Rat u Siriji i Iraku - vesti i analize (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Putinisti vise i ne kriju da 70% tzv SAA cine stranci i da oni ponaslozeni SAA pripadnici koje gledamo, veze nemaju sa Sirijskim narodom.

SAA iracani

Зашто је то новост рат у Сирији и Ираку је од почетка међународни конфликт у коме учествује довољно држава које су значајни фактори на међународној сцени да се овај рат може сматрати локализованим светским ратом

Heavily laden #ВМФ Ropucha class LSTM #Бф BF Korolev 130 transits Med-bound Bosphorus en route to #Tartus #Syria .

4172060_80b0f509e7c1013d34d1f0a509e39f55.jpg

Blago onom koga Rusija brani !

tigrovi nastavljaju da se povlace pred ISISom kod Palmire izvestava SOHR
.

Кмееее.. кмееее.. Венди! ;)

Британци признају: Више није приоритет рушење Асада - Дамаск, Русија и Иран победили

На CNN-у је професор Лондонске школе економије и политичких наука Фаваз Гергес:

„Свет се окренуо од Сирије. Наоружана сиријска опозиција сада је препуштена сама себи.
Она је принуђена да заборави на западне силе. Чак и Турска, која је њен главни спонзор и потпора
- сада своја дејства координира са Русијом. Анкара није ни реч рекла поводом источног Алепа.
Штавише, покушава да се са Москвом договори о стратегији изласка из Алепа и о условима признавања пораза устаника“.

Кммеееееееееееееее..... :hahaha:

tigrovi nastavljaju da se povlace pred ISISom kod Palmire izvestava SOHR

- - - - - - - - - -

Tesko da moze da bude navodno kad to objavi Amaq.
Od kada su tigrovi kod palmire? Mislim da su se juce prebacili, kao i palestinci, a hezbolah danas stize. Ko ostsje u alepu?

Послато са HUAWEI Y625-U21 уз помоћ Тапатока

Od kada su tigrovi kod palmire? Mislim da su se juce prebacili, kao i palestinci, a hezbolah danas stize. Ko ostsje u alepu?

U Alepu ostaju oni koji su zaduzeni da likvidiraju preostalih oko 2000 najtezih ratnih zlocinaca ( onih koji se danas nisu predali kao ovih 1217 terorista ) .

Zato nikakve pregovore o predaji i evakuaciji ne treba dalje voditi - nego u sto kracem roku srezati pod koren preostalu gubu u torini !

Sto se tice Palmire tamo ce ljudozderi proci kao i u Alepu .....

#SAA and #Hezbollah fighters arrested several fugitive senior commanders of Fatah al-Sham Front as they were escaping #Aleppo battlefields

- - - - - - - - - -

Ne lupaj Vegeta , da nije bilo pregovora Rusa i Turaka svi ovi sto su ostali u zivotu i predali se bi odavno bili kod gurija ...... nije pravedno ,ali ....

Poslednja izmena:
U Alepu ostaju oni koji su zaduzeni da likvidiraju preostalih oko 2000 najtezih ratnih zlocinaca ( onih koji se danas nisu predali kao ovih 1217 terorista ) .

Zato nikakve pregovore o predaji i evakuaciji ne treba dalje voditi - nego u sto kracem roku srezati pod koren preostalu gubu u torini !

Sto se tice Palmire tamo ce ljudozderi proci kao i u Alepu .....
Malo sam se zezao. U palmiri nema tigrova, Vendeta se zeza pa eto i ja.

PALMira

Nije dobro...

@QalaatAlMudiq Antar Mount is also under #ISIS control, only 6 km NW of #Palmyra center & further tightening the noose on the city. https://t.co/1OKMX8c1uo

IMG_20161210_161039.jpg

- - - - - - - - - -

A onda još gore...

Isis u severnom pregrađu Palmire

#Syria Unconfirmed: #IS seized Al-Amiriyah suburb of #Palmyra
https://t.co/U3MqDAp2gv

A pao i silos istočno od grada.

Procena da u gradu ima oko 3000 civila

Poslednja izmena:
Palmira:

Ja bih pojacanja koja stizu u Palmiru podelio na dva dela, jedan pravac Palmira, a drugi sa boka na ISIL - crvena strelica. ISIL napad sa severa je zelena strelica.
Prilicno sam siguran da ISIS ne ocekuje napad sa te strane, i udario bih brzo i snazno, tako da se konacno taj dzep nacne.

Inace moram opet da primetim, kao i mnogo puta do sada, da je SAA jako brzo izgubila povelike teritorije, koje sada teskom mukom vraca. Zato mislim da su trebali vec nesto da nauce od tog ISIS-a pa da sada i oni udare negde gde se ne ocekuje a gde boli.

Alternativno udaru sa boka, moze i napad duz onog puta koji ide tim dzepom, ali to mu dodje kroz sred teritorije i ne znam koliko je izvodljivo. Deluje mi da je mnogo lakse napasti odozdo, mozda cak i bocno + sa juzne strane recimo na nekoliko mesta, tako da se tim probojem dodje bocno ISIS-u na severu. Ako se tu probije, moguce je mozda cak i podeliti taj udarni blok, pa da jedan udari ISIS sa boka/ledja, a drugi da zavije na zapad-severozapad i da zauzme ceo jugozapadni deo dzepa.

Syria.jpg

Evo imamo i neke cifre o civilima u Alepu.

Rusija tvrdi da je evakuisano oko 50000 u poslednjih par dana.

Sto nas dovodi do toga da je u Alepu bilo max 100-150k civila, znaci 2-3 puta manje nego sto su tvrdili zapadni mediji. Videcemo kako ce se stvari kretati do oslobodjenja Alepa.

A ovih 1200 koji su se predali cini mi se kao vrlo znacajan broj, ne verujem da ih je ostalo jos previse. Novi udar na njihov moral.

- - - - - - - - - -

U provincija Daraa silni boj izmedju ISIS i Nusre - destine poginulih ... stotine ranjenih ...

https://vk.com/war_news?w=wall-23956241_1236781

Jako dobre vesti, dok se glavosece kolju SAA laganica zauzima pozicije. Izgleda da su zaboravili, ili ih nisu informisali, da je SAA oslobodila solidan broj vojnika malo dalje eliminacijom Zapadne Gute, i da sad ta vojska moze i treba da udari konacno i na jugu. Narocito dok se bradonje medjusobno tamane.

Moram da dodam da ovo kod Palmire SAA mora zestoko da naplati ISIS-u. Mislim da bi trebalo sada poslati tamo gomilu vojske, na kraju Zapadna Guta je oslobodjena, eto snaga, i uzeti ISIS-u znacajan deo teritorije. Narocito ako je plan ISIS-a DeZ, znaci sada, kada su sami isprovocirali, da se potamani sto vise napadaca, plus da se uzme sto vise teritorije oko Palmire. Sve sto se tu sada uzme bice dobar preduslov za napad na DeZ/Raku.

Moj tip je poznat - severni dzep, mada mogu pojacanja da udare i na oba krila, i severno i juzno, SAA ima prednost da napada iz relativno uskog dela i moze da se deli i uskace po potrebi i ovamo i onamo, cak moze da dejstvuje sa istih pozicija na obe strane fronta, dok ISIS da bi "pretrcao" sa severa na jug da pomogne, ili obrnuto, mora da ide skroz okolo.

Znaci po meni ovaj napad na Palmiru morao bi biti zestoko kaznjen uzimanjem severnog dzepa, a po mogucstvu i prosirivanjem juzne teritorije.

Narocito bi severni dzep znacio, jer bi Palmira bila otvorena za napad samo sa dve umesto sa tri strane (sada), plus bi ISIS bio znacajno odbacen, a linije odbrane SAA jako, jako skracene. Plus bi severni koridor bio potpuno obezbedjen sa juzne strane.

Ne mogu da verujem da ISIS ima tu ne znam koliko vojske, ne uz sve napade koje trpi na raznoraznim stranama.

Sva je stvar u brzini - SAA bi morala da napravi neocekivan i brz udar, probije linije odbrane i nemilosrdno udari po ISIS-u. Ako ima Alepo nije motiv, ne znam sta je.

- - - - - - - - - -

Nisam ekspert, ali rekao bih da ovo nekoliko snajpera i/ili par mitraljezkih gnezda, i mozda par minobacaca, resava kao od sale. Ponavljam, nisam ekspert, ali nesto mi ovo mnogo lako ide...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back