Razgovor sa ateistima

Ova tvoja izjava meni ništa ne znači ako znam, da je tvoja logika da si tvrdio da si hodao po vodi, a zapravo si hodao po zaleđenom Dunavu.:D

Evo Sale i ovo je tvoja logika,prilično zbrkana, koja nije vredna komentara. Hajde ti prvo vidi kakvu si papazjaniju napisao, pa onda razmisli šta si hteo da napišeš, pa sve to lepo ponovo napiši.

Evo ovo je opet tvoja logika. Više je za ludaru da tvrdiš da je nešto što ne postoji, stvaralo, a nema nikakvih dokaza da je stvaralo. A Bog nije ništa stvarao, pa to ti i aktuelni papa poručuje, samo ti ne veruješ.:D
:(

Pa mislim da je mnogo bolje da ti ukažeš na to šta je stvorio, pa da ti ja kažem da nije. Ali dobro, evo:
-Kada je prvo uočena Halejeva kometa, papa je objavio da je to Đavolov poslanik, dok je Seneka rekao da je to pojava čiji uzrok još ne znamo a da će biti razjašnjeno u budunosti;
-U našim krajvema su postojale dodole, koje su trebale da udobrovolje ondašnjeg svevišnjeg, pa se ispostvilo da kiša nema veze ni sa kakvim bogovime
Колико пута треба да ти поновим да папа за мене није никакав ауторитет и то што он лупа глупости не можеш користити као аргумент, ово друго што наводиш су народна сујевјерја, oбичаји који такође не можеш узети као аргумент.
То што ви наводите такве аргументе само показује да сте неупућени, нпр у православној цркви се уопште не бави таквим питањима, тежиште је на човјеку, његовим односом са Богом и другим људима.

-Sve katastrofe u prošlosti su objašnjavane Božijom voljom/uplivom, a onda je svaka pojedinačno razjašnjena, bez potrebe ni za kakvim Bogom;
-Prema Bibliji, a ljudi su bili uvereni u istinitost, Bog je stvorio sve živo, neživo, vidljivo i nevidljivo, a onda dolazi nauka koja objašnjava kako je to nastalo, bez potrebe ni za kakvim Bogom;

Tražio si neki primer i ja sam ti naveo.
A sada bi bilo fer sa tvoje strane, da nabrojiš šta je to Bog stvorio.
Наука је "разјаснила" у преводу значи, примјетила и регистровала посљедице, понегдје чак успјела да објасни и узроке али ни издалека није у могућност да испрати читав низ каузалности одређених појава.
Наука нема ни ресурсе ни механизме да докаже да Бог не постоји, наука се бави материјалним и појавним облицима, а Бог је духовна категорија, што значи далеко изван домашаја данашње науке, према томе није доказала и не може доказати да Творац не постоји.

Jel tražiš da se baš toliko precizno postavim pitanje da bi mi odgovorio
ili bi samo da se zavitlavaš? Mislim, ako sam ja skontala o kakvim
konstantama ovo dete pita, ne mogu da verujem da ti ne znaš.
E, e, ej, bojim se da si se malo naljutila a to mi nikao nije drago. Ali treba da znaš da ne bi došlo do nesporazuma u diskusiji, onda i pitanja moraju da budu postavljena pecizno. Sada si me zbunila i sa pitanjem "Mislim, ako sam ja skontala o kakvim konstantama ovo dete pita....", jer stvarno, ali stvarno ne znam koje to dete pita. Ja strogo vodim računa da odgovorim na postove koji se tiču mene, a ne gledam šta ostali pišu. Normalno, ne isključujem mogućnost da sam možda propustio nešto što je i meni upućeno, pa eto podseti me.
"

Pa dobro, izvini, onda meni ti lepo objasni šta si zapravo htela da kažeš. Ali ja sam ti rekao da smatram da mudrost i pamet poistovećujem, i ti ljudi, da nisu pametni/mudri ne bi završili doktorate i radili na pestižnim uiverzitetima, i to još na Zapadu, gde se mnogo strožije prate naučna dostignuća nego kod nas.
Па ту је изгледа један од главних каменова спотицања, што имамо сасвим различите представе о неким појмовима.
Памет и мудрост могу бити у корелацији, али није нужно.

Pa dobro, izvini, onda meni ti lepo objasni šta si zapravo htela da kažeš. Ali ja sam ti rekao da smatram da mudrost i pamet poistovećujem, i ti ljudi, da nisu pametni/mudri ne bi završili doktorate i radili na pestižnim uiverzitetima, i to još na Zapadu, gde se mnogo strožije prate naučna dostignuća nego kod nas.
Ne, ti ne poistovećuješ pamet i mudrost, nego samo nisi dovoljno o tome
razmišljao. Jer sam sigrna da ne misliš da je Mengele bio mudar.

Колико пута треба да ти поновим да папа за мене није никакав ауторитет и то што он лупа глупости не можеш користити као аргумент, ово друго што наводиш су народна сујевјерја, oбичаји који такође не можеш узети као аргумент.
Znam čim neko izjavi nešto što je protiv tvojih ubađenja, taj nema autoriteta za tebe.
.То што ви наводите такве аргументе само показује да сте неупућени, нпр у православној цркви се уопште не бави таквим питањима, тежиште је на човјеку, његовим односом са Богом и другим људима.
E ebigas Koslave. Pa ti i ja ne raspravljamo o tome čime se bavi pravoslavna crkva, nego o dokazima da li je Bog nešto stvarao u prošlosti, a i u sadašnjosti.
I nisi mi nabrojao šta je to Bog do sada stvorio, osim prvog života, naravno.:D
A naveo sam ti link da i u okviru SPC postoji struja naprednih, koji uviđaju neminovnost naučnih istina, ali su kažnjeni.

Наука је "разјаснила" у преводу значи, примјетила и регистровала посљедице, понегдје чак успјела да објасни и узроке али ни издалека није у могућност да испрати читав низ каузалности одређених појава.
Pa zašto ovako paušalno diskutuješ. Navedi primere, jer tako se dolazi do istine.
Наука нема ни ресурсе ни механизме да докаже да Бог не постоји, наука се бави материјалним и појавним облицима, а Бог је духовна категорија, што значи далеко изван домашаја данашње науке, према томе није доказала и не може доказати да Творац не постоји.
Ej, pa do kada ću ovo da ponavljam. Pa čuj i počuj i zapamti: nauku Bog uopšte ne interesuje. Govorim o egzaktnim naukama. Ali šta se zbiva ako:
-geologija utvrđuje da je Zemlja starija od biblijskih nagoveštaja- to negira Božije stvaranje od pre 6000 god;
-biologija dokazuje kako su nastale vrste- to negira Božije stvaranje biljaka i životinja;
-astrofizika dokazuje kako je nastao Svemir-to negira postojanje Tvorca tog svemira;
-neurobiologija otkriva da u mozgu postoj religijski centri gde se odvijaju religijski procesi i stvaraju predstave o Bogu- to negira postojanja Boga izvan oveka;
-istorija nas uči da je biblijski monoteizam Adama i Eve netačan-to negira Boga koji se preganjao sa Adamom i Evom po Edenu;
-i raznorazne nauke objašnjavaju kako nastaju prirodne pojave, one dobre i katastrofalne, epidaemije..., to opet negira postojanje Tvorca.
I ovo je vrlo istinito: nauka ne može da negira postojanje Boga, jer se time ne bavi, ali oduzima Bogu tvoribilna svojstva, dakle dokazuje da ništa nije stvorio.

Па ту је изгледа један од главних каменова спотицања, што имамо сасвим различите представе о неким појмовима.
Памет и мудрост могу бити у корелацији, али није нужно.
Pa, važi, što kaže kojica nisam o tome razmišljao. Ali bi najbolje bili kada bi mi naveo nekog pametnog a da nije bio mudar, ili obrnuto

Stvarno nisam razmišljao.
A da li je Mengele bio pametan?
Reč ''pametan'' u našem jeziku nekako nije toliko sirova kao što je
''intelektualno razvijen''. Primećuješ?
Mengele jeste bio intelektualac, visoko obrazovan i stručan.
Nije mogao baš svako dotle da dođe, posebno u njegovo vreme.
I ko zna, možda je zaista verovao da čini nešto dobro za nauku i
za buduće generacije. A mi ga sada vidimo kao monstruma.

Pa, važi, što kaže kojica nisam o tome razmišljao. Ali bi najbolje bili kada bi mi naveo nekog pametnog a da nije bio mudar, ili obrnuto
Па много је таквих људи који су паметни, интелигентни, образовани, али је врло упитно колико су мудри, имаш их масу међу политичким елитама, али је мало заиста мудрих.

Па види, већина ових садашњих научника у које се ти кунеш могу за много тога захвалити дотичном доктору, па ти закључи јел био паметан или глуп.
Zašto bih ja to zaključivao kada će mi to svesnaglista reći.:D
A možeš li konkretno da mi kažeš koji su to nučnici, u koje sa ja kunem a zahvalni su pomenutom doktoru? Paušalni zaključci su dokaz da nemaš konkretne odgovore. Zato ubuduće ne uopštavaj, nego konketno, jasno i glasno.
Nego nisi mi nabrojao šta je to do sada Bog stvorio, jer ja sam bio fer pa sam nabrojao šta nije.

Reč ''pametan'' u našem jeziku nekako nije toliko sirova kao što je
''intelektualno razvijen''. Primećuješ?
Mengele jeste bio intelektualac, visoko obrazovan i stručan.
Nije mogao baš svako dotle da dođe, posebno u njegovo vreme.
I ko zna, možda je zaista verovao da čini nešto dobro za nauku i
za buduće generacije. A mi ga sada vidimo kao monstruma.
Ma pitanje je bilo da li je Mengele bio pametan, i da li je bio mudar. Znamo mi svi šta je uradio.

Zašto bih ja to zaključivao kada će mi to svesnaglista reći.:D
I još bih dodala da, kako mogu da pretpostavim da među današnjim naučnicima
postoje neki ljudi koji su duhovno razvijeni, tako mogu da pretpostavim da među
njima ima i neki Mengele.
Zato što je duhovni razvoj u obrazovnom sistemu potpuno skrajnut. Nebitan.
Svodi se na individualnu zanimaciju.

Па много је таквих људи који су паметни, интелигентни, образовани, али је врло упитно колико су мудри, имаш их масу међу политичким елитама, али је мало заиста мудрих.
Koslave, ako ćeš ovako uopšteno da pričaš onda je bolje da ne nastavljamo diskusiju. Nemoj "mnogo je t akvih ljudi". Navedi primere i izbegni političare, ja sam alergičan na politiku i političare, nego daj primere naučnika koji su nešto uradili pod uticajem Mengelea.
I još nisam vido listu onoga što je Bog stvorio.

A možeš li konkretno da mi kažeš koji su to nučnici, u koje sa ja kunem a zahvalni su pomenutom doktoru
Које је било поље његовог рада, гдје је завршила већина нацистичких "научника" и гдје су наставили свој рад?

Nego nisi mi nabrojao šta je to do sada Bog stvorio, jer ja sam bio fer pa sam nabrojao šta nije.
Па већ си ти одговорио, створио је већину оног што ти негираш, уредио законе који дјелују у универзуму, удахнуо живот у творевину.

I još bih dodala da, kako mogu da pretpostavim da među današnjim naučnicima
postoje neki ljudi koji su duhovno razvijeni, tako mogu da pretpostavim da među
njima ima i neki Mengele.
Zato što je duhovni razvoj u obrazovnom sistemu potpuno skrajnut. Nebitan.
Svodi se na individualnu zanimaciju.
E i ja mislim da ima neki Mengele koji "prčka" nešto po nekim skrivenim laboratorjama, ali ne možemo ništs da tvrdimo o njihovoj duhovnosti.
Duhovni razvoj se u obrazovnom sistemu podstiče preko jezika i književnosti, umetnosti, muzičkog, ekologije...., kao osnova, a onda nastupa individualna nadgradnja..

Back