Razgovor sa ateistima

"Ali će izaći šibljika iz stabla Jesejeva, i izdanak iz korena njegovog izniknuće. I na njemu će počivati duh Gospodnji...." Isaija 11,1.2
pokaj se i pokori se ovo je DRUGI DOLAZAK, PARUSIJA, a ne prvi, evo dokaza, otvori Isaiju 11 pa uporedi sa evandjeljem sta Hristos veli za DRUGI DOLAZAK

12. И подигнуће заставу народима и прогнане Израиљеве и расејане Јудине сабраће с четири краја земље,

TRAZIM IZVINJENJE I TVOJE POKAJANJE. ovo je drugi dolazak, a ne prvi.

6. И вук ће боравити с јагњетом, и рис ће лежати с јаретом, теле и лавић и угојено живинче биће заједно, и мало дете водиће их.
7. И крава и медведица заједно ће пасти, млад њихова лежаће заједно, и лав ће јести сламу као во.
8. И дете које сиса играће се над рупом аспидином, и дете одбијено од сисе завлачиће руку своју у рупу змије василинске.

Hmm....čitaj teksotve koje sam naveo..ne šta ja kažem već šta kažu apostoli i proroci...

Oni su dovoljni da se razume ko je Hristos...Matej 1,1...početak evanđelja, prvo poglavlje prvi stih...

Mora doći kroz potomka Davidovog...ali i ono "devojka će zatrudneti"..Isaija 7,14..rađa se kroz potomka Davidovog..

No, ja zaista neću nikoga da ubeđujem sve je navedeno što je trebalo..ima još naravno ali i ovo je dovoljno.

Samo zašto je tebi važno da negiraš Davida? Evo voleo bih znati? Ima li neki drugi razlog osim što i Otkrivenje to pominje pa negiraš po inerciji zbog Otkrivenja? Ili neki drgui razlog..dakle svoje stavove smo izneli po ovom pitanju..nema potrebe dalje..sad ostaje jedino motiv ako želiš recći navedi ga..

Kod mene je motiv samo Biblijki tekst koji je jasan meni i argumentovan..šta je kod tebe da negiraš ako se sme znati?

pokaj se i pokori se ovo je DRUGI DOLAZAK, PARUSIJA, a ne prvi, evo dokaza, otvori Isaiju 11 pa uporedi sa evandjeljem sta Hristos veli za DRUGI DOLAZAK

12. И подигнуће заставу народима и прогнане Израиљеве и расејане Јудине сабраће с четири краја земље,

TRAZIM IZVINJENJE I TVOJE POKAJANJE. ovo je drugi dolazak, a ne prvi.

Nije drugi jer u drugom dolasku je pojava u sili nebeskoj i slavi a ne boravak na zemlji među ljude..

"izaći će šibljika iz stabla Jesejeva"....to nije drugi dolazak već dolazak preko čoveka....prijatelju moj...

Pogledaj onda još kada si naveo tele i medvedicu..šta još..."nestaće zavisti Jefremove, i neprijatelji Judini istrebiće se...Jefrem neće zavideti Judi...." Isaija 11,13..ovo je zemaljsko blagostanje naroda Božijega ovde opisano ne još carstvo nebesko

"izaći će šibljika iz stabla Jesejeva"....to nije drugi dolazak već dolazak preko čoveka....prijatelju moj...
pa Hristos i kaze svuda da se radi o Sinu Covecijem, nego vi nemate pojma
Nije drugi jer u drugom dolasku je pojava u sili nebeskoj i slavi a ne boravak na zemlji među ljude..
naravno, ali se radi o Sinu COVECIJEM. Taj ce biti Davidov potomak, a Hristos je Sin Boziji.
Ovo gore je obećanja Izraelu o blagostanju nakon izlaska iz ropstva...
otkud znas da nece opet pasti u ropstvo, i zasto pravis lazovom Proroka za sve sto sam naveo, a ima i jos u tom Isijinom poglavlju, zivotinje divlje i domace, dete i zmija, gde je sve to, i kako je to blagostanje ljudima?
Obecanje Izraelu, a sta cemo sa Judom? Gde je zastava kod 1. dolaska?
Hristos u jevandjelju jasan kad o sebi kaže da je On kamen od ugla koji odbaciše zidari, te prorokujući o dolasku Sina Čovečijega kaže da će sabrati izabrane svoje od 4 vetra.

26. И тада ће угледати Сина човечјег где иде на облацима са силом и славом великом.
27. И тада ће послати анђеле своје и сабраће изабране своје од четири ветра, од краја земље до краја неба.

Исаија, глава 11
4. Него ће по правди судити сиромасима и по правици карати кротке у земљи, и удариће земљу прутом уста својих, и духом усана својих убиће безбожника.

2. Солуњанима, глава 2
8. Па ће се онда јавити безаконик, ког ће Господ Исус убити духом уста својих, и искоренити светлошћу доласка свог;
KOJI JE OVO DOLAZAK O KOME GOVORI APOSTOL PAVLE POZIVAJUCI SE NA ISAIJU? AKO VI JOS UVEK CEKATE TOG BEZAKONIKA KOGA ZOVETE ANTIHRISTOM, ONDA JE OVO 2. DOLAZAK NA KOJI REFERISE AP. PAVLE KOD ISAIJE.

SIN BOZIJI 1. DOLAZAK
SIN COVECIJI 2. DOLAZAK

otkud znas da nece opet pasti u ropstvo, i zasto pravis lazovom Proroka za sve sto sam naveo, a ima i jos u tom Isijinom poglavlju, zivotinje divlje i domace, dete i zmija, gde je sve to, i kako je to blagostanje ljudima?
Hah..pogledaj koje se ropstvo pominje pri kraju...koje carstvo...ti bi sad da se to ponovi..ali kako?

KOJI JE OVO DOLAZAK O KOME GOVORI APOSTOL PAVLE POZIVAJUCI SE NA ISAIJU?

Za taj aspekt ispunjenje je dvostruko...mada ne mora značiti da ovo kod Pavla ima identično značenje...Pavle koristi izraze slične kojim želi reći ono što mu je na umu a nije vezano za ono što misli Isaija...

No, za Isaiju važno pogledaj kontekst..vremenski..pomoćiće ti...koje se tu carstvo spominje..iz kog ropstva dolaze..e zato nema Jude....to je i odgovor zašto ga nema.

Samo zašto je tebi važno da negiraš Davida?
NE NEGIRAM JA DAVIDA, nego vi negirate njegovog sina Solomona, a ubacujete Hrista koji isto ne negira Solomona, vec ga potvrdjuje i kaze da je jos veci, a solomon je izmislio 666, vidi ovde
http://geocities.ws/svetopismo/prokletstvo.htm#topic2

ja adam negiram onu decu iz drugog jahvistickog izvestaja koja nisu moja, samo sam imao 2 sina, lepo vm pise moja geneologia do grada enohovog, ali vi volite da izmisljate ubacujete prepravljate itd. plagijatori i falsifikatori, lopovi koji kradu imena i jhvh ubice, plagijat pkrali solomonovu ideju da je ocrne, kao fol zig 666
1. knjiga o carevima 10,14: A zlata što dohodjaše Solomonu svake godine, beše šest stotina i šezdeset i šest talanata.

SAD CE SOLOMON DA VAS ZIGOSE SA 666, ZIGOVI SU OD ZLATA, STERILNI, PO VAMA HRISTOS JE I NJEGOV SIN

Poslednja izmena:
Kod mene je motiv samo Biblijki tekst koji je jasan meni i argumentovan..šta je kod tebe da negiraš ako se sme znati?
ma tvoj motiv je jasan, da nas sve ocrnis kao jhvh ubice, posebno da je Hristos sin ubice i to ubice KOJI je hteo da opali tudju zenu, ali je pOTOM eliminisao njenog muza - onda se rodio Solomon izumitelj 666, posto je prvi umro za kaznu, i po vama KVIT

Solomon was born in Jerusalem, the second born child of David and his wife Bathsheba, widow of Uriah the Hittite. The first child (unnamed in that account), a son conceived adulterously during Uriah's lifetime, had died as a punishment on account of the death of Uriah by David's order.

d SE NISAM I JA ADAM SVALERISAO, I UBIJAO, PA MI ZATO UMRE SIN?

SAD CE DA VAS UDESI OVAJ DRUGI

Poslednja izmena:
No, za Isaiju važno pogledaj kontekst..vremenski..pomoćiće ti...koje se tu carstvo spominje..iz kog ropstva dolaze..e zato nema Jude....to je i odgovor zašto ga nema.
ti pod 1 ne razlikujes protoisaiju od deuteroisaije, izrael i juda dva carstva iz 8 vek pre Hrista, i vavilonsko ropstvo posle 2 veka, ssvim drugog isaije [imamo i treceg]
The historic Isaiah ben Amoz lived in the Kingdom of Judah
Deutero-Isaiah addresses himself to the Jews in exile, offering them the hope of return.
Ovo gore je obećanja Izraelu o blagostanju nakon izlaska iz ropstva...
586 BCE
jos samo da nam objasnis kakve veze to ima sa prvim dolaskom Gospodnjim.

Judah is faced with invasion by its northern neighbours, the Kingdom of Israel (also called Ephraim) and Aram-Damascus (Syria), but God instructs the prophet Isaiah to tell king Ahaz that God will destroy Judah's enemies (Isaiah 7:1–10):
Isaiah replies that Ahaz will have a sign whether he asks for it or not, and the sign will be the birth of a child, and the child's mother will call it Immanuel, meaning "God-with-us" (7:13–14); by the time the infant "learns to reject the bad and choose the good" (i.e., is old enough to know right from wrong) he will be eating curds and honey, and Ephraim and Syria will be destroyed (7:15–16):

Aftermath – Isaiah 7:17–25
Isaiah 7:17 follows, with a further prophecy that at some unspecified future date God will call up Assyria against Judah: "The Lord will cause to come upon you and your people and your ancestral house such days as have not been seen since Ephraim broke away from Judah—the king of Assyria" (verse 17). Verses 18–25 describe the devastation that will result: "In that day every place where there used to be a thousand vines ... will be turned over to thorns and briars" (verse 23). The "curds and honey" reappear, but this time the image is no longer associated with Immanuel: "In that day a man will save alive a young cow and two sheep, and there will be such an abundance of milk, he will eat curds and honey" (verse 21–22).[8]

ti pod 1 ne razlikujes protoisaiju od deuteroisaije, izrael i juda dva carstva iz 8 vek pre Hrista, i vavilonsko ropstvo posle 2 veka, ssvim drugog isaije [imamo i treceg]
The historic Isaiah ben Amoz lived in the Kingdom of Judah
Deutero-Isaiah addresses himself to the Jews in exile, offering them the hope of return.

To nigde ne piše u Isaiji..to su priče ateista..to neću uopšte da razmatram..kao verujući...da je neki ateista ovo pisao sa njim bih se upustio u istorijsku anlaizu itd..pošto ti nisi ateista reći ću da me ovo ne zanima da dokazujem verujućem...

Znači mi verujemo da je sve pisao Isaija..ako što i jeste...

586 BCE
jos samo da nam objasnis kakve veze to ima sa prvim dolaskom Gospodnjim.

Judah is faced with invasion by its northern neighbours, the Kingdom of Israel (also called Ephraim) and Aram-Damascus (Syria), but God instructs the prophet Isaiah to tell king Ahaz that God will destroy Judah's enemies (Isaiah 7:1–10):
Isaiah replies that Ahaz will have a sign whether he asks for it or not, and the sign will be the birth of a child, and the child's mother will call it Immanuel, meaning "God-with-us" (7:13–14); by the time the infant "learns to reject the bad and choose the good" (i.e., is old enough to know right from wrong) he will be eating curds and honey, and Ephraim and Syria will be destroyed (7:15–16):

Aftermath – Isaiah 7:17–25
Isaiah 7:17 follows, with a further prophecy that at some unspecified future date God will call up Assyria against Judah: "The Lord will cause to come upon you and your people and your ancestral house such days as have not been seen since Ephraim broke away from Judah—the king of Assyria" (verse 17). Verses 18–25 describe the devastation that will result: "In that day every place where there used to be a thousand vines ... will be turned over to thorns and briars" (verse 23). The "curds and honey" reappear, but this time the image is no longer associated with Immanuel: "In that day a man will save alive a young cow and two sheep, and there will be such an abundance of milk, he will eat curds and honey" (verse 21–22).[8]

Carstvo je Asirsko...dobro si naveo. Dakle, ovo se odnosi na vreme posle Asirskog ropstva a ne posle Vavilona...ako budeš raspoložen objasniću i za zveri ono što je napisano o promeni njihove naravi..

Dakle, ovo je proroštvo za vreme nakon izlaska iz Asirije...

Samo ću napomenuti jednu bitnu stvar...neke stvari su USLOVNO proroštvo...mala pomoć..

Nije. To je bilo stvarno pretvaranje a ne opsenarstvo...

Ne, nisu..jer u Bibliji ima stih koji ukazuje na taj najznačajniji događaj u istoriji po kome će zvezda se pojaviti..natprirodni fenomen...koja će označiti rođeje Mesije. Taj fenomen nije vezan za astrologiju i gatanje po zvezdama već za fenomen jedanput u istoriji. Mudraci su proučavali Torah..a nisu bili zvezdari.

Isus je iz Davidovog plemena..dakle nije Srbin.

DVOJNI STANDARDI.

Voda se ne može pretvoriti u vino prema svim nama poznatim zakonima. Vina nema bez fermentacije voćnih šećera, a voda kao što svi znamo ne može da fermentira.

Pretpostavljam da si ti Srbon, Hiperborejac kolega, pa sam se zapitao, otkud Srbin u jevrejskom taboru ?

DVOJNI STANDARDI.

Voda se ne može pretvoriti u vino prema svim nama poznatim zakonima. Vina nema bez fermentacije voćnih šećera, a voda kao što svi znamo ne može da fermentira.

Nisu dvojni. Pretvranje vode u vino jeste čudo koje je Isus izveo...i ono je stvarno pretvoreno u vino.

A opsenarstvo je upravo prevara jer kada bi neko tvrdio da je pretvorio vodu u vino a nije nego je samo stvorio privid našim očima..lažno čudo onda bi to bilo opsenararstvo. Opsenarstvo je dakle lažno čudo a prava čuda nisu opsenarstvo. To je razlika.

Pretpostavljam da si ti Srbon, Hiperborejac kolega, pa sam se zapitao, otkud Srbin u jevrejskom taboru ?

Bog je isti svima. Jedan je. Ali pravi Bog a ne lažni.

Nisu dvojni. Pretvranje vode u vino jeste čudo koje je Isus izveo...i ono je stvarno pretvoreno u vino.

A opsenarstvo je upravo prevara jer kada bi neko tvrdio da je pretvorio vodu u vino a nije nego je samo stvorio privid našim očima..lažno čudo onda bi to bilo opsenararstvo. Opsenarstvo je dakle lažno čudo a prava čuda nisu opsenarstvo. To je razlika.

Da, da, i Gandalf je pretvarao leptire u orlove ?

Kako objašnjavaš deci na veronauci ta čudesa, pretvaranje vode u vino i rastavljanje mora na pola ?

Zašto bre lažete ovaj narod, pa nismo više u 11-tom veku ?

Opet te pitam OTKUD SRBIN SLAVI JEVREJSKO BOŽANSTVO ?

Da, da, i Gandalf je pretvarao leptire u orlove ?

Kako objašnjavaš deci na veronauci ta čudesa, pretvaranje vode u vino i rastavljanje mora na pola ?

Zašto bre lažete ovaj narod, pa nismo više u 11-tom veku ?

Rekoh, postoji opsenarstvo-lažna i prividna čuda i prava..Biblija pravi razliku baš zato što postoje. Jer da ne postoje ne bi se pravi razlika između pravih i lažnih.

Znaš li šta spada u opsenarstvo još...verujem da ti naravno nemaš ništa protiv takvog vida..recimo meditacija. To je takođe opsenarstvo..

Opet te pitam OTKUD SRBIN SLAVI JEVREJSKO BOŽANSTVO ?

Bog je Jedan isti..kako može biti Jevrejski hajde mi to objasni.

Poslednja izmena:
Rekoh, postoji opsenarstvo-lažna i prividna čuda i prava..Biblija pravi razliku baš zato što postoje. Jer da ne postoje ne bi se pravi razlika između pravih i lažnih.

Znaš li šta spada u opsenarstvo još...verujem da ti naravno nemaš ništa protiv takvog vida..recimo meditacija. To je takođe opsenarstvo..

Bog je Jedan isti..kako može biti Jevrejski hajde mi to objasni.

Pa Jevreji su ga izmislili rođače. Treba li ti još dokaza ?

Jel postojao za vreme Vavilona - NE !
Jel postojao za vreme Starog Egipta - NE!
Stari Grci ga nigde nisu spomenuli u svojim pisanim delima, znači da nisu uopšte znali za njega!
Rimljani takođe, nisu znali da uopšte postoji neko božanstvo tog tipa, sve do početka širenja Isusove PRIČE !

Jevreji su ga dakle izmislili negde početkom prvog veka n.e.

Ili ti imaš nekakve pisane tragove (NEJEVREJSKE) koji mogu potvrditi Jehovino postojanje ?

Znači da su Oziris, Horus, Jupiter, Zevs, Tor, Manitu, Odin, Perun i Svetovid, lažni bogovi ?

Samo je jevrejski Jehova pravi bog ?

Svi narodi na ovoj planeti su glupi i neprosvećeni, samo su Jevreji pametni, mudri i u direktnoj su vezi sa "stvoriteljem" ?

Pa Jevreji su ga izmislili rođače. Treba li ti još dokaza ?

Nisu...

Jel postojao za vreme Vavilona - NE !

Da..i pre...

Jel postojao za vreme Starog Egipta - NE!

Jeste...

Stari Grci ga nigde nisu spomenuli u svojim pisanim delima, znači da nisu uopšte znali za njega!

Jesu....ne znaš

Rimljani takođe, nisu znali da uopšte postoji neko božanstvo tog tipa, sve do početka širenja Isusove PRIČE !

Svi narodi imaju predstavu o Jednom Bogu...i ima pisanih tragova o tome da je postojao u početku jedan Bog ali kasnije su izmislili mnoštvo bogova...

Ili ti imaš nekakve pisane tragove (NEJEVREJSKE) koji mogu potvrditi Jehovino postojanje ?

Naravno....

No, tebi dokazi ne znače mnogo.

Ti misliš da su Srbi odabrani narod i postaješ Srbolator..Srbolatrija..tj. idolatrija naroda..šta mogu kada ti živiš svoj san....

Znači da su Oziris, Horus, Jupiter, Zevs, Tor, Manitu, Odin, Perun i Svetovid, lažni bogovi ?

Samo je jevrejski Jehova pravi bog ?

Svi narodi na ovoj planeti su glupi i neprosvećeni, samo su Jevreji pametni, mudri i u direktnoj su vezi sa "stvoriteljem" ?

Jevrejima je samo dato pisano svedočanstvo o tom Bogu i oni su nastavili kontinuitet...ali pre bilo kog Jevrejina Bog kao jedan je poznat i poštuju ga Melhisedek car Salimski....prema samoj Bibliji.

A do tog BLAGOSTANJA će doći uz pomoć GENOCIDA naroda Hanana ?

Naseliti zemlju hanansku, ali prethodno POKLATI svo stanovništvo, i ne samo stanovništvo već i stoku, pse, mačke i miševe ?

Ekstremno genocidni motivi, ekstremno genocidni bog, ekstremno genocidan narod ?

Teško da možeš razumeti...ti gledaš sa aspekta Ženevske Konvencije i Povelje UN....a vreme o kome govrimo je sasvim drugo. Takođe ne razumeš duhovnu prirodu ovog dela.

Nisu...

Da..i pre...

Jeste...

Jesu....ne znaš

Svi narodi imaju predstavu o Jednom Bogu...i ima pisanih tragova o tome da je postojao u početku jedan Bog ali kasnije su izmislili mnoštvo bogova...

Naravno....

No, tebi dokazi ne znače mnogo.

Ti misliš da su Srbi odabrani narod i postaješ Srbolator..Srbolatrija..tj. idolatrija naroda..šta mogu kada ti živoš svoj san....

Sumeri, Vavilonci, Stari Egipćani, Stari Grci i Rimljani su imali svoje pismo i imali svoje pismene ljude, istoričare, pisce, pesnike.

Ni jednog redka nisu zapisali o tom jevrejskom božanstvu što more rastavlja na pola ?

Herodot nije znao za njega.

Tit Livije takođe ?

Stari svet nije bio ogroman i prostirao se na više izolovanih kontinenata, sva dešavanja su se odigravala u krugu od 3.000 kilometara sa centrom u današnjem Bagdadu na primer.

Mali je to prostor da se ne pročuje , da se ne sazna za tog moćnog jevrejskog boga ?

Evidentno je, niko nije znao za tog jevrejskog stvoritelja, osim jevrejskih pisaca starih tekstova koji su stvorili njegov lik, koristeći lik lokalnog plemenskog božanstva. Jednog od mnoštva, jer su i Jevreji bili mnogobošci kao i ostali narodi Mesopotamije ?

I danas mi Srbi veličamo i slavimo nekog tamo lokalnog jevrejskog patrona od pre 2000 godina ?

Za kog čitav Antički svet nije znao ni da postoji ?

Pljujemo tako u lice Sumerima, Vavilonu, Egiptu, Grcima i Rimu tvrdeći kako su te velike civilizacije bile ZAOSTALE jer su poštovali LAŽNE BOGOVE ?

Koje je to silovanje razuma ?

Sumeri, Vavilonci, Stari Egipćani, Stari Grci i Rimljani su imali svoje pismo i imali svoje pismene ljude, istoričare, pisce, pesnike.

Ni jednog redka nisu zapisali o tom jevrejskom božanstvu što more rastavlja na pola ?

Herodot nije znao za njega.

Tit Livije takođe ?

Stari svet nije bio ogroman i prostirao se na više izolovanih kontinenata, sva dešavanja su se odigravala u krugu od 3.000 kilometara sa centrom u današnjem Bagdadu na primer.

Mali je to prostor da se ne pročuje , da se ne sazna za tog moćnog jevrejskog boga ?

Evidentno je, niko nije znao za tog jevrejskog stvoritelja, osim jevrejskih pisaca starih tekstova koji su stvorili njegov lik, koristeći lik lokalnog plemenskog božanstva. Jednog od mnoštva, jer su i Jevreji bili mnogobošci kao i ostali narodi Mesopotamije ?

I danas mi Srbi veličamo i slavimo nekog tamo lokalnog jevrejskog patrona od pre 2000 godina ?

Za kog čitav Antički svet nije znao ni da postoji ?

Pljujemo tako u lice Sumerima, Vavilonu, Egiptu, Grcima i Rimu tvrdeći kako su te velike civilizacije bile ZAOSTALE jer su poštovali LAŽNE BOGOVE ?

Koje je to silovanje razuma ?

Aaaaaaaa..kako svi znaju za globalni Potop? Hajde naučniče? :D

AAAA.... nije ti palo na pamet da su svi oni tom Bogu dali drugo ime....i ti si zaključio ne nema tog Boga? Odakle ti to?

Aaaaaaaa..kako svi znaju za globalni Potop? Hajde naučniče? :D

Kako znaju ?
Pa znaju zato što se stvarno dogodio pre nekih 12 000 godina.
Sumeri su to prvi zapisali, a jevrejski "resavci" prepisali u svoje priče.
Svaki geolog danas može vrlo lako da potvrdi Potop na osnovu sloja mulja koji je tom prilikom nanet.

Potop se dogodio rođače nekih 6000 godina pre nego je jevrejski Stvoritelj stvorio Zemlju, prema biblijskoj "istini".

Uzrok Potopa je verovatno udar usijanog meteora u severnu hemisferu koja je tad bila pod debelim ledenim pokrivačem, jedna od teorija, mada ja mislim da je na Zemlju pao Mesečev blizanac koji je se sastojao većim delom od vode, pa nas je ta vodurina jednostavno zapljusnula onako baš muški.

Kako znaju ?
Pa znaju zato što se stvarno dogodio pre nekih 12 000 godina.
Sumeri su to prvi zapisali, a jevrejski "resavci" prepisali u svoje priče.
Svaki geolog danas može vrlo lako da potvrdi Potop na osnovu sloja mulja koji je tom prilikom nanet.

Potop se dogodio rođače nekih 6000 godina pre nego je jevrejski Stvoritelj stvorio Zemlju, prema biblijskoj "istini".

Uzrok Potopa je verovatno udar usijanog meteora u severnu hemisferu koja je tad bila pod debelim ledenim pokrivačem, jedna od teorija, mada ja mislim da je na Zemlju pao Mesečev blizanac koji je se sastojao većim delom od vode, pa nas je ta vodurina jednostavno zapljusnula onako baš muški.

A Indijanci....jesu li i oni prepisali od Sumeraca i Vavilonjana...

A znaš li da sve priče o Potopu zajedno(iako se međusobno razlikuju u mnogim stvarima) kada se sagledaju činjenično sličnosti..najviše imaju dodirnih tačaka sa Biblijskim izveštajem...

Uzmeš recimo priču ovih ili onih i onda upoređuješ....i sada oni se međusobno razlikuju u ovome i onome a slični su u tom i tom...e sada uzmeš tri, četiri, pet, šest priča i vidiš u čemu se razlikuju...ali uviđa se da su sve iako međusobno različite najviše elemenata sličnosti sveukupno su sa Biblijskim izveštajem...

Što govori šta? Da je Biblijski izveštaj najautentičniji...ne najstariji već najautentičniji...što ukazuje da je taj zapisani deo bio poznat u usmenom najpre a zatim taj usmeni i zapisan..od tog usmenog su svi pozajmljivali motive a onda ih menjali prema podneblju...

Back