REKREATIVNO TRČANJE!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nije tako, to je kao da sam ti rekao dok su ljudi verovali da je zemlja ravna da nije, nego okrugla.

Kad se trci laganim tempom dugog trajanja, npr... 1 sat iskoristi se 200 kalorija za taj period, oporavak od tog rada je 2-3 sata, u kojem se potrosi jos 200-300 kalorija, max 500.
Intervalni trening nek traje 20 minuta, potrosi se 100 kalorija, oporavak traje u principu ceo dan, ali ajde da kazem 15 sati, potrosi se oko 1000 kalorija.

Eto vidis da nije opste poznato, jel to sto je opste poznato dolazi iz BB pre 20 i nesto godina, ali i oni vec duzi period koriste HIIT ili ti intervalni trening kao kardio.

I ja bih se slozila da je bolji kraci a intenzivniji trening.

Ovako kao sto sam napomenula u ranijim postovima bila sam sportista, znam dosta o ljudskom organizmu...Dijete su mi davali isklucivo nutricionisti, a plan treninga treneri koji su medju najboljima u tadasnjoj SRj...
Ako ti kazes da jedna Vesna Krdzalic laze kad kaze da dugotrajno trcanje slabijim tempom topi masnocu, a da intenzivni, a kratki treninzi daju snagu i pumpaju misice sta ja tu mogu da dodam?
Ako znas ko je ona....

Trkačke strategije za trošenje kalorija

Trčanje je najučinkovitiji način mršavljenja. Muškarac od 85 kg će za trčanje koje traje 30 minuta brzinom 6:25 min/km potrošiti otprilike 385 kalorija. Za laganu vožnju biciklom 30 minuta trebaće 231 kal; za opušteno plivanje 308 kal; a za hodanje (brzinom 5 km/h) samo 135 kalorija. Čak se pojedini treninzi trčanja međusobno razlikuju u efikasnosti potrošnje kalorija i masti (vidi tablicu «Brzina za sagorevanje»).

Naravno, dugotrajno trčanje tijelo stavlja u «zonu» sagorijevanja masnoća.

Dugotrajno trčanje

Trčite lagano najmanje 45 minuta do sat vremena; idealno bi bilo 90 minuta do 2 sata. Tempo je spor – tako će metabolizam biti u zoni za sagorevanje masnoća, a dugotrajna će aktivnost omogućiti da se potroši što više sala.

Trkač od 85 kg može za 90 minuta dugotrajnog trčanja potrošiti i više od 1,000 kalorija.

E, pa kazem ti da neki imaju...Ipak - to je sve individualno...
Kada vezbam posle 21.00 sat ne mogu da zaspim do 02.00 ujutru...I ujutru - normalno- ne mogu da ustanem...
Ujutru mi mnogo vise prija vezbanje - ali nemam uvek vremena da vezbam ujutru

Ja sam prenela, a oni kazu "bilo bi idealno"...Osim toga neki ljudi vezbaju dva puta dnevno...
Znaci trcis u skladu sa prethodnom kondicijom, tezinom, nacinom zivota (koliko ti je naporan ostatak dana) i ostalim licnim faktorima...
Kod mene je to sat vremena i jos 15 minuta opustanja

Prvo Vesna je doktor, a ne trener, pitaj njenog muza pa ces dobiti odgovor.
Drugo Vesna nije nista rekla pogresno, ali ti je precutala jednu jako bitnu stvar, prilikom dugotrajnog trcanja telo pocinje da luci vise kortizol, a manje testesteron, epilog je da gubis i misicnu masu, zato poredim sprintere sa dugprugasima, jel po tvojoj prici dugoprugasi treba da imaju manje telesnih masti, medjutim nije slucaj.
Zasto je bitna misicna masa, pa misic ubrzava metobolizam i samim tim trsois vise kalorija pri svim aktivnostima, a i u odmoru.

To sto si ti bila u sportu nista ne menja nisi jedina na ovom forumu, ali si jedina koja to povremeno spomene, ima i onih koji su zavrsili fakultete i u kontaktu su sa vrhunskim sportistima i rade kao kondicioni treneri.

Uhhh dva sataaa!?!?!?!?!?!?! Da nije malo mnogo? Pa za to vreme da istrchish 20km!!!!

Ja trchim obe varijante, kao i trecu koju niste pomenuli... sa promenom tempa... U zavisnosti kakav mi je ostatak treninga i kako se osecam u datom trenutku... Ako sam rmbao ceo dan, trchacu lagano, ako sam odmoran, trchacu brzhe...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back