REČNIK BEOGRADSKOG ŽARGONA

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jedva i reč otkucah da bude vidljiva...
nego, dalje:

sta se pališ ko hepo kocka
izraz koji se koristi da bi nekom napomenuli da smanji izliv emocija, loših ili dobrih. hepo kocke su bile kocke, produkt nekog naftnog derivata, koje su služile za potpaljivanje vatre.vrlo su se lako palile i vrlo su se teško gasile.

na primer:

-video sam ti Marinu sinoć sa Markom, baš su nešto blizu stajali jedno pored drugog.
-šta, šta, kakav bre Marko, kako bre stajali, naybaću im se keve kad ih vidim opet zajedno, pa ******.....
-daj bre koji ti je, šta se pališ k'o hepo kocka, ne mora ništa da znači ...
-šta bre ne mora ništa da znači? i tebe ću da namontiram, šta mi to kriješ, kretenu, nisi mi sve rekao, pa ybacu ti kevu....

:lol:

Poslednja izmena:
picture.php

verovatno mi zato često govori - hbte, nemoj da me blamiraš :mrgreen:

Ybu, ne vade

Uglavnom se misli na mentalno karranje kojem je čovek danas često izložen od strane šefova i državnih institucija i organa.

- Ohoho, čujem da si malo skočio na lestvici?...
- Pa, malo nešto.
- Kako je sad sa predpostavljenima? Lakše, a?
- Još gore; pre su samo ybali, sad ybu, ne vade.

Београд је сувише велики град (четвртина становништва Србије) да би имао један жаргон и менталитет.

Мање више постоји нека линија која спаја све Београђане, али у суштини ми се разликујемо од средине до средине и то је оно што ови из унутрашњости никада неће схватити, па често генерализују неке ствари.

Значи ми смо на неки начин подељени на круг двојке (сувише либералан и анационалан), НБГ (био радничка спаваоница, сада процветао због страних улагања), Земун (интегрисан у БГ, био град, прича за себе), ча-ча-ча (били део Панчева, сада називају трећим БГД место за даље ширење БГД-а), булевар (то је остатак урбаног дела) и приградске општине (рурални део).

Сленг се највише примио у НБГ и Земуну.

Back