REČNIK BEOGRADSKOG ŽARGONA

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lucprda

Израз означава лакомислену и плиткоумну особу (углавном женску).

- Е, стварно не могу да верујем!
- Шта то?
- Замисли шта је урадила она Јулка, стварно је уврнута. Водила је децу на Новогодишњи вашар. Док се она возила на вртешци, оба детета се изгубила у гужви. Два сата је јурцала по халама да их нађе, па тек онда пријавила полицији да су нестали. Једва су нашли децу, јадничци се начисто истраумирали! Још их истукла кад су дошли кући!
- Ма, увек је била луцпрда, ал'ово...

Ljudi, ne bih da se ubacujem ovde u nekom novokomponovanom govoru, pa da jos pocnete da grakcete na mene kao na Wilkolaka, ali bih vam skrenuo paznju u, kako rekoh, stvaranju novokomponovanog govora a mozda i buduce nacije.

Vidim da su ovde neke reci preuzete iz "provincije" (takodje zi starina) samo ih naglasak razlikuje. Beogradski je bukadzijski, zgranut i deluje odbojno, kao i "seljacki" naglasak. Evo post iznad mene govori i o inteligenciji Beogradjana (koji je sad to neki novi narod na Balkanu)... dakle, ja ne znam sta je daljinac, niti daljinski dok ga Beogradjani nisu izmislili. E, svasta ljudi.

A ono najglavnije: ono sto je Wilkolak pisao, mogu vam otvoreno reci da tako o vama misli ostatak sveta, tj 8 000 000 ljudi a postoji zargon i kod nas: Beogradjanin u smislu, covek najgore vrste (bitanga, olos, ulicar, naduvenko, metiljavko...)

A vi umisljajte da ste elita.

Osecam se prozvanim....: Beogradjanin je neko ko nije sa sela, gospodin covek, nenaviknut na seoski zivot...

Štreber

Onaj koji nosi Veneovu zbirku kad ide da ke*a.

Zavisi za sta ce da je koristi:rotf:

Evo jos nekih:

tekma-utakmica
djido-dodji
palim-odlazim
c.a.v.a-zenska (ili karakterna osobina ako se primenjuje na muskarca)redje motocikl marke kawasaki
stipsa-cicija
mojne-nemoj
kinta-pare
derpe-homoseksualac(ili karakterna osobina ako se primenjuje na muskarca)
vucibatina-pandur sa pendrekom
tuzibaba-isti organ sa walkie-talkie-m
smor-neko ko smara, mrzi me,dosadno mi je
smarac-osoba koja smara
satro-kao
pajser-covek odgovarajuceg IQ
lik-covek u sirokom smislu

ima i zaboravljenih, sleng naziva novcanica ('71 godiste i ranija ce se setiti)
bravar,banka-10 din
dvobanka-20 din
konj,crvena - 100 din
glava - 1000 din
cigla - milion din(ili neka druga valuta)

Cini mi se da je vazno napomenuti da su i majstori imali svoje nazive, pogotovo u Beogradu, te stoga imamo (najcesce davana imena po nazivu fabrike koja je proizvela alat)
:

drebang-strug
seping-glodalica
hilti-busilica za beton
borhamer-samo busilica
amerikaner-rucna busilica

ima i onoh koji su ubaceni, eto 'nako, i znacenja ima mnogo, ali su uglavnom postapalice:

sine
care
u jeee...
kralju
mislim...
ono...
zipa...(pazi)
ne se*i (iscudjavanje)

cuo sam za mnoge koji bas nikakvog znacenja nisu imali, ali su delovali kada treba objasniti neku komplikovanu masineriju ( i kada treba nekom pokazati kako se jaaaako dobro razumes u nesto):

Dziberblajzna
ferfufna
biribockalica
kataklinger

eto toliko...
kataklinger

Poslednja izmena:
palamar

nekadašnji naziv za brodski konopac, danas spolni ud, koji se koristi i kao mera za dužinu i težinu

ćale

Neprikosnoveni Gospodar daljinskog. Što je Sauron prstenju, ćale je daljinskom. Ne pušta daljinac ni za živu glavu čak i kad ne gleda ništa.

Poslednja izmena:
Svadja izmedju mene i cerke obicno zavrsava sa njenim : Daj bre..ustopuj se...!
A kada je mnogo ljuta ( a ja vicem ) kaze : Ko ti ljulja kavez.....?
Posto je lepo vaspitana , ( ona prestane a ja nastavim ) dete pita : " Sa kim kasljes" Onda ja normalno kao otac kazem :" kada te lupim pascemo oboje " !!!!!
Na ovome bogatom vokabularu mogu da nam zavide " seljacine "

Back