Draza je imao pod svojom komandom cetnike koji su saradjivali sa okupatorom i ustasama, da li se draza njih odrekao ili smenio ?
Izabrani transkriptI sa suđenja Dragoljubu Mihailoviću, o saradnji njegovih potčinjenih sa okupatorom. General Mihailović se branio da verovatno postoji neki komandant koji nije sarađivao, ali "trenutno ne može imena da se seti", da je takvo stanje zatekao, da su svi radili na svoju ruku, da su slušali njegova naređenja samo kad im se dopadne. I da nije bio obavešten
-UROŠ DRENOVIĆ IPAK SARAĐIVAO
Tužilac: Vi rekoste da Uroš Drenović nije sarađivao sa okupatorom.
Optuženi: Ja sam s njim najmanje veze imao. Mislim da uopšte nije sarađivao.
Tužilac: Dobro. Ja ću pročitati vaše depeše pisane vašim rukopisom iz kojih će se to videti. Da li je sarađivao sa Nemcima, ustašama i Italijanima, sa svima vrstama okupatora?
Optuženi: Docnije sam to mogao saznati.
-SVI SU SARAĐIVALI, MIMO MOJE VOLJE
Tužilac: Znači vi niste hteli saradnju sa okupatorom. Da li je tako?
Optuženi: Tako je. Nisam hteo.
Tužilac: Vi niste izdavali naređenja za saradnju sa okupatorom?
Optuženi: Nisam.
Tužilac: Vaši su komandanti sarađivali mimo vaše volje?
Optuženi: Mimo moje volje i ono stanje koje sam zatekao u Crnoj Gori nisam očekivao.
-SVAKO RADI ŠTA HOĆE, A SVI HOĆE DA SARAĐUJU SA OKUPATOROM
Tužilac: Znači da ostajete i dalje pri tome da vaši komandanti nisu izvršavali vaša naređenja?
Optuženi: Kazao sam, kad im se dopadne.
Tužilac: Koliko ste imali komandanata?
Optuženi: Bilo ih je dosta.
Tužilac: Sto, dvesta. Znači, svakome kad mu se dopadne izvršiće?
Optuženi: Tako je
-PUSTIO SAM IH NEKA RADE NA SVOJU RUKU I MOJU KAMU
Sudija Laković: Činjenice, međutim, pokazuju saradnju Crnogorske komande sa Italijanima, je li tako?
Optuženi: Jeste, to.
Sudija Laković: Jeste li vi, kao njihov komandant, nešto učinili da ta saradnja prestane, ili ste pustili da ide kako ide?
Optuženi: Ja ne mogu da se setim šta sam radio. Kada sam došao u Crnu Goru video sam da oni vode neku politiku, da imaju zelenaše s kojima, tvrde, imaju teške sukobe. Ja nisam bio u staroj Crnoj Gori. Pustio sam ih neka rade.
Sudija Laković: Jeste vi stalno tu bili sa Pavlom Đurišićem i Bajom Stanišićem u gradovima.
Optuženi: Stanišić je živeo na Ostrogu, a Đurišić u Kolašinu.
Sudija Laković: Je li išao na Cetinje i kod koga?
Optuženi: Išao je, išao je kod guvernera.
Sudija Laković: Je li general Đukanović bio pod vašom komandom?
Optuženi: Jeste, iz naročitih razloga.
Sudija Laković: Gde je on živeo?
Optuženi: Na Cetinju. Ja sam imao za to razloga.
Sudija Laković: A na Cetinju je živeo i guverner Biroli. Protiv koga su se vaši odredi borili?
Optuženi: Protiv partizana, protiv ustaša...
Sudija Laković: Imamo dokaze da su sarađivali sa Italijanima protiv partizana.
Optuženi: To su odredi koji su radili na svoju ruku. I ti svi sporazumi bili su rađeni na svoju ruku.
http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/73620-Svi-smo-saraivali-Nemcima-osim-mene.html
Pitanje je jako bitno, da draza ima komandante koji ga ne slusaju i rade sta hoce, a on sam ne radi nista povodom toga ?