REČNIK BEOGRADSKOG ŽARGONA

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jedva i reč otkucah da bude vidljiva...
nego, dalje:

sta se pališ ko hepo kocka
izraz koji se koristi da bi nekom napomenuli da smanji izliv emocija, loših ili dobrih. hepo kocke su bile kocke, produkt nekog naftnog derivata, koje su služile za potpaljivanje vatre.vrlo su se lako palile i vrlo su se teško gasile.

na primer:

-video sam ti Marinu sinoć sa Markom, baš su nešto blizu stajali jedno pored drugog.
-šta, šta, kakav bre Marko, kako bre stajali, naybaću im se keve kad ih vidim opet zajedno, pa ******.....
-daj bre koji ti je, šta se pališ k'o hepo kocka, ne mora ništa da znači ...
-šta bre ne mora ništa da znači? i tebe ću da namontiram, šta mi to kriješ, kretenu, nisi mi sve rekao, pa ybacu ti kevu....
..
:lol:
HEhehe kako sam se nasmejala..:)
Ovo je bas jedan od ,,beogradskih,, razgovora

Žgepče

Simpatični naziv kojim tepamo bebi, malom detetu, ili bilo kom urnebesnom, čupavom, buckastom, smotanom ili krakatom mladunčetu.

Nj: "Ček' da ti pokažem bebu."
Ž (gleda sliku): "Vidi ga kakav je, žgepče malo!"
Nj: "Je l' da da je lep? Na mamu!"
Ž: "Mislila sam na ovo mače ovde. A beba izgleda... sasvim pristojno."

Oznojiti se k’o qrva u Tihuani

Tihuana je grad na krajnjem severozapadu Meksika na samoj granici sa SAD sa čije strane granice se nalazi grad San Diego. Između ostalog ovaj grad koji danas ima više od milion stanovnika poznat je po svojim bordelima u kojima su glavni klijenti Amerikanci, koji su to ovekovečili u mnogim svojim filmovima tzv. B kategorije. Otuda se, u žargonu, za nekoga ko se puno oznojio kaže, da se oznojio kao qrva u Tihuani.

A:”Batice, snimi Saleta. Odigrao je jedan basket, a mokar je kao da se tuširao.”
B:”Da brate, oznojio se k’o qrva u Tihuani!”

Trudan ti ćale

Kad neko pretera sa izgovorima, ili se iz aviona vidi da laže dok te ispaljuje uz nebulozna samoopravdanja, ne preostaje ti ništa drugo, nego da mu surduknes da je provaljen.
On će tada da se postidi, bice mu jako žao i izvinjavaće se.
Oće, bole ga.....

-Konje, aj na basket, treba nam šesti, nemo' si nepar...
-Ma, ne mogu, moram nesto radim, završim, posle imam neke goste, pa ja kod njih i ne mogu, i tako, i ybi ga, išao bi' al baš mi se nagomilalo za danas.
-Dobro, aj sutra.
-E, sutra... Ovvaaaj, sutra sestri kucam neki seminarski, zadnji joj dan da preda, a ja obećo da joj prekucam, i moram i koje sranje, a baš mi se igra.
-Aha,aha, zajebano to, trudan ti ćale, i to...
-Ma nije bre!
-Ybi se konjino, aj pa zovi kad se porodi, da bacimo neko pivo!
-Aj važi, xexe, čujemo se, xexe.

Kао прст у дупе

Погодио га као Мијатовић пенал. Погодио га као металика сељака. Погодио га као Звезда појачања. Погодио га као пијан кључаоницу. Погодио га као којот птицу тркачицу. Погодио га као основац тему. Погодио га као јелен Зорана. Погодио га као гомно чучавац... Капирате већ.

Pocepaću te k’o džukac Politiku

Pretnja koja ima nekoliko oblika:
1) Kao pretnja upotrebe fizičke sile
2) Kao pretnja protivniku u nekom nadmetanju jedan na jedan
3) Kao iskaz mačoizma

1)
A:”Ybaću ti mater, bezobraznu.”
B:”Ajde, probaj! Pocepaću te k’o džukac Politiku!”

2)
A:”Oćemo da odigramo jednu partiju šaha?”
B:”Može. Pocepaću te k’o džukac Politiku.”

3)
A:”Batice, ‘si video Miss Sveta?”
B:”Brate, pusti nju, video sam Australijanku. Pocep’o bi je k’o džukac Politiku!”

Back