Jovan Prezviter
Iskusan
- Poruka
- 5.532
ja sta tvrdim? Hristos tvrdi da nije iz loze davidove, a ja ga citiram
Luka 20,41Kako govore da je Hristos sin Davidov?Luka 20,42Kad sam David govori u psaltiru: reče Gospod Gospodu mojemu: sjedi meni s desne strane,Luka 20,43Dok položim neprijatelje tvoje podnožje nogama tvojima.Luka 20,44David dakle njega naziva Gospodom; pa kako mu je sin?
Isus ovde ne negira svoje zemaljsko poreklo "po Davidu" već ukazuje da na svoje nebesko poreklo..da učenici ne bi Hrista smatrali isključivo Davidovim sinom tj. da ima samo zemaljsko poreklo. On ukazuje i na ono drugo poreklo.To je kontekst koji ti propuštaš videti. Ovako se na žalost iskrivljuju Reči Božije...uzme se jedan citat i izolovano posmatra...
Dakle, Javanđelja i Proroci ne negiraju i krvno srodstvo Mešijaha sa lozom Davidovom..nikada.
Ali ovde treba razlučiti šta Hristos zapravo želi reći..On hoće da usmeri um svojih učenika na svoje nebesko poreklo osim ovozemaljskog..u tome je stvar.
Sada neko uzme ovaj citat izovlovano kao da ne postoje drugi i šta radi..aha kaže evo ovde Hristos negira da ima ikakve veze sa Davidovom lozom..pa to može da zvuči na prvi pogled tako ali samo ako negiramo ostale citate koji jasno ukazuju na zemljsko poreklo Mešijaha....iz loze Davidove...
"Ali će izaći šibljika iz stabla Jesejeva, i izdanak iz korena njegovog izniknuće. I na njemu će počivati duh Gospodnji...." Isaija 11,1.2
Mešijah jasno ima poreklo iz stabla Jesejeva od Davida.....ne samo simbolično već zaista...krvno...ovde. Isti Isaija i kaže kako...preko kog potomka Jesejeva i krvno?
"...eto devojka će zatrudneti i roditi sina..." Isaija 7,14
Marija je potomak Davida kao i Josif...preko nje je krvno došao.
Tako kada prepustimo da nas tekst Pisma vodi ne citirajući samo deo citata već sve citate sklapamo sliku..to nije nekada lako..najlakše je uzeti citate odvojeno..kao Istraživač(kaže tri Elohima...van konteksta sve) recimo a to rade i mnogi drugi i grade svoje viđenje i dogmu na osnovu tih izolovanih citata. To je pogrešno.