј. прихвата се то као да се одувек веровало?:roll:

Значи кад наука открије нешто "ново" онда се утури у народно предање тј. прихвата се то као да се одувек веровало?:roll:

Kako li si samo ovo iskonstruisao? :think: Gde piše da je išta utureno kao da se oduvek verovalo?

Ne.. kad nauka otkrije nešto novo onda žmurimo iz sve snage...:lol:

Imas veoma zanimljivu logiku, moram priznati. Kad sam pricao sa tvojim istomisljenikom Bokijem i pitao ga zasto Isus(Bog) nije pricao o ukidanju obrezivanja, koje je pocelo desetak godina posle njegove smrti, Boki mi je rekao:

"Jos nije doslo vreme Novog Zaveta, pa Isus nije morao o tome da prica."
Tako da Isus (Bog) ne mora da komentarise izuzetno bitne dogadjaje koji ce doci samo par godina posle njegove smrti, ali zato mora svom posredniku Mojsiju da iznese detaljan razvojni plan Zemlje i zivog sveta :lol:

Caliburn ne kaze da se oduvek verovalo, nego da narodno predanje nije u sukobu sa naukom i moze da prihvati naucno objasnjenje dinosaurusa.
Ali po tebi Hriscanstvo ne moze, jer je Mojsije pored svih cuda, izlaska iz Egipta i ostalih muka imao vreme i da proucava palenotologija sa Bogom. Kralj si :worth:

Kako li si samo ovo iskonstruisao? :think: Gde piše da je išta utureno kao da se oduvek verovalo?

Ne.. kad nauka otkrije nešto novo onda žmurimo iz sve snage...:lol:

Па не знам можда сам погрешно човека разумео:hahaha:

Ne.. kad nauka otkrije nešto novo onda žmurimo iz sve snage

наука не може да открије нешто ново, већ нешто што постоји:hahaha::hahaha::hahaha:

Ja decidno napišem da dinosaurusi nisu uvršteni u narodno predanja, a da stara srpska vera nema razloga da ih posmatra drugačije nego savremena nauka, tj. da u potpunosti prihvata sud eksperata za oblast od interesa, i onda ti, citirajući moju poruku u kojoj pišem da dinosaurusi nisu uvršteni u narodno predanje, napišeš ovako nešto...
:dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand:

Čekaj... :think:
Ne, još uvek mi nije jasno...
:dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand: :dontunderstand:

Ja decidno napišem da dinosaurusi nisu uvršteni u narodno predanja, a da stara srpska vera nema razloga da ih posmatra drugačije nego savremena nauka, tj. da u potpunosti prihvata sud eksperata za oblast od interesa, i onda ti, citirajući moju poruku u kojoj pišem da dinosaurusi nisu uvršteni u narodno predanje, napišeš ovako nešto...

Čekaj... :think:
Ne, još uvek mi nije jasno...
Добро је Калибурне, схватићеш, само се мало напрегни.

Sale, stvarno si postao k'o JS... Sve nesto sa visine...
Kristalno jasno pitanje, svima; samo ti pokusavas da razvodnis temu...
Evo, kako ti ne znas nista o dinosaurusima, i voleo bi da saznas nesto o njima, ni ja ne razumem, ni posle naprezanja koje je moglo sramotno da se zavrsi, sta si ti ovde, zaboga, hteo reci?...
Ili, preciznije, sta ti nije jasno u njegovom odgovoru?...

Sale, stvarno si postao k'o JS... Sve nesto sa visine...
Kristalno jasno pitanje, svima; samo ti pokusavas da razvodnis temu...
Evo, kako ti ne znas nista o dinosaurusima, i voleo bi da saznas nesto o njima, ni ja ne razumem, ni posle naprezanja koje je moglo sramotno da se zavrsi, sta si ti ovde, zaboga, hteo reci?...
Ili, preciznije, sta ti nije jasno u njegovom odgovoru?...

Немој да ме вређаш:D

Хришћанство такође нема проблема са диносаурусима или барем ја тако размишљам:D

Човек је на свим могућим темама експерт и чуди ме како се није сетио зашто сам баш на тај начин написао пост:D

Ovo je veoma tesko pitanje. Postoje dokaze da su postojale praljudi i dinosauruse, al ne pise
gi u Slovo Bozje? Zar svjet je zapoceo odmah so verbalna komunikacija ili mimicni gestove?
Kako su govorili Adam i Evu kad naucno je dokazano da svjetska komunikacija je bila so
mimike u te vremena!? :think:

Dokazi!? Ako je vidjeno na TV-u ne mora da znaci da je tacno.
Sva prica oko toga da smo nastali od majmuna je da se ljudi udalje od Boga. Samo cu reci da je oduvijek jedan protivnik Bozije vjere i da se to nikada nije promijenilo!
I da, Adem a.s. i Hava (Eva) su bilo zdravorazumni ljudi iz Dzeneta.

Sto se tice dinosaurusa... Nije se ovo desilo:

ohcrap.jpg

(malo sale)

Vec mislim da oni nikada nisu ni postojali. (Allah swt zna najbolje)
(potrazicu negdje, ali ovo je neko moje zakljucivanje)
Ne uzimajte sve sto vam se govori zdravo za gotovo. Morate shvatiti neke stvari sami. Njihov plan je da uopste i ne razmisljate!

Back